Такса за градина в 3-та и 4-та група?

• 11 433
  • 84
  •   1
Отговори
# 75
  • Бургас
Знам, знам. Laughing Имам приятелки с по-големи деца и виждам за какво става въпрос.
А когато учениците станат двама, след някоя и друга година, не ми се мисли.
Сега си давам сметка колко спокойни, лежерни и безгрижни са годините в детската градина.

# 76
  • София
"Безплатното" училище ми струва много повече от градината месечно. Peace
Споко, по-нагоре още по-безплатно става.
За първи клас дават един списък с материали. Учебниците не се връщат. От втори клас до 4-ти учебниците и учебните тетрадки са безплатни, но учебниците се връщат и ако не  са в добро състояние се купуват нови или се плащат в троен размер. Задължително се предвиждат и облекла за учебниците, то е желателно още от първи клас, за да свиква детето, де. От 5-ти клас учебните тетрадки се закупуват /те са различни от необходимия брой тетрадки за писане все пак/ от родителите.
Тези, които са си записали децата от първи клас в училище с изучаване на чужд език да предвидят допълнителни поне 30 лв за учебник, учебна тетрадка и евентуално граматична тетрадка.
А къде забрави така модерните униформи, които са на безумни цени и с безумно качество, както и допълнителните помагала на сума между 20 и 30 лева, както и "незадължителната" вноска за училищното настоятелство... А при нас онзи ден за безплатна закуска им дали по половин краставица - небелена... та толкова за безплатните закуски  Peace

# 77
  • в здрача
Е, униформите не са така масови /ние нямаме/, както и вноската за училищното настоятелство /избрах си училище без такава/, но допълнителните материали - да, забравих, в това число и учебника за час на класа.
Няма плод, който да е белен. Най-голям проблем бяха при нас портокалите, който децата още в първи клас се опитвали да си обелят с ножицата от несесера. От тогава нашата класна си носи сгъваемо ножче в дамската чанта, но не го оставя без надзор.

# 78
В началото роптаех изключително много срещу таксите за ПГ в ДГ, които, не са законни. Но всъщност те само не са формулирани законосъобразно. Така или иначе, една поправка в обосновката няма да реши основния проблем. А той е - защо държавата задължава хората за процес, който не може на сто процента да обезпечи?

Който иска да се спасява поединично - да запише детето си в ПГ в училище и няма да му искат никакви пари, ама обяд няма, само една безплатна закуска, която дадени дни е само плод, защото парите, които отпуска държавата стигат за толкова, няма и следобедно гледане, спане, но пък има ваканции като учениците - зимна, пролетна и лятна.

Съвсем точно!  Peace
Само обяда в училище (нашето) струва 3 лв. на ден, което прави 60 лв. грубо на месец. Няма следобедни закуски и за там трябва да се предвиди нещо.
"Безплатното" училище ми струва много повече от градината месечно. Peace

В края на краищата се оказва точно така, както вие казвате.  Embarassed
В детските градини таксата включва хранения три пъти дневно - сутрешна закуска, обяд и следобедна закуска. В училището, в което мислех да запиша децата си на целодневна предучилищна, обядът в стола струва 2,60 лв. на ден, а следобедната закуска - 1,40 лв. на ден. Предлага се безплатна сутрешна закуска, която в повечето случаи представлява ябълка или друг плод, а и се сервира около 10:00 ч., което означава, че децата сутрин трябва да закусят в къщи. Освен това, от таксата за второ дете в детска градина (в София) се прави 50 процента отстъпка, така е и с предучилищната група в детската градина.

Друга разлика е, че в ПГ в детските градини има двама педагози, и един възпитател, а в училищните - един педагог и един възпитател, при условие, че групата е целодневна. Ако не е - следобедните занимания, независимо дали ще се организират в групата, или всеки ще си решава поотделно проблема, се явяват допълнителен разход. Освен това, в детските градини се организират сборни групи по време на ваканциите - услуга, която училището не предлага. Тоест, пак се пригответе за допълнителни разходи, освен ако нямате член в семейството, на когото можете да разчитате за помощ в отглеждането.

В заключение - сами можете да си пресметнете, чисто финансово, къде ви е по-изгодна подготвителната група. Освен финансовия момент, друго основно предимство на градините, несъмнено са грижите, които персоналът полага за децата. Както казах по-горе, учителките са две, което означава, че се обръща повече внимание.

Последна редакция: чт, 05 юни 2014, 14:57 от moximoxi

# 79
  • София
moximoxi, тъй като се отказах от предучилищна група в същото училище искам да добавя и 25лв за уч. настоятелсво + 50лв за материали (незнайно какви материали за 50лв при безплатни учебници). В градината тази година дадохме 40лв за материали + учебници...
Другото несъмнено предимство за мен е наличието на двор в градината, който е съобразен със заниманията и възрастта на децата.  Охрана на двора и градината, която отговаря за 4 групи в градината , а не за цяло училище.
Това, на което аз много държа е детето ми да има условия за следобеден сън. Моето дете е такова- има нужда от сън следобед, при все, че  никога не сме спазвали строг режим у дома. Във втора ПГ не се предвижда следобеден сън. Все едно е дали ще е в първи клас или УПГ за 6г. 

# 80
  • София
Ох, сметки, та сметки.
Да, по-изгодна е детската.
Но е абсолютно неправилно една места Наредба да противоречи на Закон и още повече на Конституцията!
И щом не са го оправили това "проблемче" досега, ние пък имаме право да се борим.

Още повече, че заради тъпия закон за задължителната предучилищна в 3та група, сега моето детенце ще бъде преместено на края на света, защото в неговата градина нямало място за 1 група!!! #2gunfire
Но това е друга тема.

# 81
  • в здрача
Сега да напомня, че намалената такса в ДГ за 3-та и 4-та  група важи само за учебната година, т.е. от септември до май включително, а летните месеци се заплаща пълната такава все едно е първа група /да няма някой изненадан, който отиде да плати началото на другия месец/.
Естествено, ако караш ПГ в училище нямаш никаква такса и детето летните месеци е ваканция.

# 82
В Велико Търново  ЦДГ Иванка Ботева сме ние 3 та група
единствените пари които давам са за храната което обикновено не е много понеже много отсъства за съжаление
отделно си носим тоалетна хартия мокри  кърпи салфетки и течен сапун което предполагам не е само при нас
поеха ни учебниците тази година

# 83
  • София
Пак аз.
В училище даваме един път пари за учебници и материали и това е. Може би втория срок да се купи това-онова, но е дребно.
Докато в детската е ръсене всеки месец, всяка седмица - за вода, за театър и за какво още беше.
Ще записвам малкия в ПГ в училище, съм решила.

# 84
  • На село
Един, леко встрани от темата, въпрос ме вълнува - каква такса трябва да заплащам за ЧЕТВЪРТОТО ми дете за ПГ (четвърта група) в ДГ. И изобщо не би ли трябвало да е безплатно за нас - многодетно семейство, като най-голямото е пълнолетно, а второто и третото са ученици в общински училища? В София-област живеем и детето ни се очертава да посещава ПГ в ДГ, тъй като децата за ПГ в училище не са достатъчно като бройка. А тази седмица в детската градина ми заявиха, че "за четвъртото дете се заплащало като за първо"!?

Общи условия

Активация на акаунт