Такса за градина в 3-та и 4-та група?

• 11 429
  • 84
  •   1
Отговори
# 30
Осигурява столово хранене или безплатно столово хранене?
Това са две различни неща и се чудя защо ги приемаш за равнозначни.

Защото законодателят достатъчно ясно дефинира, че от родителите и настойниците не се заплаща такса за изискваната форма на подготовка в пълния обем на нормативно заложените изисквания към нея.

Таксите за подготвителните групи са незаконосъобразни

Делегирани от държавата дейности
В дейност 311 „Целодневни детски градини и обединени детски заведения”(ЦДГ
и ОДЗ) се планират и отчитат разходите за обучението и възпитанието на децата от 1 до
6 години. Те включват средствата, определени с формулата, на база стандартите за: дете в
яслена група към ОДЗ, дете от 3 до 4 г. и дете в подготвителна група (на 5 и 6 г.) в ЦДГ
или ОДЗ, както и добавките за децата в детските градини. Първите два стандарта включват
средства за заплати, други възнаграждения на персонала, осигурителни вноски, средства за
квалификация на педагогическия персонал и средствата по ЗЗБУТ. Единният разходен
стандарт за дете в подготвителна (целодневна или полудневна) група към детска градина
включва средствата за заплати, други възнаграждения на персонала, осигурителния плащания и издръжка - средствата за осигуряване условия за обучението и възпитанието
на децата, за квалификация на педагогическия персонал и по ЗЗБУТ. /ФО – 1 /21.01.2013г./.

Последна редакция: пт, 18 окт 2013, 11:22 от dachita

# 31
Защото законодателят достатъчно ясно дефинира, че от родителите и настойниците не се заплаща такса за изискваната форма на подготовка в пълния обем на нормативно заложените изисквания към нея.

Не съм съгласна, не го виждам "достатъчно ясно".
Прочетох становището на обществения посредник на Община Шумен, но не го споделям. Тълкуването му на чл.20, ал.3 от ЗНП е преднамерено избирателно. Първо, във въпросния текст са изброени изисквания, а не дейности. Алинеята няма за цел да конкретизира кое е безплатно, а кои и какви са изискванията към организацията на задължителната предучилищна подготовка.
Второ, законодателят избирателно е преценил кое точно е безплатно и го е записал - транспорта в конкретни случаи (т.5). Същото можеше да е записано и за столовото хранене (т.4), например, но не е. Това какво ти говори?   

Прегледай редакциите на чл.20 през годините. Ще видиш, че сегашната редакция с израза "такса за обучение" е от м. октомври 2010 г. , до преди това в текста е стояла само думата "такси", т.е. всякакви такси. Значи през 2010 г. законодателят нарочно е променил текста, като е разпоредил, че "родителите/настойниците не заплащат такса за обучение", а не всякакви такси.  Peace 

# 32

Второ, законодателят избирателно е преценил кое точно е безплатно и го е записал - транспорта в конкретни случаи (т.5). Същото можеше да е записано и за столовото хранене (т.4), например, но не е. Това какво ти говори?   

Общините събират такси обосновавайки се, че тези средства отиват за храна, защото парите не достигат. В Закона за народната просвета обаче ясно е упоменто за какво се разходва издръжката за децата на 5 и 6 години. А именно:
Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г., в сила от 2003/2004 учебна година, изм. - ДВ, бр. 78 от 2010 г., в сила от 05.10.2010 г.)

(1) Предучилищната подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас е задължителна, но не по-рано от годината, в която детето навършва 5-годишна възраст.
(2) Предучилищната подготовка на децата по ал. 1 се осъществява в подготвителни групи в детските градини или подготвителни групи в училищата, като родителите и настойниците не заплащат такса за обучението.
(3) Предучилищната подготовка на децата по ал. 1 се осъществява при спазване на следните изисквания:
1. осигурена среда, съобразена с възрастовите особености на децата, която създава гаранции за опазване на физическото и психическото им здраве и благополучие;
2. осигуреност с учители и помощник-възпитатели, отговарящи на изискванията за заемане на длъжността, определени в този закон и подзаконовите актове по прилагането му;
3. целодневна или полудневна организация на предучилищната подготовка, която включва и условия за отдих на децата;
4. осигурено столово хранене, организирано в съответствие с изискванията, определени в наредби на министъра на здравеопазването - при целодневна организация на предучилищната подготовка;
5. осигурен безплатен транспорт, в случаите по чл. 26, ал. 3.
(4) Предучилищната подготовка по ал. 1 се извършва при условия и по ред, определени в този закон, правилника за прилагането му и в държавното образователно изискване по чл. 16, т. 1.
(5) За деца, които не владеят добре български език, освен подготовката по ал. 1 се осигурява и обучение по български език по специализирана методика за усвояване на български език.

# 33
Осигурено е, но никъде не е уточнено, че то е безплатно.
Или по-просто казано, ако Законът ме задължи да ти осигуря джип, не значи, че аз няма да те накарам да ми плащам наем за него.

# 34
  • в здрача
Или по-просто казано, ако Законът ме задължи да ти осигуря джип, не значи, че аз няма да те накарам да ми плащам наем за него.
+1
Или по-точно ако законът ме задължи да ти осигуря джип, това не значи че аз няма да те накарам да си плащаш горивото за него.

То по тази логика всички в предучилищна в училищата ще викнат, че искат да има и за тях безплатни 2 закуски + топъл обяд от първо, второ и трето.

# 35

Ще плащам наем само когато услугата ( джип ) е по-желание , а когато е услуга  задължение отиваме към казуса "Принудени клиенти" , което звучи нещо като "задължителна демокрация" -  не звучи много демократично…   Wink

# 36
  • София
С други думи в случая държавата ме принуждава да карам джип, ама тя подсигурява джипове само на някои, другите следва да си ги купят и задължително всички да ги карат, респ. да им плащат консумативите.

# 37
  • София
Всъщност в маркетинга има такова понятие "не-стока".
Хем не е стока, хем нямаш избор, хем си длъжен да го купиш.
Що е то?
Ами държавните услуги и такси.

# 38
С други думи в случая държавата ме принуждава да карам джип, ама тя подсигурява джипове само на някои, другите следва да си ги купят и задължително всички да ги карат, респ. да им плащат консумативите.

С други думи ме принуждава да карам джип , но тя подсигурява джиповете : " ... като делегирана от държавата дейност, финансирана през общинските бюджети." И стигаме да общините  ... и както казва мои познат адвокат : "  Храната влиза в издръжката, освен ако общината не е решила да поръчва на децата специална храна от някой гурме-ресторант в Сохо, Монте Карло или Бевърли Хилс, но се съмнявам... " Simple Smile

А има и такива общини ...  Етрополе - градът без такси за детските градини

# 39
  • Sofia
Ако таксата беше само за храната, би трябвало  таксата в І и ІІ група, която включва всичко да е различна от таксата за ІІІ и ІV група, където официално се плаща само храната. А тя е една и съща, което означава, че и в ІІІ и ІV група си плащаме всичко. Така че стига сте го дъвкали това с храненето, не плащаме само храната в никакъв случай.

# 40
  • София
Ако таксата беше само за храната, би трябвало  таксата в І и ІІ група, която включва всичко да е различна от таксата за ІІІ и ІV група, където официално се плаща само храната. А тя е една и съща, което означава, че и в ІІІ и ІV група си плащаме всичко. Така че стига сте го дъвкали това с храненето, не плащаме само храната в никакъв случай.

Аз затова казах - защо не си купуваме купони, а плащаме такса тогава?

Доколкото знам, има общини, в които таксата е различна.

# 41
В Закона за народната просвета обаче ясно е упоменто за какво се разходва издръжката за децата на 5 и 6 години. А именно:
Чл.20. ...................

Да бе! Нормата на член 20 въвежда задължителността на предучилищната подготовка. къде видя думата издръжка? Къде видя да се говори нещо за разходване въобще?! Rolling Eyes

# 42
Омбудсманът вече е чувал тези аргументи и е преглеждал много жалби срещу таксите.
„Таксата за предучилищно образование очевидно е незаконна. Само съдът е компетентен да каже дали е законна, или не, а щом има постоянна съдебна практика , че такива такси в общините са незаконни, значи е незаконна и общините трябва да се съобразят това нещо, а не да играят на инат...Всички общински съвети трябва да знаят, че тези наредби ще бъдат премахнати рано или късно. Ние обаче караме хората да ходят по съдилища и да си губят времето” -категоричен е Константин Пенчев    Таксите за предучилищните групи - незаконни

# 43
В нашия град таксата за 1ва и 2ра група е различна от тази за предучилищните - 3та и 4та. В първите две е около 55лв някъде, а в предучилищните групи е 30.  Така че разлика си има.  Wink

# 44
В повечето градове таксата е различна , в нашият- също.   Peace

Въпросът е дали е законосъобразна ?!?...

Могат да се въвеждат такси за услуги, извън определените в ЗНП дейности , и то само след съгласието на родителите , че децата им ще ползват тези допълнителни услуги, защото те не са задължителни.

По Закон Таксата , за разлика от Данъка , е цена за предоставяна и ползвана услуга и следователно размерът й е в рамките на себестойността на конкретната услуга. Затова Законът изисква всяка такса да е обоснована.

Общи условия

Активация на акаунт