Такса за градина в 3-та и 4-та група?

• 11 427
  • 84
  •   1
Отговори
  • Sofia
Здравейте. Тъй като както вероятно вече всички знаят искането на такса от родителите на деца в 3 и 4 предучилищна група (включително и в детските градини) е незаконно ме интересува колко от вас плащат тази такса (моля споменавайте за кой град и коя градина става дума), а тези които не плащат да споделят как са го постигнали.
За тези които не са запознати пояснявам:

Според чл. 20 на Закона за Народната просвета, ал. 2:
"(2) Предучилищната подготовка на децата  по ал.1 (5 и 6 год.) се осъществява в подготвителни групи в детските градини или подготвителни групи в училищата, като родителите и настойниците не заплащат такса за обучението."
В следващата алинея на същия член много ясно е конкретизирано, че обучението в случая включва: битова среда, учители, условия за отдих и храна, при целодневна организация. Поради което обяснението на софийските градини, че всъщност плащаме за храната е крайно несъстоятелно.
Плащането на такса в София става въз основа на наредба на Столична община, която като административен акт е по-нискостояща и не може да противоречи на закона.
В Шумен, Разград и още няколко града, родители са завели дела и са осъдили общините, след което не плащат такси за подготвителна група.
Въпросът е трябва ли всеки родител поотделно да води дело срещу общината, за да се възползва от право, което му е дадено по закон?

# 1
Да си призная за първи път чувам за това. Embarassed Ние сме 3 група, никой нищо не ми е казвал за плащането. Но и все още не е минала родителската среща, там може и да стане на въпрос. Ще следя темата.

# 2
  • София
Поне 5 пъти сме пускали такава тема.
Аз лично пусках писмо до Омбудсмана по въпроса.
В Шумен и Русе има спечелени дела.
Но СО твърди че таксата за ДГ е за гледането, спането и храната.
А обучението било безплатно.

Даже в Конституцията пише, че средното образование /което включва вече и 3 и 4 гр/ е безплатно.

# 3
Плащам като поп - моят е ПГ 6-годишни, ЦДГ №11 "Корабче", кв. Лозенец, София.

# 4
  • Бургас
Плащахме такса в 3 група, но беше по-ниска от другата.
Сега е първи клас, обучението е безплатно. Обаче ще се храни на стол (3 лв. на ден някъде) и за месеца пак става колкото таксата в ДГ. Laughing

# 5
  • София
И ние плащаме-174 Фют-Лозенец-4-та група.

Но не съм сигурна,че това е точно така.Ако не плащаме такса,как ще издържат децата,знаете какви са новите изисквания на ХЕИ само за плодовете,а какво остава за храна и др.

# 6
  • София
Част от данъците ни от заплатата и данъците ни за общината отиват за образование, така или иначе. Ще си отделят малко от депутатските разходи и ще дадат за началното образование, след като те самите са го написали така този закон.

# 7
  • Sofia
Знам какво е официалното обяснение. И точно по този въпрос  в закона изрично пише че гледането, спането и храната влизат в обучението и са безплатни. А с какво ще ги гледат - държавата плаща по-големи субсидии на градините за децата от 3 и 4 гр. а ако не им стигат общините да се преборят с държавата, а не да ги взимат от родителите щото е най-лесно.

# 8
  • Западен парк
При нас в подготвителните групи учебниците са безплатни, както и химикалки, моливи, фулмастри, боички и т.н.
Не съм съгласна, че и храната влиза в обучението. Тя е част от услугата "детска градина" и няма отношение към обучението. В училище подготовката и обучението не включват три хранения + плод.
Мария е посочила как става в училище. Въпрос само на една поправка в наредбата е градините да започнат да продават купони за храна, която пак ще излезе около сумата на таксата. Или може би мислите, че ще ви излезе по-евтино, ако си носят храна от вкъщи, както е позволено в училище?

# 9
  • София
Не става въпрос за това кое мислите, че е услуга и кое би трябвало да се заплаща. Въпросът е 1) какво сами са си "омазали" в закона и 2) това, че задължават хората да пращат децата си в предучилищна и да бъркат в джоба си.
Така са намерили в София. Защото всички се бутат да пратят децата на градина, а места няма. Идете да видите в провинцията за какво става въпрос. В малки градчета, учителките обикалят съседните селца да събират деца, за да не закрият градината и основното училище и предлагат на циганетата безплатен транспорт и обяд чак до четвърти клас...

# 10
  • София
И какво ще се получи - щом сме от София, ще си плащаме?
А, не!
Нещо трябва да се направи по въпроса.

# 11
  • Западен парк
Наистина ли има някъде в страната безплатна детска градина за 5 и 6 годишните?
Транспортът, когато е общински, е безплатен за всички деца.Как стои въпроса с обеда по училищата-гнезда из страната не зная, пък и не е тема на темата...

# 12
  • София
Направо копирам:

Общини събират незаконни такси за предучилищна
19 юни 2013, 07:54  / 24 часа

Държавата осигурява 1652 лв. годишно на дете.

Таксата, която общините събират от родителите на деца в подготвителните групи в детските градини, е незаконна.

И най-малкото съмнение за това отпадна, след като последната възможна инстанция - Върховният административен съд, се произнесе по казуса.

Проблемът е, че държавата задължава децата на 5 и 6 г. да посещават подготвителни групи, но не осигурява финансово тази дейност. Така по закон родителите са освободени от плащане на такса за задължителната предучилищна подготовка, но с местни разпоредби общините им събират всеки месец пари. Всички знаят, че е незаконно, но се аргументират с целесъобразност.

Предучилищната подготовка да е задължителна. А е безплатна, защото държавата осигурява единен разходен стандарт. За току-що приключилата учебна година той бе в размер на 1652 лв. годишно на дете. Дават се допълнително по 62 лв. на година за хранене.

Сметките на държавата са, че парите трябва да са достатъчни за цялостната издръжка на децата в подготвителните групи. Но според общините тази сума не стига доникъде.

Една учебна година - от 15 септември до 31 май, има 174 учебни дни. Според зам.-кмета по просвета в община Шумен Живка Тонева парите стигали за 112 присъствени дни. Едно от оправданията е, че междувременно са въведени нови изисквания към храненето на децата, което оскъпява издръжката им.

Засега въпрос без отговор е как едни администрации се справят, без да събират допълнителни пари, а други - не. Може да се спори и за това защо в различните градове искат различни суми.

Като че ли в едните децата ядат филии с пастет, а в другите - сьомга. Каквато и да е сумата, при всички случаи недостатъчното финансово обезпечаване на разпоредбата в закона ощетява родителите. Парадоксът е, че от една страна, държавата ги задължава децата им да посещават подготвителни групи. А от друга - общините им събират пари затова, че изпълняват това задължение.

# 13
  • Sofia
Наистина ли има някъде в страната безплатна детска градина за 5 и 6 годишните?
Да, наистина има. Не можеш да сравняваш с училище по ред причини. За след първи клас не говорим, законът касае само предучилищните групи, които в повечето училища са полудневни. Тогава не са длъжни да хранят децата. Училищата, в които предучилищната е с целодневна организация също са длъжни да осигурят безплатна храна, както градините. И аз знам училища в София, които го правят.
И това не е оправдание. Дори парите да са им малко, това е проблем между общината и държавата, не на родителите.  След като държавата е поела ангажимент да обучава задължително 5 и 6 годишните, трябва да осигури процеса. И на мен не ми изнася, че улиците в квартала са с дупки, ама не ходя да искам пари от комшиите, за да се оправят, нали? Това е смисълът на плащането на данъци. Ако всеки сам и поединично ще си се грижи за образование, здравеопазване, охрана, права и т.н. и ще си го плаща, по-добре да закрият държавата и да се оправяме сами, поне да не плащаме заплати на стотици хиляди чиновници.

# 14
  • Западен парк
Точно защото в училище са полудневни и не предлагат храна, за това и родителите предпочитаме детската градина, където детето е обгрижено от 7:30 до 18:30.

И именно тази разлика между двете услуги излиза на софийските родители 60 лв. За другите градове не зная колко е таксата.

И така всеки може да избере дали да плати и детето му да посещава градина или да го води в училище и да не дължи нищо на никого. Когато има възможност за избор - аз съм ОК.

Общи условия

Активация на акаунт