"Не съм очаквала, че ще имам такова дете в моя клас"

• 34 804
  • 471
  •   1
Отговори
# 195
Е хубаво, ти като влезеш при децата в началния курс, при 99 процента олигофрени ли влизаш? Щото на някои от колегите ти  в тая тема такава им е работната среда.

А дали не бърка институцията, в която работи?  newsm78 С тези проценти...

С тези проценти спокойно може да е в Министерство на образованието.
 Нищо чудно точно хора, които смятат децата за 99 процента олигофрени да съставят стратегии, да обучават преподаватели, да пишат методики...
 Това би обяснило доста неща.

# 196
  • Costa Rica
Е хубаво, ти като влезеш при децата в началния курс, при 99 процента олигофрени ли влизаш? Щото на някои от колегите ти  в тая тема такава им е работната среда.
Никога не съм била съгласна с цифрата 99%. Напротив, едно 90% от децата са чудесни. Това, което се опитвам (явно безуспешно) да ти обясня е, че останалите 10%  (които са малки копия на родителите си Naughty) обезсмислят всички усилия. Дори хайде да не са 10%, един процент да е. Едно единствено "такова" детенце в един клас е способно да провали останалите. Независимо дали е "такова" заради години глезотия или заради сериозен неврологичен проблем. Като му отделиш 35 минути от 40 минутния си час, съсипваш не само себе си, а и останалите 25 дечица, които искат и могат да научат нещо. Е, според теб не трябва ли да ми пука повече за 25-те, на които мога да бъда наистина полезна, отколкото за едното? Явно не. Особено ако "едното" е точно твоето и ти смяташ, че земята се върти около него  Wink

Ирис, стратегиите и методиките се пишат от хора, които никога не са стъпвали в училище Wink

# 197
  • София
Никога не съм била съгласна с цифрата 99%.
...

Е не мога да повярвам, че учителка на малки деца е дотолкова безпомощна, че да трябва да отделя 35 мин всеки час само за едно невъзпитано дете. Да бяха десетокласници, разбирам, но малките се управляват много по-лесно.

Държа да допълня, че 99 не е цифра!

# 198
не мога да повярвам, че учителка на малки деца е дотолкова безпомощна, че да трябва да отделя 35 мин всеки час само за едно невъзпитано дете. Да бяха десетокласници, разбирам, но малките се управляват много по-лесно.

Не знам кой колко време отделя, но мога да те уверя, че едно малко невъзпитано дете без усилия може да провали цял учебен час. Лъжеш се, че големите се управляват по-лесно. Просто там проблемите са други.

# 199
Стига, бе, невъзпитани. Те са специални, особени, с характер. 

# 200
  • София
не мога да повярвам, че учителка на малки деца е дотолкова безпомощна, че да трябва да отделя 35 мин всеки час само за едно невъзпитано дете. Да бяха десетокласници, разбирам, но малките се управляват много по-лесно.

Не знам кой колко време отделя, но мога да те уверя, че едно малко невъзпитано дете без усилия може да провали цял учебен час. Лъжеш се, че големите се управляват по-лесно. Просто там проблемите са други.
Писах точно това - малките се управляват много по-лесно.

Стига, бе, невъзпитани. Те са специални, особени, с характер. 
Каквито и да ги наричаме, ако учителката е човек на място, ще се съгласи, че част от работата и е да им помогне. Не да слага етикети и да ги изолира от останалите, а да опита да ги приобщи.

Последна редакция: чт, 03 окт 2013, 20:28 от Елл

# 201

Писах точно това - малките се управляват много по-лесно.

Ти май не четеш. Никой не се управлява лесно, а малките още повече. Знаеш ли колко умения трябват, за да усмириш 27 - 28 превъзбудени и крещящи деца? И не само това, ами да съумееш за 35 мин. да провериш домашно,  да поизпиташ, да предадеш урок, да обясниш за разсеяните няколко пъти, да погледнеш всеки дали и как пише в тетрадката и да обърнеш индивидуално /нали това сега е много актуално/ внимание на всяко едно дете?

# 202
Всъщност аз съм много съгласна с това, че с малки ученици е по-трудно. Поне на мен ми беше по-трудно преди повече от десет години, по време на краткото ми учителстване. Едната година влизах в седми, осми и един втори клас. Тогава нямах и нужния опит за работа с толкова малки деца, та и това е имало значение. Но още се препотявам, като си припомня ужаса, който изпитвах тогава - само да си обърнеш гърба за минута, за да напишеш нещо на дъската, и някой е ударил някого или обидил някого; шум - малките деца крещят ужасно; бъркане с часове да се изрови домашното, което се оказва залято с боза, както и половината други учебници и прочие. С големите не съм имала проблеми,  беше ми много приятно да работя с тях.
Но! Опитните учители се справят, родителите ми бяха начални учители и дори не съм и подозирала, че постигането на  спокойствие в час е постижение. Споделяли са си вкъщи, в интерес на истината проблемите им бяха на толкова с дисциплината, колкото с амбициите на някои родители.

# 203
.......... бъркане с часове да се изрови домашното, което се оказва залято с боза, както и половината други учебници и прочие.........

Това е част от романтиката  smile3503...

# 204
Прекланям се пред учителите  smile3501  bouquet

# 205
Знаеш ли колко умения трябват, за да усмириш 27 - 28 превъзбудени и крещящи деца? И не само това, ами да съумееш за 35 мин. да провериш домашно,  да поизпиташ, да предадеш урок, да обясниш за разсеяните няколко пъти, да погледнеш всеки дали и как пише в тетрадката и да обърнеш индивидуално /нали това сега е много актуално/ внимание на всяко едно дете?

Нали точно това говорим, че предпочитаме тези с уменията, а не тези, които веднага преди още да са казали добър ден на детето ще го обявят за кауза пердута и само ще мрънкат какъв ужасен дар им е поднесла съдбата с един "невъзпитан" първокласник Rolling Eyes

Как пък някои учители изобщо ни им струва чак такива страдания да въдворят дисциплина, и децата ги обичат и ги помнят цял живот, пък други, разбираш ли, все учениците, родителите и системата им е крива.

Последна редакция: пт, 04 окт 2013, 09:18 от Iris04

# 206
Нито децата, още по-малко родителите са еднакви навсякъде.
Фактът е, че има места, на които се работи изключително трудно.
Ех, да можеха всички да са като в елитно столично училище.  Sunglasses

# 207
Как пък някои учители изобщо ни им струва чак такива страдания да въдворят дисциплина, и децата ги обичат и ги помнят цял живот, пък други, разбираш ли, все децата, родителите и системата им е крива.

А ти как разбра, че не им струва страдания?  Много им струва, особено когато няма никаква подкрепа от системата и родителите. 

# 208
 Засега съм свидетел по-скоро, как родителите само козируват.  Учителката си я бива. Laughing

# 209
  • Costa Rica
Как пък някои учители изобщо ни им струва чак такива страдания да въдворят дисциплина, и децата ги обичат и ги помнят цял живот, пък други, разбираш ли, все децата, родителите и системата им е крива.

А ти как разбра, че не им струва страдания?  Много им струва, особено когато няма никаква подкрепа от системата и родителите. 

Е, това е. Кратко и ясно.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт