"Не съм очаквала, че ще имам такова дете в моя клас"

• 34 784
  • 471
  •   1
Отговори
# 255
  Абе единственото, което искам е учителката на детето ми да е някоя мила жена... май засега сме случили на такава.
  Разбирам, че учителките  просто са си на работа и искат работния им ден да мине възможно най-безконфликтно, да не ги дразнят и ядосват, съвсем естествено е това, обаче естеството на професията им е такова, че всякакви нервничения, упреци, грубости,  рефлектират върху деца, че и родители. Все пак имат власт върху много важен етап от живота на детето...

# 256
  • волно калдъръмче
Това какво общо има с темата?
Стана ясно, че първопричината за проблеми от всякакъв характер не са децата Laughing

Много по-страшно от карфицата е в класа да има дете с родител като авторката.
newsm10

Да ти търсят цаката с въпроси, чиито отговори са известни, е присъщо основно на многознайковците и всякакви от този род празнодумци... ох, простете, тука им викат любознайковци  Laughing

Последна редакция: пн, 07 окт 2013, 16:23 от Саморая

# 257
Питам - винаги и за всичко, което не ми е ясно. И ако не получа конкретен и адекватен отговор, заявявам ясно, че ще продължа да питам нагоре по йерархията, докато накрая някой не ми отговори удовлетворително. Crossing Arms

Обаче, да ви кажа, от питане до питане има Балкан разлика.
Наистина ли не сте се сблъсквали с хора, които винаги и на всичко са в опозиция, дори преди да са чули докрай предложението? Сблъсквала съм се с няколко такива екземпляра - няма угодия. Ако е скъпо - защо е скъпо, ако е евтино - ама защо е толкова евтино; ако е близко - е каква е тая екскурзия, на която можем да отидем всеки ден, ако е далече - децата ще се разбият от път; четири звезди за деца е прекалено, но три са мизерия; в това селище имат проблеми с водата и как ще се къпят децата, в другото е чела по интернет, че има кърлежи; храна на шведска маса е тъпо, някой може да го е срам да си сипва, пък и кой ще контролира дали не остават гладни и не набиват само десерти, обаче с порции е още по-тъпо, защото или няма да изядат всичко, и храната ще иде зян, или ако са малки порциите на някой може да не му стигне...
Мога да продължавам до безкрай, четвърта поредна година им записвам бисерите  Sunglasses

# 258
  • волно калдъръмче
Наистина ли не сте се сблъсквали с хора, които винаги и на всичко са в опозиция, дори преди да са чули докрай предложението? Сблъсквала съм се с няколко такива екземпляра - няма угодия. Ако е скъпо - защо е скъпо, ако е евтино - ама защо е толкова евтино; ако е близко - е каква е тая екскурзия, на която можем да отидем всеки ден, ако е далече - децата ще се разбият от път; четири звезди за деца е прекалено, но три са мизерия; в това селище имат проблеми с водата и как ще се къпят децата, в другото е чела по интернет, че има кърлежи; храна на шведска маса е тъпо, някой може да го е срам да си сипва, пък и кой ще контролира дали не остават гладни и не набиват само десерти, обаче с порции е още по-тъпо, защото или няма да изядат всичко, и храната ще иде зян, или ако са малки порциите на някой може да не му стигне...
Мога да продължавам до безкрай, четвърта поредна година им записвам бисерите  Sunglasses
Joy
Баш така си е  Peace

# 259
Добре, де, учителките толкова ли печелят от тези екскурзии, че ги организират?

Не, но по учебен план са заложени екскурзионни дни.

# 260
Това какво общо има с темата?

Все пак трябва да има някаква причина да си късат нервите. Защото и за тях ще е най-лесно нищо да не правят.

# 261
На много нервните искрено препоръчвам работа в частния сектор с клиенти. Или ще се удавят, или ще се поправят /т.к. имат нужда/.  Laughing Човек, когато е избрал да работи с хора, следва да има предвид, че и опърничави и заядливи се намират. И реакцията към тях не е да се държиш като обиден цупнат пубер или като настръхнала котка на салам.

Вечна опозиция ли е, например, родител, който пита и разпитва учителката, за какво му искат 30 лева за задължителна еднодневна екскурзия до Витоша, и при въпроса какво става с децата, които не се запишат на екскурзия получава отговор "Не знам, всеки случай аз няма да ви го гледам". Нали става въпрос за учебен ден?

Просто се стряскам донякъде от нещата, които наблюдавам и чувам наоколо в краткото време, в което оставям детето... Не знам, дали въпросите, които се пораждат в мен за някои явно странни и съмнителни неща няма да се възприемат точно като опозиция, ако понеча да ги задам...

Та ако става въпрос за нормална комуникация, колкото и да ви е неприятен този родител, то следва с едно изречение да му поясните какво става с тези деца. Въпросът е съвсем резонен.
Иначе за невротика всичко е свръх натоварващо, да.
Ами ако учител се е нагърбил с организиране на екскурзия е нормално да може да отговори на всякакви въпроси в тази връзка. Хората се интересуват, за децата им става въпрос, не е като да натоварят на един автобус просто един кашон със стари вестници. Реакции, като цитираната, до момента, слава Богу, не сме имали в наши класове.

# 262
  • София
Добре де, защо не използвате потенциала на питащите от описанието вместо да им се дразните. Това са жени пълни с енергия, които живо се интересуват от училищния живот и сигурно не биха имали нищо против да участват в него  Laughing Използвайте ги, въвлечете ги в учиилщния живот, така че да бъдат полезни.

# 263
   Вечна опозиция ли е, например, родител, който пита и разпитва учителката, за какво му искат 30 лева за задължителна еднодневна екскурзия до Витоша, и при въпроса какво става с децата, които не се запишат на екскурзия получава отговор "Не знам, всеки случай аз няма да ви го гледам". Нали става въпрос за учебен ден?

Хайде да внесем малко яснота какво казва законите - те трябва да се спазват от учителите и училището включително.

1. Няма и не може да има задължителна екскурзия, дори и да е безплатна. Не случайно за всяка екскурзия подписваме по Х броя декларации. Право и задължение на родителите/настойниците е да вземат решение. Ако учителите смятат, че тази екскурзия е ценна за детето - трябва да ги убедят.  

2. Няма и не може да има задължително плащане за стока или услуга - включително екскурзия, дарение, охрана, театър, униформи, пари за ремонт или каквото друго хрумне на училището . Ако учител твърди подобно нещо, нарушава поне 2 закона.
Я да висим какво пише в закона за защита на потребителите

Чл. 62. (1) Доставката на стоки или предоставянето на услуги на потребителя срещу заплащане без изрично и предварително искане от негова страна е забранено.
(2) Когато потребителят получи стока или услуга, за които не е отправил изрично и предварително искане, той не е длъжен да възстанови стоката и не дължи заплащане на стоката или услугата на този, който я е изпратил или предоставил.
(3) Липсата на отговор от страна на потребителя не означава съгласие от негова страна.

3. чл. 6 от Закона за народната просвета гласи; "Образованието в държавните и общински училища е безплатно. Това се отнася за държавните образователни изисквания. Училището може да предлага допълнителни образователни услуги срещу заплащане. Но участието в тях е доброволно, а съгласието предварително.

4. Ако учител каже: "Трябва да платите 30 лв. за задължителна ексурзия" - Или е некомпетентен (не знае законите, по които трябва да работи), или лъже.

5. Подвеждащо предоставена информация. Според мене (почти) никой не се изразява като в т. 4. По-скоро би казал нещо като: "Мисля, че участието е задължително". Учителят не твърди, че е задължително, а просто изказва мнение, пък те родителите го разбрали грешно....
Да, ама в този случай се нарушава друг член от Закона за защита на потребителите (68д)- защото това е подвеждаща реклама:
Чл. 68д. (Нов - ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г.) (1) Търговска практика е заблуждаваща, когато съдържа невярна информация и следователно е подвеждаща или когато по някакъв начин, включително чрез цялостното й представяне, заблуждава или е в състояние да въведе в заблуждение средния потребител, дори и ако представената информация е фактически точна относно някое от обстоятелствата, посочени в ал. 2, и има за резултат или е възможно да има за резултат вземането на търговско решение, което той не би взел без използването на търговската практика.

За протокола - не свеждам глава, знам си правата и ги отстоявам. А и детето ходи на екскурзии, когато сметна, давам дарения и т.н. Но някой каже ли "задължително" - питам къде го пише.
Предпочитам да ме смятат за "вечната опозиция", а не за "тъпа овца, която лесно се дои".

Сигурна съм, че и на повечето учители им е неприятно да ги превръщат в търговски пътници на разни фирмички, ама си стоят на ....  

# 264
Добре де, защо не използвате потенциала на питащите от описанието вместо да им се дразните. Това са жени пълни с енергия, които живо се интересуват от училищния живот и сигурно не биха имали нищо против да участват в него  Laughing Използвайте ги, въвлечете ги в учиилщния живот, така че да бъдат полезни.

Joy На думи са много ербап, за дела обаче не ги търси... Всеки път предлагам на една от най-гръмогласните да вземем сами да организираме еднодневна екскурзия до интересно място със себестойност по 10 лв на дете, в които да са включени транспорт с автобус, застраховка, екскурзовод, вход за нещо си и храна, обаче тя не ще, и не ще  Joy

# 265
Мога да продължавам до безкрай, четвърта поредна година им записвам бисерите  Sunglasses

Точно за това става въпрос. Кой е казал, че не трябва да се пита? Ставаше въпрос за родителите - постоянна опозиция за всичко. Не изопачавайте нещата. Естествено, че учителят комуникира постоянно. Ако не с родителите, то с децата, с ръководството, с всевъзможни институции. Не може ли поне в една тема да има разбирателство между всички тук? Защо забравяте, че учителите също са родители? Да не мислите, че учителите се чудят какво да правят парите си /  smile3511/? Или, че умират от мазохизъм да отговарят за живота на куп деца?

# 266
  • София

Joy На думи са много ербап, за дела обаче не ги търси... Всеки път предлагам на една от най-гръмогласните да вземем сами да организираме еднодневна екскурзия до интересно място със себестойност по 10 лв на дете, в които да са включени транспорт с автобус, застраховка, екскурзовод, вход за нещо си и храна, обаче тя не ще, и не ще  Joy
Може би целта ти не е да я използваш за нещо полезно, а да я злепоставиш. Със сигурност има нещо което и е по силите и може да направи.

Благодаря на biborana, за систематизираната информация. Това обезсмисля отклоненията по темата и на преден план остава само грубото отношение на учителката.

# 267
На много нервните искрено препоръчвам работа в частния сектор с клиенти. Или ще се удавят, или ще се поправят /т.к. имат нужда/.  Laughing Човек, когато е избрал да работи с хора, следва да има предвид, че и опърничави и заядливи се намират. И реакцията към тях не е да се държиш като обиден цупнат пубер или като настръхнала котка на салам.

Клиента може да откажеш да обслужиш, дори да изгониш. В училище такова нещо няма.

# 268
  • волно калдъръмче

Благодаря на biborana, за систематизираната информация. Това обезсмисля отклоненията по темата и на преден план остава само грубото отношение на учителката.

Само не ми казвай, че до днешния ден си живяла в пълно информационно затъмнение по този въпрос:
Скрит текст:
1. Няма и не може да има задължителна екскурзия, дори и да е безплатна. Не случайно за всяка екскурзия подписваме по Х броя декларации. Право и задължение на родителите/настойниците е да вземат решение. Ако учителите смятат, че тази екскурзия е ценна за детето - трябва да ги убедят.  

2. Няма и не може да има задължително плащане за стока или услуга - включително екскурзия, дарение, охрана, театър, униформи, пари за ремонт или каквото друго хрумне на училището . Ако учител твърди подобно нещо, нарушава поне 2 закона.
Я да висим какво пише в закона за защита на потребителите

Чл. 62. (1) Доставката на стоки или предоставянето на услуги на потребителя срещу заплащане без изрично и предварително искане от негова страна е забранено.
(2) Когато потребителят получи стока или услуга, за които не е отправил изрично и предварително искане, той не е длъжен да възстанови стоката и не дължи заплащане на стоката или услугата на този, който я е изпратил или предоставил.
(3) Липсата на отговор от страна на потребителя не означава съгласие от негова страна.

3. чл. 6 от Закона за народната просвета гласи; "Образованието в държавните и общински училища е безплатно. Това се отнася за държавните образователни изисквания. Училището може да предлага допълнителни образователни услуги срещу заплащане. Но участието в тях е доброволно, а съгласието предварително.

4. Ако учител каже: "Трябва да платите 30 лв. за задължителна ексурзия" - Или е некомпетентен (не знае законите, по които трябва да работи), или лъже.

5. Подвеждащо предоставена информация. Според мене (почти) никой не се изразява като в т. 4. По-скоро би казал нещо като: "Мисля, че участието е задължително". Учителят не твърди, че е задължително, а просто изказва мнение, пък те родителите го разбрали грешно....
Да, ама в този случай се нарушава друг член от Закона за защита на потребителите (68д)- защото това е подвеждаща реклама:
Чл. 68д. (Нов - ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г.) (1) Търговска практика е заблуждаваща, когато съдържа невярна информация и следователно е подвеждаща или когато по някакъв начин, включително чрез цялостното й представяне, заблуждава или е в състояние да въведе в заблуждение средния потребител, дори и ако представената информация е фактически точна относно някое от обстоятелствата, посочени в ал. 2, и има за резултат или е възможно да има за резултат вземането на търговско решение, което той не би взел без използването на търговската практика.
Няма да ти повярвам.

# 269

Точно за това става въпрос. Кой е казал, че не трябва да се пита? Ставаше въпрос за родителите - постоянна опозиция за всичко. Не изопачавайте нещата. Естествено, че учителят комуникира постоянно. Ако не с родителите, то с децата, с ръководството, с всевъзможни институции. Не може ли поне в една тема да има разбирателство между всички тук? Защо забравяте, че учителите също са родители? Да не мислите, че учителите се чудят какво да правят парите си /  smile3511/? Или, че умират от мазохизъм да отговарят за живота на куп деца?
Тц, не ставаше въпрос за родители- постоянна опозиция.  Laughing Пак не четете. Затова си и скубете косите за щяло и нещяло. Ще оплешивеете рано така.
Ставаше въпрос да си изясним какво е "постоянна опозиция", като бе даден пример, който няма как да се свърже с това определение, най- малкото защото е цитиран един нормален въпрос, без да знаете нищо за този, който го е задал. Нито колко е постоянен в питанията си знаете, нито какви са били предходните му такива.  Laughing Обаче сте готови с квалификациите. Наистина е показателно за нивото. И за мен темата е полезна.
А в конкретния случай какво му е постоянното и кое му е опозицията...

Какво общо пък намерихте сега с парите на учителите и темата се чудя.  newsm78
Ми аз имах една класна на големия син, която не ги водеше на екскурзии, защото не искаше да рискува. Обясни ни го, приехме го и аз много я уважавам и до днес тази жена. Вместо да ми нервничи и да навиква хората по родителски срещи си каза какво и защо и нещата си бяха добре, като комуникация.
Никой не ви поставя пищов зад тила, за да водите някого по екскурзии, все пак.  Като не ви се занимава- ми недейте.
Аз се разбирам с хората- не се цупя, не викам и не си скубя косите. Дискутирам. Това е нормално.

Трещерица- ще откажеш и ще изгониш, ма ти ще си на улицата. То не е като държавната заплата това, с клиентите- да си позволяваш да си груб и да навикваш хората.  Laughing Пробвайте. Аз не случайно го препоръчвам. И освидетелстван да ви дойде, пак не можете да комуникирате така. Трябва да си намерите начин.

Последна редакция: пн, 07 окт 2013, 16:32 от Judy

Общи условия

Активация на акаунт