"Не съм очаквала, че ще имам такова дете в моя клас"

• 34 678
  • 471
  •   1
Отговори
# 360
Кой закон по-точно?

# 361
 Ей тоя.

(Нова - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие.

Искам да видя как ще се пробва да ме убеди, че преминаването на седемгодишно дете през три светофара, единия от които не работи перманентно и глутница скитащи кучета не го поставят в риск.
  Айде моля ви се, има някои неща, които просто...
 Разбирам, да се убеждават родители, че е добре да осигурят възможност на детето си да не седи цял ден в училище, обаче да поощряват най-безсъвестно да бъде оставяно само...

# 362
Никой никого не е убеждавал при нас. Хайде стига. А споделеното нагоре от друг беве-съвет, а не убеждения, които аз самата бих изслушала, а дали ще изпълня си е лично моя работа.
Родителя пуска детето самО. Точка. Без никой да го кара. Закона, така поднесен има вратичка и тя е след запетайката
,Ако.........
Половината си тръгваха с баби, дето не могат да ги стигнат децата като се затичат, други си тръгваха сами, трети оставаха в занималнята.

# 363
    Аз лично,  по всякакви човешки и професионални критерии с учител, който даде подобен съвет на родители в обстановка като описаната от мен, а тя във всеки голям, че и по-малък град е такава, не искам да имам никакъв досег. Всъщност направо ще се усъмня в здравия и разум, ако даде такъв "съвет"който е най-минималното задължително  изискване за начален учител.

И в училищни условия съветът на учител по училищни въпроси е доста близък по сила до  убеждение и препоръка, поне за мен.

Последна редакция: пт, 11 окт 2013, 10:12 от Iris04

# 364
То проблем е, и жалкото е, че ей така се подскача само, без разумен диалог в повечето случаи , между родители и учители, и на финала-олеле...

# 365
За първи клас не си спомням, но във втори клас на родителска среща ни представиха декларации, в които посочваме кой ще прибира детето и дали то ще се прибира самО.В нашия клас не зная да има такива деца,макар и живеещи в съседен до училището блок.

Ние живеем на около 6-7мин. пеш от училището, при "заблейване" или "хващане" на двата светофара- 10.И сериозно се замислям дали да не започна да уча детето да се прибира самО.При ползване на успореден, малко по-дълъг път, детето минава през подлез и избягва по-натоварения светофар, а освен това върви през пешеходна зона до подлеза.
Не ме е страх, че няма да се справи, страх ме е да не бъде забелязано и да не стане жертва на недобронамерен възрастен.Главата ми е пълна с истории за отвлечени, насилени и др. деца и източниците на тези истории са съвсем сериозни.

У дома да седи час- два няма проблем, не е опасно, опасен е пътят до училище.

Що се отнася до задължението да не се оставя самО дете до 12 г. възраст, това задължение е от категорията на "условно задължителните", т.е. опасността не се предполага, а трябва да е реална, доказуема и отнасяща се за конкретния случай.

# 366
  • София
Доколкото знам, родителите подлежат на санкции, ако оставят дете под 12г. само.
Учителите обаче - не. Те си връзват гащите с тия декларации и нищо не ги задължава да сигнализират някъде, че някоя майка, самотна примерно, е на работа и е невъзможно да си вземе детето.
Дъщеря ми е в предучилищна в училище. На родителската среща трябваше да попълним декларация кой ще взема детето и какъв е маршрутът му, ако се прибира само. В първия момент загубих дар слово и реших, че не разбирам задачата #Crazy Но увериха, че такива деца имало в училище. В нашия клас няма обаче.
Аз предавам лично детето и баба му си го взема - пак лично. Обаче има предупреждение, че не бива да закъсняваме повече от 10-15 минути на обяд, защото учителката води занималня и трябва да поеме децата. Може би ще остави невзетото дете при портиера или пък ще го държи при себе си. Не знам.
И аз намирам за опасно дете на 6-7г. да седи само в днешно време.
Макар че в първи клас от един момент нататък и аз се връщах сама. Инструкциите бяха да ям в стола и да пресека улицата с децата от занималнята. Оттам - вкъщи и да се обадя по телефона, че съм се прибрала. Вярно, че бях много съзнателно дете, умно, разумно и т.н, ама не е като да не съм правила глупости.
Но не съдете хората! Понякога няма друга възможност. И наистина опира до това как си си научил детето Peace
Когато има баба или пари за бавачка, или работата позволява прибиране по обяд, добре.
Но когато има две деца, родители, които едва свързват двата края, шеф, който не проявява разбиране дори при болест? Тогава учиш детето, търсиш най-безопасния вариант и се молиш всичко да е наред. Не ми харесва така и дано не изпадна в подобна ситуация.
Лоши неща се случват, дори когато детето е с придружител обаче.

# 367

Що се отнася до задължението да не се оставя самО дете до 12 г. възраст, това задължение е от категорията на "условно задължителните", т.е. опасността не се предполага, а трябва да е реална, доказуема и отнасяща се за конкретния случай.

Да, но условното задължение има едно съдържание при първокласник, и друго - при дете на 12 години.
 В тая тема говорим през цялото време за дете първи клас .

Както и да е, поддържам мнението си за учител, който съветва децата от първи клас да бъдат пускани да се прибират сами. Честно казано, по- нормалното е да съветва майка, която би направила такова нещо, да потърси всички възможни варианти да не го прави, като толкова и се дават съвети кой как си прибира детето.

Последна редакция: пт, 11 окт 2013, 10:21 от Iris04

# 368
Вярно е това, опасността се разглежда  и с оглед възрастовите особености.

Аз за себе си не съм решила на каква възраст трябва да е детето, за да може да се прибира самоО.
Много ми е трудно, защото във ІІ клас часовете приключват почти всеки ден в 16.30ч, а един ден в 15.45.Редовните часове, защото през цялата година ще са само втора смяна.

Вероятно ще се получат ситуации при които детето да седи при охраната и да ме чака, предпочитам този вариант, отколкото да се прибира още от сега самО.

# 369
Но не съдете хората! Понякога няма друга възможност. И наистина опира до това как си си научил детето Peace
Когато има баба или пари за бавачка, или работата позволява прибиране по обяд, добре.
Но когато има две деца, родители, които едва свързват двата края, шеф, който не проявява разбиране дори при болест? Тогава учиш детето, търсиш най-безопасния вариант и се молиш всичко да е наред. Не ми харесва така и дано не изпадна в подобна ситуация.
Лоши неща се случват, дори когато детето е с придружител обаче.

+1 Много точно казано.

# 370
  • в здрача
В първи клас изрично предаваха децата на оторизирания възрастен, който е посочен в декларацията. Имаше деца, които си тръгваха сами и за които в декларацията е попълнено това изрично и подписана от родител. Реално моето дете може да се прибира само и още от втори клас ми е замрънкала по този въпрос. Пресича само един светофар, 10 минути пеша дори да те задържи светофара. В нашия град кучешки проблем няма, както май почти в цяла Б-я, столицата обаче е прословута. Но софиянци често забравяте, че София НЕ Е България. Аз не позволявам прибирането сама по простата причина, че има кой да я води и взема и заради "леката" раница, която на мен ми тежи, какво остава за детето, чийто килограми са наполовина на моите. Догодина обаче вече ще се прибира сама, просто няма петокласник, който да е придружаван и двете се съгласихме, че няма да я излагам по този начин. Дори и сега я чакаме извън двора на училището. Имаме си наше местенце и ако някой закъснява звъни.

# 371
  • София
Според мен всичко опира до самото дете. Има деца, които са много внимателни и съобразителни, има и много щури и невъздържани.
Давам пример с моето дете. На 3 г. 9 м. все още не я оставям и за минута без наблюдение, навън се движим само за ръка и в повечето случаи здраво я държа. На нейната възраст братовчедите ми ги пращаха до магазина, играеха пред блока с другите деца без възрастен и само им хвърляха от време на време по един  поглед през балкона.

# 372
С майки, дето само чакат да се напише нещо, което не им харесва и да подскочат с обиди, няма да споря. Дзвер и Iris04  дадоха чудесен пример за вечно недоволни родители. В крайна сметка децата са си техни, да се оправят както могат.
Когато има баба или бавачка е лесно. Но ако няма, става трудно. А училището не може да  работи с  работното време на родителите. Сърдите се, че оставяли детето на бодигарда. Ами учителите имат часове и в други класове, имат съвети, комисии и други задължения. Това е. Има си час за вземане - трябва да се спазва. Моите десетгодишни ученици са 27. Само 3 ги вземат родителите, другите си ходят сами.

Според мен всичко опира до самото дете. Има деца, които са много внимателни и съобразителни, има и много щури и невъздържани.

Права си.

# 373
  • волно калдъръмче
Що ли имам дежа вю

В квартала днес отвсякъде се чуваше детска глъч. Радват се на оставащите топли дни. Най-малките са с родители. По-големките /8г и нагоре/ са сами. Занимават се с обичайното: ритат си в училището, играят федербал, а и нерядко се разхождат из квартала.

Но тъй като това не е редно,
Цитат
ПП. Деца до 12 години е забранено по закон да се оставят без надзор.
от утре ще бъда по-бдителна. Ще запиша имената на децата и ще ги подам в социални грижи като безнадзорни.  

# 374
  • София
Дзвер и Iris04  дадоха чудесен пример за вечно недоволни родители.
Не бях останала с такова впечатление, но видях една вечно недоволна учителка.

Според мен е ясно, че майка, която няма твърдо работно време ще мисли различно от тази с твърдо. И е ясно, че едно дете след занималня изглежда ужасно, защото условията там са такива. Истината е, че училищата не са го доизмислили този момент със занималнята, след като се водят такива спорове. Тези, които не ходят на занималня не смятат че тя е необходима, тези които ходят не смятат че е достатъчна, а учителите смятат че е вредна и трябва панически да се бяга от нея (към частните занимални  newsm78)

Общи условия

Активация на акаунт