Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! ! Тема 29

• 78 598
  • 924
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Абе от какъв зор ще ви правят конизации без дисплазия! Ако стане дисплазия - да ви конзират. дотогава си живейте живота и редовно ходете на прегледи. Може никога да не стигнете до дисплазия. То така ако ставаше дисплазия... да са измрели всички жени...Ми то след конизацията пак може да се развие ХПВ и тогава може да е с дисплазия . Пак катто ви конизират... то шийка няма д аостане...

# 31
Али, извинявам се за намесата и за тъпия въпрос, но в случаи като твоя, в които видимо няма изменени участъци как решават в коя точно част на МШ да правят манипулацията?  newsm78
Никак, за това ме нащипаха като гевгир-9 парчета Mr. Green

Досега точно с това се боря ( психологически) - да не отида ей така, за всеки случай, да си направя пробно абразио или не дай си Боже подобна биопсия без точен участък за взимането и. Али, по тази логика 9 парчета, 9 предизвикани рани (потенциални опасности) и пак не е 100% сигурно, че някъде не се крие 10-то парченце с проблем. Ти си медицинско лице и знаеш какво правиш, но мен лично лекарите ( няколко на брой) въобще не ми позволиха да се презастраховам по подобен начин. Дано всичко мине с тази манипулация и от тук натам само II група и без притеснения! Hug

# 32
  • Wolwedans

Досега точно с това се боря ( психологически) - да не отида ей така, за всеки случай, да си направя пробно абразио или не дай си Боже подобна биопсия без точен участък за взимането и. Али, по тази логика 9 парчета, 9 предизвикани рани (потенциални опасности) и пак не е 100% сигурно, че някъде не се крие 10-то парченце с проблем. Ти си медицинско лице и знаеш какво правиш, но мен лично лекарите ( няколко на брой) въобще не ми позволиха да се презастраховам по подобен начин. Дано всичко мине с тази манипулация и от тук натам само II група и без притеснения! Hug
При липса на колпоскопски атипизъм и рецидивираща ПАП3А мисля, че цервикалното абразио е силно препоръчително, за да се изключи дисплазия навътре в канала. На мен ми правиха такава процедура веднъж преди 1г. и 6-7 месеца. Просто лекарите търсят източника на тези атипични клетки. Тогава при мен се оказа ендоцервикален полип и ЧПВ, но сега нямам подобна находка и ЧПВ е отрицателен.
Това за биопсията не беше редно така и може би изобщо не го практикуват. Нюанса е, че съм медицинско лице и се презастраховат. Но си права. Ако знаех не бих се съгласила да ми вземат толкова парченца! Първия път ми взеха само 2- от трансформационната зона и от канала, втория само едно- от канала, третия вече знаете. Абразио повече не са ми предлагали.

# 33
Абе от какъв зор ще ви правят конизации без дисплазия! Ако стане дисплазия - да ви конзират. дотогава си живейте живота и редовно ходете на прегледи. Може никога да не стигнете до дисплазия. То така ако ставаше дисплазия... да са измрели всички жени...Ми то след конизацията пак може да се развие ХПВ и тогава може да е с дисплазия . Пак катто ви конизират... то шийка няма д аостане...

ДА, това е едно от опасеният ми. Другото е, че не съм раждала. Но да ви кажа честно момичета, човек трябва да вземе решение и да не се колебае после за тях , дали са би ли правилни , Защото при мен цялото лято мина в ужасни съмнение, от всякакъв род. И вече психически така се бях сринала от едното нищо , че се вслушвах в тялото си и нещо ако ме заболеше дори и малко го отдавах на това. Като това , че знаейки, че този вирус се активира при ниска имунна система, аз си внуших че ме боли гърло и цяло лято ме боля. После ставите започнаха да ми пукат и всякакви такива ужасии. Реших го вече, и няма да се колебая! В понеделник ще отида в кабинета на д-р Славчев, а няма да се обадя да запазя час за електро конизацията по телефона ( както се бяхме разбрали със сестрата) И ще му споделя всички мои опасения! Искам хубавичко да ми обясни , защо препоръчва тази процедура след като нямам дисплазия и да ме увери, че няма да имам проблем при раждане ( защото аз искам 3 дечица:) Дай Боже:) А пък и ми се ще после да си се наблюдавам и раждам при някого на, когото да имам вяра, а професорът май е доста възрастен вече, и може да прекъсне практиката си:( Успех на всички и в понеденик ако има нещо, което мога да споделя полезно ще пиша пак! Здраве на всички и само положителни мисли, защото иначе не става!

# 34
Ще си позволя да попитам хормоналните процеси в организма , в смисъл ако имаш хормонални проблеми, отклонения, това ще дадели отражение върху структурата на МШ, някакви изменения. Питам по запознатите защото преди време имах проблем с Пролактина а явно сега пак го имам а и ми е интересно  Simple Smile

# 35
Али, най трудно ми е било в живота, когато съм била на кръстопът, и не съм знаела какво решение да взема. Та предполагам в каква дилема си и какво ти е в момента, стискам палци решението което вземеш да е правилното  Hug  Praynig
Много скъпо взима Славчев да му се невиди, за една консултация и със него, ама...... Tired

Последна редакция: чт, 26 сеп 2013, 14:31 от Lemy

# 36
Поздравления на момичетата с добри резултати и успех на всички, който се лутат като мен.
Аз ходих при Дянкова. Не ме преглежда. Каза, че ще ми направи LEETZ, а преди това абразио, за да види за полип. Аз така исках скалпелна конизация, защото преди една година имах ЦИН 1-2 в канала.  Нали съм си Тома неверни искам по-сигурния метод, но тя ми каза, че със скалпел не може да реже канала, а само повърхностно. От всичко прочетено до тук аз разбирам, че със скалпел се реже от канала, а тя ми казва обратното. Не знам какво да правя. Мисля в понеделник ако мога да се вмъкна при Карагиозов и ако ми предложи скалпелна и абразио на канала, за да се види след изрязването как е останалата част да се съглася. Ако ме отреже за скалпелна и след това абразио освен да отида при Дянкова за ЛИИП. Направо не знам какво да правя. Не съм на ясно при ЛИИП колко може да се влезе навътре. Стана много объркано, но и аз така съм се объркала, че не знам как да разреша проблема. Страх ме е да не би с ЛИИП да не се стигне до проблемния участък, а той да си остане навътре неизрязан. Знам само, че трябва след този цикъл да направя нещо, защото повече не издържам.

# 37
ina80- Дянкова и Карагьозов са доста добри специалисти- може да им се довериш.
На мен лично Карагьозов ми прави лазерна конизация и резна част от канала(че имах изменения навлизащи там), заедно с абразио  на канала.
Май вида конизация има значение само за бързото възстановяване на тъканта там..

# 38
Kremika, благодаря ти. Ще се опитам да се вмъкна за консултация при Карагиозов и трябва да взема решение какво да правя. А можеш ли да ми кажеш колко време след конизацията излиза резултата.

# 39
ina80 - Моят резултат беше на 10ти ден готов, но ми казаха 2 седмици принципно. Обади се на телефона и кажи ,че си потенциално за конизация иначе няма свободни часове при него с месец поне напред. Другата опция е да чакаш там на място и да го питаш дали може да те вмъкне- не връща жени принципно .

# 40
Kremika, мерси мила. Мисля да отида по-рано и да чакам да говоря с него ако може да ме приеме макар само за консултация. Той веднъж ме е гледал на колпоскоп, но аз нямам изменения на порциото видими с колпоскоп. При мен не се виждат, защото са в канала. Ще го помоля да ми обясни дали ставам за ЛИИП или трябва скалпел и ако се съгласи да ме конизира.

# 41
  • София
ina80, при LEEP не се навлиза изобщо в канала.
аз бих ти препоръчала да отидеш с всичките си изследвания при Ковачев във ВМА. Може и с направление. Разкажи му и историята на измененията.
Знам, че не го пише на първа страница, но е добър лекар и един от малкото, ако не и единственият, който прави конизация по един конкретен начин. Не е скалпелна, а с особен вид електрическа примка, която изрязва конус, а не повърхностни участъци.
При мен също първото мнение беше за LEEP, но Ковачев ме насочи към истинска конизация, защото вече 2 пъти разни лекари бяха обгаряли МШ, а и в резултата от биопсията пишеше "плосък папилом" при иначе отрицателно изследване за високорисковите щамове.

# 42
  • в Низината
Следващата седмица ще ми правят конизация. Следях предишната тема, но имам някои въпроси.
След операцията има ли болка? Колко време след това трябва да лежа?
Някъде четох, че преди това правят клизма. Това има ли начин да го избегна?
Конизацията ще ми я правят в Онкологията. Колко дни е болничният престой?
Може и още нещо да се сетя да питам, но това е засега.

# 43
  • София
Моята конизация беше в Онкологията,там не правят клизма.Мен ме изписаха 2-3 часа след това,но ще трябва да полежиш,защото ти самата няма да се чувстваш конфортно.Болката е като при цикъл,даже по-слаба/поне при мен беше така/.Ще ти сложат и тампонада,която Дянкова ми каза да махна на другия ден сама/кофти е ,но не е болка за умиране/.Общо взето е това,пази се,не вдигай тежко и всичко ще е наред. PeaceСега видях,че си от Пловдив,аз говоря за Онкологията в София.

# 44
  • Wolwedans
Змия правилно е усетила разликата. Конизацията (изрязването на конус от маточната шийка) бива: скалпелна, електрическа(със специален електронож, който прилича на триъгълник) и лазерна (конуса се изрязва с лазерен лъч). Скалпелната е най-тежка, кървенето е най-голямо, зарастването най- трудно и цикатрициалното изменение на МШ най-изявено. Предимствата- резекционните линии са необгорени и преценката им е най-достоверна плюс е и че се изрязва всичко което е съмнително, т.е може дори да се ампутира МШ.
LEEP/LLETZ не е конизация, а процедура чрез която се изрязва с електрическа бримка парченце от МШ , включващо и част от цервикалния канал. Това е процедура 2 в 1 за нискостепенни лезии- широка биопсия и изрязване на изменените участъци (изрязването е по-добро като късни резултати, от третиране на участъците с лазер или ток)
Конизация с такъв електронож(приличащ на триъгълник) би трябвало да правят в много болници, не само в една. Щом във Варна има поне във 2.... В София трябва да са тройно повече...

Общи условия

Активация на акаунт