Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! ! Тема 29

• 80 422
  • 924
  •   2
Отговори
# 420
  • София
Момичета,тези караници са излишни.Всеки сам си знае какво е преживял.
Сега си гледам рисунката от колпоскопията и я сравнявам с тази от преди 6 месеца.Виждам едно М,преди 6 месеца ми пишеше само М1 / B1,сега пише М 1-2 / B1.Някой може ли да ми каже какво означава?

# 421
Айде останете си със здраве и се плащете от докторите, а не от собственото си безхаберие.
Айде да си го кажа. Лекар съм. Далеч не съм безхаберна, ами изядох с кориците де що литература и атласи имам било за колпоскопия, ехография, оперативна гинекология, поведение при ектопия и прочие.
За безхаберието- наваксала съм си с  прегледи при най-различни специалисти за поне 10 години напред!
И аз така, за съжаление.....И сега продължавам с пълна сила  Tired
Bubble, аз не мога да взема отношение по твоя въпрос, нямам никаква представа  Thinking

# 422
Мисля че трябва да си помагаме, всяка една е минала през труден период и тежка диагноза, на мен на18ти ми предстои колпоскопия и цито при непознат за мен АГ, само веднъж ходих  и и то само с идеята че ми трябваше направление за 3 хормона иначе по повод питането на *Bubble*  , на мен също са ми писала именно Б1 мисля че значеше някаква база  Rolling Eyes
Нека по запознати се включат, стискам палци за добри резултати  Hug Praynig Peace

# 423
  • Wolwedans
Момичета,тези караници са излишни.Всеки сам си знае какво е преживял.
Сега си гледам рисунката от колпоскопията и я сравнявам с тази от преди 6 месеца.Виждам едно М,преди 6 месеца ми пишеше само М1 / B1,сега пише М 1-2 / B1.Някой може ли да ми каже какво означава?

Бъбълче, с латинските букви L, B и М се отбелязва атипичната зона на трансформация. L- левкоплакия, В- пунктирна зона (база на левкоплакия) и М- мозайка. Това са част от атипичните (абнормните) находки , откриващи се при колпоскопия.
Те си имат варианти, например:
В1- гладка и нежна пунктирна зона..... На български- обикновено това са епидермизационни процеси с плосък епител или това е т.нар. незряла метаплазия в различни стадии на съзряване или нискостепенни дисплазии (CIN1)
.....
М1- гладка мозайка с малки и правилни полета- обикновено се установяват доброкачествени изменения (епидермизирани жлези, акантоза..) или нискостепенна дисплазия
М2- вроговяваща мозайка и изпъкнала мозайка
.......
L2 и L3, B2 и B3, М2 и М3 по правило са колпоскопски израз на тежки дисплазии, ca in situ...
 Нужна е биопсия, LLETZ, conisatio....

# 424
Ally_t искам да те попитам какво ще означава, ZT,T1,somatio complete- това знам от последната ми колпоскопия от преди 3-4 месеца но д-р нищо не каза, аз съм след лазерна вапоризация на Цин 3 ...

# 425
  • София
Ally_t,много ти благодаря за изчерпателния отговор!
 Ето защо са ми взели биопсия.Утре чакам резултати,докторът каза че не очаква да излезне нещо лошо от биопсията,но го е направил за да знае какво да предприема с раничката.

# 426
  • Wolwedans
Ally_t искам да те попитам какво ще означава, ZT,T1,somatio complete- това знам от последната ми колпоскопия от преди 3-4 месеца но д-р нищо не каза, аз съм след лазерна вапоризация на Цин 3 ...

ZT- зона на трансформация
Т- не знам какво е
somatio complete- също не знам, може би е израз на "пълно зарастване", но гадая

# 427
Здравейте момичета,

Моята биобсия най-сетне излезе и няма ракови клетки, но съм имала остър хроничен ендоцервицит  Shocked Сега се чудя къде да ида да ме прегледат.

Знам, че има много теми и бели списъци, но ако има някой с хубав опит с лекар ( излекувал кондиломи и т.н.), ще се радвам да го сподели : /

# 428
Здравейте момичета. За мое успокоение (докато чакам часа си за преглед) искам да попитам, ако някой може да разтълкува следните резултати:

Забележка: Паракератотични клетки, койлоцити без атипизъм. За проследяване!
Адекватност на материала    Задоволителен, Наличие на клетки от трансформационната зона
Група по Папаниколау    PAP IIB
Интерпретация на резултат    1. АБНОРМАЛНИ ЕПИТЕЛНИ КЛЕТКИ
    - Плоски епителни клетки
        * Ниcкостепенна плоскоепителна лезия (LSIL) съдържаща: HPV/лека дисплазия/CIN 1
Препоръки    Колпоскопия
Препоръчителни тестове     - 
Следваща намазка    след 6 месеца

Имам HPV тест за високорисковите типове, отрицателни.

# 429
  • Wolwedans
Здравейте момичета. За мое успокоение (докато чакам часа си за преглед) искам да попитам, ако някой може да разтълкува следните резултати:

Забележка: Паракератотични клетки, койлоцити без атипизъм. За проследяване!
Адекватност на материала    Задоволителен, Наличие на клетки от трансформационната зона
Група по Папаниколау    PAP IIB
Интерпретация на резултат    1. АБНОРМАЛНИ ЕПИТЕЛНИ КЛЕТКИ
    - Плоски епителни клетки
        * Ниcкостепенна плоскоепителна лезия (LSIL) съдържаща: HPV/лека дисплазия/CIN 1
Препоръки    Колпоскопия
Препоръчителни тестове     - 
Следваща намазка    след 6 месеца

Имам HPV тест за високорисковите типове, отрицателни.

Няма причина за притеснение, вероятно имаш някой от многобройноте нискорискови щамове ЧПВ, но кой ли няма... Вероятно ще ти изпишат имуностимулиращи...

# 430
  • в Низината
Влизам само да споделя, че декември си записах час за преглед при д-р Карагьозов. Знам, че някои от вас са били при него и съм чела добри отзиви. Иначе сега не ми се пише подробно за останалите неща. Като мина прегледа ще пиша, да не спамя темата повече.

# 431
Момичета, минавам да се отчета с цито втора група.

Grinning Олекна ми.

# 432
  • Wolwedans

Grinning Олекна ми.
Браво! Само така! Hug

# 433
  • София

Grinning Олекна ми.
Поздравления!Все така да е и за напред! Grinning                                                                                           Аз утре съм на преглед при Ганчева,стискайте палци!                                                                                                          

# 434
bonibon 44fingerscrossed Flowers Four Leaf Clover

Общи условия

Активация на акаунт