Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! ! Тема 29

• 78 711
  • 924
  •   1
Отговори
# 810
  • София
При него, да. А при кого бихте ме посъветвали да отида за мнение. Аз съм от провинцията и много не ги познавам. Чувала съм за Славчев хубави неща, но предполагам, че мниго ще се чака за преглед при него. Може би е добре все пак да се побърза в моя случай, ако ще се режи пак
Доктор Ганчева.

# 811
Благодаря на всички!

Славчев, Ганчева, Дянкова...Има лекари в София, както и проф. Горчев в Плевен /но той е тежката артилерия  newsm78/, макар че всяка жена сама за себе си иска най-доброто, което е и логично.
milinka, аз също съм невежа донякъде по въпроса, но тая работа наполовината при тебе не ми харесва, тоест аз разбрах, че конуса няма чист връх и ръбове? Нали така?  Hug Няма да се притесняваш, хванати са навреме промените при теб   bouquet

Нефертари, ръбовете според хистологията са чисти, само върха на конуса е с лезии. Върха на конуса всъщност е самият канал /аз поне така си го представям/, а за канала хистолога е написал, че има умерена до тежка дисплазия. Както си го "превеждам" аз /може и да греша/, рака е останал в конуса, а всъщност тъканта която остава е с дисплазията. Колко и до къде е тя обаче и дали по-натам няма нещо друго? Това са пак въпроси, които ме човъркат.

# 812
  • в Низината
Аз пак да си задам въпроса, понеже никой нищо не ми отговаря...Какво означава "на 12 и на 6ч. участъци B1" в колпоскопското изследване?

milinka, аз не смея да се изказвам относно резултата ти. Не мога да бъда полезна, но щом имаш въпроси и се притесняваш, консултирай се и с друг лекар. Дисплазията всъщност нали е премахната с конизацията или аз не съм разбрала?

# 813
  • Wolwedans
Аз пак да си задам въпроса, понеже никой нищо не ми отговаря...Какво означава "на 12 и на 6ч. участъци B1" в колпоскопското изследване?

Мисля, че ти отговорих, но може и да съм забравила. Самоцитирам се:

Момичета,тези караници са излишни.Всеки сам си знае какво е преживял.
Сега си гледам рисунката от колпоскопията и я сравнявам с тази от преди 6 месеца.Виждам едно М,преди 6 месеца ми пишеше само М1 / B1,сега пише М 1-2 / B1.Някой може ли да ми каже какво означава?

Бъбълче, с латинските букви L, B и М се отбелязва атипичната зона на трансформация. L- левкоплакия, В- пунктирна зона (база на левкоплакия) и М- мозайка. Това са част от атипичните (абнормните) находки , откриващи се при колпоскопия.
Те си имат варианти, например:
В1- гладка и нежна пунктирна зона..... На български- обикновено това са епидермизационни процеси с плосък епител или това е т.нар. незряла метаплазия в различни стадии на съзряване или нискостепенни дисплазии (CIN1)
.....
М1- гладка мозайка с малки и правилни полета- обикновено се установяват доброкачествени изменения (епидермизирани жлези, акантоза..) или нискостепенна дисплазия
М2- вроговяваща мозайка и изпъкнала мозайка
.......
L2 и L3, B2 и B3, М2 и М3 по правило са колпоскопски израз на тежки дисплазии, ca in situ...
 Нужна е биопсия, LLETZ, conisatio....

# 814
  • Wolwedans
Благодаря на всички!

Нефертари, ръбовете според хистологията са чисти, само върха на конуса е с лезии. Върха на конуса всъщност е самият канал /аз поне така си го представям/, а за канала хистолога е написал, че има умерена до тежка дисплазия. Както си го "превеждам" аз /може и да греша/, рака е останал в конуса, а всъщност тъканта която остава е с дисплазията. Колко и до къде е тя обаче и дали по-натам няма нещо друго? Това са пак въпроси, които ме човъркат.
Преди време ми писа едно момиче на лични с подобна хистология, конизирана при проф. Горчев. При нея обаче резекционните линии и върха на конуса бяха чисти. Проф. Горчев и беше препоръчал профилактична хистеректомия само защото се касаеше за подобна вътрежлезна форма с ендоцервикална локализация и само "за нейно успокоение", т.е. за да спре да се тревожи за бъдещето, а не защото е наложително. Но той май е по-радикален newsm78. Другите доктори при които беше ходила не бяха на това мнение. Ако все още чете в темата дано се включи с повече информация Hug

# 815
Съвсем се притесних.
Аз междуверменно си запазих час при доктор Славчев за 20-ти. Дано той има най-доброто решение за мен.
Благодаря още веднъж, момичета.

П.С: Чудя се все пак защо Карагьозов не ми предложи повторна конизация поне. Да не би да се притеснява, че ще го обвиня, че не си е свършил работата както трябва  Confused
Опитвам се да се свържа с него в кабинета, но постоянно ми дава заето. Мисля все пак и с него да обсъдя отново положението.

# 816
  • София
Съвсем се притесних.
Аз междуверменно си запазих час при доктор Славчев за 20-ти. Дано той има най-доброто решение за мен.
Благодаря още веднъж, момичета.

П.С: Чудя се все пак защо Карагьозов не ми предложи повторна конизация поне. Да не би да се притеснява, че ще го обвиня, че не си е свършил работата както трябва  Confused
Опитвам се да се свържа с него в кабинета, но постоянно ми дава заето. Мисля все пак и с него да обсъдя отново положението.
Не знам дали е добра идея, нека и другите да кажат, но аз бих си взела материала и бих го дала на още едно място за ново хистологично изследване. Тъкмо има шанс да е готов резултатът до консултацията на 20-ти.

# 817
Ами аз вече обмислям вариант да не чакам до 20-ти. Първо, че нервите ми ще продължават да се опъват до тогава и второ, че след като съм прясно конизирана едва ли могат да ми направят кой знае какъв преглед. Аз знам, че цитонамазка дори не се прави 2-3 месеца след конизация, защото няма да бъде реална /може пак да ми е грешна информацията, не го твърдя със сигурност/. Мисълта ми е, че се чудя дали да не отида на място с резултата от хистологията и да изчакам да минат часовете му, за да поговоря за 5 минути с него. Защото реално ако ще си говорим само, няма смисъл да чакам датата за преглед....

# 818

Не знам дали съм права, но си го визуализирам като часовник- долу и горе на шийката.
Поне при мен в изследванията има и рисунка, на която са изобразени засегнатите участъци, наподобяващи нещо подобно.
При теб може би са на 6 и 12 часа.

...Чудя се все пак защо Карагьозов не ми предложи повторна конизация поне. Да не би да се притеснява, че ще го обвиня, че не си е свършил работата както трябва  Confused

Моят лекар ми каза, че ако след конизацията останат участъци с дисплазия, значи се касае за диагностична операция.
Ако не са останали, конизацията е била лечебна.
Добре е да обсъдиш подробно с Карагьозов, знам, че той е най-добрият в София за това.
И второ мнение задължително.

Последна редакция: вт, 07 яну 2014, 18:21 от Чудо на чудесата

# 819
Milinka, не се филмирай предварително Hug Лично според мен Карагьозов не е от онези лекари дето ще си остави ръцете. Ако трябва поговори пак с него.Предложението на Змия не е лошо и според мен. Ако е минал месец след конизацията може да те видят на колпоскоп дали се вижда някаква дисплазия. Иначе за цитонамазка и аз съм чувала че до 3 месеца резултата може да не е реалистичен.. При мен Карагьозов се бори 20 допълнителни минути по време на конизацията с един течащ кръвоносен съд (не искаше да ми набута веднага тампонада).. Чувала съм при друг случай (някъде по форумите тук четох) че имаше жена , която е имала рак (но по -зле от карцином ин ситу) и той сам и предложил хистеректомия след конизациятата .Съвсем не бих го определила като нехаен или безотговорен лекар.. Според мен сигурно има нещо в предвид да изчакаш (не предендирам че медицински съм грамотна) но по логика Изопринозима може да влияе върху дисплазия. (по мой си пример от биопсията имах ЦИН 2-3 а от конуса излезе само ЦИН 2 след по малко от месец приложение на солидна доза Изопринозим).. Но ако аз бях на твое място също бих потърсила непременно друго мнение за всеки случай... Hug  bouquet

# 820
kremika e права да не се филмираш предварително.
змия също дава разумен съвет за второ мнение със стъклата.

само върха на конуса е с лезии.
]- това не ми звучи добре, но имай предвид, че Карагьозов също от "каймака" на добрите доктори. Все си мисля, че ако имаше нещо притеснително, човека щеше да каже....

# 821
Според мен, Карагьозов изчаква, за това е изписал медикаменти, за да види как ще се повлияе от тях.
Така или иначе, нито един лекар не е в състояние да прецени точно какъв разрез да направи, за да стигне до здраво място.

# 822
milinka, не пречи да звъннеш в кабинета на Славчев, да обясниш ситуацията и да питаш при това положение дали може да почакаш за 5 мин консултация без преглед или не. Пък те ще ти кажат предполагам.

# 823
Според мен, Карагьозов изчаква, за това е изписал медикаменти, за да види как ще се повлияе от тях.
Така или иначе, нито един лекар не е в състояние да прецени точно какъв разрез да направи, за да стигне до здраво място.
така ли ?а, защо ли на мен професорката ми каза когато я попитах имали вероятност да не се среже цялата дисплазия тя ми обясни 4е според резултатите от биопсията се решавало до колко да се реже  newsm78

# 824
Така. Моят лекар не е професор, но ми каза, че няма как да изрежат точно до здраво, защото няма такава техника, която да им асистира, за да видят с очите си какво се случва по време на конизацията.
Колкото виждат на колпоскопията, толкова режат.
Ти би ли отрязала нещо по памет, без да гледаш, с пълна точност?

Общи условия

Активация на акаунт