Задължително лягане следобяд в детските градини!

• 18 134
  • 397
  •   1
Отговори
# 180

Относно яденето и при нас се правят опити да се нахранят децата.Чувала съм вечер да казват на родители че детето е яло само хляба на обяд ,дали са му и още една филийка да не е гладно но е отказало другата храна.Мисля че донякъде го правят да не каже детето, че е яло само хляб и родителите да помислят, че са го държели гладно.Та говори с тях и кажи че държиш когато не иска да не яде само да ти казват вечер колко е яла.Но пък детето е там 5 дена по цял ден и ако не се храни добре ще е предпоставка да се разболее по лесно.А храната като вид е с наредба и ако не яде такива храни става сложно.

Не, не отказва изцяло и всеки ден храната (минах през гладната стачка миналата година), само когато не му харесва.
Посрещали са ме с "яде само хляб или само ябълки" и не съм правила проблем за това.
Говорих, обясних, че не е нужно да го насилват да яде.
Отговорът към детето при поредния опит да бъде накаран да яде: "Като си те гледат в къщи, тогава може да не ядеш...
"

# 181
Tsv, много ми хареса поста ти Peace

# 182
Действително има деца, които не ядат почти никакви манджи и ядат само хляб. Друг е въпросът, че порциите са малки и на по лакомите деца не им стига. Близка моя приятелка е учителка в детска градина и тя ми е казвала, че в нейната група има дете, което на обяд яде само филия с маргарин /донесен от майка му/ и шарена сол. Казвала ми е и за друго дете, което баба му всеки ден го забира след като обядват, защото не иска да спи.

# 183
Хора, опитах!
Плодове яде всякакви, без ограничения, манджи готвим и яде, ама не мога да го накарам да яде чушки например, или зеле... и филия с маргарин няма да яде! Мен пък не можете да ме накарате да ям риба, ама то я яде...
И пак казвам, не искам да променят менюто заради мен, само да не го насилват да яде, щото ми пречи на адаптацията му...Пък и не би трябвало да развали чак толкова установения ред в градината.
Редактирам се последно, за да се извиня на авторката, че донякъде измествам темата й, макар да има връзка, все са правила в градината....

Последна редакция: чт, 03 окт 2013, 15:13 от kusmet

# 184
Еми нормално е и моето дете не яде всичко. Говори с госпожата и лелята да не го насилват да яде неща, които не обича. Все пак и те са хора ще те разберат, надявам се.
Преди ваканцията забирам щерката от градина и тържествено ми заявява "аз утре на градина  няма да ходя", и аз я попитах защо "Еми защото леля ... ме тъпче и малко повърнах". Поговорихме си и и обещах, че ще говоря с лелята да не я тъпче. Говорих, жената излезе разбрана, притеснявала се детето да не остане гладно. Оттогава не ми се е оплаквала, че я тъпчат. Успех и на теб!  bouquet

Редактирам си поста, защото прочетох, че си говорила, но отговорът е просто  Shocked! Бъди упорита, говори пак. Все пак детето прекарва там повече време отколкото вкъщи, затова трябва да му е спокойно и приятно. Била съм свидетел на родители за какви работи се карат с госпожите и отиват и при директорката. Последното беше една майка вдигна скандал на госпожата защо не е видяла, че детето си е разменило пантофите. ooooh!

Последна редакция: чт, 03 окт 2013, 15:19 от zveti81

# 185
Ама какво примиряване, записването в общинска ДГ е напълно съзнателен избор! Laughing
Нали разбираш, че ако имаше толкова много хора, които виждат проблем в задължителното лягане следобяд в градините, които не одобряват реда и организацията там, нямаше да има такъв наплив за записване...
Аха, напълно съзнателния и леснодостъпен за всеки българин избор да не работиш или да извадиш от джоба си 500-1000 лева месечно (за едно дете... ами ако са 2?). Аз съм направила единия от тези два избора - но който не може... си наляга парцалите и се утешава с "не виждам проблем, не виждам проблем".
Аз пък виждам доста проблеми Grinning И не се смущавам да ги коментирам, дори с риск леко да попаря нечии илюзии.

Еее, то за теб може да съществуват само тези 2 варианта, но за други хора съществуват и други съзнателни и леснодостъпни варианти. А записването в общинска ДГ от известно време насам не е леснодостъпен вариант. Много е интересно защо масово хората избират именно този труден вариант, нали! Пък и с такива сериозни проблеми в реда и организацията като задължителната почивка следобед.  Laughing  

Пример: Цвети (Tsv ) има две деца, които не спят следобед от едногодишна възраст. Въпреки това тя съзнателно е избрала варианта "общинска ДГ" и за двете си деца. Голямото е преместила да кара предучилищна в училище, като една от причините е била именно неспането следобед. Както се казва, който търси - намира. Tsv, нали правилно резюмирах разказаното от теб?

И аз мисля, че тази тема стана малко....излишна.
За разлика от преди години, сега родителите имат избор - ЧДГ или в училище. Ето ви-няма детето да спи. Но когато сте се борили на се класирате в общинска ДГ и предварително знаете, че там има някакъв режим и правила....приказките ви са излишни. А има още толкова чакащи, които нямат нищо пратив децата им да спят. И друго- добре, против сте и не искате "да си траете"/въпреки, че това не е въпрос на "траене", а желанието да сме изключение/, тогава се обърнете кам РИО на МОМН, към инспекторите в МОМН, към ХЕИ, т.е. към институциите, които "контролират" ДГ. Представете едно искане. Ако те вземат решение....чудесно. Но в случая нито директорките, нито учителките имат право да променят нещо.
202uu

ПП. Има съседна тема - говорилня, всичко за детските градини. Ако се зачетете там, колко много проблеми виждат разни хора и на всеки му се струва супер сериозен и важен проблема от неговата камбанария...добре, че не са се амбицирали всички да променят правилата в ДГ.  Laughing  

# 186
Добре е, че децата ви са стандартни и се подлагат на дресировка Simple Smile
Ако имахте на главата си обсъжданите проблеми, едва ли щяхте така подигравателно и с насмешка да говорите по темата  Stop

# 187
Чета и не мога да проумея едно нещо- 90% от вас влизат тук, за да спорят на една абсурдна тема. Абсурдна, защото групата на майките на "спящите деца" и другата на "неспящите" се опитват да се убедят взаимно в неща, които всяка според собствените си разбирания не може или не желае да разбере. Забелязвам, че с лека ръка подминавате наистина сериозните коментари, които в себе си съдържат примирни решения на този проблем. Как пък една не написа "Реших така и така да направя, за да се чувства детето ми по- добре в градината".
Казарма била детската- ами тогава защо сте се борили със зъби и нокти детето да е там?
Имате време да се карате тук, да спорите, да се заяждате, а нямате време да седнете и да помислите какво бихте направили, заради собствените си деца.
Влезте и в положението на директорите и учителките. Каквото правят не го правят, защото така им харесва, а всичко им е спуснато "от горе"- миене на децата, почивка от толко до толко, игри на вън, игри вътре... Естествено е като знаят, че във всеки един момент може ХЕИ да им пратят проверка, да гледат да спазват правилата. Едва ли и на директорите и на учителките им се плащат солидни глоби, заради едно или две деца. Сега някой ще каже, ама... Ако някоя от вас е на мястото на учителката какво би направила? Ще си сложи ли главата в торбата заради едно дете?
Щом имате време да се убеждавате една друга, значи имате и време да направите една подписка, да пуснете жалба срещу режима в тази "казарма", пак казвам- щом в детската не можете да си решите проблема се обърнете към тези, които ще ги принудят. Или пък е по- лесно просто да си се оплаквате тук и да си късате нервите, че отсрещната страна не ви разбира?!
Дори и да се случи чудо и едната страна да успее да убеди другата, пак нищо няма да се промени само с писаници във форума! Щом се дразните толко много на режима, предприемете нещо!

# 188

Дори и да се случи чудо и едната страна да успее да убеди другата, пак нищо няма да се промени само с писаници във форума! Щом се дразните толко много на режима, предприемете нещо!

Е, то форума не е ли основно за писаници?  Аз чат-пат си открадвам и по идея за нещо си...  Sunglasses

# 189

Е, то форума не е ли основно за писаници?  Аз чат-пат си открадвам и по идея за нещо си...  Sunglasses

Дааааа за писаници е, точно поради тази причина нищо не може да се реши тук  bowuu

# 190
  • в здрача
(Tsv ) има две деца, които не спят следобед от едногодишна възраст. Въпреки това тя съзнателно е избрала варианта "общинска ДГ" и за двете си деца. Голямото е преместила да кара предучилищна в училище, като една от причините е била именно неспането следобед. Както се казва, който търси - намира. Tsv, нали правилно резюмирах разказаното от теб?
Правилно, и малката мисля да преместя догодина, макар да и се случва в градината да спи понякога. Но от ден първи в градините говоря с учителките, споделям че детето ми не спи на обед, това и това съм направила, те какво предлагат. Те имаха винаги имаха предложения. Не, една или 2 учителки. 3 градини, учителки сменихме бол.
Та, за мен този "проблем" е решен.

duhi_puhi  не са ми стандартни децата. Толкова са различни все едно не са от една и съща майка и един и същи баща. За възпитанието им прилагам съвсем различни тактики. Не оставям всичко на учителките. Те само трябва да ги научат на определени неща.

# 191
Ако имахте на главата си обсъжданите проблеми, едва ли щяхте така подигравателно и с насмешка да говорите по темата  Stop

Имала съм ги тези проблеми - и със спането и с яденето. Решавахме ги някакси във взаимна изгода. Но сега е много модерно детето ти да е специално и, естествено, всички трябва да се съобразяват с него.  А, да, и аз се извинявах на учителката, че детето създава проблеми, а не настоявах да променят правилата заради моето дете.  

# 192
Да де, точно затова си махнах детето от градината, както вече писах Simple Smile
Нито съм искала нещо да променят, нито съм се карала с който и да е Simple Smile

# 193

Дааааа за писаници е, точно поради тази причина нищо не може да се реши тук  bowuu

това е форумна традиция  Peace най-често скучаещи майки и отчаяни съпруги  избиват комплексите си скрити зад мониторите и клавиатурите и се опитват да се издигнат в "очите на слепите"

истината е че ако от 5-6 годишни им позволяваме да не спазват  правилата и  дори ги подкрепяме ,като заставаме против учителите ние им показваме че правилата могат да се нарушават. Който сее ветрове жъне бури , тежко ни и горко като станат ученици ....

# 194

Това майтап ли е?
Ничие дете не е стандартно, нито е животно, за да се поддава на дресировка.  Mr. Green
Още в началните страници на темата предложихме на авторката няколко варианта на решение на проблема й. До момента тя не ги е коментирала, нито е споделила какво е решила да прави. Темата отдавна стана излишна, просто някои я откриват сега.

Общи условия

Активация на акаунт