ДОМАШНИТЕ МЕЗЕТА

  • 177 980
  • 740
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 9 446
Старец, чирпански, има в блога ми. Ако т е устройва

# 631
  • Мнения: 138
Здравейте ! Миналата зима суших рибица и ми се получи ,но беше през месец януари .Сега нямам търпение  да повторя ,но гледам ,че е 10-15 градуса през деня . Колко трябва да е максималната температура, когато сушите месото ?

# 632
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 670
Запомнила съм 8-12 градуса, аз довечера ще залагам за осоляване.

# 633
  • Мнения: 16
Какви градуси ви гонят - вие хладилници нямате ли? В момента си бода от едно мезе, заложено преди 14 дни. 3,5 кг рибица. Този път парчетата са малко дебели и трудно съхнат, но намерих едно изтънено в единия край и рязнах оттам. Малко е меко още, ама става. Този път го направих с по-малко сол. Осолявате сухо, или в саламура. После на куки, или на решетка в хладилника.

# 634
  • Мнения: 9 446
ние вече изядохме 2 от хладилника, в момента соля още две да вкарам

# 635
  • Мнения: 5 458
На мен в хладилника ми омирисва всичко, така че тепърва ще слагам. Имам си успешни рецепти от миналата година, така че тази нямам желание за експерименти.

Харесвам Лесидрен, а и имат магазин точно до нас. Има и една много хубава месарница до метрото на Г.М.Димитров, до онкологията - При Кирето ли се казваше, нещо от сорта. Имат наистина добри продукти, но много бързо се свършват някои неща.

# 636
  • Sofia
  • Мнения: 1 477
Аз вече направих два пъти кайзер пастърма. Едната от свинско филе, другата пилешка от бялото месо от гърдите, но станаха доста солени. Сега съм провесила пак пилешка, че е по-крехко. Този път изкисвах, както пишеше някъде с вода и лимонтузу - два часа. Дано не е толкова солена.
Правих и странджанско дядо в тензух. Вече изсъхна и прибрах в хладилника. В момента се суши суджук. Пак в тензух. Суша на терасата, но в София, вече е подходящо.
Трудно намирам рецепти в темата и тези по-горе ги правих по рецепти от нета.
Ще може ли да пуснем нова тема с рецептите на първа страница?

# 637
  • Мнения: 272
Здравейте,ще правя опит да суша свинско филе и питам от къде в София да намеря хубаво филе ,което не е пълно с вода и колаген?

# 638
  • Мнения: 138
Аз вече направих два пъти кайзер пастърма. Едната от свинско филе, другата пилешка от бялото месо от гърдите, но станаха доста солени. Сега съм провесила пак пилешка, че е по-крехко. Този път изкисвах, както пишеше някъде с вода и лимонтузу - два часа. Дано не е толкова солена.
Правих и странджанско дядо в тензух. Вече изсъхна и прибрах в хладилника. В момента се суши суджук. Пак в тензух. Суша на терасата, но в София, вече е подходящо.
Трудно намирам рецепти в темата и тези по-горе ги правих по рецепти от нета.
Ще може ли да пуснем нова тема с рецептите на първа страница?

Колко часа осоляваш пилешкото ,защото и на мен ми се получи солено ? Аз осолявах в едра сол за 48 часа ,после два часа във вода и лимонтузу ,като бях цепнал гърдите на две парчета .

# 639
  • Мнения: 5 458
Здравейте,ще правя опит да суша свинско филе и питам от къде в София да намеря хубаво филе ,което не е пълно с вода и колаген?

Аз обикновено пазарувам от една от тези три месарници:
https://edrina.eu/
https://www.facebook.com/Mesarnica.Pri.Kireto
http://koopdoverie.com/magazini

Огледай конкретното парче месо, преди да го купиш, обикновено на вид може да се прецени дали е свежо и подходящо.

# 640
  • Мнения: 9 446
Здравейте,ще правя опит да суша свинско филе и питам от къде в София да намеря хубаво филе ,което не е пълно с вода и колаген?

потърси във Вашата месарница. Имат 2 или 3 магазина , доставяти  на място, но щом е за филе е добре ти да си видиш парчето. Аз смъ много доволна от месата им Simple Smile макар и далеч от София

# 641
  • Мнения: 5 458
И тъй, заложих тазгодишните мезета, поне първата партида. Миналата година телешките неща не ми се получиха добре. Аз ли не ги направих, месото ли беше кофти - не знам, но тази година само свинско ще правя. Не, че и брезаолата не се изяде, ама беше суха и някак безвкусна, сякаш не й бяха стигнали подправките.

Както и да е, сложих копа, ломо и "филе Елена", както и прошуто от патешки гърди.

Мисля за първа година да пробвам нещо с мляно месо и съм се спряла на тази рецепта за чоризо:
http://digital-bushman.com/?p=1057

Чудя се само от къде да си набавя колагенови черва? Или естествени такива, в краен случай. Помня, че миналата година обсъждахме този въпрос, обаче не намерих мненията нещо.  Thinking

# 642
  • Мнения: 8 394
Черва има в месарските магазини.  Peace Ако няма черва, ползваш марля.

п.п. За червата има мнения на стр. 38-39 от тази тема.  Peace

# 643
  • Пловдив
  • Мнения: 412
Аз моите напоследък си ги "суша" във фурната на 110 градуса за 4-5 часа или една нощ. Последно правих телешко контра филе, а сега ми казаха, че ставало много хубаво с телешки сърца и тия дни мисля да го пробвам пак със скоростното сушене.

# 644
  • Мнения: 1 775
От мен салам "закуска" от последната партида
http://www.prikachi.com/images/126/9022126C.jpg

Може ли рецептата за салам Закуска?


и аз искам:rolling_eyes:

Общи условия

Активация на акаунт