17то Тортено предизвикателство - Октомври 2013

• 11 066
  • 151
  •   1
Отговори
# 105
Привет в неделя  Hug
Бени, страшно ми хареса тортичката ти. Напълно в унисон със сезона в който се намираме. Много е изчистена и същевременно всичко си е на мястото. Единственото, което ми се набива на поглед е светлия цвят на жъладите - много неестествено се откроява сред лестата. А и цвета им много се доближава до основния цвят на тортата, определено нещо в оцветяването ми се струва, че куца. Макар, че едва ли аз съм човека, който може да коментира точно оцветяването  Simple Smile.
Сега да ви кажа, че всички плзвате някакви книги на Алан Дън, та вземете ги покажете, че вече напълно ме заинтригувахте  Wink.
Марулка, толкова ми хареса твоята торта даже от пръв поглед разбрах какво си направила  yes. Мушкатото е повече от истинско, да знаеш. Има си всичко, та даже и в повече. То от теб друго не съм и очаквала, де! Да ти кажа и на мен единственото, което ми направи впечатление е напукания прозорец - определено не се е получил ефекта, но като цяло композицията е страхотна!

# 106
  • Norge
И аз само да си кажа, че това е едно много любимо другарче Hug, то ви е посетило само с добро, в това няма съмнение.  Heart Eyes

------

Момиченца скъпи, никаква мне няма с времето, практически не съм разгледала и тортите дори. Явно няма да успея да се закача и аз с някой коментар този път :/ Надничам и попрочитам по някоя дума и искам само да ви поздравя за поредното ви вдъхновение и за вложения труд!
Мн0го   bouquet

# 107
  • у дома
Бени, нещото, което първо ми се наби в очи са листата, щеше ми се да са малко по изтънени. но след като прочетох, че всичко е направено с Варната ти прощавам  Mr. Green оцветяването им ми харесва, получило се е добре. Жълъдите като форма са ти се получили много добре, аз бих оцветила с по-тъмен нюанс. като цяло много добро изпълнение.

Силвенце, това е една извънземна торта за мен. Просто толкова чудна и реалистична, нямам думи.. Мушкатото е като живо, ама то свекървата вече ти го е казала, та няма как да не приемеш казаното и от мен  Mr. Green Ей те такава торта искам да ми направиш като дойдем у Варна (за външния вид не държа, но вкуса искам да го опитам) !!!  Като те прочетох се загледах повече по пукнатините и да ти кажа имаш право, нещо не е баш като напукана стена  newsm78 но това нямаше въобще да ми направи впечатление, ако не го беше споменала! Прекрасна торта!

Дими, много хубаво си го написала, направо се учудвам, че става въпрос за моя торта!  Mr. Green
Меченце, виновна съм за липсата на постъпкови снимки  Blush пръстта е от смлени бисквити "Негрита". Забодените листенца в пръстта са по-тъмно зелени.

Благодаря на всички, които оставихте коментар за моята торта  Hug

Нелкааааа
..  Hug

# 108
  • София
Бени, значи си работила без формички и отпечатъци (т.нар. кътъри и молдове)? Браво! В листенцата има много есен, жълъдити по това време вече трябва да са малко по-тъмни, струва ми се, но клонките ти като цяло са много  хубави. Тортата е ясна, семпла, подредена и в това не се е изгубила основната й функция да изглежда вкусно - вероятно заради тези меки, неутрални цветове. Листенцата може би имат нужда от изтъняване, или поне така снимките показват (от опит знам как едно завиване по края на снимка изглежда като няколко мм отгоре). Оцветяването може да се движи в посока реализъм, но предвид стилизираната композиция като цяло, може и така да си останат - достатъчно ясно маркират идеята. Радвам се, че ти е било поучително и вълнуващо приживяването по сътворяването на това участие и още веднъж - поздравления!

Марулче, благодаря, че ми направи една от "отлежаващите" идеи. Поне от няколко години имам желание да направя мушкато - много обичам това тяхно простичко, скромно и сякаш вечно присъствие в нашата...етнография. Виждаш мушкатце и ти става едно спокойно и сигурно, все едно си малък и си при баба. Та, точно това простичко, оранжавикаво мушкатце много уважавам. Има и по-наперени, съвременни представители, но това е класика!
Това, което ме е плашило в този проект са многожеството цветленца, които съставляват една китка, но гледам, че си разрешила със замах това препятсвие и пак си е мушкато:))). Много добре си оцветила всичко, наистина! Харесва ми и как си пренесла по борда част от носещата атмосфера в картинката-вдъхновение. С джамлъка си си поиграла също...светлосенки, настроение, абе...накратно много съдържателно и естетично си съкратила идеята - убрала си важното и прекрасно си го предала. А разрезът - стриктен и така някак не се натрапва, оставя декорацията заслужено да се перчи. Мммм, дали с отработени движения или с вдъхновение (или и двете), но си направила нещо, което много ми харесва!

# 109
  • Тракийка в Софийското равно поле....
Привет момичета,

Огромно извинение от мен, че така грубиянски ви зарязах. Налегнали са ме някакви лични драми и хич не съм добра компания.
Мечопухче, благодаря ти за отмяната.

Моля те ако не е проблем да обявяваш тортите до края. Гласуването така и така ще го поеме Дими.
Много ви моля да ме извините още веднъж!  Tired ooooh! Embarassed

# 110
  • София
Beni2 Тортата ти ми допада, има приятно есенно излъчване, напомня ми разходките в парка и събирането на жълъди. С цялостната композиция си се справила добре,  картината изглежда завършена. Харесва ми борда отдолу с дървения релеф и жълъдчето. Справила си се и със събирането на отделните части в клончета/мен още ме плаши това  Mr. Green/ Без резци и релеф си се справила много добре, но ако решиш да задълбаваш в тази посока бих те посъветвала да хвърлиш око на молдовете на Иглика. Формата и релефа на жълъдите са много реалистични. Какво би могло да се направи по- добре - дебелината на листата, Варната най- вероятно не е достатъчно податлива на изтъняване. По оцветяването на Листата има какво още да се учи, цвета на жълъдите и според мен по тъмно кафяви, биха били по- истински. Като цяло отлична работа, чиста и добре подредена. Поздравявам те за участието   bouquet

# 111
  • София
Танче, разбира се, че ще те отменя  Wink ако мога да помогна с нещо свиркай  Hug Бях ти пратила снимки на разреза и още няколко постъпкови, ако не можеш да ги добавиш, да ги пратя на някой, който има достъп или да ми кажеш как да ги кача аз  Peace

# 112
  • Тракийка в Софийското равно поле....
Качих ги, Меченце  Hug

# 113
  • София
Марулич, напълно разбирам свекърва ти  Mr. Green малко са хората, които биха предположили, че това не е истинско мушкато. Всичко си има това цвете и тичинки и пъпки и листенца, перфектна работа. Оцветяването е изключително реалистично. С резец ли изрязва листата? Пръстта ти е много добър цвят, ще запомня за б-ти орео. Харесва ми посипаната отстрани пръст. Прозореца отзад дава такава завършеност на картината, страхотна идея. Да си кажа, честно докато не прочетох обяснението ти не гледах на рисунките по тортата като на пукнатини, по скоро ми приличаше на планини и залез, просто леко маркирани. Независимо какво са ми харесват  Grinning Всичко в творбата ти води погледа към съвършеното мушкато, което излъчва спокойствие и уют. За разрезчето не се и съмнявам, че е било уникално вкусно, какъв е ваниловия блат изглежда много пухкав. Благодаря ти за участието  и другия път да направиш индрише, че да има за компотите  Wink
Танюшка благодаря  Hug

# 114
# 115
Дойде и моят ред  да давам обяснения Simple Smile Пускам ги още сега,ч е утре не зная кога ще се добера до тук Simple Smile
По времето на предното предизвикателство посетих един курс за направа на захарни цветя и адски много се запалих. Именно заради това и гласувах за тази тема. Цветето е Хибискус, в допълнение има бамбук и гинко билоба Simple Smile Част от цветята са от приготвените на курса. Всичко е собственоръчно направено.
Много дълго се чудех как точно да ги композирам, тъй като в природата не се срещат заедно. Реших обаче, че темата е нестандартни цветя и че това, че не се срещат заедно е второстепенно, а и към хибискуса задължително трябваше да има зеленинка.
Реших да не са в саксия ами в дървено сандъче...да ама никак не ми се получи. С оцветяването не мога и не мога да се справя...така лъска, че просто ужас. Бих се радвала на съвети и препоръки.

За самата торта вече бях писала, че е правени с готови блатове(сладък път от Кауфланд). Бях ги купила за друг повод, но така и не ги употребих, а срока им изтичаше скоро...
Крема е: сладкарска сметана, маскарпоне и домашно сладко от череши. Сиропирала съм с прясно мляко и сладко.
Забравих да изпратя снимки от направата на цветята, но съм качила тук: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.422832971178173.107374 … 447946&type=1, ако имате  желание може да разгледате Simple Smile

Саси, поздравления за участието!
Съвсем искрено да си кажа, много исках да направя месоядно растение, но тъй като в последствие се отказах силно се надявах някой да направи! Твоята торта истински ме усмихна! Много ми хареса идеята ти Simple Smile Харесва ми как си оцветила самите цветя, листата са ми малко "клюмнали" и според мен им липсва дълбочина.
Не знам дали е от снимката, но пръстта повече ми прилича на пясък (или може би това растение живее в пясък?) Саксията ми харесва, изборът на цвят според мен е много добър, супер контрастира с цветето. Подложката е мраморна нали Simple Smile Паяка е много сладурски. Разреза е много апетитен! Много добре си се справила и в твоята торта аз виждам изпълнено на 100% предизвикателство Simple Smile

Tatitt, надявам се всичко в най-скоро време да отмине и всякакви драми да приключат  Hug

# 116
  • Варна
Добро утро, мацки!
Ето ме и мен с кафето, за да си обясня тортето  Laughing
Както бях писала преди няколко дни, много ми се искаше да участвам в предизвикателството, но нямах и грам идея с какво цвете. И така една вечер разглеждаме един албум на детето за невероятните рекорди и попаднах на "Месоядната чаша" - Непентес раджа. Това месоядно растение има толкова голяма каничка-капан, че в нея могат да намерят смъртта си дори и плъхове. Разрових се в нета и видях, че се отглежда дори и в стайни условия. Идеята за направата на това растение ми допадна, но то сякаш ми изглеждаше много трудно и непостижимо. Първоначално се отказах от него и се спрях на друг вид хищно растение - от вид, който е най-често срещан с ресничките по края. Но по какъвто и начин да опитвах да ги направя прословутите реснички, винаги ми стояха грубо и недодялано. И така отново се върнах на първоначалната идея - когато започнах да работя цветето се получи просто от самосебе си. И цветовете и листата ги правих от много бледо оцветено тесто (за цвета - бледо розово, а за листата - бледо зелен), така след това си направих удоволствието да боядисвам отгоре. Според мен ми се получи доста добре, впредвид факта, че оцветителите ми са течни и не получавам нюансиране. Но пък пробвах да разтворя капки от оцветителя в спирт, после с попиване на излишната боя в салфетка и след това нанасяне.
Саксията я правих по метода с обръщането, тъй като ми се стори по-удачно първо да я издялкам до желаната форма и после да я обърна, а след това да я облека с фондан. Това, от което не съм доволна е оцветяването на саксията, тъй като исках да има метален оттенък, но явно за това си трябва повече опит + липса на влага. Не съм правила специална текстура на подложката, а просто я пльоснах на мраморния плот  Mr. Green
Тортата също стана за нула време и без никакви проблеми. Блатовете са шоколадовите на Ири, а вътре е с крем Капучино. За крема си разбих около 300 гр. крем сирене с 1 пакетче капучино класик. Добавих и 300 гр. разбита сладкарска сметана. Получи се страхотна комбинация от шоколад и ненатрапчив аромат на капучино. Ако някой реши да го пробва и обича, по-силен аромат, може да сложи и 2 пакетчета.
Пръстта е от смлени чаени бисквити с какао.
Като цяло съм доволна от резултата (но както винаги има още какво да се желае  Laughing) - просто защото успях да направя това, което първоначално ми се стори непостижимо (и малко инат е от огромно значение).
Засега това е от мен - вие сте на ход с критики, коментари и въпроси.

# 117
  • Варна
Дзак - ето ме отново с едно ОГРОМНО извинени към дамите, които се представиха вчера   bouquet

Бени, честито ти първо предизвикателство. Много чиста торта, ясна идея и най-вече в унисон с есента. Харесва ми идеята за дъбовите листа и жълъдите. Хавесва ми чистата торта, нежния пастелен цвят. Момичетата вече са кометнирали изтъняването на листата, но знам какво е да се работи в Варна-та. Жълъдчетата е трябвало да са още по-кафеникави. Също така от едната страна сякаш ми кривее тортата - отдясно долния ръб сякаш е хлътнал. Но може и да е зрителна измама.
Много добро представяне  Hug

Марулка, кажи ми за какво да те подхвана - за идеята ли, за прекрасното изпълнене ли, за реалистичното мушкато ли, за апетитното парченце ли. Страхотна си - както винаги. Всеки път е удоволствие за мен да разглеждам тортите ти. А тази е много идейна и пипната - носи едно носталгично и прекрасно чуство на детство, разбити колене, прашни калдъръми, сладко от смокини (така както се пее в песента на В. Найденов) ... Ех, да има как за миг за се върна към безгрижното детство ...
Единственото което не ми се връзва е пръстта по подложката ( напомня ми на котката ми, която ми разравяше всички саксии и след нея изглеждаше така  Mr. Green) На фона на този стар и напукан прозорец, лека пукнатина по керамичната саксия щеше да допълни носталгичното чуство и да върже, разбира се, разпръснатата пръст.
И най-важното - Благодаря ти за споделената емоция  Hug

========================================================================

Няма как да не отразя и днешното ми другарче Мадлен. Виждам, че и ти като мен си пльоснала дървеното съндъче директно върху мраморния плот  Laughing Хибискуса е просто невероятен, малките бели цветчета са толкова нежни и добре балансират композицията. Да си призная, че дори за миг усетих аромата на цветовете. Текстурата и оцветяването на сандъчето много ми харесаха, но за "лъскането" не мога да те посъветвам, защото и аз се сблъсквам със същия проблем.
Прекрасно представяне!

# 118
  • София
Мадлен, в твоята торта определено първо ме грабна цвета на цветето. Първоначалната ми асоциация беше с латинка (не съм запален и начетен цветар), но тя е по-дребна. След това, се загледах в бамбука, листата на гинкото ми стояха познато, но реших, че са на цветето и съвсем не можех да го опредля...Сега всичко си идва на мястото. Изключително добре, според мен, си оцветила растенията. Тези "прешлени" на бамбука са така умело загладени, прикачени. Браво! Сандъчето е едно много хубаво, лакирано сандъче:). Ако си искала мат, а не гланц, вероятно е от боите. Когато ползвам някои определени течни бои (кафявата ми е такава - от "Три уши"), много лъщи, но ако разреждам гелови със спирт, ползвам тебеширите (по неядливите части от декорацията) - тогава не лъщи. Възможно е и някаква доза конденз да е имало, но това ти си го знаеш. Още веднъж - много добра работа!

Саси, ама че цвете!!! Яде и плъхове?! А хлебарки?
Мисля, че наистина добре си успяла да овладееш наличните ти средства и да оцветиш това растение. Не го познавам реално, но от твоята интерпретация си личат и специфичните му и традиционните за растенията качества. Формата му е определено необичайна, но пък оцветяването на листата и цветовете е на хубаво цвете:) Подла работа. Паячето е малко бутафорно, но пък то може да е украса към стайното растение. Интересно ми беше да разгледам отблизо хищния му цвят, а и се загледах в това как си закрепила "капачето" към "чашката" без телове, просто си ползвала формата. Ама наистина си е сложна направата му. За металния цвят почти нищо не мога да посъветвам, защото рядко добивам такъв, аз нямам специалните бои за това, а май без тях е трудно да постигне, макар че навремето са споделяни какви ли не идеи, но сравниш ли го с боите...
Поздравления за идеята и за работатат ти по нея!

# 119
madlene , чудесна ти е тортата - носи много цвят и настроение. Всичко е толкова изпипано - тичините, плодника, листата, бамбука. На мен сандъчето ти ми харесва. Какво като лъщи? Особено съм впечатлена от оцветяването на хибискуса. Чудесно представяне!   bouquet

Саси , много оригинална идея за предизвикателството. Личи му на това чудо отдалеч, че е хищно  Mr. Green Чудесно си оцветила, само паяка ми стои някак неестествено. Като цяло много реалистична картинка и много интересно растение. Поздравления за представянето!   bouquet

Сърдечно благодаря на всички, които коментираха моята торта!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт