17то Тортено предизвикателство - Октомври 2013

  • 11 059
  • 151
  •   1
Отговори
# 90
  • у дома
  • Мнения: 1 581
Гуфи, определено за твоята торта ми беше необходимо да прочета разясненията, за да разбера какво точно си направила. Мисля си, че като цяло си успяла да се справиш и да предадеш усещанията, които са те изпълвали.
Първото впечатление, което ми остави твоята торта като я видях е, че е мрачна и някак....... "груба", не съм сигурна как точно да го опиша.  ooooh!

Хриси, добре дошла и тук!  Mr. Green Цветята са ти се получили перфектно, какво да ти кажа (е, вярно, че си гледала от книга и то не коя да е книга  Mr. Green Mr. Green ) С каквото се захванеш, получава се, та нямам идея защо непрекъснато бягаш от китките!   chef

Дими, страхотно хрумване, чудно пресъздаване! Наслада за сетивата. Просто всеки път ти се чудя, как успяваш да се справиш толкова добре с оцветяването  Thinking при мен винаги се получава една мацаница.....

# 91
  • Мнения: 79
Привет момичета,  Hug

Направо ви изненадах с моята торта  Grinning. Определено тя върви с разяснение  Wink, че иначе е напълно странна и безугледна. Другия път ще направя нещо просто, обещавам! Blush
Бени, знам си аз, че тортата трябва да върви с обяснение, та за това толкова много писах за самата си идея. Всъщност, когато си разказвах идеята на живо ми отнемаше по-малко от минута още повече, че показвах детайлите едновременно с обяснението и всички добиваха веднага представа за самата торта. Крилата на пеперудите наистина са по-дебели ама като ги направя тънки и се чупят от самата си тежест, още повече, че стоят по борда и тежеста им е съвсем изместена. Все пак радвам се, че те и харесала.
Саси, самия стил повече се използва в при изработването на бижута, макар, че из нета има много такива торти. А водното конче съм го сложила в бъдещето, защото просто никой не знае какво го очаква напред. За това реших това да е моето пожелание към живота – водното конче символизира едно приятелство, което е много важно за мен. Когато срещнеш човек, който те познава по-добре и от теб самия и винаги знае емоционалното ти състояние без дори да си казал и дума, знаеш, че той е много специален и заема важна част от живота ти. За това искам това приятелство да присъства в бъдещето ми. Изобщо тортата я правих без повод, но вложих много от себе си в нея. А иначе самата тортата наистина беше много ароматна и вкусна  Party, а това е най-важното в нея все пак.
Дими, определено горния етаж е претрупан, но не знам защо на мен така си ми стоеше по-добре. Няколко пъти редих и пренареждах нещата и така ми допадна. Може би, листото ми е голямо и от там другото се губи покрай него.
Пух, за оцветяването на цветята позна, че цвета е блед. То и на мен не ми хареса особено, но ползвах сенки за очи, а те не се оказаха силни като цвят. Всъщност нямам възможност да инвестирам в дъстове, макар, че ми се иска. Имам няколко основни – златно, сребърно и керемидено и на този етап ми стигат. И аз си оценям за голям минус оцветяването им, но другия път повече ще се постарая.
Марулка, тортата съм покрила с шоколадовото тесто на Ванчето смесено с Овалете. Първоначално покритието стана супер. Но като се почна едно вадене от хладилника и забелязах, че на места стана на едни ситни дупчици, все едно се топи. Работих на отворен прозорец а навън валеше един дъжд и влага направо да ти иде да се оскубеш. Докато сложиш нещо на тортата да видиш дали е добре и то направо залепваше, после няма махане. Така, че до момента със снимането на места вече се появиха едни гънки и бабунки.
Синеочке, може би освен груба изгрежда и леко агресивна, но такъв ми стана резултата. Понякога си вадим изводи и от лошите опити  Wink.
Благодаря за на коментарите на всички   bouquet!
Отивам да видя днешните торти и ще коментирам след малко!

# 92
  • у дома
  • Мнения: 1 581
Beni2, пекат се блатове с различни фи-та и се редят като се започне от най-голямото към най-малкото, измазва се и се обръща, не се налага дялкане  Mr. Green ето така http://www.flickr.com/photos/val_1/7243112506/
а за оцветяването, не съм сигурна, просто дъствах с няколко дъста - два нюанса на зелено и два на сиво  Laughing

madlene
, за мъхестото нищо не ми хрумна  newsm78 Релефа го правих с това ЦЪК, а отгоре дъствах с какао (този номер го научих от Мери  Laughing ).

Силве, първо да си призная без бой, снимките с разреза не са мои  Embarassed Embarassed  ти ще кажеш, че няма еделвайс в саксия, виж ТУК и ТУК Whistling Mr. Green но приемам забележката и съм напълно съгласна с теб. Когато приключих и я погледнах тортата ми стоеше супер неестествено, но просто не ги обмислих добре нещата предварително и затова е такъв крайния резултат.  Simple Smile

хахахаха то Хриси, да ти кажа, няма къде да го видиш освен високо в планината, та те разбирам  Mr. Green

# 93
  • Мнения: 79
blueeye®, да си призная еделвайса беше една от идеите, който обмислях. За това като видях твоя и ахнах. Аз едва ли бих се справила толкова добре с направата му. Изобщо като видях цялата ти торта и едно такова слънчево и хубаво ми стана. Може и да от цвета на саксията, но определено, цялостната визия много ми хареса. Единственото което ми липсва е някакъв орнамент в центъра на саксията. Просто някаква дребно детайлче, което да не отвлича погледа от цветето. Разреза обаче е убиец  eat и ще трябва да споделиш тази рецепта за бързия Медовик, че явно някъде съм я пропуснала

Дими, както винаги приятно изненадваш с проекта си. До сега не знаех за съществуването на това цвете, но ако го видя ще го разпозная. Даже и легендата за него ще мога разкажа  Heart Eyes. Цветата като гледам почти не се различават от тези на снимката а скалата е толкова реалистична, че лесно бих я сбъркала за изтинска. Разреза на тортата изглежда много вкусен а сега е сезона на кестене и няма да е лошо да пробваме точно тази торта. Отново оставям с едно много хубаво чувство гледайки твоя работа.

# 94
  • Варна
  • Мнения: 224
Dimitrina, отново нестандартна идея. Между другото ме върна в детството ми когато дядо ми ме водеше из Родопите и ми показваше невероятни цветя и билки, които едва ли някога ще видя отново на живо. Скалата и цветята са невероятно реалистични. Нямам никакви забележки - просто прекрасно изпълнение!

Blueeye, какво пък толкова не й харесваш на саксията  Laughing - много си е хубава. Но пък еделвайса някак много самотен стои, празно е около него. Добре щеше да е да има още дребни листенца в основата или някое камъче. Разреза изглежда много вкусен. Абе май само аз не съм пробвала Медовика  Laughing

Благодаря ви момичета за днешната доза наслада   bouquet

# 95
  • у дома
  • Мнения: 1 581
Гуфи, основната рецепта е това http://kuking.net/4_2904.htm, но аз правя нещо като доза и половина Simple Smile а за саксията.. някак пропорциите на цветето към саксията не са добри и може би това е една от причината цветето да се губи и саксията да отвлича вниманието.  Mr. Green
Саси, еделвайса го направих за два-три часа, хрумна ми в последния момент какво да е цветето и нямах време за допълнителни елементи. Не, че се оправдавам, но в интерес на истината и на мен ми е "голо" в саксията  Grinning 

# 96
  • София
  • Мнения: 2 129
Блу, признавам си, това е първият еделвайс, който разглеждам така отблизо и подробно:) Виждала съм само хербаризиран и снимки. Доста "космически" елементи има по него. Много ми харесва това прахово посивяване на стеблото, което си постигнала. Интересно ми е и как така гладко издялка саксията в конус - все едно така си я редила във форма! Подложката също си я направила  чудесна. Дали трите елемента ми се връзват заедно? Да. Саскията и подложката са си добра групичка цветово и аха човек да  види едно стайно цвете и хоп - темата е нестандартни цветя:) Ти споменаваш нещо за пропорциите и отвличането на вниманието - мисля, че цветът на саксията не подчертава достатъчно еделвайса, но пък сам по себе си е много хубаво жълто. Пак казвам, не съм виждала еделвайс наживо, но мисля, че това са цветенца, които те карат да отчетеш достойния им избор да живеят различно - едни такива ексцентрици и самотници са, но излъчват сила. Усещам го това в твоето цвете!

# 97
  • София
  • Мнения: 2 129
Благодаря на всички за коментарите! За мен беше удоволствие да почета и това Предизвикателство:)

madlene, да - накъсани са, защото не ми се правеше нов гъмпейст, този беше поостарял, но предвид, че нямаше риск някой някога да хапне цветята, реших да не си убивам ентусиазма с пудри и прочие дандании из кухнята и да правя пак. Та, има много какво да се желае по изработката на самите цветленца, още повече, че манията ми към правдоподобност я подтиснах и пропуснах едни такива стърчащи две зеленикави листчета отдолу преди чашката...Simple Smile За мъхчетата - трябваше да подтисна непоносимо още една мания - тази за ползване на ядливи материали при направата и това вече щеше да ми дойде повече, но не се и сетих за текстилни мъхчета.

# 98
  • София
  • Мнения: 127
Хриска, благодаря за отговора  Heart Eyes
Синеочке, тортата ти много ми харесва, еделвайса /без да твърдя, че съм особено запозната/ ми се струва много реалистичен. Листенцата стойт плътни,  но не и груби, намерила си точната среда. На долните снимки листенцата които не са прикрепени към цветчето изглеждат по- различно зелено, не зная дали светкавицата е променила цвета, на първата изглеждат съвсем еднакви. На мен ми допада саксийката, може би в друг цвят щеше да изпъква повече еделвайса, но не съм сигурна. Единственото което ми липсва е може би някой камънак около цветето, или пък ако беше идея по- голямо, за да не е пусто около него. Пръстта ти е особено искинска, от какво е. Жалко, че нямаш постъпкови снимки на цветенцето. За разреза просто думи нямам, много вкусно изглежда и определено трябва да се пробва.  Поздравявам те за участието, страхотна торта  Hug

# 99
  • София
  • Мнения: 127
Дими, първо ме впечатли произведението ти, след това стабилно слюнкоотделях, а когато прочетох и разказа ти, тотално ме заплени.  Камънака е чудесен, отлична форма и оцветяване. Сякаш си го изкъртила от планината заедно с растенията. Не ми пречи че цветенцата са неравномерни по краищата, добре са изтънени, те и в природата не са равномерни. Вътре някакви жълти тичинки ли имат, не мога да видя. Оцветяването им е много добро, изключително близо до оригинала. Папратите също ми харесват, фини и добре оцветени. Само другите листенца ми стоят по – дебели от необходимото. Цялата композиция е премерена и отлично аранжирана. А за разреза просто не ми се коментира, толкова ми хареса, че думи нямам. Като цяло проекта ти ме оставя с прекрасно усещане, топлина и усмивка. Спокойно мога да кажа, че това е любимото ми твое участие  Mr. Green

# 100
# 101
  • Мнения: 2
Ииииии  понеже вече е днес да се включа с описание, че утре кой знае кога ще стана- неделя ми е ден за наспиване  Embarassed

Радвам се много, че този път и аз съм част от предизвикателството. Още като прочетох темата, тези дъбови листа и жълъди ми се появиха в главата. Харесала съм си ги от много време в една книга на Алън Дън и сега беше идеалния момент да се пробвам да ги направя. Свалих набързо от Интернет няколко снимки на дъбови листа, намалих ги до желания размер и се почна – рязане, мазане ….   Аз лично не съм много доволна от оцветяването, там има още да уча, но като цяло май визията се получи. Жълъдите сякаш ми бяха по-лесни за изпълнение и по-забавни.
Самата торта избрах да бъде такава, каквато най-много обичаме вкъщи – ванилови пандишпанови блатове, сироп от силно кафе и Бейлис и пудингово-маслен крем. Този крем ползвам и за измазване на тортата. Понякога при крема в средата настъргвам шоколад, но сега това го пропуснах. Тортата е покрита с Марципан Варна (всъщност всичко е правено с него). Този път натуралния му цвят, който обикновено ме ядосва, идеално се върза с есенната тема.
Ами, това е. С нетърпение очаквам въпросите и препоръките ви.

# 102
  • варненка от София
  • Мнения: 4 883
Сядам да напиша и аз обясненията си, че ред ми било днес.

Темата ми беше супер смотана да си призная, идея нямах до последно, никаква. Един ден ровейки из нета попаднах на картината, която е качена в албума и си рекох, че ако не ме грабне нещо друго, то ще се пробвам да направя едно мушкатце, то със сигурност не е често присъстващо по тортите.

Мислех да направа точно така както е на картината стълби, кофи, метли, котето, но в този случай китката трябваше да е супер малка, за да спазя някакви пропорции или пък тортата да е некво тортище и за това редуцирах до един джам и саксия. Започнах с китката, която не съм правила до сега, криво ляво се получиха нещата, най-голям страх имах от листата - как ще ги оформя, оцветя, сглобя. Най-голямото си признание получих вчера от свеки, която дойде на гости и вика - кога си го сяла това, пък и кво е цъфнало. Цветарка ми е тя, та значи съм успяла да го докаросам. Саксийката вътре е от зърнена закуска с маршмелоус, пак не съм снимала процеса, но хич ме няма по тази част, забравям и като се наплескам ми е супер неудобно да хващам фотото. Пръстта е от смлени бисквитки Орео.

Драмата ми беше със самия прозорец. Разточих си аз едно дебело парче съхнеща Ирида и чаках да съхне, че да го изправям, да слагам дограма, пердета - ама тръцки. Влагата в момента е голяма във Варна и просто нещата или съхнат много бавно, или хич. Парчето се начупи, хем меко, хем нацепено, никакъв шанс да го изправя. За това си взех една подложка, облякох си я и за един ден вече беше сухо - от там пръснах за цвят, сложих дограма, пердета, набучих на шишове и го изправих. Определено не беше супер стабилно и ако трябваше да се транспортира на някъде имаше риск да се срути, но си беше за нас.

Не съм доволна от самото обличане и оцветяване на тортата, не успях да постигна желания ефект на нацепена стена, седи ми нереално и изобщо не го харесвам.

Вътре тортата е ванилови блатове и крем шамфъстък. Правя го за сефте пробно и много ми допадна.

Към бял ганаш добавих малко паста шамфъстък, след като го разбих, добавих няколко лъжици заквасена сметана и едно Маскарпоне. Между блатовете и крема наръсих суров шамфъстък и бели бонбонки Линдор за разкош.

Това е от мен.

# 103
  • Мнения: 2
A, добро утро от мен  Grinning
marulka_s , бързам да пиша щото още откакто съм видяла албумите не ме сдържа да ти кажа колко много ми харесва това твое творение. Самата ти идея много ми лежи на сърцето, а за изпълнението думи намам. Мушкатцето наистина е като живо - и цветчетата, и пъпките и листата. Може да си се притеснявала, но си ги направила перфектни. Джама също е много готин с това развято перде  Simple Smile А пукнатините по тортата на мен ми изглеждат съвсем реални, не знам защо не си ги харесваш.  Абе като цяло отново си ни показала една перфектна торта, която освен всичко друго и изглежда супер вкусна.   bouquet

# 104
  • Мнения: 7
Добро утро вълшебници!
започвам с днешните "предизвикателки" Simple Smile
Бени, идеята ти много ми допада! Много ми харесват жълъдите и листата. Единствено мисля, че можеше да придадеш малко повече дълбочина на листата. Права си, че цвета на Марципан Варна чудесно подхожда на цялостната композиция!  newsm10 Много хармонично, уютно и нежно произведение! Много ми харесва! Поздравления за прекрасното участие и за тази наслада на очите!
Марулка, то на теб човек какво да ти каже! Прекрасно си се справила както винаги, то просто друго от теб не се очаква! Мушкатото е страхотно! Много ми допада...всичко си изпипала до последния детайл! Тъй като вече имам няколко неуспешни опита да оцветя саксия, това е нещото, което най-много ме впечатли! Саксията е убиец! Разкажи малко повече за нейното оцветяване  Hug Самите пукнатини по тортата изглеждат добре, не мисля, че са чак толкова нереални, колкото ти се струва  Simple Smile Рамката много ми допада като елемент. Винаги знаеш и успяваш да одухотвориш тортите си! Винаги носят някаква история, дух, разказ! Поздравления! Чудесна работа, наслада за сетивата!

Общи условия

Активация на акаунт