17то Тортено предизвикателство - Октомври 2013

  • 11 052
  • 151
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 368
Айде, зареждам се утре с кафенцето сутринта  Hug Уж съм на работа, но не мога да пропусна!  Hug Hug Hug Hug

# 61
  • Мнения: 616
А аз се предизвиках преди 10 дена с кухнята си, та от ремонти нямаше кога да мисля за торта  Mr. Green Явно ми мина "тортената фаза" вече, защото абсолютно никак не ми се занимава... Обаче с огромна радост ще видя вашите торти утре  Hug
(ама пък каква чудна кухня си спретнах, хич не съжалявам, че жертвах идеята... някой друг път!)

# 62
  • Тракийка в Софийското равно поле....
  • Мнения: 439
Здравейте, момичета,

позволявам си да пусна предизвикателството по-рано, защото знам, че ме чакате!
А нямам сили да чакам до полунощ!

И така участниците тази година:
1.11.2013 - Guffi & Hrisiv
2.11.2013 - Blueeye & Dimitrina73
3.11.2013 - beni2 & marulka_s
4.11.2013 - Kozhuharova ( Blush не се сетих ника) и Мечо Пух.

Меченце - аз съм ОК за утре  Hug

Ето всички албуми на участващите.
http://www.flickr.com/photos/40173474@N06/collections/72157636546418346/

Днес обсъждаме тортите на
Гуфи http://www.flickr.com/photos/40173474@N06/sets/72157636546048335/
Хрисив  http://www.flickr.com/photos/40173474@N06/sets/72157636787270173/

Е, спорно обсъждане, прекрасни!

# 63
  • Мнения: 7

4.11.2013 - Kozhuharova ( Blush не се сетих ника) и Мечо Пух.




Да, няма проблем аз също забравих да пиша. Ако е възможно го промени,ако не не е фатално. Madlene

# 64
  • София
  • Мнения: 127
Аз готов, снимки изпратени, само като я клъцна утре ще снимам  Wink

# 65
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 610
Аз не смогнах за съжаление но ще си направя проекта тия дни и ще го пусна в редовната тема.

# 66
  • Варна
  • Мнения: 224
Tatitt, моите снимки не ги ли получи - пратих ги вчера?
Засега чакам описанията на днешните участнички и после ще коментирам.

# 67
  • варненка от София
  • Мнения: 4 883
Да ни е честито новото предизвикателство! Много ми е драго, че все пак се събрахме и направихме тортички. Ами радост си ми е. Ще изчакам и аз обясненията, че да пусна коментари.

# 68
  • Мнения: 79
Привет на всички  Hug и честито ни ново предизвикателство!
В момента в който прочетох, каква е темата за новото предизвикателство, знаех какво искам да направя. Отдавна исках да направя торта в стил стиймпънк и сега ми се удаде възможност да я реализирам  Blush. Както знаете самия стил съчетава реалното и фантастичното и аз гледах да заложа в нея точно тези 2 компонента.  За това и всеки елемент от двата етажа е точно там с определена цел. Макар, че в момента всичко ви изглежда хаотично и нахвърлено, се надявам след като прочетете обяснението ми да разберете какъв е бил и замисъла ми. Доколко съм се справила ще кажете вие  Flutter.
Все пак темата е нетрадиционни растения, та от там исках и тортата като цяло да бъде нетрадиционна. За това избрах и тази визия, като втория етаж е силно скосен за да се виждат цветята и зъбните колелета отгоре му. Цялата торта е в кафяв цвят, защото май това е характерния цвят за този стил а аз не исках да избягам от традициите  Wink.
Идеята ми беше самата торта да бъде поставена върху облечена подложка, която има формата на циферблат на часовник. Е, по няколко причини тази част не можах да реализирам  ooooh!, но трябва да го спомена, защото точно от тук изхожда и подредбата на елементите по първия етаж.
Исках да направя едно съпоставяне на времето и продължителността на човешкия живот. За това отзад точно между 12 и 1 ч. има спирала и бяло зъбно колело, което символизира раждането на човека, като индивид и като душевна същност. Съответно е зацепено с черно зъбно колело, което е края на човешкото съществуване. Двете са за в това състояние, защото всъщност освен началото и края символизират и това, че с края на една житейска ситуация идва началото на друго  да се надяваме по-хубаво събитие в живота ни. Малко философско звучи, но точно този смисъл вложих в тях. Линията с цвят шампанско по целия първи етаж, символизира спадовете и върховете, който човек има в живота си било те емоционални в любовта си или в работата си.  Съответно по посока на часовниковата стрелка съм разположила  (на 3 часа  Embarassed) едно сърце и 3 пеперуди символизиращи първите любовни трепети, свързани с „пеперудките в стомаха“  Heart Eyes, което до някъде и олицетворяват миналото. Исках да изразя това прекрасно чувство точно по този начин. И понеже смятам, че в момента съм в средата на моя живот, точно в центъра на тортата е е моята буква, която има крила. Тук в „ролята“ на крилата съм поставила моя съпруг, който ме подкрепя винаги за всичко и въпреки всичките ми недостатъци  Blush. Всъщност идеята за крилата ми дойде от един цитат на моя любим автор Марко Недялков - „Орлиците пътуват със размах, когато и орлите са със тях“, в който е казано всичко, което символизират те. Съответно за в бъдеще съм сложила едно водно конче, което символизира едно много важно приятелство за мен, което се надявам да продължи до края ми. И съответно в края на линията черното колело и съответната спирала  Wink.
Сета за горната част – тук основно преобладава фантастичното. Цветята са абсолютно измислени, като идеята беше за плодник да има зъбни колелета. Не успях да ги закрепя така както исках и след като в опити да преборя гравитацията строших 2 колелета накрая ги оставих да стоят така на цветята. А големия зелен лист е папрат в този стил – изобщо мои измишльотини. Между първия и втория етаж съм направила едни искрички (който колежката ми оприличи веднага на люти чушки  Embarassed) а отзад има огън т.к. аз самата съм огнен знак  #Onfire. Огъня е обемен и на живо наистина изглеждаше по-добре. Всъщност много изненадана бях като видях как стой на снимките ама така ще е докато не измислят в бъдеще някой 3Д фотоапарати и не направят снимката малко по-реалистична. На втория етаж отзад има знака за безкрайност – символ за неизменните житейски цикли и важен математически символ. А до тях две сърца, който символизират също двете ми деца, който осмислят живота ми  Heart Eyes.
Така самата торта е с какаови пандишпанови блатове и крем от къпини. Всъщност ходихме до едно селце наблизо да берем къпини и реших да пробвам да направя крем с тях. За целта ги измих, пасирах и изстисках през тензух. След което с захар ги сварих на котлона – стан страхотно сладко. В самия крем има 500 гр. сладкарска сметана, 500 гр. извара, 1 кофичка от 400 гр. заквасена сметана, сладкото от къпините и захар на вкус. Между отделните блатове съм рендосала и бял шоколад. Покрита е с комбинация от шоколадово тесто по рецептата на Ванчето смесено с захарна маса на Овалете. Според всички тортата беше много вкусна и изядоха с апетит по още едно парче. Парчето е малко неугледно, но на другия ден тортата пропътува 250 км. през много дупки, завоите на прохода Шипка и беше закарана в Стара Загора с незначителни щети. А друг разрез нямам, понеже бързо беше изядена роднините ми. Все се надявах да остане парче за снимка другия ден на светло, но уви.
Понеже за първи път правя скосен етаж при това под голям наклон, не успях съвсем да го изгладя и от дясно се получи една гънка, която опитах да прикрия със зъбните колелета, но си личи. Определено обаче знам другия път как да подходя за да не се получи.
Всъщност и подложката щеше да бъде покрита, но не се усетих и налепих първо лентата на борда долу и после не можах да го отлепя. Ако бях упорствала щях да отлепя покритието и да направя по-голяма беля, за това го оставих в този му вид. А цялата торта по закона на Мърфи я правих единствената вечер през цялото лято, когато се спука да вали дъжд – 27 август. Така, че и влагата допълнително ми създаваше проблеми.
С тази торта исках да се предизвикам в няколко насоки. На първо място се опитах да направя нещо, което не е симетрично и смятам, че до някъде в горната част ми се получиха нещата. В частта с цветята се опитах да измисля нещо различно и оригинално. Отделно не бях правила скосен етаж с което също експериментирах. Така, че като цяло съм доволна от поставените си задачки и реализирането им.
В заключение само да спомена, че въпреки всичките й кусури и разминавания с идеята аз много си я харесвам и за разлика от някой торти изпитах истинско удоволствие докато я измислих и правих. Изобщо от типа торти е който стават от „самосебе си“.
Чакам коментарите и препоръките ви  Hug
Ползотворен и успешен ден на всички  Heart Eyes

# 69
  • Тракийка в Софийското равно поле....
  • Мнения: 439
Tatitt, моите снимки не ги ли получи - пратих ги вчера?
Засега чакам описанията на днешните участнички и после ще коментирам.

Намерих си ги  Blush Абе чудих се какво пропускам!

Момичета, актуализирам графика с огромно извинение към Саси  Blush
И така участниците тази година:
1.11.2013 - Guffi & Hrisiv
2.11.2013 - Blueeye & Dimitrina73
3.11.2013 - beni2 & marulka_s
4.11.2013 - Мадлене и Саси
5.11.2013 - МечоПух

# 70
  • Мнения: 79
Танче,  Hug
Благодаря ти, че както винаги се погрижи за предизвикателството! newsm51
Оценявам това, че в динамично ежедневие в което живеем, си намерила време да подготвиш и качиш снимките в албумите. За да можем ние още веднъж да се забавляваме.   bouquet

# 71
  • Мнения: 102
Такаааа..... Здравейте момичета   bouquet Извинявам се за късното включване , но снощи РД на щерката и още не знам на чий хора съм  Joy И гости имаме , въобще лудница е в къщи .
Със сигурност нещо ще объркам сега , но ще кажа на две на три каквото имам да казвам , пък после ще допълвам сигурно.
Като разбрах за темата , веднага разлистих книгата на Алън Дън и си избрах няколко растения . Виждате ги ,знаете ги сигурно , после ще ги погледна в книгата ако искате за точните им наименования , въпреки ,че на дали има някой който да не е познал магарешкият ми бодил  :mrgreenТортата беше за подарък , за това и нямам разрез . Доста набързо направена с каквото имах в наличност  Wink Знаех ,че ще трябва да я правя и си бях подготвила цветята , но не знаех кога точно ще трябва да я сглобя. Блатовете са :
2 1/2 ч ч брашно
2ч захар
3/4ч олило
1ч пр.мляко
4яйца
ванилия , щипка сол и 1бакпулвер
Кремът е само ганаш и маскарпоне .Като на финала добавих паста от маракуя 2сл
Кроканта сте го пазнали предполагам  Heart Eyes
Ами какво друго да ви кажа , не знам . Супер бърза беше тортичката . Знаех само ,че искам да е с пищен букет и семпла малка тортичка под него  Wink

# 72
  • Мнения: 79
hrisiv ти на това ли му казваш бърза торта  Shocked. Аз пожизнено толкова стилна и изпъната торта набързо не мога да направя. Толкова е нежна, че създава едно такова много приятно усещане и искаш само да я гедаш... Виж да ти кажа магарешкия бодил го познах от раз  Wink ама другите цветленца са ми непознати  Thinking. Това не значи, че не са пипнати до най-малкия детайл. А като видях колко цветенца, пъпчици и листенца има на едно клонче и ми се зави цвят. Аз цветя на тел не съм правила и на мен това ми вижда много връткава работа. Та сподели колко часа общо ти излезна направата на едно клонче?
Блатовете изглеждат много въздушни, сиропирала ли си ги в тортата или так  си ги мазала с кре?. Определено ще им пробвам рецептата. Виж обаче с тази паста от маракуя съвсем ми впечатли, кажи какъв вкус добавя на крема и от къде си я купила?

# 73
  • Мнения: 2
Хайде и аз да споделя:
Guffi , тази торта задължително трябва да върви с разясненията към нея (нещо като либрето Simple Smile ). Първоначално само ми изглеждаше странно, но след като прочетох какво си написала ми се изясниха нещата. Върнах се обратно да разгледам отново всеки детайл Simple Smile Много ми хареса идеята ти. Толкова много смисъл в една торта до сега не бях виждала. Абе хареса ми, много! Единствено може би пеперудите е трябвало да бъдат по-нежнички и с по-тънички крилца.
hrisiv , твоята торта е точно този тип, който харесвам. Много е стилна, и красива. Всички цветя са много изпипани и чудесно оцветени. Сякаш ми се искаше да видя повече постъпкови снимки как точно са направени, особено това клонче с оранжевите "фенерчета" - страхотни са! Струва ми се, че магарешките бодили ще стоят по-добре ако са по-разтворени цветовете, но и така ми харесва. Много ти е хубава тортата!

# 74
  • Варна
  • Мнения: 224
Момичета, радвам се, че и този път съм в компанията ви.

Tatitt, моите снимки не ги ли получи - пратих ги вчера?
Засега чакам описанията на днешните участнички и после ще коментирам.

Намерих си ги  Blush Абе чудих се какво пропускам!

Момичета, актуализирам графика с огромно извинение към Саси  Blush
Tatitt, въобще не го мисли - ще черпиш едно парче торта  Heart Eyes

И сега на днешните торти:
Guffi , благодаря ти за невероятния разказ - прочетох го с огромно удоволствие и възхищение. Това не е торта, това е Разказ за живота!!! Скоро не бях срещала торта с толкова много символика. Детайлите са достатъчно, за да разкажат история, но без да бъдат разхвърляни и да е претрупано. Стила, който си претворила не ми е познат, но от описанието и самата торта добих представа. А водното конче отстрани какво олицетворява - извини ме ако си написала, но не намерих неговата символика? Харесва ми свързаността на зъбните колела, защото за да работи една машина/да върви живота са нужни всички елементи, дори и най-дребните. Добре се е получил вторият наклонен етаж. Ако не беше споменала гънката трудно щях да я забележа. И аз с удволоствие бих си хапнала от това апепитно парче  Laughing 
Забележката ми е за подложката, но ти сама си обяснила избързването си.

Hrisiv, аз съм от хората, които трудно познават цветята, но ти сигурна ли си, че твоите са захарни  Wink Толкова нежни и ефирни сякаш не пипнати от човешка ръка са. Може тортата да е правена набързо, но е изпипана. Как си успяла за измажеш страните и ръбовете толкова равно? Цветята са невероятни, тортата изпъната и нежна - нямам повече думи, с които да опиша произведението ти. Благодаря и на теб за предложената красота!

Общи условия

Активация на акаунт