Клуб "Преводач" - "Айн, цу цвайн, цу дрън!" - тема 2

• 77 114
  • 708
  •   1
Отговори
# 150
  • Сандански
Шa са гръмна  ooooh!
Как, по дяволите, е ''помощник бригадир''?
Assistant brigade leader? Звучи безумно..

Тази книга докато я преведа ще пропуша отново  smile3546

Аз се сещам за по-разговорни думи като assistant foreman или пък straw boss, ако искаш да внесеш негативен оттенък. Ако книгата позволява, може пък да е най-добре да го кажеш по-различно... Мммм, нещо от рода на the second in the hierarchy или нещо такова. Simple Smile

# 151
Как бихте превели Master Class ? Какъв е този клас, урок? Става дума за диалог между две момичета, едното пита другото по телефона къде се намира иav отговорът е ''I have a Master Class''.   newsm78

# 152
  • offshore & overseas
Как бихте превели Master Class ? Какъв е този клас, урок? Става дума за диалог между две момичета, едното пита другото по телефона къде се намира иav отговорът е ''I have a Master Class''.   newsm78
Не съм го мислила, но ето ти на първо четене дефиниция от Википедията:
„A master class is a class given to students of a particular discipline by an expert of that discipline—usually music, but also painting, drama, any of the arts, or on any other occasion where skills are being developed.”

Да не би да е „майсторски клас”? На мен тъй ми звучи, но да се обади и някой експерт, моля!

Има и една малка вероятност да не е тва, но тук вече губим от липсата на по-широк контекст.

# 153
Да, най вероятно ще е майсторски клас, в случая момичето свири на пиано. Допитах се до вас, защото не ми звучеше много ок, но така ще го преведа.
П.С. Не съм се сетила да се допитам до Википедията.  Embarassed
Хубаво е, че я има темата.  Hug

# 154
Аз пак да се вмъкна с "Пък четох..." Та, "майсторски клас" съм го срещала неведнъж и в художествена литература, и в музикален контекст.

# 155
  • Там, където ме обичат
Аз пак да се вмъкна с "Пък четох..." Та, "майсторски клас" съм го срещала неведнъж и в художествена литература, и в музикален контекст.
+1 И аз съм го срещала много пъти.

# 156
  • София
+1 И аз съм го срещала много пъти.
+ още 1.
В математиката съм го срещала.

# 157
Я, какво си имаме тук!
Преводаческа тема, която съм изпуснала, срам и резил!  Grinning
При това с познати лица (да, Мяуче, за теб говоря). Mr. Green
Ако нямате против, и аз да се включа - преводач с английски език по призвание. bowuu

# 158
  • София
добре дошла  Simple Smile

офф: браво за цигарите, аз не пуша от около 4 години  bowuu

# 159
  • offshore & overseas
Амче, добре дошла! welcome

oopsКъм оф-а: аз пък не пуша от колко, хм, от 9 години и нещо. tooth

# 160
Мерси за посрещането! Simple Smile
И като обменихме екс-тютюнджийски опит, нещо на преводаческа тема, а? Laughing

# 161
Момичета превеждам текста за един сайт и имам нужда от малко професионална помощ,става дума за това изречение:
Производство на заварени изделия за стоманени тръбопроводи и метални конструкции за индустрията и строителството; набиране и отдаване на персонал в страната и чужбина.
Превела съм го така:

Manufacture of welded products for steel pipelines and metal constructions for the construction industry ; recruitment and leasing personnel at home and abroad.

Как ви се струва? Мерси предварително! Hug

# 162
Привет,
според мен е добре, но две неща:
1. "за индустрията и строителството" - коя индустрия?
Струва ми се, че е друга, не строителна, и тогава не е точно.
Ако не знаеш, може и така да остане.
2. "в страната" някак не звучи като "at home".
Ако искаш, използвай "in the country" или "in Bulgaria". Peace

# 163
Аз бих започнала с Construction of welding products for......

# 164
  • София
zveti81, не съм съгласна  Peace

1. мисля, че тук No frame bitch много точно използва ''manufacture'' (друг вариант би бил ''production''), в смисъла на ''производство''. ''Construction'' означава друго..

2. ''welded products'' и ''welding products'' имат различно значение, в този случай би трябвало да е ''welded'', както и тя си го е написала.

И накрая - и на мен ми се губи определението за индустрията, не става ясно коя е тази индустрия. Но това си е грешка в оригиналния бг текст, а не на преводача  Simple Smile

Момичета, реалии от типа на софра, шалвари, джезве, и т.н. ги даваме с обяснения в бележка под линията, нали? Става дума за худ. литература.

Общи условия

Активация на акаунт