Клуб "Преводач" - "Айн, цу цвайн, цу дрън!" - тема 2

• 76 395
  • 708
  •   1
Отговори
# 555
"Когато съм била на трудов договор и допълнително хонорари от граждански договори"

Calm, а когато си била на трудов договор, имала ли си регистрация в АВ като самоосигуряващо се лице (преводач на свободна практика)?

# 556
Ne, Hrisi, niamah registratsia togava. Izvinete me za "maimunitsata", no prez tel.

# 557
Здравейте момичета,

Нека се включа и тук пък да видим какво ще стане. Търся си личен асистент. Ето и повече детайли за позицита.
Модератор база данни/ Маркетинг анализатор

Ако сте амбициозен и търсите интересна работа, ако умеете да менажирате сам времето си без да сте ангажиран да посещавате офис и да работите под постоянно наблюдение, ако желаете да получавате отлично възнаграждение плюс колективен бонус за добре свършена работа, то
ние сме насреща!

Ние сме българска търговско-консултантска компания с интернационален търговски екип, работеща на международния пазар на ЕС с маркови фармацевтични продукти.

В момента търсим Модератор база данни, който освен с голям ентусиазъм, знания и опит, може да се похвали и с нестандартно мислене и отговорно отношение към задачите си.

С какво ще се занимавате:

• Ще участвате в eжедневния мониторинг на информационни потоци, развитието на едно от основните ни работни приложения в Excel и поддържането му на високо функционално ниво;
• Ще обработвате информацията, предоставена от нас и партньорите ни преди тя да бъде изпратена до всички в търговския екип;
• Ще отговаряте за информацията в базата данни, като я събирате, категоризирате и обработвате;
• Ще съдействате на ръководството за постигане на оптимални резултати, чрез намиране на алтернативни технически решения за повишаване функционалността на работата на търговския екип.

Искаме от вас:
• Отлично владеене на Excel;
• Отлично владеене на Английски език. Немски, Чешки или друг, втори европейски език е предимство;
• Опит с бази данни, отлична компютърна грамотност и опит в интернет среда;
• Поддръжка и работа с Mail client, IT service, Web design са предимство;
• Широка обща култура и интерес към нестандартно разрешаване на въпроси свързани с намиране на информация в мрежата и дигитални технически приложения.

Ние предлагаме:
• 1000лв. месечно възнаграждение на граждански договор;
• Колективен месечен бонус за добре свършена работа.

Моля, изпратете актуална автобиография.
За контакти.... Ако имате интерес моля, направете кратко описание на опита и знанията си и ако се окаже, че съвпада с критериите ще ви изпратя ЛС с имеил за да изпратите актулно CV.

# 558
"Ние предлагаме:
• 1000лв. месечно възнаграждение на граждански договор;
• Колективен месечен бонус за добре свършена работа."

Понятието „граждански договор” не е правен термин. В нормативната уредба няма такова понятие. ЗЗД определя 2 вида договори -  за поръчка и за изработка.

Адвокатска кантора „Милованови” София под редакцията на адвокат проф. Кругер Милованов:

"Някои работодатели сключват с работника или служителя договор, който наричат с различни наименования – “Граждански договор”, “Договор за поръчка“, „Договор за изработка” или др. подобни. По този начин се стремят да прикрият едно трудово правоотношение. Така тези работодателят заобикаля защитата, която Кодекса на труда дава на работника или служителя по отношение на трудовите му права. Със сключване на договор, който е определен от работодателя като „граждански“, значително се уврежда интересите на работника или служителя по отношение на трудовото му възнаграждение, работното време, правото на почивки и отпуски, безопасността на труда, признаване на изработеното време за трудов и осигурителен стаж, обезщетения при трудова злополука и професионално заболяване и най-същественото – закрилата при прекратяване на трудовия договор."

Разликата между трудов и граждански договор е анализирана в Тълкувателно решение № 86 от 27.02.1986 г. на ОСГК на Върховния съд.
Гражданският договор е по принцип с краткотрайно действие (еднократно изпълнение на определена задача) – до извършването на работата (услугата) и предоставянето на резултата. С изпълнението си този договор се прекратява. За разлика от него трудовият договор е договор с продължаващо и многократно изпълнение на трудовите операции, които следват една след друга, повтарят се неограничен брой пъти и никога не се изчерпват. Трудовият договор е по принцип безсрочен (за неопределено време), като по изключение може да бъде и срочен (чл. 67-68 и особено ал. 2-5 на чл. 68 КТ).

Следователно гражданският договор не може да бъде “приравнен” на трудов и лицата, работещи по граждански договор, не могат да участват в определянето на средносписъчната численост на персонала (щатното разписание, щатната таблица) в предприятието.

# 559
  • София
Ей, това ми трябваше като инфо много отдавна.
Значи и аз трябва да мина на ТД, тъй като ангажимента ми е дългосрочен.
От друга страна, ми е добре така - на ГД. Чувствам се като пълноправна страна.
При ТД винаги съм се чувствала като работник на шефа.

Тук, в случая, наистина е съмнителен този ГД.

Освен това, ми се вижда, че човекът ще има още доста задължения освен оператор база данни.

# 560
За да отхвърля всякакви съмнения по повод моите почтени намерения, а именно да дам работа на някой добре квалифициран български кадър ще кажа, че самата аз нямам кой знае какви познания по темата видове договори. Когато казах на счетоводителите, че искам да сключа Трудови договори с всички служители, които ще наема, те ме информираха, че Трудов договор се сключва само, когато работника е под постоянно наблюдение по време на работния ден, нещо което няма как да се случи при мен, защото той/тя ще работи от домашният си офис (какво по-хубаво от това, бих казала аз. Аз самата си мечтаех за подобна свобода преди да стана собственичка на бизнес). Също така ми казаха, че се носи отговорност за работника, каквото и да се случи с него през време на работния ден, дори и злополуката да се е случила, когато той/тя се е разхождал на вън за по чаша кафе. Това е причината договора да се превърна в Граждански, макар и аз да исках да е Трудов.
По отношение на многото задължения:
Бих искала да кажа, че пари не се изкарват лесно!!! и на мен самата не ми е лесно. Този труд е интелектуален и ми трябват креативни, наистина добре подготвени хора, за да не ме провалят. Не искам и няма да тегля никого на буксир. Била съм на много ръководни позиции и знам, че истинки кадърните хора са много малко и това, което пише в едно СВ е много далеч от реалността. Аз също съм много квалифицирана, но пазара не ме пита колко дипломи имам, а какви умения имам, едва тогава започва да ми се отплаща. 
Ще бъда благодарна на всички нихилисти, ако престанат да хвърлят сянка върху почтените ми намерения. Това е отличен шанс за хора, които обичат да пътуват по света, защото може да се работи от все край на света дори от плажа или за хора които са заети с отглеждане на децата си, тъй като ще си стоят вкъщи и в същото време ще изкарват пари или за хора които умеят и настояват сами да менажират деня си.
Някои реакции тук ме навеждат на мисълта да затворя врати за случайни кандидати и да постъпя, както ме посъветваха приятели от бранша, да разчитам само на препоръчани от доверени източници кандидати.

# 561
Работила съм от дома си на трудов договор. Няма никакъв проблем да е така.

# 562
  • София
Настроена съм скептично, да.
В момента работя ЕДНО нещо от вкъщи - превеждам /и редактирам, и дописвам/.
Изкарвам колкото си изработя, а по-точно почти толкова колкото изкарвах в офиса.

В офиса ми шефката беше точно такава - "никого няма да тегля на буксир".
Но затова пък ни товареше с по 100 задачи освен основните.
И накрая все недоволна.

Така че съм пределно наясно как се изкарват пари и какви пари как и къде се изкарват.

И такива обяви -  пък маркетинг, пък бази данни, пък уеб дизайн, пък IT, Пък 2 езика и преводи /сигурно има и още/ са ми толкова ясни, че няма накъде вече.

# 563
В такъв случай трябва да знаете, че те са носили отговорност 'слепешката' за вашето здраве по време на работния ден. Вие бихте ли го направила за мен в случай, че дори не ме виждате и не сте ме затворила в някакъв ограден обект?

# 564
аз съм бил на Граждански договор, което предполага че съществува като термин. не можах да го намеря у дома но мисля че с големи букви си пишеше "Граждански договор"

# 565
Настроена съм скептично, да.
В момента работя ЕДНО нещо от вкъщи - превеждам /и редактирам, и дописвам/.
Изкарвам колкото си изработя, а по-точно почти толкова колкото изкарвах в офиса.

В офиса ми шефката беше точно такава - "никого няма да тегля на буксир".
Но затова пък ни товареше с по 100 задачи освен основните.
И накрая все недоволна.

Така че съм пределно наясно как се изкарват пари и какви пари как и къде се изкарват.

И такива обяви -  пък маркетинг, пък бази данни, пък уеб дизайн, пък IT, Пък 2 езика и преводи /сигурно има и още/ са ми толкова ясни, че няма накъде вече.

Имате право да бъдете скептична, но моля четете внимателно. Всички тези критерии, които споменахте са предимство, не задължително условие. А по отношение на Вашия печален опит не мога да кажа нищо друго освен Съчувствам Ви, но винаги има риск човек да попадне на работник или работодател с лош характер и както казах вече риска е двупосочен.

# 566
"аз съм бил на Граждански договор, което предполага че съществува като термин"

Не, не съществува. Названието се използва по инерция. Обикновено се касае за прикрит трудов договор.

# 567
абе ако пише "граждански договор" там където по принцип пише "трудов договор"  бая си съществува. ама не можах да го намеря за да видя с точност.

# 568
  • София
Характерното за гражданския договор е, че няма определено работно място, твърдо работно време и твърдо месечно възнаграждение, така ми каза нашата счетоводителка. Ако тези неща са налице, значи договорът е прикрит трудов. Едно време е имало значение, сега не виждам особена разлика, при положение че данъците и осигуровките по гр. договор се плащат от работодателя, както е и при трудовия.

# 569
Независимо дали Вие определяте намеренията си като почтени или не, характерът на работата, която предлагате, предполага сключването на трудов договор - с всичките позитиви и негативи за вас и служителя. Вашата счетоводителка Ви е дала неточна формулиривка за това що е то "трудов договор", затова съвсем добронамерено Ви съветвам да се консултирате с адвокат или с друго лице, което е по-наясно или поне да Ви даде идея как да го оформите.
Личен пример: като чист аматьор четох КТ и още тогава ми се стори, че гражданските договори на част от екипа ни не са изрядни, споделих го с ЧР, но становището им беше, че така е по-изгодно за фирмата. След няколко месеца имаше проверка и договорите бяха окачествени като прикрити трудови, съответно - фирмата беше глобена. Условията на работа бяха подобни на тези, които предлагате - незадължително присъствие в офис (т.е. фирмата можеше да пести и  от работно място), но съвкупност от повтарящи се задачи и ангажименти.

Общи условия

Активация на акаунт