Клуб "Преводач" - "Айн, цу цвайн, цу дрън!" - тема 2

• 76 344
  • 708
  •   1
Отговори
# 585
Полиглота ми го дава като "обшивка" това.

# 586
  • София
Много ти благодаря  Hug! Мисля, че схванах смисъла, виждала съм го и в описания на други професионални уреди.

# 587
  • Пловдив
Здравейте, момичета!
Имам нужда от помощ за превод на едно изречение от английски на български, а именно:
Outer body in skin plate (stainless steel effect).
Касае за част от описание на професионална перална машина и не мога да си обясня какво е това нещо "skin plate".
Благодаря ви предварително!
В производството plate се използва като лист (от ламарина).

# 588
Здравейте, момичета!
Имам нужда от помощ за превод на едно изречение от английски на български, а именно:
Outer body in skin plate (stainless steel effect).
Касае за част от описание на професионална перална машина и не мога да си обясня какво е това нещо "skin plate".
Благодаря ви предварително!
Външното тяло е с покритие, на  което не се остават отпечатъци - това е общо взето смисълът

# 589
В скобите нали е обяснено. Външното тяло е с покритие, ефекта е като на неръждаема стомана.   bouquet

# 590
Хора, моля ви обяснете ми на разбран български разликите между despite, however и although и кога кое се използва.  Embarassed Благодаря Hug

# 591
Despite и although са взаимозаменяеми.
Разликата е в структурата на изречението, т.е. какво стои зад тях.
Despite/in spite of са предлози.
Използват за изразяване на нещо неочаквано или изненадващо.
След тях се използва съществително или местоимение:
Despite the pain in his leg, he completed the marathon.
Despite having all the necessary qualifications, they didn’t offer me the job.
След тях може да се използва и подлог и глагол, ако включим "факта, че":
In spite of the fact that he worked very hard, he didn’t manage to pass the exam.
Despite the fact that he worked very hard, he didn’t manage.

Although/even though са съюзи.
След тях се използва подлог или глагол:
We enjoyed our camping holiday although it rained every day.
Although he worked very hard, he didn’t manage to pass the exam.

Although означава “въпреки (факта) че…”.
However означава “но/обаче”.
Основната разлика между тях е, че however може да седи самостоятелно в началото на изречението, отделено от запетая. Although може да се използва в началото или в средата, но не изисква запетая.

Дано съм помогнала. Simple Smile

# 592
Хора, моля ви обяснете ми на разбран български разликите между despite, however и although и кога кое се използва.  Embarassed Благодаря Hug

despite  - въпреки: Despite the rain, we went out. We went out despite the rain.

although - въпреки че/макар че: Although it was raining, we went out. We went out, although it was raining.

however - но, обаче: He was rich; however, we wasn't happy.
               колкото и (да): However hard I tried, I couldn't remember his name.
               ама как: However did you get here so soon?

# 593
Despite и although НЕ са взаимозаменяеми.
Разликата е в структурата на изречението, т.е. какво стои зад тях.
Despite/in spite of са предлози.
Използват за изразяване на нещо неочаквано или изненадващо.
След тях се използва съществително или местоимение:
Despite the pain in his leg, he completed the marathon.
Wrong: Despite having all the necessary qualifications, they didn’t offer me the job. Излиза, че те са имали всички необходими квалификации, а не аз bowuu bowuu.
Right: Despite having all the necessary qualifications, I wasn't offered the job.

След тях може да се използва и подлог и глагол, ако включим "факта, че":
In spite of the fact that he worked very hard, he didn’t manage to pass the exam.
Despite the fact that he worked very hard, he didn’t manage.

Although/even though са съюзи.
След тях се използва подлог или глагол:
We enjoyed our camping holiday although it rained every day.
Although he worked very hard, he didn’t manage to pass the exam.

Although означава “въпреки (факта) че…”.
However означава “но/обаче”.
Основната разлика между тях е, че however може да седи самостоятелно в началото на изречението, отделено от запетая. Although може да се използва в началото или в средата, но не изисква запетая.

Дано съм помогнала. Simple Smile

# 594
Хайде, сега, кой на кого предложил - голяма работа. Важното е да се предлага нещо.  Grinning

# 595
Благодаря хора  Hug дано да смеля най-накрая

# 596
Здравейте,
Имам въпрос колко би било нормално заплащане на страница технически превод от английски на български?
Някакви идеи как мога да намеря проекти за допълнителна работа, при условие че се регистрирах в Odesk и още няколко сайта, но без успех засега.
По професия съм икономист - занимавам се с международни покупки/продажби, преводи на технически ръководства, а и не толкова технически, симултанен превод на семинари....Имам сертификат CAE и езиково обучение равностойно на това в езикова гимназия....обаче досега търсенето в нета ми удари на камък.....
Последно гледах една обява за превод на художествена литература, но се съмнявам, че ще се справя и не посмях дори да кандидатствам...
Благодаря за всяка споделена идея!

# 597
  • София
Агенциите взимат 12-14.
Някои хора успяват да се докопат до 10.
Аз последно работих на 8 лв/250 думи, което се води страница, но не е баш цялата.
Можеш да погледнеш във форума на Предприемач, но там има някакви хора, които се продават за по 3-4 лв, което според мен вече е идиотско ниско. И така подбиват цените на всички.

# 598
maximme,
„Нормалното“ заплащане в България е много относително. Повечето агенции за превод плащат на преводачите 6-7 лв. на страница (1800 знака без интервалите) за технически превод, но има и такива, които таксуват всичко на 5 лв. Съветвам те да потърсиш чужди агенции за превод. Директно кандидатствай при тях, повечето имат форми за кандидатстване на сайтовете си. Там таксуването е на дума и тарифите са около 0,04 евро на дума. Има и по-големи тарикати, индийски фирми и прочие, които таксуват 0,03 долара на дума, но пак е по-добре от българското заплащане. Проблемът е, че там се чака между месец и 45 дни за изплащане на хонорар, а понякога и повече. Българските фирми обикновено плащат веднъж месечно или когато отидеш да си вземеш набрания хонорар. При чуждите фирми вземи предвид и банкови такси, такси за PayPal и пр., което също намалява хонорара.
Сайтовете от типа на oDesk за мен са си чист късмет. Аз лично имам регистрация в безброй такива и засега нямам и една поръчка оттам. За мен е по-разумно лично да се свържеш с фирмите, а не да отговаряш на обяви за конкретен проект с още стотици преводачи, където шансът е едно към неизвестно. Добре е да имаш и регистрация в proz, там има шанс някой работодател/фирма да те забележи и да се поинтересува от работа с теб, както и да кандидатстваш през таблото за обяви в proz. Ще ти пратя с лично съобщение фирмите, с които аз работя в момента, които са коректни и плащат гарантирано.

# 599
  • София
Леле, 5 лв на страница ли е нормално! Shocked
Аз още нямам много добра представа за пазара.
Явно съм късметлийка с проектите ми досега.

Общи условия

Активация на акаунт