Клуб "Преводач" - "Айн, цу цвайн, цу дрън!" - тема 2

• 76 340
  • 708
  •   1
Отговори
# 600
Да, за съжаление, заплащането е безумно ниско. Sad
Има фирми, с които работя и на 11 лв. за спешен превод, но повечето си държат на 7-8 лв. Затова решението е да се ориентира към чуждите агенции.

# 601
Много благодаря!
Преди години като студентка, когато заплатите бяха по 150 лв...., заплащането на страница технически превод /превеждах медицинска литература/ беше десетина лева и то в провинцията. Явно съм имала късмет тогава.

# 602
Или пък аз нямам късмет последните 5-6 години. Laughing
Нека се изкаже още някой от бранша за сверяване на информацията. Wink

# 603
Xcat, така си е - и аз работя с бг фирми (от София основно) за сходни пари - между 6 и 10 лв., съответно в зависимост от сложност, спешност ... Издавам фактури и това, естествено, намалява чистия ми хонорар. 10 лв., за съжаление, рядко получавам ... даже черпя, когато се докопам.  Laughing

# 604
А, добре. Значи повредата е в системата, а не в моя телевизор.  Joy

# 605
С език от втора група съм. Работя с две малки агенции, като обемът рядко е повече от 5 стр. месечно, е, понякога ми се събират и 40-50, но това е рядкост. Едната агенция от
повече от година ми плаща по 10 лв. на страница или повече, за другата - не се бях интересувала,просто веднъж годишно си прибирах хонорарите.  Оказа се, че втората ми плаща по 7 лв. на специализиран превод. След последния превод предупредих, че за последен път превеждам епикриза на тая цена (знаете как е, пълно с термини, съкращения и т.н., освен това винаги моля познат лекар да погледне какво съм сътворила, като съответно го черпя, вземам бутилка вино или др.). Предпочитам да не губя в най-добрия случай 3 часа за 7 лв., нито да ангажирам други хора.

# 606
Здравейте дами,
Да се включа и аз по темата...За допълнителен доход започнах да се занимавам с преводи - от и на английски.  Моя близка направи туристическа фирма и започна да ми възлага задачи.
Моля за някои основни правила, които да спазвам при преводите, съвети, всичко,което би ми било от полза.
Благодаря много предварително!

# 607
някой ще ми помогне ли по въпроса откъде може да намираме small gigs нещо да поработваме?

# 608
Здравейте дами,
Да се включа и аз по темата...За допълнителен доход започнах да се занимавам с преводи - от и на английски.  Моя близка направи туристическа фирма и започна да ми възлага задачи.
Моля за някои основни правила, които да спазвам при преводите, съвети, всичко,което би ми било от полза.
Благодаря много предварително!
На първо място, спазвай установената за конкретния документ терминология. При съмнение, чичко Google знае почти всичко. Simple Smile
Proz.com е полезен сайт да търсиш или попиташ за нещо, което не намираш.
Второ, спазвай форматирането на оригиналния документ, доколкото е възможно – удебелен/наклонен шрифт, таблици, цветове и пр.
Ако преводът е официален, всички подписи и печати се описват подробно. Слага се и заверка на преводач, ако си регистрирана в Консулски отдел, на която се подписваш.
И не на последно място, разбира се, спазвай крайните срокове. Wink
Ако те интересува нещо конкретно, пиши ми съобщение.

някой ще ми помогне ли по въпроса откъде може да намираме small gigs нещо да поработваме?
Има сайтове за преводачи на свободна практика, където се публикуват поръчки.
Или можеш да се свържеш с агенции за превод, които да ти пращат работа.

# 609
може ли да постнеш 1-2 сайта.

# 610
За можене - може, обаче шансът някой директно да потропа на вратата ти с предложение за работа е минимален. Дано не очакваш някой да ти предостави информацията наготово обработена, смляна и готова за преработка, защото едва ли ще се случи. Аз още чакам. Laughing Ако искаш резултати, се налага да положиш малко усилия. Ето ти два сайта като за начало, за останалото трябва сама да се разтърсиш:
http://www.proz.com/translation-jobs/
http://www.translatorscafe.com/cafe/SearchJobs.asp

# 611
сам, сам Simple Smile
мерси за отговора и поученията. аз очаквах някой да каже "момче искам да ти дам 1000 лв ей за тия 10 страници. ти искаш ли?" Simple Smile

# 612
Пардон, по презумпция реших, че си от другия пол. Shit happens. Laughing

# 613
случва се постоянно тук. въпреки че име и аватар трябва да подсказват.

# 614
Твърде много жени ползват аватари на любимците си. Може да помогне, ако напишеш в профила "мъж", че да не се объркват потребителките.

Общи условия

Активация на акаунт