Клуб "Преводач" - "Айн, цу цвайн, цу дрън!" - тема 2

• 76 396
  • 708
  •   1
Отговори
# 90
  • offshore & overseas
Брях, де го учите тоз съвременен бг език? Shocked

Скрих си и аз излиянията, защото един вид са оф топик, а не съвсем по темата.

Скрит текст:
И аз си взех изпита през септември 2002 г., но се влача от 1995, току виж сме се засекли нейде из коридориниците.
Joy

# 91
За ВТУ става въпрос (и спирам да спамя).

# 92
 hahaha
Скрит текст:
Ако си се явявала седем пъти на Ренесансова литература, може - това е единственият външен човек, който помня около изпитите. Много мъчно ми беше станало за момичето. Седем пъти!
Значи същите хора са ни дресирали, Мяуче, май. Кат' ти казвам, че е до възприятие.  Mr. Green

# 93
  • offshore & overseas
 Joy
Скрит текст:
Тц, на всичко само веднъж. Но с прекъсване от 1 година (или пък две бяха, Божкее, как лесно се забравя!)

Е, срам не срам, извадих си дипломката, за да си припомня кое точно се водеше „ренесансова” л-ра и си припомних, че това е всъщност все и вся от преди Чосър още, та до Шекспир, Марлоу и Бен Джонсън (но Чосър е най-ранното, което може да се падне на изпит) - тоест, не е съвсем точно понятието и това ме смути първоначално, обаче се оказа, че наистина така се води.

По този предмет ние бяхме донякъде късметлии, а аз много рядко съм влизала в час при американеца, който се яви от нищото съвсем в края на курса. Преди това имахме друг асистент.

От трите английски лит. периода като че ли най-консервативен откъм преподавателско тяло беше т.нар модерна английска л-ра (19-20 в.). И нищо чудно, там за мен бяха и най-скучните текстове общо взето.

Най-готин беше преподавателят по Романтизъм.

И това е всичко, което ми се спуска към момента (паметта ми изневерява много лошо).

# 94
  • София
Ренсансовата включваше и неща ''преди Чосър'', мистериите например. Един от въпросите на изпита беше точно това, на мен ми се падна  Simple Smile

Съвременната англ литература ми беше любима. Зелма Каталан водеше семинарите прекрасно, с много хъс. А и по принцип съм голям фен на Харди и Елиът, особено в оригинал да ги чете човек е real treat. Джойс също.
За сметка на това Романтизмът ми беше скуука.. Както и американската.

# 95
Колеги, въпрос: to draw down a letter of credit? усвояване/изчерпване на акредитив?

# 96
  • София
Calm, аз бих писала ''усвоявам''. Ето и тук така го разбирам (мое подчертаване):

First, there is an agreement between the customer (other names for the customer:
applicant, account party, buyer, debtor, importer, client) who will open the letter of credit at the
bank and the beneficiary (other names for the beneficiary: creditor, exporter, seller, supplier,
manufacturer) who will be allowed to draw down the letter of credit. Their agreement outlines the
transaction between them and specifies the obligation the customer will have to the beneficiary
allowing him to receive payment under the letter of credit.

http://www.kyushuinvestment.com/BASIC_LETTER_CREDIT.pdf

# 97
Любо Терзиев да не би, МяучеHeart Eyes
Скрит текст:
Абсолютно прекрасен човек. Нямах аз системна непоносимост към нито една литературна дисциплина, но си имах индивидуални непоносимости (Уърдсуърт, Джойс и Уолт Уитман, най-вече), които ми пречеха. Де късмет да ми се паднат моралитетата на изпит, много ги обичах. Мистерии май само споменахме пътьом, не сме ги разчленявали. А на изпита за Джон Лили пях, ясно като бял ден го помня.  hahaha За първата дата на държавния изпит, писмения, четох само и единствено Марлоу. Познайте дали се падна той.  hahaha

# 98
  • offshore & overseas
Ах, Любо, да! Heart Eyes
Скрит текст:
Споделям индивидуалната ти непоносимост към Джойс и Уитман, както и към американската л-ра в цялата ѝ пълнота.
Въздишам по Конрад, Харди, романтиците, че дори и Дикенс.
Литературата ми беше страст, признавам си, но не направих достатъчно за нея и за себе си.

# 99
  • Казанлък of all places
Джойс вам!
Скрит текст:
Един от  най-любимите ми католици. Чела съм "Одисей". В оригинал. Оставете ми го на мен. Simple Smile
най не обичах аз Романтизма. А американската литература толкова не я обичах,че чак я специализирах, за да има как обосновано да плювам.

# 100
  • Велико Търново
Оу, говорим си за литература.
Скрит текст:
Като цяло всичко литератури са ми интересни. Даже все по-сериозно се замислям за докторантура в областта. Само Средновековието ми беше малко тегаво на моменти. Фаворити обаче ми бяха 19-ти и 20-ти век плюс една избираема дисциплина по Готически роман.

И аз не се харесах с Джойс. Хич даже.

[/b]

# 101
Мерси, Таис!   bouquet

# 102
Привет на всички в темата. Жалко, че едва сега я откривам.
Надявам се сред вас да има и такива, които превеждат от/на немски език.

# 103
Финеган теб, Анге! Държа да отбележа, че дълбоко се прекланям пред новаторството му, щот без него щяхме да сме заникъде.  Naughty

Скрит текст:
Няма да ми пипате Коулридж, плюйте оня с нарцисите. И Кийтс си ми го оставете.  Mr. Green
За американците нямам претенции, стига да не се закача Ф. Скот и приятеля му с брадата. И разни вече по-нови, които са си пичове.

Конрад, Харди, па и Дикенс - шси ги обичаме заедно.  Heart Eyes

# 104
  • София
Оня с нарцисите е досаден дядка.
Коулридж е гений, абсолютно не приемам друго мнение  Naughty  Wink

Снощи пих с познат цяла нощ (беше Pearl Jam night) и сега мозъкът ми е пихтиест. Седя и се взирам в страниците и не мога да сглобя нищо качествено. Поне детето гледа цар Лъв в другата стая и е твърде доволно за да ме занимава..

В този мрачен схлупен ден ви поздравявам всички с Black:

http://www.youtube.com/watch?v=5ChbxMVgGV4

Общи условия

Активация на акаунт