ВМ-НВХ, част 65

• 50 833
  • 732
  •   1
Отговори
# 510
Тези бонбони са хубави от хранителна гледна точка, но е трудно да се намерят сушени плодове без захар Sad Аз ги правих веднъж с фурми и срам не срам опустоших всичко, хем не обичам сладко Simple Smile
Истината си е як контрол, и изключване на всичко до като свикнеш да се храниш нормално, но това е и най-трудното, поне за мен.

Вив сега се загледах че пиеш ензими. Аз от 3 години си правя подобни курсове, веднъж годишно. Първият път ми се отрази добре, имах видими подобрения на розацеата, а мъжът ми на синузита и болките в кръста. Може и да е било плацебо ефект. За съжаление втората година нищо, а сега почти от 6 месеца пия, но не редовно когато се сетя. Действат ми добре за храносмилането, но за другите неща не. Много ми е интересно да споделиш как се отразяват на кистата.  Hug

Много са ми интересни твърденията как религията отхвърля тази или онази храна....Аз лично не съм задълбавала в Библията, не съм и религиозна, но от филмите които съм гледала на тази тематика, хората се хранят с месо и с млечни, гледат животни, определено не за домашни любимци. Освен това, сега помагам на детето , имат предмет в училище за изучаване на религиите и там пише, че всички религии са тръгнали от едно и същи място, и еврейската и мюсюлманската и нашата, тогава защо има разлика в храненето...по-скоро е пропаганда и тълкуване, не заповед "не яж месо, защото ти е приятел"....
Много е модерно в момента всичко да се отрича, и най-лесно е да манипулираш използвайки религия, емоции или чувства на хората. Спомням си прословутата реплика в една от веге темите - дай на едно дете ябълка и зайче и виж кое ще изяде.
И да ви споделя един интересен факт. Колежката ми е от Перу, върла католичка, потомствена, яде месо и каза че никога не са им казвали че не бива или че е забранено. Не яде заешко, защото за нея зайчетата са домашни любимци, беше ужасена че ние ядем, ноооо яде Морски свинче (май се казваше, нещо като хамстер с козина)  Отглеждат си ги като зайци.

Аз като го гледам живо, не бих се впечатлила, но печено определено изглежда апетитно  Twisted Evil

# 511
  • SA
Рени, това, че си успяла да стабилизираш крьвната си захар и си се справила с хипогликемиите, си е чудесен резултат!
А по отношение на религиите и храната - самият факт, че тези правила и ограничения са измислени от хора, които хал хабер си нямат от това как функционира тялото, ми е достатьчен, за да не ги смятам за особено препорьчителни.
joya , тези животинки, изпечени, изглеждат като пльхове, честно казано. Иначе морските свинчета на вид са не по-малко сладки от зайчета. Навремето си бях взела едно от лабораторията в медицинския университет.  Simple Smile

# 512
Ооох, на мене пък ми е много подут шкембака от известно време насам.  ooooh! Все мисля кое може да го провокира.  newsm78
За сега мисля да изключа яйцата за няколко дни да видим как ще е. А после кокосовото мляко, което е нов продукт в менюто ми. Присъства само в кафето, много му се радвам. Heart Eyes Иначе другите млека ги спрях.
Имам чувството и че съм или задържала вода или надебеляла. Нямам кантар и не си знам отдавна кг. Усещам само по дрехите.
Не ми се броят калории, не ми се и мери с везна всяко месо колко грама е, за да видя пък после колко протеини има. WhistlingМързелива работа, какво да ви кажа.  Mr. Green Обаче пък, притесненията ми дали протеините не са колкото мазнините, все ме гонят. Не би трябвало, защото аз ям големи количества зеленчуци и не толкова много месо. Или по-скоро май мазнините да не са ми много и така калориите да са в небесата.  newsm78
Споделете вие по колко гр. месо или др. протеини ядете на ден. Ще ми е от полза, а може би и не само на мене. Hug  bouquet
Яйцата са ми много вкусни и засищащи, ям ги с удоволствие, но май ще трябва да бъдат 'екстра' в менюто ми. Като количество до сега не са били повече от 2-3 на ден... Последните дни по 1. Ще е жалко, ако не мога да ги ям ежедневно, защото много ги обичам по всякякъв начин приготвени.
Ядки откакто съм на режима не съм яла, защото и при мене го има ефекта от възбуждане на апетита. Ям ли, после все едно нищо не съм хапвала часове наред.
Със сладкото и тестените неща се справям успешно. Не трябваше да опитвам Линт 70% , че много ми хареса Mr. Green, ама все някакъв заместител /поне като начало/ трябваше да си намеря. Казвам 'като начало', защото при мене отказите от нещо са основани на свикване с мисълта, че от въпросния продукт нямам смисъл и ми вреди. Сигурна съм, че занапред ще ми е все по-лесно. Вече го усещам. Хапвах по 2-3 парчета Линт на 3 дни, като другите въглех. ми бяха само от зеленчуци. Занапред съм си казала, че ще е по-рядко.
Та така, момичета Hug

Благодаря на всички споделящи слабостите и успехите си! Hug Така често припознаваме себе си в нечий пост, черпим идеи, вдъхновение и мотивация едни от други! Hug
Благодаря отново и на Кам и Шоки за непрестанната интересна и полезна информация, с която ни снабдяват ежедневно!   bouquet Без вас, момичета, щеше да е просто начин на хранене без осъзнат и и информирано направен избор 'защо точно така'! Hug

Последна редакция: нд, 13 окт 2013, 21:16 от Bibita

# 513
Баничка*, много интересни неща споделяш! И полезни! А като направиш тортата, също ще ми бъде интересно да споделиш рецепта Wink

Рени, браво! Наистина голям успех! Сигурно се чувстваш значително по-добре. Hug

joya, за корените на проблема в детството и евентуално задоволяване на емоционален глад - наистина е възможно да помогне, но от собствен опит знам, че това търсене може да бъде много изтощително за психиката, а и не е сигурно, че ще успееш наистина да намериш отговора на въпросите си. А пък и като го намериш, дали ще ти помогне наистина, т.е. дали ще намериш практическо приложение на този отговор? Не знам, ама ми се струва, че много ровене за евентуални травми в детството може да бъде контрапродуктивно Embarassed

Това с ограниченията за месо, мазнини или нещо друго в различните религии (защото наскоро пък попаднах някъде на цитат, че в християнството се отричали животинските храни и мазнини, което ме учуди, понеже пък също знам, че някъде из Библията има призив да се живее off the fat of the land и него го тълкуват точно в смисъл на консумация и на животинските мазнини, а не изхвърляне) - за мен ограниченията, които съществуват, са наложени до голяма степен по практически причини - заради живота в пустинята и неговите особености по онова време, когато не е имало например хладилници. А и освен това все пак по някакъв начин трябва да се маркира с нещо ежедневно принадлежността към дадена религия и забраната за консумация на свинско е такъв начин. Сигурно повечето хора ги е гнус да гледат прасета в кочина Laughing Много е лесно на базата на тази представа да обявиш свинското за нечисто.

А постите са наложени единствено от религиозни съображения, а не заради мъдростта на нашия народ, както много хора казват Rolling Eyes Целта е чрез поста хората да се смирят, да обуздаят телесните си страсти, до известна степен да съпреживеят страданието на Христос и на светците. А сигурно и бедността е била фактор.

Но например днес прочетох нещо, което ми направи впечатление. Сега чета "Приказки на Ева Луна" от Исабел Алиенде. Единият текст (разказ бих го нарекла, не приказка) е за 30-годишен лекар, който се влюбва в 12-годишно момиченце. Никой никога не разбира за тази любов, той се срамува и се контролира много успешно, но не може да спре да го обича или да се влюби в друга жена. И за да бъде все пак близо до него, си намира поводи - да му помага по математика, да се грижи за него (то живее с баба си). И има един такъв цитат: "Набавяше й витамини, когато млякото, яйцата и месото стигаха само за най-малките." Та ето за какво става въпрос - най-важните храни са млякото, месото и яйцата и точно тяхната липса трябва да се компенсира с витамини, а не липсата на плодове и зеленчуци. Всъщност растителна храна те си имат, но не се смята за достатъчна или толкова ценна, особено за растящо дете.

Та с две думи, най-важните храни са животинските. Не че и растителните нямат полезност, но полезността на животинските просто е в пъти повече. И хората са го знаели това, било си е общоизвестно.

(горните разсъждения за религиите са си мои лични, а аз дори не съм чела цялата библия, а само евангелията Embarassed)

# 514
  • Варна
Мисля в исляма беше, че наричат прасето нечисто животно, тъй като яде всичко без остатък - помии, фекалии и т.н. Но туй мен не ме вълнува, защото опропастих рюцептата за пиперки с пълнеж от гъби и кайма. По инерция запържих пълнежа, както и го осолих обилно, а и голямо количество направих, та не знам кой ще го яде. Пълен провал!

Аз страдам от страх от недоимък.  Crazy Запасявам се в различни продукти, готвя в големи количества, също така като сядам на масата все се опасявам дали ще стигне, ще има ли за всички, не обичам да хвърлям храна. По същия начин трупам мазнини върху себе си, в притеснения дали ще изкарам зимата. Mr. Green  Но по въпроса за детството - на 3г са ме пратили на бабин дом и там са ме научили да ям като за трима. Затова обичам тестени и захарни изделия, защото ме успокояват в самотата и скуката. Когато съм ангажирана, работя, вихря се - не изпитвам глад, въпреки че по-късно си наваксвам или ми става лошо от глад. Балансът е трудна работа, действително!

# 515
Постите имат връзка с природния кръговрат, а не с религията
Християнството просто леееко е краднало идеята, както обикновено
Още повече, че даже и в него се уточнява, не постите  НЕ СА ЗА ДЕЦА, БРЕМЕННИ, БОЛНИ, КЪРМЕЩИ

(Една арабка веднъж ми обясни, че не ядели свинско, защото прасето имало глисти  Rolling Eyes)

А и постейки и гладувайки, се храниш със себе си, т.е. не постиш
Ето този линк ми е любим по темата
http://spidersport.com/forum/viewtopic.php?p=132796

Тези морски свинчета са основен източник на месо в Лат. Америка, да

Рени, тогава аз се свързах с мод, нещо нехарактерно за мен, оплаках се от агресивна религиозна пропаганда и и дадоха почивка
В онази тема явно никой не го е направил

Алма, и аз така в началото на режима
Готвех по  три манджи наведнъж

Една идейка ми се прокрадна за празниците
Тъмен шоколад се разтапя на шоколадово фондьо и в него се топят плодчета и после АМ
А още по-добре е преди това да се хапне истинско фондьо с разтопени сирена и разни месенца за топене
Мммм...

Джейми Оливър напр подготвя смес за шок.трюфели и после заедно с гостите си ги правят и овалват в счукани ядки по избор
Основната рецепта е в моите рецепти
Има и вкусно видео в тубата

# 516
Страха от недоимък го имам и аз Embarassed Или при мен не е толкова недоимък, колкото е страх да не остана гладна. Този страх го получих в краткия период, когато правих диета а ла Байкова Rolling Eyes

За режимните десерти се сетих да кажа, че мнението ми е точно като на Баничка* - че всъщност не са необходими Peace Да, отначало, докато привикнат, много хора прибягват до тях, но също така много хора забелязват, че им пречат, ако наблягат прекалено много на десерти, пък макар и режимни. А когато човек си се храни нормално, т.е. адекватно, десертът е ненужен. Просто идва в повече.

Последна редакция: нд, 13 окт 2013, 20:16 от Cioccolata

# 517
А когато човек си се храни нормално, т.е. адекватно, десертът е ненужен. Просто идва в повече.
На мен  винаги ми е бил в повече, след като се натъпчех с хляб или изпиех 2 чаши айрян и месото ми идваше в повече. Mr. Green Може би затова не съм фен на сладкишите, защото рядко имах място за тях ( основно по празници ) след похапване. Joy

# 518
  • SA
Аз сьщо нямам нужда от десерти и даже недоумявам откьде произлиза традицията да се сервира нещо сладко като завьршек на храненето.
Когато започвах режима, доста дьлго време ( от порядька на 2-3 години) си налагах значителна вьглехидратна рестрикция. Помня, че пьрвите ми нарушения на това правило бяха, когато пристигнах за пьрви пьт в Южна Африка и бях изкушена да опитам неизвестни за мен плодове. Но по никакьв начин не ми повлия това. И досега десерти не ям и то без да се чувствам ограничена , просто не ми се ядат. Нашите приятели вече свикнаха, като сме им на гости,  вместо десерт да ми предлагат чаша червено вино.  Simple Smile

Последна редакция: пн, 14 окт 2013, 08:52 от kameloth

# 519
Поредният от серията за захарта: The secrets of sugar:
http://www.youtube.com/watch?v=xDaYa0AB8TQ

# 520
Ами кам, може би хората са искали да направят всеки ден празник, без да разбират докъде ще доведе този стремеж

Joya, мерси
И аз видях, че е излязъл
Ще се гледа

# 521
Аз пък го гледах Laughing Лъстиг си излиза със същите обяснения за фруктозата. Но освен това ми направи впечатление нещо, което досега не знаех - Гари Тобс казва, че вече се знае, т.е. явно са намерени документи, че изследванията на Ансел Кийс (бащата на холестеролната теория) са били финансирани от сладкарската промишленост. Не каза конкретни имена на фирми, но все пак, ако е истина това, е доста показателно: платили са му да "докаже" вредността на холестерола, за да отклони вниманието от вредността на захарта ooooh!

Но и друго ми хареса във филма: как диетоложката разпита семейството какво купуват, после сметна и нагледно показа какво количество добавена захар в различните продукти консумира мъжът за една седмица (за него показаха, може да е сметнала и за другите) - наистина много голямо количество захар, а не става въпрос за захар например в кафето, а за скрита захар - в корнфлейкс, кетчуп и всякакви индустриални храни, в които човек не се замисля, а често дори не очаква да има захар - или поне не такива количества.

И още нещо интересно: мъжът беше видимо едър, но аз не бих казала, че е чак толкова затлъстял, докато жената си беше много видимо затлъстяла. Обаче при обременяване с глюкоза се оказа, че той е в преддиабетно състояние, а тя е по-добре. Което пък показва, че поносимостта на различните организми е различна. И всъщност потвърждава нещо, което съм чела на много места - че ако организмът има способност да натрупва още килограми, това е по-добрият вариант, отколкото когато и мастните клетки станат резистентни към инсулина и спре покачването на теглото. Защото когато това стане, тогава вече пътят до диабета е кратък. А докато все още има възможност за складиране на мазнини в мастната тъкан, това означава, че организмът успява да се справи и да поддържа някакво равновесие.

# 522
Една прясна история за успех с НВ-ВМХ - от сайта на Андреас Енфелт:

# 523
Цитат
Цитат на: Krasi *** в Нед., 13 Окт. 2013, 10:56
...
 драстичното ограничение на каквото и да е неминуемо ще има негативни последици- , би помогнало на когото и да е.
...
Интересна мисъл, още повече че е изказана от човек изключил една цяла група от храната си
Още по-интересно е защо коментираш така избирателно
Камелот напр пусна линк към споделеното от един бивш веган
Защо липсва мнението ти там?

Защото не съм веган.    Grinning   Изключила съм месото, но ям риба и морски продукти, яйца, масло.....т.е. в храната ми присъстват животински продукти.

Цитат
Краси, имайки предвид и твоето ниво на интелигентност, бих искала да ти напомня, че тук, освен че се храним здравословно, се борим и със зависимости, които ти така удобно избягваш да коментираш. Тези зависимости са към захар и тесто. За никой борещ се със зависимостта си човек, не е правилно да се препоръчва умерена употреба на дрогата. Поне аз не мисля, че това би довело до излекуване на зависимостта. Освен, че тесто и захар са си вредни и не мога да разбера защо го отричаш (тук ще кажеш, че не го отричаш, а че препоръчваш умерена консумация на чисти продукти от всякакъв макронутриентен тип
Аз нищо не препоръчвам.Нямам нито квалификацията, нито опит, нито знам кой от какви нужди страда, за да препоръчвам каквото и да било.
Това обаче поражда и нов въпрос.Но ще го отделя в отделен пост, защото аз нямам обяснение, а ми се иска да го обсъдим, ако има желаещи.

Цитат
По конкрентия въпрос, относно качването на теглото след драстичното ми ограничение, - прочети предишния ми пост. Отново подмина това, че ядох МНОГО торта.
След като четеш тук, сигурно знаеш защо се покачило теглото след яденето на много торта.
Сега може би ще ми препоръчаш умерена консумация на торта? Всеки ден по мъничко и да е домашна?
За мен умерена консумация на торта значи, 1-2-3 пъти годишно при повод по няколко хапки.
Ето, аз на 09.10 имах РД и направих торта-от масло, брашно, захар, сметана, шоколад и не пропуснах да се почерпя с едно парче за мое здраве.Ами, нямам идея това много или малко торта е, но не съм качила и грам.Макар че, като цяло ядох доста повече вечерта на РД, не е само тортата.
Къде е според мен разликата:Ти си била на ограничен режим и след това тялото ти веднага е "съхранило" всичко изядено.Аз не съм ограничавала нищо и съответно няма негативен отговор от организма ми.
Тук се сещам за една съученичка, която все беше на някакви диети.Та тя, знаейки, че след 2-4-5 дни ще бъде на някакъв купон, почти не се хранеше през тези дни,с идеята, че така ще компенсира тъпченето на купона.И после се чудеше защо винаги кантара отчита + .

Цитат
Наистина не разбирам защо се опитваш да ни убедиш в тезата си на всяка цена.
Не можеш да ме убедиш, че захарта е полезна..............
Къде съм написала нещо подобно?     newsm78

Цитат
Краси, сега искам да прочета съвета ти към Yoya.
Най-чистосърдечно го казвам и ми е наистина интересно.

Ами, писах вече, аз съвети не мога да давам.Най-малкото, защото изобщо идея си нямам аз как се "излекувах" от моята "сладка" зависимост......Мисля,  съм писала, че аз съм израснала с тестени и захар/шоколад.Може да се каже, че съм си била направо злоядо дете, което може да кара на банички, милинки, шоколадчета, пасти, бонбони, вафли и подобни, да не изреждам целия асортимент.Когато преди почти две години промених начина си на хранене, изключвайки всички пакетирани боклуци от храната си, натъпкани с всевъзможна химия, или поне опитвайки се, защото май няма как на 100 % да се изчисти, то някак изчезна и страстта ми към сладкото/тестеното.Не че не ми се прияжда, но не ми е проблем да се задоволя с няколко хапки.
Ето примера с тортата....допреди няколко години, имайки торта в хладилника, всеки ден ми се прияждаше.
Сега, в хладилника ми има отворен шоколад от поне месец, като ми се прияде, хапвам по 1-2 кутийки и толкова.
А как успявам, не знам, не е някакво усилие на волята, просто такова количество ми задоволява глада за сладко за следващите 10 дни, 2 седмици, месец.....

# 524
хехе Шоки, и аз точно видях тази мацка
страшна промяна и само за 9 месеца, евала!

ето и малко ново видео от д-р Атиа
http://embed.ted.com/talks/lang/sv/peter_attia_what_if_we_re_wro … out_diabetes.html

онзи ден ми направи впечатление един пост от сайта на д-р Ендфелд
че диабетът се причинявал освен от ИР, но и от това, че мастните клетки се запълвали до край и чак тогава започвала ИР (т.е. колкото повече мастни клетки има човек, толкова повече време трябва за да настъпи ИР)
т.е още един аргумент към поста на Шоки, поне според мен

Последна редакция: пн, 14 окт 2013, 09:54 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт