Гръцка кухня

• 217 438
  • 923
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
Сега се върнах назад да ви чера и видях за критараки-то, аз пък му казвам "ориз арпа"  Laughing , като малка една комшийка ни беше поканила на гости и беше сготвила с него , нещо което обожавам от момента в който го опитах до сега , мога да си изям цялата тенджерка сама. Незнам дали е гръцка рецептата, но предполагам, че е  възможно да е  .

Необходими продукти:
1/2 пакет критараки
500 грама грах
2 моркова - настъргани
чубрица
сол

Приготвяне:
Запържваме в сгорещена мазнина моркова 1-2 минути, добавяме критаракито -също за 1-2 минути да стане кристално. Добавяме граха заедно с 1 часа вода и бъркаме непрекъснато, като поизври водата се добавя още, до готовност на критаракито, но в никакъв случай не слагайте всичката вода на веднъж, накрая се подправя с чубрицата и солта.  Heart Eyes

# 121
  На мен днес ми мина котка път и не се класирах за гюварлакията, която остава за утре, но току направих сиврията с кашкавал на pontes. Като гледам чушките - супер са! Не съм ги опитвала още. pontes, мисля,че правилно разбрах. Измих чушките, направих разрез по цялата чушка, изчистих семките, дръжката оставих и през разреза напълних кашкавал. В намазана със зехтин тава ги наредих и изпекох. И върху чушките ливнах по малко зехтин. На вид съм ги докарала!

Ако някой ми беше казал, че ще се подвизавам в готварския, никога нямаше да повярвам! Боже, кви превратности!

# 122
  • Варна
Сега се върнах назад да ви чера и видях за критараки-то, аз пък му казвам "ориз арпа"  Laughing , като малка една комшийка ни беше поканила на гости и беше сготвила с него , нещо което обожавам от момента в който го опитах до сега , мога да си изям цялата тенджерка сама. Незнам дали е гръцка рецептата, но предполагам, че е  възможно да е  .

Необходими продукти:
1/2 пакет критараки
500 грама грах
2 моркова - настъргани
чубрица
сол

Приготвяне:
Запържваме в сгорещена мазнина моркова 1-2 минути, добавяме критаракито -също за 1-2 минути да стане кристално. Добавяме граха заедно с 1 часа вода и бъркаме непрекъснато, като поизври водата се добавя още, до готовност на критаракито, но в никакъв случай не слагайте всичката вода на веднъж, накрая се подправя с чубрицата и солта.  Heart Eyes

По подобна технология навсякъде по Балканите се готви и ориз и булгур и арпа фиде и нахут и смес от тях , със или без грах  , със или без домат или доматено пюре , със лука и моркова може да се задуши и всякакво месо-агнешко , телешко , пилешко , свинско.Може малко преди пълна готовност да се сложи в тавичка и запече  може и залято с бешамел.Много добре понася и още подправки според различните вкусове:джоджен ,магданоз , червен и черен пипер............................................
Абе сто манджи.

# 123
В Гърция веднъж ми поднесоха печена дюля с някакъв сос.  До колкото успях да се ориентирам това беше нещо като карамел и вино newsm78
Моля,ако някой знае рецептата ,и без туй е сезона на дюлите,нека я сподели тук   Simple Smile

# 124
  • Пловдив
Да се отчета - за Грис-халвата по рецептата на бомбото - супееееееееер е!
Вече 2 пъти я правя в чаши. Аз също не сложих джинджифил. Наистина стана като на снимката от оригиналната рецепта:

Сърдечно благодаря за рецептата!   bouquet   bouquet   bouquet

# 125
 sylya, браво!

Аз направих гюварлакията на pontes. Страхотна супичка стана, голямо одобрение получих вкъщи. И е много бърза манджа. През уикенда съм запланувала истинска гръцка мусака ако не ми мине котка път.

# 126
  • sofia
Ех, че се радвам за грис-халвата, че ти хареса!

# 127

bomboto,  мерси за бугацата с грис! Току я направих и сме я нагънали топла. Подозирам, че като изстине ще е още по-суперска. Е, наистина е връх! И точно като за мен - бърза и лесна.   bouquet

# 128
Някак ми се иска хубавите изпробвани рецепти, като тая за халвата, да бъдат преведени и с линк към тях в първия пост.  newsm78

# 129
  • София...........
Запис, да следя вкусотиите, които описвате и тази вечер и аз замислям да се пробвам с една гръцка мусака Wink

# 130
Локумадес
(λουκουμάδες - всъщност се чете с две "у"-та, обаче като го кажа с о и у и ми се напълва устата просто Simple Smile)

или пържени бухтички в захарно-меден сироп с канела.
Има няколко основни рецепти:
- с мая и без яйца
- с мая и яйца
- без мая и с яйца
----------------------------

1-ва рецепта (за 30-40 бухти)
тесто:
1.5 ч.ч. хладка вода
1 супена лъжица мая
1 супена лъжица кафява захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. царевично нишесте
щипка сол

сироп: 1 ч.ч. мед, 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. вода
Първо се приготвя сиропът, като се завира водата със захарта. След като кипне, се слага на по-слаба степен и се вари 10-ина минути. Добавя се медът, разбърква се и се сваля от котлона. Оставя се да се охлади до стайна температура.

За тестото: прави се закваска от хладката вода, захарта и маята и се оставя да се вдигне за 5 минути. В сух съд се разбъркват брашното, нишестето и солта и се смесват с мократа смес. Размесва се с ръце, докато стане меко тесто. Оставя се да втасва около 2 часа - тестото трябва да стане на балончета.
Пържат се топчета в нагорещено растително олио, като температурата не трябва да е прекалено висока, за да не останат клисави отвътре.
След като се изпържат, се потапят в сиропа и се поднасят поръсени с канела и смлени орехи.

2. С яйце, без мая

2 ч.ч. брашно
3 ч.л. бакпулвер
4 с.л. захар
4 с.л. масло(разтопено)
12 с.л. прясно мляко
1 яйце
Брашното се пресява.Смесва се с бакпулвера, добавят се захарта, маслото, млякото и яйцето. Бърка се добре докато се получи еднородна смес. В тиган се слага повече олио и когато се затопли добре вътре пускаме с чаена лъжица от тестото. Пържат се на умерен котлон докато се подуят и изплуват върху олиото. Вадят се с решетъчна лъжица, заливат се със сиропа и се поръсват с пудра захар и канела.

# 131
   Тия локумадес само като ги гледам ми идва да се изправя до печката веднагически! Аз днес пръжнах едни тиквички а ла Зорита с гарнитурка скордаля. Няма такава вкусотия! Както вървят нещата догодина няма да мога да се покажа по гръцките плажове!

# 132
  • София
   Тия локумадес само като ги гледам ми идва да се изправя до печката веднагически! Аз днес пръжнах едни тиквички а ла Зорита с гарнитурка скордаля. Няма такава вкусотия! Както вървят нещата догодина няма да мога да се покажа по гръцките плажове!

Anna bel, от средиземноморската диета не се пълнеело, казват Simple Smile)

# 133
Хайде и аз при вас.Ей това чудо където Параход го е показала ще се прави още днес. HugСтанаха страхотни.Направих тези с яйце и без мая. Heart Eyes
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 04 ное 2013, 13:35 от mimi0585

# 134
  • out of space
Κοτόπουλο φρικασέ - Пиле фрикасе

"Фрикасе" идва от френското "fricassée", което от своя страна може да се има два произхода: от

Искам да попитам, марулите 3 стандартни ли са или гърците имат някакъв по-дребен вид. 3 броя ми се виждат много...или греша?  Rolling Eyes

Иначе, вчера направих Пастицио- стана мммммм  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт