Майчинството счетоводно-57

• 36 986
  • 748
  •   1
Отговори
# 510
  • В полите на Пирин планина
Имам следния въпрос и ще съм благодарна,ако някоя от Вас се е сблъсквала със същия проблем.Бременна съм в 26г.с.Откакто съм бременна съм взимала следните болнични
- 4 дни ( 13.08.2013 - 16.08.2013) - от гинеколожката,която ми следи бременността
- 14 дни ( 04.09.2013 - 17.09.2013 ) - пак от гинеколожката
- 30 дни продължение на предходния (18.09.2013 - 17.10.2013) - с лекарска комисия
- 3 дни 20.11.2013 - 22.11.2013 ОТ ЛИЧЕН ЛЕКАР
Та личната ми лекарка ми каза,че този от нея нямало да ми се изплати от НОИ,защото съм превишила 40 дни за година от гинеколожката,а при нея ми казаха,че не се брояли въпросните 30 дни,защото са от лекарска комисия и щели да ми платят болничния и като ми свърши този от 3 дни да ида за друг при тях от лекарска комисия.Въпросът ми е ще ми го изплати ли този болничен 3 дни от НОИ,които между другото би трябвало да са за сметка на работодателя.Вече и аз много се обърках и незнам какво се случва.Може ли някой  да ми каже?Благодаря предварително

Ще се плати от работодателя - първите три дни на първичен болничен лист са за сметка на работодателя. Тези от ЛКК са отделно от издадените от личен лекар/специалист.

# 511
Здравейте мами,
не съм много сигурна дали въпросите ми са за тук и за това се извинявам ако съм объркала темата Simple Smile
Та ето го и единия въпрос от 11,11,2013 съм болничен (онзи големия от 45 дни преди раждане) и само не разбрах той се изплаща преди или след раждането,защото АГ ми обясни да не се притеснявам,че ако родя преди термина дните които са ми останали от болничния ще ми бъдат доплатени което означава че НОЙ ще се минат и ще ми платят повече пари,а това хич не ми се вярва и втория ми въпрос е болничния го взех от докторката ми на 11,11 и веднага го занесох в работата следователно скоро трябва да пристигне и в НОИ (имам си ПИК и редовно проверявам Simple Smile ) притеснява ме обаче едно (след като прочетох примера със заплатата в началото на темата) а именно,че в нашата фирма заплата се получава на всеки пети работен ден за месеца и се чудя имат ли право да го забавят чак до 10 декември ....май много се оплетох дано ме разберете и предварително БЛАГОДАРЯ   bouquet

# 512
  • Пловдив
Здравейте мами,
не съм много сигурна дали въпросите ми са за тук и за това се извинявам ако съм объркала темата Simple Smile
Та ето го и единия въпрос от 11,11,2013 съм болничен (онзи големия от 45 дни преди раждане) и само не разбрах той се изплаща преди или след раждането не гледат дали си родила,за да го платят ,защото АГ ми обясни да не се притеснявам,че ако родя преди термина дните които са ми останали от болничния ще ми бъдат доплатени което означава че НОЙ ще се минат и ще ми платят повече пари,а това хич не ми се вярва дните,които не ползваш от 45 дневния,ще ти ги дадат с третия болничен от педиатъра  и втория ми въпрос е болничния го взех от докторката ми на 11,11 и веднага го занесох в работата следователно скоро трябва да пристигне и в НОИ скоро,скоро,декември ще е,до 15 ти декември (имам си ПИК и редовно проверявам Simple Smile ) притеснява ме обаче едно (след като прочетох примера със заплатата в началото на темата) а именно,че в нашата фирма заплата се получава на всеки пети работен ден за месеца и се чудя имат ли право да го забавят чак до 10 декември .... ще го представят до 15 ти декември,след това НОИ имат 15 работни дни,за да ти платят ноември месец.декември ще го платят януари,началото май много се оплетох дано ме разберете и предварително БЛАГОДАРЯ   bouquet

# 513
Силно се надявам да се излъжат и да го занесат по рано от 15/12  Grinning  защото до сега когато съм носела болничен девойката от счетоводството или там който ги носи ги занася до седмица или две (независимо от датата) и горе долу за 15 дни като броя и престоя в фирмата ми ги изплащат ... даже пресен пример ми е последния който беше за 11 дни занесох го на 04/11,а на 08/11 беше заведен в НОИ и днес 20/11 ми го платиха Simple Smile преди това ми платиха един и за 30 дни като не се е бавел повече от 15 дни .... но явно за този ще си почакам Sad ами много благодаря за отговорите     bouquet

# 514
  • Пловдив
но явно за този ще си почакам Sad

Може и да не чакаш.Щом е такава практиката във вашата фирма.Ти си знаеш кога ти ги изплащат болничните.При 45 дневния няма да има разлика

# 515
Дано Simple Smile все пак ти благодаря за отг и лека вечер

# 516
Здравейте момичета,темата е изключително полезна,за което ви благодаря.Искам да ви питам и аз по моя предстоящ проблем с работодател.Февруари ми свършва майчинството,доколкото съм запозната трябва да си пусна молба за ползване на отпуската.Може ли да ми бъде отказано,поради това,че работодателя е сменил фирмата си ?Какво губя ако се водя на старата му фирма и не ме прехвърли в новата?Може ли да ми откаже работа(това лято ми отказа) и да ме съкрати?Дължи ли ми обезщетение ако не ме назначи на работа?......много неща станаха.Наистина искам да си изясня ситуацията,защото не знам как да постъпя.

# 517
Здравейте,

Влизам с един въпрос, на който не пожелаха да ми отговорят в социалното, бяха много груби Sad
Аз в момента взимам социално майчинство от 100 лв, тъй като нямам 12 месеца трудов стаж. На 1 февруари 2014 ще направя тези 12 месеца , и тогава би трябвало да взимам пълно майчинство. Понеже имам изключително лош опит с тази институция , искам да попитам, когато направя 12 месеца  трудов стаж, какви документи трябва да подам, за да започна да взимам майчинство? Трябва ли документ от работодателя, че имам нужния стаж? Има ли някъде образци на молбите, които мога да си принтирам?
Ще съм ви много благодарна, ако ми отговорите, понеже не успях да намеря информация?
Благодаря ви предварително  Hug
А болнични до сега в НОИ работодателя не е ли подавал?

Да, подавал е. Но на мен ми пращаха писма след всеки болничен, че НОИ отказват да ми ги платят подари липса на 12м трудов стаж.

# 518
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,

Влизам с един въпрос, на който не пожелаха да ми отговорят в социалното, бяха много груби Sad
Аз в момента взимам социално майчинство от 100 лв, тъй като нямам 12 месеца трудов стаж. На 1 февруари 2014 ще направя тези 12 месеца , и тогава би трябвало да взимам пълно майчинство. Понеже имам изключително лош опит с тази институция , искам да попитам, когато направя 12 месеца  трудов стаж, какви документи трябва да подам, за да започна да взимам майчинство? Трябва ли документ от работодателя, че имам нужния стаж? Има ли някъде образци на молбите, които мога да си принтирам?
Ще съм ви много благодарна, ако ми отговорите, понеже не успях да намеря информация?
Благодаря ви предварително  Hug

Да, подавал е. Но на мен ми пращаха писма след всеки болничен, че НОИ отказват да ми ги платят подари липса на 12м трудов стаж.

Щом в НОИ са представени надлежно всички документи или ще се представят тези, които следва / например след изтичане на 135 дни с болнични листове - деклрация Приложение 2 /, то в самите документи се посочва датата, от която лицето набира изислуемия стаж. От този момент НОИ по служебен път започва да ти плаща обезщетение. Това естествено не пречи ти да следиш внимателно самите плащания.

Здравейте момичета,темата е изключително полезна,за което ви благодаря.Искам да ви питам и аз по моя предстоящ проблем с работодател.Февруари ми свършва майчинството,доколкото съм запозната трябва да си пусна молба за ползване на отпуската - не може да ти я откаже.Може ли да ми бъде отказано,поради това,че работодателя е сменил фирмата си - ако визираш, че в момента осъществява дейност с друго юридическо лице, то не виждам каква е твоята връзка с това ?Какво губя ако се водя на старата му фирма и не ме прехвърли в новата - предполагам, че ще иска да ти прекрати договора?Може ли да ми откаже работа(това лято ми отказа) и да ме съкрати - да, на основание , че закрива предприятието?Дължи ли ми обезщетение ако не ме назначи на работа - дължи ти обезщетение, ако те съкрати - по чл. 222 от КТ; никой не може да го накара да те назначи на работа?......много неща станаха.Наистина искам да си изясня ситуацията,защото не знам как да постъпя.

Последна редакция: чт, 21 ное 2013, 11:36 от AnMary

# 519
  • София-Младост
Здравейте,

Аз в момента взимам социално майчинство от 100 лв, тъй като нямам 12 месеца трудов стаж. На 1 февруари 2014 ще направя тези 12 месеца , и тогава би трябвало да взимам пълно майчинство. Понеже имам изключително лош опит с тази институция , искам да попитам, когато направя 12 месеца  трудов стаж, какви документи трябва да подам, за да започна да взимам майчинство? Трябва ли документ от работодателя, че имам нужния стаж? Има ли някъде образци на молбите, които мога да си принтирам?
Благодаря ви предварително  Hug

В такъв случай автоматично системата на НОИ ще отчете датата, на която стажа е придобит и би следвало да започне изплащане на обезщетение. А в Соц.подпомагане предполагам трябва да подадете нещо, с което да ги уведомите, че получавате обезщетението от НОИ.

# 520
Момичета, моля за помощ! В отпуск по майчинство съм - неплатения, след 2рата година. Бременна съм отново. Ако си пусна сега болничен до края на бременността, ще взимам ли колкото първото ми майчинство?  newsm78

# 521
  • Пловдив
Момичета, моля за помощ! В отпуск по майчинство съм - неплатения, след 2рата година. Бременна съм отново. Ако си пусна сега болничен до края на бременността, ще взимам ли колкото първото ми майчинство?  newsm78

Не,няма да е колкото първото ти.Ще ти правят нова база от 45 дневния за второто назад.Месеците във втора година майчинство и неплатения отпуск за гл на дете ще ти ги взимат на МРЗ за онзи период

# 522
  • София
здравейте момичета,

някой знае ли как се изчислява дохода 12 мес назад за получаване на детски? според моя позната се гледало датата на ведомостта?
в такъв случай аз примерно през м.август имам плащане на 3 пъти - веднъж за м. юли и на два пъти за м. Август. И следващото плащане ми е чак през Окт съответно за Септември...

тоест ако върна 12 мес назад по ведомост септември не трябва да го броя ли? и така ми се увеличава с един месец времето в което трябва да изчакам за да имам право на детски?

стана малко объркано, дано сте ме разбрали  Wink

# 523
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
здравейте момичета,

някой знае ли как се изчислява дохода 12 мес назад за получаване на детски? според моя позната се гледало датата на ведомостта?
в такъв случай аз примерно през м.август имам плащане на 3 пъти - веднъж за м. юли и на два пъти за м. Август. И следващото плащане ми е чак през Окт съответно за Септември...

тоест ако върна 12 мес назад по ведомост септември не трябва да го броя ли? и така ми се увеличава с един месец времето в което трябва да изчакам за да имам право на детски?

Доста объркано стана... Парите ги пишеш за месеца, в който реално си ги получила.
Ако заплатата за юли си я получаваш/ти я превеждат през август си я пишеш като доход през август.

# 524
  • София
здравейте момичета,

Доста объркано стана... Парите ги пишеш за месеца, в който реално си ги получила.
Ако заплатата за юли си я получаваш/ти я превеждат през август си я пишеш като доход през август.

ако е така малко се чувствам прецакана, щото септ не съм получила нищо и демек не го броя като месец.... е нищо де че почакам за големите детски

Общи условия

Активация на акаунт