Майчинството счетоводно-57

• 36 812
  • 748
  •   1
Отговори
# 705
Намаляването на срока за изчисляване на майчинството от 24 на 18 месеца ще важи ли за майки, който са излезли в 45 дневен болничен през декември и ще раждат след 1 януари или ще важи само за тези, който ще излизат в 45 дневен болничен след 1 януари

# 706
  • В полите на Пирин планина
Намаляването на срока за изчисляване на майчинството от 24 на 18 месеца ще важи ли за майки, който са излезли в 45 дневен болничен през декември и ще раждат след 1 януари или ще важи само за тези, който ще излизат в 45 дневен болничен след 1 януари

За тези от януари ще важи.

# 707
  • София
Здравейте. Искам да попитам - има ли някаква готова бланка за молба за неплатен отпуск за гледане на дете (не съм много сигурна във формулировката, но се надявам, че ще ме разберете какво имам предвид). И също така при такъв вид неплатен работодателят! плаща ли социални осигуровки? - само здравни вноски се дължат, а не социалниБлагодаря предварително  Hug

Ето в този списък има и търсеното от тебе заявление по чл.167а: http://www.odit-bg.bg/index.php?file=kop15.php
Много благодаря! Ако може само и да ми кажете дали има значение по коя алинея на чл.167а ще е заявлението...

# 708
  • София-Младост
Здравейте. Искам да попитам - има ли някаква готова бланка за молба за неплатен отпуск за гледане на дете (не съм много сигурна във формулировката, но се надявам, че ще ме разберете какво имам предвид). И също така при такъв вид неплатен работодателят! плаща ли социални осигуровки? - само здравни вноски се дължат, а не социалниБлагодаря предварително  Hug

Ето в този списък има и търсеното от тебе заявление по чл.167а: http://www.odit-bg.bg/index.php?file=kop15.php

Много благодаря! Ако може само и да ми кажете дали има значение по коя алинея на чл.167а ще е заявлението...
ал.1

Последна редакция: нд, 08 дек 2013, 13:53 от Ала-Бала

# 709
Добър вечер мами  Simple Smile малко съм объркана за това ще се опитам да обясня какво ме озадачи вече съм 45 дневния болничен,но не за него ми е въпроса ... Въпроса ми е следния бях болничен от 03/11 до 11/11 получих си паричките от НОИ за 5 р.д.,но не получих от работодателя си и стотинка,а нали първите 3 дни от болничния се поемат от него  newsm78 или аз греша  newsm78 и др ми въпрос от 45 дневния болничен пак да очаквам първите три дни работодателя да ми ги плати и всъщност той не трябваше ли вече да ми ги е платил аз съм болничен (45 дневния) от 11/11 а днес ни беше ден за заплати,но фиша си ми беше 0,00  newsm78 оффф много се обърках дано някой ме разбере   bouquet

Tози БЛ от 5-ти до 11-ти продължение ли е бил? Ако е така - 5-те дена са ти изплатени от НОИ, както казваш. Ако преди това нямаш друг болничен е редно 3-те дена да са от работодателя и 2-та от НОИ.
За бременност и раждане няма 3 дена от работодател, всичко е от НОИ и вече е 90 на 100.  bowuu

да продължение беше .... сега вече ми стана ясно мерси много   bouquet

# 710
Александра, ето откъс от наредбата:
Цитат
Осигурителят не изплаща възнаграждение за първите три работни дни от временната неработоспособност в случаите, в които:

- след първите 3 работни дни временната неработоспособност продължава без прекъсване (независимо дали е констатирана с първични болнични листове, или с продължения на предходни болнични листове и независимо от това дали болничните листове са за едни и същи или за различни заболявания и причини за неработоспособност);
- временната неработоспособност е настъпила до 30 календарни дни от прекратяване на правоотношението или осигуряването;
- в случаите при бременност и раждане.

Аз също съм била в болничен преди 45 дневния и работодателят нищо не ми е плащал, всичките дни са платени от НОИ

Благодаря много за инфото ... сега вече ми се изясни   bouquet

# 711
Здравейте, искам да попитам още нещо - да си на трудов договор е от значение за болничния преди термина или и за обезщетението след раждането. Въпроса ми е дали ще получавам майчинство, ако към момента на раждане не съм на трудов договор, но имам нужния осигурителен стаж?

# 712
Здравейте, искам да попитам още нещо - да си на трудов договор е от значение за болничния преди термина или и за обезщетението след раждането. Въпроса ми е дали ще получавам майчинство, ако към момента на раждане не съм на трудов договор, но имам нужния осигурителен стаж?

Преди термина трябва да си осигурена!
Ако към момента на излизане 45 дневния БЛ не си на ТД, дори и да имаш нужния стаж, нямаш право на обезщетение!

# 713
  • Nova Zagora
Момичета имам нужда от малко помощ,защото тотално се обърках вече.  Днес влязох в сайта на НОЙ и по точно....Справка за социално осигуряване - актуално състояние,от това което видях там изобщо не е отчетено, че съм се самоосигурявала през 2013 и има един цял месец в който не съм била осигурена и от работодателя.  #Crazy newsm78 От друга страна здравните ми осигуровки излизат,че са платени,а аз ги внасям на едно с останалите.  За работодателя ми не съм много сигурна как стоят нещата,защото той е гадина и ме уволни,като разбра,че съм бременна. Този един месец ще повлияе ли на майчинството което ще взимам?
И последен въпрос..излязох в болничен на 7.11. а самия болничен е представен в НОЙ на 29.11. кога трябва да очаквам да ми бъдат преведени парите?
Съжалявам за дългия пост,но много се притесних.

# 714
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Момичета имам нужда от малко помощ,защото тотално се обърках вече.  Днес влязох в сайта на НОЙ и по точно....Справка за социално осигуряване - актуално състояние,от това което видях там изобщо не е отчетено, че съм се самоосигурявала през 2013 и има един цял месец в който не съм била осигурена и от работодателя.  #Crazy newsm78 От друга страна здравните ми осигуровки излизат,че са платени,а аз ги внасям на едно с останалите.  За работодателя ми не съм много сигурна как стоят нещата,защото той е гадина и ме уволни,като разбра,че съм бременна. Този един месец ще повлияе ли на майчинството което ще взимам?
И последен въпрос..излязох в болничен на 7.11. а самия болничен е представен в НОЙ на 29.11. кога трябва да очаквам да ми бъдат преведени парите?
Съжалявам за дългия пост,но много се притесних.

НОИ... Второ какво значи си се самоосигурявала?Била си земеделски производител/управител/собственик на фирма?Ако не си била такова лице, значи си плащала здравните като безработна и съответно за този месец нямаш социално, а само здравно осигуряване.Декларация 7 подала ли си в НАП за периода?
Колкото до работодателя - там трябва те да са подали информация, щом си била на работа в този период.
Периодите, в които не си осигурявана ще се смятат на база МРЗ при майчинството и има вероятност да повлияят, зависи какъв ти е бил дохода останалото време...
Срокът за изплащане на болничния изтича точно преди празниците...

# 715
  • Nova Zagora
незнам дали се води собственик на фирма,работех като застраховател и се осигурявах в/у 420 лв.Също така работех и на трудов договор към друга застрахователна компания.
Имам счетоводител и той се занимава с декларациите.  Мен ме притеснява да не стане така, след като съм се осигурявала 2 години накрая за един пропуснат месец да не ми дадат майчинство,защото точно в него месец си спрях и самоосигуряването.
Благодаря за бързия отговор!

# 716
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
незнам дали се води собственик на фирма,работех като застраховател и се осигурявах в/у 420 лв.Също така работех и на трудов договор към друга застрахователна компания.
Имам счетоводител и той се занимава с декларациите.  Мен ме притеснява да не стане така, след като съм се осигурявала 2 години накрая за един пропуснат месец да не ми дадат майчинство,защото точно в него месец си спрях и самоосигуряването.
Благодаря за бързия отговор!

Ясно.Обърни се и питай счетоводителят ти дали е подал коректно данните за въпросния месец.За един пропуснат месец няма да ти се провали майчинството.

# 717
Здравейте! Искам помощ... вчера ми изтече последния 3ти болничен (от ЛЛ на детето) и мислих ,че пак се взима болничен (тотално съм се объркала нещо). Прочетох нещата на 1 стр. и видях ,че трябва да си пусна молба до работодателя и едно приложение 2. Въпросът ми е това приложение на работодателя ли го давам или в социалните? И още нещо: тъй като ще имам стаж чак февруари, за да ми изплащат майчинство, сега получавам социални помощи. Сега ли трябва да подам някъде това приложение 2 или чак февруари? Ще съм ви много благодарна да ми отговорите, защото се обърках вече, а нямам време Sad

# 718
  • Пловдив
Здравейте! Искам помощ... вчера ми изтече последния 3ти болничен (от ЛЛ на детето) и мислих ,че пак се взима болничен (тотално съм се объркала нещо). Прочетох нещата на 1 стр. и видях ,че трябва да си пусна молба до работодателя и едно приложение 2. Въпросът ми е това приложение на работодателя ли го давам или в социалните? И още нещо: тъй като ще имам стаж чак февруари, за да ми изплащат майчинство, сега получавам социални помощи. Сега ли трябва да подам някъде това приложение 2 или чак февруари? Ще съм ви много благодарна да ми отговорите, защото се обърках вече, а нямам време Sad

Не в социалните
Документите в работата трябва да подаваш навременно и точно.Независимо,че нямаш стаж.Видяла си всичко необходимо и етапите на първа страници.Попълваш и подаваш в работата

# 719
Много благодаря, ще ги подам още днес!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт