СЕДМИ КЛАС ... апосиопеза - тема № 38

• 46 383
  • 738
  •   1
Отговори
# 435
Мисля да водя децата на "Хъшове" в Народния. Някакви отзиви?
"Хъшовете" са култова постановка, но без Чочо(Македонски), не знам дали е същото.
Аз накарах моя да гледа телевизионното в 4 епизода: (пак на Морфов)
http://www.youtube.com/watch?v=s1WaRC7gBn4 - първия.

Съдържанието спрямо книгата не е много различно, но примерно един абзац от книгата е разгърнат като 20 мин от филма, а има и добавени моменти.
Идеята ми беше да почувства малко нещата по-близки, защото книгата определено не може да постигне това (при един тийн). Мисля, че имаше успех, после коментирахме.
Предупредила съм го при разлики да се опира на книгата. Те сега тепърва ще я дъвчат един месец.

Последна редакция: ср, 23 окт 2013, 09:48 от peppia

# 436
Водих ги на Хъшове преди две години в Народния. Да си призная - раничко им беше. Самата аз се обърках от интерпретациите на Морфов - така умело беше преплел П. Славейков с... Не сме народ, а мърша.. със словото на Странджата, че ... трябваше да препрочета Немили Недраги за да си сложа всичко на място. Вярно, че без Чочо няма да е същото.... Извън това постановката е чудесна. Но нека пак ви успокоя - дори моя миналогодишен седмокласник с неговия меко казано странен преподавател беше научил всичко по книгата. До най-малката подробност. Толкова дъвкаха и предъвкваха глави, сюжети, събития и пр. и пр. - нямаше никакви тайни по тестовете, а тогава все още не посещаваше учител.

# 437
  • София
Сканирах два теста върху На прощаване от помагалото на Булвест 2000 с Тестови задачи по литература. Ето линк http://dox.bg/files/dw?a=7b6d14e840

# 438
# 439
Сканирах два теста върху На прощаване от помагалото на Булвест 2000 с Тестови задачи по литература. Ето линк http://dox.bg/files/dw?a=7b6d14e840

А, точно тръгва за контролно синът ми. Разпечатах го. Благодаря! Някаква възможност за отговори? Аз, голямата литераторка, мисля, че не мога да отговоря вярно на всички...  Rolling Eyes Той си има много материали от школата (в пощата), но и тези тестове ми се сториха хубави.

# 440
  • София
Сложих в папката и отговорите на теста, дано да се е получило.

# 441
Сложих в папката и отговорите на теста, дано да се е получило.
Много благодаря! Докато обядва, ще ги прегледа. Като ги прави на глас преди малко, ме пита за някои отговори, но наистина никак не съм убедена... Смятам, че напоследък е много "пó в час" по литература от мен, оставила съм нещата на учителката от училище и от школата. А по математика нямам представа какво учат (имат заместничка първия срок  Sad )... Трябва да отворя учебника да се ориентирам (не че ще разбера нещо). Но и по математика, и по български забелязвам, че не ползват втора година учебниците и самите учители. Явно и те не ги одобряват...

# 442
  • София
beti, и аз се присъединявам към благодарностите. Вече го разпечатах - да видим девойката какво ще направи.

# 443
  • София
Мисля да водя децата на "Хъшове" в Народния. Някакви отзиви?
"Хъшовете" са култова постановка, но без Чочо(Македонски), не знам дали е същото.
Аз накарах моя да гледа телевизионното в 4 епизода: (пак на Морфов)
http://www.youtube.com/watch?v=s1WaRC7gBn4 - първия.

Аз също предложих на дъщеря ми да я заведа на "Хъшове", но тя каза, че г-жата по БЕЛ смята да ги води на представлението на 16.11. (събота)! Ще видим дали ще се организират!

# 444
  • гр. София
"Хъшове" е невероятна постановка! Гледала съм я както с Чочо Попйорданов и Христо Мутафчиев, така и с Деян Донков - в ролята на Македонски. Струва си да я гледат децата Ви - цената за ученици е 8 лв. Аз ги организирах 4 деца-седмокласници от 3 различни училища и ги пуснахме сами на театър. Бяха доста впечатлени след представлението - поне моят седмокласник така твърди! Остана само разочарован от художественото решение на режисьора за края на постановката - искаше му се да е точно по книгата! Simple Smile

Последна редакция: ср, 23 окт 2013, 15:53 от elementaK

# 445
  • Дива Индия
Имам работа тези дни и само ви хвърлям по едно око. Блазе ви, че можете да заведете децата да гледат "Хъшове" в театъра. Аз я гледах постановката по телевизията преди време, ала сигурно в театъра е много по-хубаво.   Синковецът тези дни се тревожи, защото нещо разлагането на многочлени на множители му е трудно и непонятно, а в петък ще имат контролно. Не мога да му помогна, аз по математика съм злЯ!... Днес му направих тука едни разпечатки... да видим дали ще му помогнат... горките деца... Благодаря за теста на "На прощаване"!

# 446
  • София
Само да кажа за теста "На прощаване" - обещах да го дам, но още не го е върнала госпожата понеже 2 деца все още не са го правили. Веднага щом го получа ще го кача, все ще е полезен.
Вчера се мъчихме над една задача, да се разложи на множители: 9x^2+15x-14?
Аз по метода с допълване и налучкване и съобразяване го докарах (след не малко време) 9x^2-6x+6x+15x-14=(3x+7)(3x-2), ама на детето му е трудно да съобрази кое как да го представи и с какво да допълни, дали няма някакъв метод за последователност при търсене на удачното допълване?

Съвсем добронамерено ще напомня, че има отделни теми за въпроси по мат и БЕЛ. Шансът питанията да бъдат забелязани и да им бъде отговорено е много по-голям именно в тях. Из темите по класове  страниците бързо се изписват, особено пък седмокласните, така че  остават и постове, на които не е реагирано.  Hug

Иначе към самото разлагане:
9x^2+15x-14=
=9x^2+21x-6x-14=
=3x(3x+7)-2(3x+7)=
=(3x+7)(3x-2)

# 447
  • София
В математическата тема онзи ден пуснах пост, за това разлагане. За принципа, защото на децата им е трудно.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=717093.660

Но ще го копирам и тук.

Разлагането на квадратен тричлен на множители е най-трудното разлагане за децата. Побеснявам, като чета в учебниците "начина" на разлагане. Много учители също не го обясняват. Има си строги принципи.
Идеята е да разложим ах^2+bx+c на множители. Трябва втория едночлен bx да го представим като сбор на други два. За целта търсим две числа, които аз ще означа с u  и v, за които: u.v=a.c и u+v=b. Като ги открием, ще представимbx=ux+vx.

В нашия случай търсим u.v=-9.14 и u+v=15
От произведението е ясно, че числата трябва да са с различен знак. Да разложим произведението на прости множители.
u.v=-3.3.2.7  и да пробваме различните комбинации на произведение от два множителя, като правим проверка за сбора. Установяваме, че
Ако вземем u=-2.3=-6  и  v=3.7=21=>u+v=-6+21=15
=>15x=21x-6x=>
9x^2+21x-6x-14=3x(3x+7)-2(3x+7)=(3x-2)(3x+7)

# 448
Всъщност мисля, че точно тук коментирахме същата задача, а после модератор премести дискусията в темата за задачите.  Grinning

# 449
  • Варна
Инди, в пощата пуснах задачи и обяснения за разлагането на многочлени. Виж ги, може да са ви в помощ.

Общи условия

Активация на акаунт