МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 52-ра тема

  • 49 403
  • 736
  •   1
Отговори
# 600
  • Мнения: 681
А ако тестото се замеси с едно яйце дали ще стане по не-трошлив черния/ръжения/пълнозърнестия хляб?

# 601
  • Мнения: 660
Алис, чудна ти е питката! Браво!

Аз ще ви покажа едни солетки, които им направих днес, че дъщеря ми нещо не се чувства добре и може да хапва само препечени филийки, та реших да ѝ разнообразя малко храната с тези солети от ръжено, пълнозърнесто брашно и разни добавки на вкус. Wink

# 602
  • Мнения: 681
Tony_st, рецептата ще може ли да споделиш с нас  Wink

# 603
  • Мнения: X
А ако тестото се замеси с едно яйце дали ще стане по не-трошлив черния/ръжения/пълнозърнестия хляб?

А дали не си сложила повечко мая? Също така, ако има откъде да го купиш, смени брашното. Яйцето... не съм сигурна, че ще помогне, но можеш да опиташ. Също така слагай 1-2 с.л. сок от лимон, ябълков оцет или кисело мляко. Това може малко да помогне. Правила съм отдавна ръжен хляб по една рецепта с 1:1 кисело мляко и вода, но брашното беше смес бяло и ръжено (ако не греша, също беше 1:1).

Тони, и аз се нареждам за рецептата за солетите. Много апетитен вид имат. Дано щерката бързо оздравее.

А знае ли някой не толкова скъп вариант на машина с керамично покритие, макар и поръчана по нета ?

Панасоник имат хубаво покритие. Не е керамично, но и не е тефлоново и за 2-3 години не е мръднало нито по казанчето, нито по перката. Моята е от по-малкия вариант и затова е с една бъркалка. Поръчана от нета не излиза толкова скъпо, както купената в БГ. От покритието на Силвър крест също съм доволна. Имах две машини Мулинекс. Казанчетата (тефлонови) не бяха мръднали, но перките ми се поолющиха.
Бревилето с какво покритие беше, че съм забравила?

Последна редакция: пт, 03 яну 2014, 18:06 от Анонимен

# 604
  • София
  • Мнения: 15 847
  alys, питката ти е разкошна, все повече се замислям следващата да е с две бъркалки, заради тавичката.

# 605
  • Мнения: 681
А ако тестото се замеси с едно яйце дали ще стане по не-трошлив черния/ръжения/пълнозърнестия хляб?

А дали не си сложила повечко мая? Също така, ако има откъде да го купиш, смени брашното.

Слагам домашен оцет (преди ползвах купешки, резултата е същият) около една супена лъжица. Понякога замесвам с айрянче, понякога само с вода. Маята и да сложа по-малко и да сложа повече, все се рони.
Сега като се замисля май само с бяло брашно като го правя не се рони така, явно "проблема" идва от другите видове брашна, които ползвам. Добре, че бързо се изяжда, да не изсъхва много. Не е проблем, но понякога когато искам да си отрежя филия за сандвич се рони и не е особено приятно  Laughing

# 606
  • Мнения: 7 779
Бревилето с какво покритие беше, че съм забравила?
може би зависи от модела. но и с керамично имат. мисля ,че Ердинч беше показвал клип с такова казанче.

# 607
  • Мнения: X
 alys, питката ти е разкошна, все повече се замислям следващата да е с две бъркалки, заради тавичката.

Тайна, благодаря Simple Smile. Защо искаш по-голяма тавичка? Моите машини са с по една бъркалка и засега ме устройват. Ако искам повече тесто, пускам втора доза, веднага след като се измеси първата. Ако ми трябва повече хляб (пирмерно за гости) - пускам месене с втасване, после пека във фурната, а следващия хляб пека в машината.

бибиту, имала съм много случаи с некачествено бяло брашно, включително и едно, купено от мелница. Оттогава ползвам само брашната на София Мел. Дано не го развалят. Simple Smile


# 608
  • София
  • Мнения: 15 847
  Ами защото с две бъркалки им е по-дълга тавичката, моята е тясна и висока, с едната бъркалка!

# 609
  • Мнения: 6 217
  Ами защото с две бъркалки им е по-дълга тавичката, моята е тясна и висока, с едната бъркалка!
Нашата е с една бъркалка и си е живо канче, дълбоко, каква ти тавичка.  Laughing

# 610
  • Мнения: 7 779
  Ами защото с две бъркалки им е по-дълга тавичката, моята е тясна и висока, с едната бъркалка!
Нашата е с една бъркалка и си е живо канче, дълбоко, каква ти тавичка.  Laughing
"тавичката" е с 2 бъркалки. тя това казва  Laughing

# 611
  • Мнения: X
  Ами защото с две бъркалки им е по-дълга тавичката, моята е тясна и висока, с едната бъркалка!

Бих си купила машина с две бъркалки, т.е. за по-голям хляб, само ако не ни стига хлябът. Мулинексите ми бяха с две бъркалки, но не правеха по-хубав хляб от Панасоника, който е с една бъркалка. Само споделям мнение.  Peace

# 612
  • Мнения: 660
бибиту, alys, с удоволствие ще ви насоча, защото рецептата си е моя измислица с импровизации всеки път. Wink Днес забърках 2 малки дозички с по около 200 мл течност и 380 гр брашно. Единият път комбинирах ръжено с обикновено брашно и малко спелта, в 200 мл кисело мляко и 20-30 мл вода сложих 1 ч.л. сода и добавих лъжица-две рапично олио, че ми се видя по-твърдо тестото и нямаше да мине през шприца. Когато мина сигнала за добавките сложих чубрица за вкус. А вторият път забърках пълнозърнесто брашно с малко бяло и царевично, а добавих сусам. Наистина са вкусни - вторите ги паках на 160 С повече време и станаха сухи хрупкави може да се топят в топено сирене и да се гризкат Wink А първите защото децата бяха много гладни за по-кратко на по-висока Т и отвън бяха хрупкави, а вътре си останаха мекички. Peace

А пък нали днес сме на печива - ето и едни Добруджанки - пак със сода, 2 вида брашно, слънчогледово семе и сирене. Simple Smile

# 613
  • Мнения: X
Тони, благодаря! По-добре да се запиша на кухня при тебе Simple Smile. Много интересни съставки ползваш. Някой път ще направя нещо подобно.

Последна редакция: сб, 04 яну 2014, 09:08 от Анонимен

# 614
  • Мнения: 681
Тони, благодаря и аз  Hug Ще пробвам и аз да направя такива соленки, сигурно ще се харесат  Peace

Общи условия

Активация на акаунт