МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 52-ра тема

  • 49 478
  • 736
  •   1
Отговори
# 480
  • Мнения: 8 242
Мииии и това е вариант, ама ми се щеше така по тънката лайсна да мина   Embarassed
Ами мушни я паричката малко преди да почне да пече Simple Smile издълбай си дупка в тестото и я напъхай. Какво толкова сложно  newsm78

# 481
  • Мнения: 7 779
мисля, че преди втасването ако се мушне парата ще е по-добре. и това не е трудно  Joy

# 482
  • Sofia
  • Мнения: 1 577
Качили са книжка в замунда за правенето на хляб: Вкусен хляб в домашна хлебопекарна
http://www.DMCA-removal-from-Google/details.php?id=385521&hit=1

# 483
  • София
  • Мнения: 2 356
здравейте
за коледа получих/изкрънках машина за хляб
пробвахме един вчера, със среден успех  Laughing

не разбирам разликата между различните видове мая: суха, на кубче, тн

# 484
  • София
  • Мнения: 15 847
здравейте
за коледа получих/изкрънках машина за хляб
пробвахме един вчера, със среден успех  Laughing

не разбирам разликата между различните видове мая: суха, на кубче, тн
Сухата е дозирана в пакетче за до 1 кг брашно, има по 7 и по 11 грама, от различни производители!Прясната е мека,бежова, ароматна, на кубче,завито в хартия и се дели за няколко хляба, но не е издръжлива, трябва да се ползва веднага!

Последна редакция: ср, 25 дек 2013, 10:44 от Тайна

# 485
  • Мнения: 7 779
7 и 11 грама.  от 9 не съм виждал  Laughing

# 486
  • София
  • Мнения: 15 847
7 и 11 грама.  от 9 не съм виждал  Laughing
Весела Коледа Бонго, мозъкът ми още спи, извинявай!Жената не разбира разликата между сухата и прясната, мислиш ли,че ще се сети да гледа грамажите.

# 487
  • София
  • Мнения: 2 356
гледах в книжката с рецепти, но не съм сигурна чаената лъжичка на суха или на мая на кубче отговаря

ние пробвахме с ч.л. мая на кубче, но хляба тръгна да излиза
за 700-900г хляб по едно сухо пакетче ли се слага (7-11г)?

още не съм ориентирана в пропорциите, а и готвенето не ми е силна страна  Embarassed

# 488
  • Мнения: 307
По принцип на 1 кг хляб - 7 гр мая което отговаря на 1/4 кубче жива мая ( 42 гр)
Ако се сложи повече много накъртва.

900-1000 гр хляб се прави с горе долу 500 гр брашно

500 гр брашно
300 гр течност
100 150 грама с маи и олио и то си стана Simple Smile

# 489
  • Мнения: 7 779
7 и 11 грама.  от 9 не съм виждал  Laughing
Весела Коледа Бонго, мозъкът ми още спи, извинявай!Жената не разбира разликата между сухата и прясната, мислиш ли,че ще се сети да гледа грамажите.
а представяш ли си ако тръгне да търси 9гр. пакетче мая кога ще яде хляб ?  Joy
Весели празници   bouquet

# 490
  • Мнения: 7 779
По принцип на 1 кг хляб - 7 гр мая което отговаря на 1/4 кубче жива мая ( 42 гр)
Ако се сложи повече много накъртва.
с малки корекции ако позволиш. съотношението жива/суха  е 3:1.  или  7 гр.суха се равняват на 21 гр жива, което пък е 1/2  от кубчето , а не 1/4.

900-1000 гр хляб се прави с горе долу 500 гр брашно
според мен по-важното е с колко гр. брашно ще стартираш , а не какво количество чист хляб ще получиш. маята се слага според брашното.

500 гр брашно
300 гр течност
100 150 грама с маи и олио и то си стана Simple Smile

# 491
  • Мнения: 660
По принцип на 1 кг хляб - 7 гр мая което отговаря на 1/4 кубче жива мая ( 42 гр)
Ако се сложи повече много накъртва.

900-1000 гр хляб се прави с горе долу 500 гр брашно

500 гр брашно
300 гр течност
100 150 грама с маи и олио и то си стана Simple Smile


42:4 не е = на 7 Wink

а 42:6 = 7 => едно кубче жива мая се разделя на 6 части, за да стане всяка част по 7 гр мая Wink

# 492
  • София
  • Мнения: 8 535
По принцип на 1 кг хляб - 7 гр мая което отговаря на 1/4 кубче жива мая ( 42 гр)
Ако се сложи повече много накъртва.

900-1000 гр хляб се прави с горе долу 500 гр брашно

500 гр брашно
300 гр течност
100 150 грама с маи и олио и то си стана Simple Smile


42:4 не е = на 7 Wink

а 42:6 = 7 => едно кубче жива мая се разделя на 6 части, за да стане всяка част по 7 гр мая Wink

Суха към жива мая 1:3. Умножавате количеството суха мая в грамаж по три и получавате грамажа на живата мая.

От тук нататък всякакви аритметики са излишни.

# 493
  • Мнения: 307
По принцип за математиката си права, но като правех хляб с мая с 1/6 кубче жива мая ми се получаваше със съмнителен успех. Може би като е току що купено с 1/6 ставаше първите 2-3 пъти и после след седмица с 1/6 ставаше провал. С 1/4 винаги ставаше.

Иначе с едно пакетче 7 гр винага ми се е получавало добре. Машината и предишната и сегашната е до 1 кг хляб.

Може би до 1.2 1.5 кг хляб е за 11 гр мая поне така от опит без аритметики Wink

# 494
  • Мнения: 98
От няколко дни и ние си имаме хлебопекарна - Tarrington house. Засега резултата е добър - яде се хляба, дори е много вкусен. Притеснява ме факта, че хляба става сбит, не е бухнал. Помислихме да не е заради маята. В рецептите към самата машина за 800 гр хляб пише че се слага 1/2 чаена лъжица /1,5 гр/ суха мая. В следващите опити увеличихме маята на 1 ч л и половина. Малко по-мек става хляба, но не достатъчно. Дали защото досега сме свикнали на купешкия, който е с кой знае колко набухватели. Интересно ми стана, че в някои рецепти от Интернет пише, маята да е цяло пакетче от 7 гр. Това е доста в повече от даденото в нашата книжка. Та се чудя да увеличавам ли драстично маята?!
Имам и друго питане - казват че трябва да се спазват грамажите в книжката към всяка отделна машина. От нета съм си харесала някой рецепти, но тъй като грамажите им са различна дали трябва да ги пригодя пропорционално към тези, които са указани в инструкциите на нашата машина.
А и още нещо - търся си рецепта за пухвах черен хляб със семки.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт