МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 52-ра тема

  • 49 239
  • 736
  •   1
Отговори
# 720
  • Мнения: 781
 Калан Амнел , благодаря за рецептата , още тази събота/неделя ще я пробвам  Simple Smile

# 721
  • Мнения: 4 070
Калан Амнел , благодаря за рецептата , още тази събота  Simple Smile
  bouquet Дали ще стане с друго брашно?

# 722
  • Мнения: 2 931
Аз питах преди няколко страници за типово, но никой не ми отговори. Днес обаче си взех точно на Метро. Дано е добро като пълнозърнестото щом го хвалите. Whistling
Аз ползвам брашно на мелница "Н.Панайотов" Асеновград (една жена с червена забрадка е отпред на пакета). На него пише подходящо за домашни хлебопекарни, без консерванти. Да добавя, че от тази мелница вземам ръжено, типово и пълнозърнесто (тип Грахам). Наблизо ни е Асеновград и си вземаме направо стекове, че да има  Peace
Бяло брашно, тип 500 ползвам на мелница Хасково, чудесно се замесват с него и хлебчета, и питки, и мекици и какво ли още не.
И аз използвам типово и пълнозърнесто брашно на тази мелница и хлябовете ми стават страхотни.Втасват точно колкото и белите ми хлябове!

# 723
  • Мнения: 4 070
А какво мислите (ама без да ми се смеете) да си взема жито и да ми го смелят някъде. Имаме вила в едно Елин пелинско село и там съответно имаме и ниви за които вземаме рента, бих могла да взема рентата в жито/ пшеница от която могат май да ми смелят брашно? Но как се получават видовете брашна ? Бялото знам, пълнозърнестото също, но черното ? То от коя част на житото е ?

# 724
  • Мнения: 224
А реших да ви покажа един квасен хляб ( който почти опря в стъклото)

С кисело мляко и 1 яйце и 1 белтък ( белтъка ми артиса и го пласирах в хляба)  общо количество 300 мл
Скрит текст:
Еееееее чуден чуден! Аз правих експерименти с квас ама само мога да въздишам по твоето бухнало хлебче.

# 725
  • Мнения: 307
А реших да ви покажа един квасен хляб ( който почти опря в стъклото)

С кисело мляко и 1 яйце и 1 белтък ( белтъка ми артиса и го пласирах в хляба)  общо количество 300 мл
Скрит текст:
Еееееее чуден чуден! Аз правих експерименти с квас ама само мога да въздишам по твоето бухнало хлебче.

Експеримент от 2012 правя експерименти с квас и чак 2013 пролетта започна да ми се получава такъв Simple Smile

# 726
  • Мнения: 1 934
А какво мислите (ама без да ми се смеете) да си взема жито и да ми го смелят някъде. Имаме вила в едно Елин пелинско село и там съответно имаме и ниви за които вземаме рента, бих могла да взема рентата в жито/ пшеница от която могат май да ми смелят брашно? Но как се получават видовете брашна ? Бялото знам, пълнозърнестото също, но черното ? То от коя част на житото е ?

Гунди, под черно брашно се разбира пълнозърнесто такова, а не че има такъв сорт. Черно брашно е пшеничното пълнозърнесто, но и ръженото пълнозърнесто.

Да, би могла да смениш брашно на мелница и по-истинско е, според мен  Peace

Синапова, хлябът ти с квас е мечта  Simple Smile

# 727
  • Мнения: 0
Взехме си хлебопекарна и сега съм се заканил да правя нискокалоричен хляб. Този който вземам от магазина е 500 грама с 180 калории на 100 грама (+ кой знае какви боклуци още).
В МЕТРО преди дни гледах някакво типово брашно с 260 калории (в сравнение с другите по 350-360 калории) тип 1150 или нещо подобно.
Въпроса ми е, дали мога да пека хляб само с такова брашно и трябва ли по някакъв начин да изменям рецепти които по принцип са писани за нормално бяло брашно?
Казаха ми че трябвало да се смесва 50 на 50 с бяло брашно, това вярно ли е или има някаква друга уловка?

# 728
  • София
  • Мнения: 3 090
Калан Амнел , благодаря за рецептата , още тази събота  Simple Smile
  bouquet Дали ще стане с друго брашно?
Под друго брашно имаш предвид пълнозърнесто ли? Правила съм пица с 50:50 бяло и пълнозърнесто и само с типово. Само с пълнозърнесто също съм правила, но не е същото (не че е оставала, де  Joy)

# 729
  • Мнения: X
Взехме си хлебопекарна и сега съм се заканил да правя нискокалоричен хляб. Този който вземам от магазина е 500 грама с 180 калории на 100 грама (+ кой знае какви боклуци още).
В МЕТРО преди дни гледах някакво типово брашно с 260 калории (в сравнение с другите по 350-360 калории) тип 1150 или нещо подобно.
Въпроса ми е, дали мога да пека хляб само с такова брашно и трябва ли по някакъв начин да изменям рецепти които по принцип са писани за нормално бяло брашно?
Казаха ми че трябвало да се смесва 50 на 50 с бяло брашно, това вярно ли е или има някаква друга уловка?

Хлебопекарната е комбиниран уред, а не е извънземно Wink. Можеш да печеш хляб с каквото брашно поискаш. Резултатът с различните брашна няма да е един и същи, но постепенно ще избереш типовете брашно, които ти допадат. За типовото брашно изобщо няма какво да се притесняваш, спокойно можеш да го ползваш вместо бялото в рецептите. Ако е ръжено, тогава трябва повече да се прочете, преди да се пече хляб.

# 730
  • Мнения: 288
Здравейте,
аз правя чист хляб от пълнозърнесто лимецово брашно, става прекрасен. Естествено не е много бухнал, защото на практика лимеца съдържа много малко глутен, но като се добавят ядчици - орехови, бадемови, ленено семе, сусам .... става страхотен.
Съпругът ми свесва лимец с царевичен, бяло брашно - прави всякакви пропорции - също добре му се получават.
Голяма машина е пекарничката!   chef
 Hug

# 731
  • София
  • Мнения: 2 356
лимец и спелта и шпелт едно и също ли е

много ронлив ми се получава хляба на основната програма, става на трохи като се реже, на програмата за сандвичи също, макар и по малко. Това ок ли е?

# 732
  • София
  • Мнения: 3 090
Мисля, че не. Спелтата (шпелта) се нарича и  динкел, но лимеца май е друго.

# 733
  • Мнения: 681
Ето малко инфо за лимеца
"Лимецът е издържливо растение. Той е почти див вид, който може да оцелява и да се развива дори върху много бедни почви, където отглеждането на съвременна пшеница е немислимо. Геномът му (тоест вида и подредбата на гените в клетките му) е останал непроменен за векове. Известно е, че съвременните пшеници се отглеждат лесно и дават големи добиви в резултат на провеждана с години селекция на сортовете. За съжаление този процес е свързан и със загуба на част от полезните качества на храната. Ето защо лимецът е толкова ценен - хранителните качества на неговите зърна са останали непроменени от векове! Освен за заместител на модерните пшеници във всекидневното хранене, лимецът е незаменим за хората, болни от целиакия. Целиакията е състояние, при което не се усвоява специфичен протеин (глутен), съдържащ се в житните култури, така че вместо да има хранителна стойност, последният се превръща в източник на интоксикация за организма. Протеинът, влизащ в състава на зърното на лимеца - глиадин, се оказва нетоксичен за страдащите от целиакия хора. На тях лимецът дава надежда за вкусна храна и нормален, здравословен живот."

# 734
  • Мнения: 660
Добре де, ама точно твоята машина има от горе едно казанче за ядки, то каква цел има ?

За ядки е! Или там разни добавки - слагаш ги в контейнерчето и 10 мин преди края на месенето се добавят сами. Аз слагам разни семена: тиквено, слънчогледово, сусам, мак понякога, лешници и т.н.

Калан Амнел, благодаря за рецептата - копирах да идните дни Wink

gundie, може да си купите домашна мелничка. Wink Скъпи са, ама си струват всяка стотинка!

Спелта и лимец наскоро разбрах, че са 2 вида някаква пшеница..ама трябва се разровя да видя какво беше. newsm78

Спамаджиите - Бонго и midkoo - 2 дни да не вляза да чета и сте изписали темата Simple Smile

Айде марш в НОВАТА тема. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт