73 СОУ - гимназиална степен

• 118 959
  • 795
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Fara го е написала точно:
тук драмата дойде точно от факта, че решението се взема още след 9-ти клас
Никой не говори да се правят подаръци на децата ни, нито някой им е обещал да вземат сертификат като влязат в немска гимназия. Но продължавам да държа на мнението си, че 2 години, от 5 годишно обучение, за мен не са достатъчни, за да заклеймиш някого.
Ти смачкай един пубертет, изкарал 4.40 на въпросния вътрешен изпит, че не става за ДСД паралелка, пък после го чакай да се изяви, да бъде забелязан от преподавателя и да бъде прехвърлен при съучениците му, които се готвят за този изпит вече 3 месеца и да тръгва да ги догонва и т.н.(Кому е нужно това?)
Не може ли тази „чистка” да се прави на по-осъзнат етап.И ако има деца, които не искат и не се нуждаят от сертификат да го заявят лично(както СИП – овете) и да си останат в обикновена паралелка, а на тези, които имат цели да им се даде шанс да се сборят, пък докъдето им стигнат силите!
Пак се подпалих,спирам, това явно са си наши проблеми и ще си ги изясним допълнително!
Как беше... Simple Smile "сърце не трае като види погрешно разбиране"  Simple Smile

# 151
  • София
Така е, Мимчони. На изпита има 4 компонента - четене с разбиране, слушане, писмена и устна комуникация. На само един от тях да имаш резултат В2, дори и другите три да са ти перфектни и без грешка , оставаш с В2. Дори на един  да не успееш да събереш точки за В2,  а на остналите да си се представил на ниво В2 или С1 - не взимаш сертификат.

Дънди, за първи път чувам, че и във френските гимназии има опция за целенасочено  обучение  за сертификати и организиране  на изпити  за такива. Да, знам, че  към тях има оторизирани изпитни центрове, но все още си мисля, че нещата по този парагараф не са сравними . Може и да бъркам. В немските гимназии обучението по немски е подчинено на ДСД програмата, тоест не се учи просто езикът , а и се прави  за периода от близо 3 години   конкретна подготовка по въпросните 4 изпитни компонента.  И друго отличава според мен ДСД сертификатът от този по други езици,  не само процесът на подготовка през годините. Аз поне не знам за получаван другаде след издържан изпит БЕЗПЛАТЕН сертификат. Тук става дума са двустранна спогодба, според която такъв изпит провеждат само оторизирани за целта училища. Друга разлика е и фактът, че това е затворен изпит. Доколкото знам в изпитния център към 9 ФЕГ примерно  може да се яви всеки, дори да не е ученик на училището. Плаща си като във всеки друг сертификационен център и готово. При ДСД не е така. Това е формат достъпен единствено за децата от оторизираните ЕГ, точно заради особеностите на обучението в 10,11 и 12 клас. Точно този формат е и еднократен. Не го ли вземеш, шанс за повторно явяване нямаш. Тогава отиваш в Goethe Institut  и се явяваш на изпити за други признати в Германия сертификати.

Така че "поправката" ти не съм съвсем сигурна, че говори за нещо аналогично във френските гимназии. Ще ми е интересно да разбера, ако е иначе.

Последна редакция: чт, 31 окт 2013, 13:03 от пенсионирана русалка

# 152
  • Пловдив
русалке, по отношение на 4-те компонента - по Европейската езикова рамка, всеки изпит за сертификат по чужд език се извършва по тях, без значение дали е немски, френски, италиански или български /като чужд език/, като това е валидно и за всички нива от А1 до С1 /С2 е вече друго нещо/. И ако погледнеш по-внимателно учебник по чужд език за някой клас, ще видиш, че на него пише на кое ниво отговаря. И всички нови учебни програми, по всички езици са конструирани така, че подготовката да става по тези 4 компонента за съответното ниво.

За училищата с френски /говоря за ЕГ, защото не всички училища имат достъп до тези изпити/ - има изпитни центрове, където се провеждат изпити за В1 и В2, т. нар. училищен ДЕЛФ В1 и В2, подготовката става в училище, разбира се. Като разликата може би е в това, че училищният ДЕЛФ има валидност от 2 години. Ако отидеш и си държиш изпита във Френски Институт, ДЕЛФ В1 или В 2, както и ДАЛФ С1 са си доживотни дипломи.

Нещата с немския са организирани по друг начин. Няма нужда да се сравнява, защото и сертификатът по немски и този по френски се издават от министерството на образованието на съответната държава и дават достъп до висше образование там. Каквато всъщност е главната цел на явяващите се на тези изпити.

# 153
  • София
Обяснението за 4 компонента беше в отговор на пост на Мимчони и потвърждаване на написаното от нея. Peace Peace Съвсем наясно съм с нещата по Европейската езикова рамка. И извини ме, но далеч не съм убедена, че във ФЕГ подготовката в 10,11 и 12 клас  е насочена към справянето с изпит по  конкретен формат. Както и в АЕГ, както и в езикови с немски, които обаче  не са оторизирани за работа по ДСД.  Въпреки условността на еднаквите 4 компонента, има съществени разлики в  начина на писане и изискванията за структуриране  на частта  писмена комуникация при DSD, DSH  и DAF примерно . Ако не си в такава паралелка, за кой сертификат  от упоменатите тогава те готвят.. Отговорът е един - за никой. Никой не е обещавал в общия случай  подготовка в посока взимане на даден сертификат. Тези, които го правят, на сайта си имат съответните разяснения и регламентирани условия.Обща подготовка по езика получаваш иначе , разбира се  със съответното  надграждане през годините, като  на учебниците ти пак пише едикое си ниво по езиковата рамка, ама това е твърде подвеждащо и обобщаващо. Пример, на учебниците по немски за 8 клас обикновено пише че  покриват ниво В1. Как става така, че  във ФЕГ при същия хорариум от чсове по езика едва в 11 клас децата се явяват за В1.. затова остави ти какво пише на учебниците, голчма заблуда е това понякога. То и дъщеря ми  в НЕГ учи английски като втори език в 11 клас по учебник за СРЕ, ама съм далеч от убеждението, че подготовката им е на това ниво. Или пък нима децата от английските гимназии не знаят  след 4-5 години учене в училището точно по такива учебници езика  , та  като  дойде време за сертификати ходят на курсове.. Правят го  именно с цел да се запознаят със  строгата специфика на конкретен изпитен  формат, за който явно не са целенасочено  готвени. За тази разлика говорех, а не за това овладян ли е  езикът или не. Защото да кажем, че след завършена немска гимназия преди ен на брой години езика и аз го знам на повече от прилично ниво, но определено не бих се справила с ДСД, ако не знам специалните изисквания...

Последна редакция: чт, 31 окт 2013, 13:52 от пенсионирана русалка

# 154
  • Пловдив
А аз казах, че нещата са организирани по различен начин. И е въпрос също така на споразумение между България и съответната държава как и каква подготовка да се води по езика в средните училища.

То и аз съм с френска филология, но за да се явя на С1, ще ми трябва предварителна подготовка.

за ФЕГ - Явяват се "едва" в 11 и 12 клас на училищен ДЕЛФ, защото по-ранен такъв изпит ще е с изтекла валидност при кандидатстване в университет.
А и за Франция няма 3 вида сертификати, а само един.
Искаш ли по-рано - Френски институт, не връщат никого.

# 155
  • София
ОК, за изтеклата давност при  по-ранно явяване  - ОК, приемам, че  е довод. Но защо тогава в 11 и 12 клас не се явяват  директно на С1? Защо я няма тази опция? Нали всичко  уж е подчинено на единни стандарти по езиковата рамка? Как в немските гимназии се покрива С1? Още от 11 клас учат по учебници за това ниво. А броят часове по езика е съвсем  същият. Това само показва как онези буквички  на корицата на учебника, за които говориш,  не винаги са  точен ориентир къде си като ниво..

# 156
  • Пловдив
ОК, за изтеклата давност при  по-ранно явяване  - ОК, приемам, че  е довод. Но защо тогава в 11 и 12 клас не се явяват  директно на С1? Защо я няма тази опция? Нали всичко  уж е подчинено на единни сттандарти по езиковата рамка? Как в немските гимназии се покрива С1? Още от 11 клас учат по учебници за това ниво. А броят часове по езика е същият.. Това само показва как онези буквички  на корицата на учебника, за които говориш,  не винаги са ориентир ..

Нямат такава опция, защото им е такова споразумението. Доколкото разбрах, в Германия университетите масово изискват ниво С1 за прием, докато във Франция масово изискват В2, а в някои се влиза и с В1. Въпрос на договорка и нужди. А и изпитът за С1 не предлага вариант за учащи.

Изместихме темата ...

# 157
  • София
Няма да ни се сърдят, надявам се, така се  измести акцентът  в посока, различна от спора в последните страници.

# 158
  • София
Какво да ви се сърдим?!От вас научих наготово неща, които и 3 дена да бях ровичкала в нета, нямаше да намеря, защото нямаше и да ми дойде на акъла да търся.
Работата е сериозна.Колкото повече ровичкаме, толкова повече неща изскачат. Изводът е, яко учене му е майката, за децата. А за нас като родители (поне тези, които имат  интерес и децата им имат някакви ясни цели)  - да следим и да сме в час с всякакви проблеми  и промени, които излизат.

# 159
  • Sofia, Bulgaria
Така е, информация от сигурен източник винаги е от полза. Адмирирам решението на Мимчони за ходенето на английски. Ние също не сме финиширали докрай нещата там и нямам представа кога ще стане това, тъй като спорта доста ни ограбва откъм време. (извинявам се за 1л, мн ч. – вреден навик от бебешката възраст  Simple Smile).
 А от догодина и нас ни чака немски, като втори западен език, та съвсем ще оплете конците, обаче пък на финала ще е просто един зашеметяващ полиглот (знае и малко руски от предишното у-ще) - ще ни отвее с езици.  Grinning  Имам силна вяра в него аз – герой ми е той!  Heart Eyes
Не съм съвсем сигурна (ще трябва да проверя нещата), но мисля, че в Германия доста от университетите приемаха и с английски сертификати. Така че, при тези строги правила и изпити по петнайсет формата, освен Гьоте институт за получаване на немски сертификат, и английският такъв е опция за кандидатстване.

# 160
  • София
Привет!
Искам, в навечерието на утрешния празник, 1 ноември, "Ден на народните будители", да пожелая на всички мами, татковци, ученици и учители на 73 СОУ, много здраве, хъс, сили и безкраен устрем към познанието. Въпреки различията и мненията си по много въпроси, аз съм сигурна, че всеки пишещ в темата е отговорен родител и човек, който милее за познание.
Българинът винаги се е отличавал с това си качество, независимо от обстоятелствата.
Пожелавам ви най-вече здраве и много успехи:)

# 161
  • София
Благодаря ти, ganis! Честит празник и от мен! Бъди здрава, много щастлива, все така всеотдайна в работата си и всички твои ученици да те помнят с добро цял живот!   bouquet
Честит празник и на всички учили и учещи! Освен здраве и късмет, ви пожелавам да бъдете все така будни и активни и нека повече да се вслушваме в мненията, различни от нашето.

# 162
  • Sofia, Bulgaria
Честит празник и от мен!  bg
Напоследък често ви занимавам със себе си. Не че трябва да го правя, но аз просто не мога да се сдържа.  Wink Включвам се с още един коментар по (или леко извън) темата, последен надявам се,  и ви освобождавам от присъствието си (което на моменти може би ви се е сторило хейтърско).
Така. Понеже до този момент не съм се интересувала как стоят нещата със следването в чужбина, тъй като ние (за разлика от много други деца и родители тук, респект за което, че са толкова целеустремени) все още нямаме ясно изградена концепция как ще се развива младежът и накъде ще поеме след завършването на средното си образование. Още сме в процес на изграждане и търсене, така да се каже. Но спора с ДСД паралелките и немските сертификати събуди интереса ми и  взех да се питам: наистина ли пък е  толкова важен и едва ли не съдбоносен този сертификат - я да видя ?!  Поразтърсих се в интернет, поразпитах сестра ми  племенницата ми. Там  нещата с кандидатстването стоят малко по-особено, тъй като детето е завършило средното си образование в Германия и няма много информация какви са условията за кандидатстване от  България. Наложи се да пита трети и четвърти лица, както и да е.
Въз основа на всичко научено и  прочетено, естествено не открих топлата вода и сигурно всички амбициозни, добросъвестни и отговорни родители вече знаят тази информация, но все пак ще се опитам да систематизирам някои основни момента за следването в Германия, които всъщност представляват интерес и за нас. Не претендирам за изчерпателност, нито за 100 %-това точност. Моля, ако има грешка да ме поправите.
1. Следването в Германия е безплатно, с малки семестриални такси .(това го знаех и преди, но поради определени обстоятелства, описването на които би ме вкарало в 3 страници обяснения, не е било важно за мен).;
2. Кандидатстването с немски език се извършва с някой от следните езикови сертификати:  Sprachdiplom (езикови гимназии); Zentrale Oberstufe Prufung (при Гьоте-институт); TestDaf. ;
3. В някои университети за определени специалности, може да се кандидатства и с английски език, след успешно положени изпити TOEFEL, IELTS, CPE, CAE, FCE. ;
4. В много от университетите в Германия се предлага Studienkolleg  за студенти, които не знаят немски език. Обучението обикновено е два семестъра.;
5. В много от университетите в Германия, може да кандидатствате освен за бакалавърска и за магистърска степен, като бакалавърската може да сте завършили в България.
Сред гореизброените възможности, за мен най-подходящата алтернатива е последната, но все пак последната дума е на младежа. А и дотогава има много време, така че засега е по-добре да си набляга на френския, ако се отвори възможност  да си „довърши” английския (който прекъсна в края на 6-ти клас поради претоварена програма и не успя да се яви на изпит за сертификат), пък като наближи времето ще му мислим. Simple Smile
Благодаря за отделеното време!

Последна редакция: пт, 01 ное 2013, 13:06 от Фрушанте

# 163
  • София
Честит празник на всички!
Ганис, благодаря за топлите пожелания!
Специално за теб, Ганис, честит празник!   bouquet
Бъди все така всеотдайна, раздаваща се и работеща със сърце! Пожелавам ти много здраве и успех във всяко едно начинание!

Ние „дъртите” снощи си направихме жесток купон afwitch  и показахме на децата си, че освен да ги назидаваме, можем и да ги веселим! Но за всяко нещо си има време и място!

Фрушанте, благодаря за труда и споделеното инфо.Вашата комбинация френски и немски ми изглежда извънземна!Аз доста мрънках на малката да запише като втори език английски (за да и е по лесно и на нея и остана само сертификат), но не можах да се сборя и за разкош записахме руски език като втори в гимназията( а доколкото проучих, обучението по руски език в 73СОУ е доста сериозно и дава възможност за вземане на сертификат по руски език). Та и ние сме се хванали на едно хоро, дето края му не се вижда, ама ще поживеем, ще видим!
За «освобождаването от присъствието», аз «домакинята» Simple Smile, поканих любезно всички, включително и теб!

# 164
Привет и честит празник на будителите и "събудените"!!!

Ние хелуин не празнуваме от 6ти клас - бил вече голям за такива тъпотии   Embarassed
Както бях писала, сертификатите са нещо много важно, но не най-важното. Езикът е средство за комуникация и просто трябва да го овладеят. Другото понякога се намества според ситуацията. Има опции и да учиш в германски и немскоезикови университети с английски, особено магистратури. И аз се рових преди доста време за такова инфо. Така че сертификат по английски ако можете, вземете си и него.

А като си избра нашият хубавец НЕ и РЕ, баща му рече: "Е, тъкмо Германия и Русия като вземат пак да спорят, няма да има проблеми с езиците! #Cussing out

Весели събота и неделя и... да се позадържи още малко това слънчице!

Общи условия

Активация на акаунт