73 СОУ - гимназиална степен

• 118 984
  • 795
  •   1
Отговори
# 165
Оф, направо ме разсмяхте с тези сертификати на килограм дето си ги взимате и раздавате. То ако проблема ви е да имате  "безплатното образование" и сертификат, защото искате да учите после в Германия, сметките са доста изкривени. Яяяя идете малко да почетете темата за кандидатстване в Германия. Това че няма годишните такси за самото уни на Острова от 9 000 паунда, не значи, че ще ви е безплатно и живеенето и издръжката на децата там. Сметнете средно между 600 и 800 евро (зависи от града и детето) на месец за период от 3 години само бакалавърска степен и ги сравнете с 300-те лева за безплатния ви ДСД.  
Другото-сертификат се взима с учене и подходяща за съответния формат подготовка. Само си представете вие (аз вкл) как ще се представим, ако имаше сертификат по БГ (напр. матурите)-не ми казвайте, че ще изкарате от раз 5.80 (демек С1 -ха-ха:35: Joy) без да имате подготовка по конкретния формат на провеждане на изпита (а и с подговката не е ясно колко ще го докараме Joy). Като  се падне творчеството на Багряна или Далчев (които изобщо ги нямаше в материала по мое поне време) ще напишем интерпретативното съчинение таранци. Е, и. Това значи ли, че не владеем български език? Това в отговор на въпроса-имало ли изобщо смисъл от ЕГ, колко било безплатно образованието като не допускало всички до сертификат по ДСД и прочее такива философски въпроси в темата.
А който го дразни пък толкова 73 с това деление на паралерки-ами елате в НЕГ-там всички са ДСД, с изключение на двете лайстунг паралелки. Само да не ревнат някои, защо пък лайстунгите се определят след 8 клас, а не на по осъзната възраст (12 клас)-ха-ха.
Не се заяждам, нарочно ви провокирам най-добронамерено, че има и други възможности, защото си личи от километър, че доста мами в темата са с още малки деца, изобщо не в гимназиален курс даже още и  в доооооста начален етап относно кое, кога, как и защо се прави в гимназиалния етап. Има си момент за взимане на сертификати,  освен ако не се взимат да красят семейния албум, има си и логика защо да е този, а не другия сертификат и т.н.
Няма лошо отрано да се мисли-ама четете, интересувайте се и питайте, а не нападайте и не правете категорични изявления без да имате необходимия обем инфо.
mimchoni, благодаря за кафето thumbsup

# 166
  • София
Eй, казабланка, принципно много ме кефиш, ама този път няма да се съглася с теб. Първо,че не знам тук да пишат мами с малки деца.  Темата за 73-то вече е разделена и тук се коментират само гимназиални радости и неволи. И да имат  списващите малки деца , то поне големите им   са в гимназиален етап. Май само Дънди 73 е с шестокласничка, но тя пък отдавна чете и участва в гимназиалните теми, та и тя е наясно с нещата. Peace

На всички им е ясно, че безплатен обяд няма Wink . Не съм прочела някой наивно да вярва, че отрочето му ще мине по тънката лайсна при следване в Германия. Но ето ти един сериозен довод в тази посока за ДСД паралелките Wink Щом така или иначе детето ще следва в Германия и поне за първите 2 години (за по-тежки специалности и повече) ще го издържат родителите, което като разход  им докарва една сериозна сума от порядъка  на 10 000 Евро, то защо да не си спестят  средствата  за подготовка в Goethe, които за горни нива като В2 и С1  и изпит след това хич не са малки... А и разните интензивни курсове не заместват ученето в ДСД паралелка, в която в  11 и 12 клас  по 4 , 5 или 6  пъти седмично влиза немец. То не е само сертификата да вземеш. Има  постепенна адаптация към говора на хора, за които немският е матерен. Затова и деца от ЕГ (съответно от ДСД паралелките , в които са имали неперкъснат  досег с немци) се напасват много  по-бързо в езиково отношение от хора, учили го на курсове.. Wink Познавам хора със сертификати, взети в Goethe Institut. Знаят граматика, знаят лексика, имат заветния сертификат, ама устната комуникация и разбирането им доста време след отиването им в Германия  понакуцва. А това е голям проблем като говорим за студенти и лекции.. Та ДСД паралелката не се гони само заради сертификата като крайна цел. Има  си и други бонуси.

Последна редакция: пт, 01 ное 2013, 22:52 от пенсионирана русалка

# 167
  • София
Ще се направя, че не съм прочела коментара на казабланка, защото е отчайващо неадекватен на въпроса, който зададохме, но вече НЕ търсим отговор във форума - защо не се обучват по DSD-програмата всички групи по НЕ след 9-ти клас? (да се обучават, не да се явят на изпит всички!)
Русалке,  newsm10
Майки от по-горните класове, моля ви, споделете, ако имате впечатления от училищните екскурзии в чужбина  baby_neutral

# 168
  • Пловдив
Русалке, моят дзвер е още в 6, та сертификати и подобни не я вълнуват. Но пък съм работила доста дълго време на място, където се готвеха ученици и възрастни за изпити за дипломи В2, С1, за имиграция в Канада и т.н., та се намесих по отношение на сертификатите и коментирахме разликата между организацията на тези изпити в немските и френските ЕГ.

И да Ви кажа честно, казабланка е много права. Сертификатът само открехва вратата във висшето образование в чужбина. Да не казвам колко деца съм видяла, които взимат сертификат, отиват в чужбина и после се връщат да си учат в БГ. Защото не се справят не само с езика, но и със системата на обучение, с темповете ... с много неща. Включително и с финансовата страна на въпроса.

Друг пример - мое познато дете е с 4 по френски в училище /ЕГ/ в 10 клас, гарантирано учителката му нямаше да го допусне да се яви на училищния ДЕЛФ В2. Ами още през втория срок на 10 клас се записа на курс, яви се на изпит в София, взе си В2, доживотен, сега се готви за С1 и пак има 4 по френски в училище.

Така че не бива да се драматизира това допускане или не до ДСД паралелки. Ако едно дете иска, ще си вземе сертификат за езика, ама после ...

За училищните екскурзии, мое наблюдение от Пловдив - ами " г*з път да види" е това. Ще видят много неща, но откъм език ефектът е нулев. За тези, които имат финансови възможности, намерети си програми, по които детето да поживее малко в немскоговорящо семейство.
Скрит текст:
Личен опит отпреди 25 години - е, няма такъв зор, да знаете. Ама го проговорих френския, а даже не съм учила в ЕГ.

Последна редакция: сб, 02 ное 2013, 09:58 от dundi73

# 169
  • Sofia, Bulgaria
Аз смятам, че малко се преекспонират нещата за целите на спора. Никой не твърди, че сертификатът е самоцел, документ, който на всяка цена трябва да притежаваш, ей така – да си го сложиш в рамка (въпреки че защо пък не? Simple Smile).   Никой не твърди, че сертификатът също така автоматически ти проправя път напред, а едва ли  пък някой си прави илюзията, че ти осигурява безплатно образование?!? Сертификатът, според мен, е: 1. Логичното и заслужено удостоверение за положените  от детето труд и усилия. 2. Необходим документ (както дипломата за средно образование, както оценките от матурата) за осъществяването на по-високи цели и амбиции от детето, естествено АКО всички други условия са налице.  

По въпроса за безплатното  образование и ползата от езиковата гимназия.  При положение, че така или иначе (в ДСД паралелката) ти се полага БЕЗПЛАТНО обучение по конкретния изпитен формат (да оставим  явяването на изпита, защото то зависи от твърде много субективни фактори) , защо да не се възползваш от тази привилегия? И когато отговорът е – заради решение на ръководството на у-щето, някак се отключва логичното недоволство на родителите от двойните стандарти – в 91 НЕГ и 35-то така, в 73-то – иначе. Защо? Въпрос на лична преценка е всеки родител да инвестира в образованието на детето си каквато сума пожелае, но когато тази инвестиция не е доброволен акт, а се явява принуда и задължение, поради някакви тенденциозни и  необосновани  решения на ръководството на училището, ще се съглася с недоволството на родителите. Училището е институция, която винаги трябва да държи обратна връзка с децата и родителите, да се съобразява с тяхното мнение. Така мисля аз.

А  когато едно дете е силно мотивирано да върви нагоре, да се развива и да се обучава извън пределите на България (защото то така е решило!!!, а не неговите родители –това най-често води до  разминаването м/у очаквания и реалност), дори да срещне спънки по пътя (недопускане до изпит или непокриване критериите за сертификат), то има и други алтернативи и аз се опитах да ги систематизирам в предишния си пост. Гьоте институт аз приемам също като такава алтернатива, а не за равнозначност и взаимозаменяемост на обучението в НЕГ.

# 170
  • София
Ама , Дънди 73, нали вече многократно  уточнихме, че стремежът към учене в ДСД паралелка не е продиктуван  единствено  от опцията за  сертификат..Сертификатът и взимането му са само логичен завършек на  многогодишна работа  и на дете, и на учител.  Съвсем друго е обаче  години наред да ти предават И немци - нещо, което в една  обикновена паралелка с немски не се случва. Не става дума само за езика и усвояването му  с помощта  на  така наречениете  Muttersprachler(което  в посока  практика, разбиране  и отпускане при разговор   е безспорен плюс пред ученето на език на курсове два пъти седмично), ако щеш даже начинът им на преподаване, изисканията им, отличаващи се от тези на бг преподавателите, системата им на оценяване  те запознават поне малко с онова, което те чака после.. Peace

Последна редакция: сб, 02 ное 2013, 12:50 от пенсионирана русалка

# 171
  • Sofia, Bulgaria
Забравих нещо одеве от бързане.  Simple Smile
 Въпреки, че нямам звездички под никнейма (демек стаж в сайта)  и въпреки, че не се изживявам като етичната полиция на форума, отново ще си позволя да направя една малка забележка.  Embarassed
Когато някой знае и иска да сподели с останалите някаква информация, мисля че не е редно да го прави със самодоволство и ирония към непросветените „смешници” в сайта. Ако пък такива са разбиранията му за хумор и забавление (малко странни лично за мен), чудесно! Винаги е за предпочитане да правиш някой щастлив (дори с твоето „невежество”), отколкото да го ядосваш и да го караш да се чувства некомфортно по някакъв начин.  Simple Smile

# 172
  • София
Темата мноооооого се разводни. Хайде да спрем, а? Родителите на децата от 73 СОУ могат да се информират от самите учители по НЕ в училище.

# 173
Привет, искам да ви споделя. Моят хулиган реши да се яви на мат. състезание Черноризец Храбър, пък каквото сабя покаже.
Логично от 139те участника от 8ми клас 9 деца са от други училища, останалите 130 от СМГ. Изкарал е доста приличен 20ти резултат.
http://smg-bg.info/images/SMG_rez_CH_2013.pdf

# 174
  • София
trapa,  браво на детето!!! Да ти е здрав и още много успехи да има, не само в математиката Simple Smile

# 175
  • София
trapa, БРАВО на момчето!  bouquet
Нямам нищо против СМГ, ама голям кеф СМГ, СМГ, СМГ, пляс едно 73СОУ и после пак СМГ, СМГ, СМГ...
Браво на всички деца за резултатите и за това, че са отделили от свободното си време!

# 176
тъпря критика и се извинявам. Това е класирането само в СМГ. Има още и в НПМГ. Там са малко по-ниски от тези в СМГ.
http://npmg.org/wp-content/uploads/2013/10/ch_2013_results.pdf
С това натрупване класирането е същото. 20ти резултат в Софето. Не е зле за мързел като неговия, дето толкова го мързи, че ако го боли така ....

# 177
  • София
trapa, каква критика, бе човек?Само адмирации за твоето момче!

# 178
trapa, БРАВО на момчето!  bouquet
Нямам нищо против СМГ, ама голям кеф СМГ, СМГ, СМГ, пляс едно 73СОУ и после пак СМГ, СМГ, СМГ...
Браво на всички деца за резултатите и за това, че са отделили от свободното си време!

Да похваля и други: в този списък с класирането в СМГ на позиция 9, 11, 12, 16, 21, 27, 33, 36, 50... и по-нататък не гледах вече, са все деца от бившия им клас, които сега са в СМГ

# 179
  • София
Да ви се похваля, дъщеря ми тази вечер е на театър, организиран от госпожицата по БЕЛ за 8-те класове, много ми харесва тази инициатива. Ще гледат в Народния театър – «Идеалният мъж» по Оскар Уайлд. Намирам го за по-възпитателно от дъвкането на тропи, фигури и анализи, които са им втръснали до болка, но без тях не може!
Адмирации за госпожицата   bouquet  (няма ирония, млада е и неомъжена, затова не е госпожа.)

Общи условия

Активация на акаунт