Човек и добре да живее, есента идва и в Италия ( тема 141)

• 30 659
  • 742
  •   1
Отговори
# 480
Тралала, Шурката е Барбич

# 481
  • Milano
Десита, аз теб съм те пропуснала че си говорила за месечни сметки Laughing, отговарях на въпроса на Якамоз.
Иначе за мен 100 евро за седмична спеза са мираж, без излишности ок.150 евро.

За София ми е смешно, че е по-скъпа (като хранителни продукти). Честно не съм виждала месото да е над 40-50лв/кг, нито пък 1 кисело мляко да е 2,60лв.

Пък 2000лв за там без наем са доста , по лични наблюдения върху хора, които вземат доста по-малко. Нито им липсва храна, нито всекидневно висене по кафетата, кола (даже 2, плюс мотор).

# 482
Тралала и Якамоз, мерси много!

знам, че ?сите за разходите са много относителни.
Аз съвсем грубо смятам че това което тук се харчи в евро там се харчи в лева.
Поне майка ми така ми е казвала.

Хрането е нещо което търпи планиране. Това е едно от нещата, които аз планирам и съответно не харча излишни пари там. Не влизам в магазин ей така , не взимам това, което ми се изпречи пред погледа. Така че от тази гледна точка аз мисля, че ако ти си планираш храненето  и се ориентираш добре ще можеш да планираш и пазаруването,  и разхода. Така че на мен храненето винаги ще ми излиза икономично, още повече че -80% е зеленчуци и плодове.
Не купувам салами, сирена, хляб, - неща които тук са скъпи. Цели редове в супера ги подминавам и никога не съм се спирала - бисквити, разни 'разядки', сладкиши, алкохол...
Почти не купувам месо. Спезата ми е около 80 евро седмично.

Тук вериги като Конад и Кооп посещавам само в големи търговски центрове, където мога да намеря и продукти които ме интересуват на оферта. Тоест рядко. В останалото време нормално аз пазарувам от Еуроспин вече повече от година. Имат щанд за месо, риба, зеленчуците са евтини.  Цените са по-ниски, но не най-ниските, просто според мен тази верига е намерила оптималното отношение цени-качество, което ме устройва.
Домакински потреби - препарати и прочие тук можеш да намираш евтино на големи разфасовки.  Има много вериги тип ДМ, правят се оферти големи. Това категорично смятам, че е голям позитив на тукашния стандарт.

Така че планирането е нещо, което ще ти се наложи да въведеш.

# 483
Имах предвид скъпа като стандарт, с не по-скъпа смятайки лева в евро. Общо взето е точно така - каквото се харчи в евро в ит тук е в лева. Но например градския транспорт е скъп. На мен това ми тежи много като разход. Пастата също ми се вижда скъпа в ит поне имаш варианта винаги да направиш една паста. Но не казвам че съм капацитет, все пак живея сама, а и пак казвам едно е да преживяваш друго да си спокоен.

# 484
Реджи,като бяхме в СФ се разходихме в мол Парадайз /много готин мол/,влезнах от любопитство в магазин в който се продаваха само италиански хранителни продукти ,пармиджано струваше 77 лв кг.Повече не гледах Laughing
Овчева това Бимби е супер.

# 485
Имах предвид скъпа като стандарт, с не по-скъпа смятайки лева в евро. Общо взето е точно така - каквото се харчи в евро в ит тук е в лева. Но например градския транспорт е скъп. На мен това ми тежи много като разход. Пастата също ми се вижда скъпа в ит поне имаш варианта винаги да направиш една паста. Но не казвам че съм капацитет, все пак живея сама, а и пак казвам едно е да преживяваш друго да си спокоен.

Така е. Освен това има своето обяснение. За Италия моцарелата е основен хранителен продукт, за България е бялото сирене, ясно е, че у нас няма да е евтина. За тук е пастата е основен хр. продукт и застова струва центове, но в БГ хляба не започва от 3-4 евро защото там пък е основен хр. продукт.

Да не говорим, че сравнението на цените е коректно да се прави и по нивото на магазина.
В Мол Парадайз, примера на МГ вероятно става ?с за гурме магазин, ясно е че цените са космически. Пармиджаното в ЛИДЛ или Фантастико едва ли е 77лв/кг. И пак е защото тук е основна храна, а в България деликатес.

# 486
Да аз затова направих сравнение с градския транспорт. Но в никакъв случай не искам да кажа, че софия е по скъпа от милано, казвам само за софия, че някои неща са доста скъпи например аз живея в 20 квадрата и сметките ми са към 100 лева, за сам човек не ми се вижда малко при положение, че съм по цял ден навън.

# 487
  • в едно миланско село
Овчева, нещо не сме се разбрали за обувките, че и за харченето принципно. аз даже го казах-всеки си знае приоритетите - един обувки, друг - телефон, трети - ресторант и т.н.
въпросът не беше кой колко може да изхарчи, а малко ли са 3000 евро. инак съм убедена, че всички сме в състояние да похарчим и 10К  Mr. Green

(де е комшийката да го потвърди?)

за разликата в цените на продуктите Милано-София, споделям мнението на Лени
в същото време, смятам, че токът им е безбожно скъп за средния стандарт.

за планирането на яденето... докато ходех аз на пазар, принципът ми беше точно обратен на Лениния  Laughing : влизам, преглеждам, и според сезона и предлагането, правя наум менюто, което, както и друг път съм казвала, предвид различните претенции на 4 човека, не блести с разнообразие, просто гледаХ да е добре балансирано според моите разбирания.
Бимби и подобни е невъзможно да се появят у нас. пореден уред за миене и местозаемане, че и рецепти да търся  Shocked
но, аз, когато имам време и желание, готвя с удоволствие, всичко ми е в главата, и не визирам само рецептите.

# 488
за планирането на яденето... докато ходех аз на пазар, принципът ми беше точно обратен на Лениния  Laughing : влизам, преглеждам, и според сезона и предлагането, правя наум менюто, което, както и друг път съм казвала, предвид различните претенции на 4 човека, не блести с разнообразие, просто гледаХ да е добре балансирано според моите разбирания.
Бимби и подобни е невъзможно да се появят у нас. пореден уред за миене и местозаемане, че и рецепти да търся  Shocked
но, аз, когато имам време и желание, готвя с удоволствие, всичко ми е в главата, и не визирам само рецептите.

Фейам, ти си моето алтер его, ако не бях се занимавала с философия   Shocked.
кажи сега, че мъжът ти ходи на пазар по списък, правен от теб, обаче това създава затруднението, че не виждаш щандовете пред себе си?

Якамоз, в името на сравненията - в Кьолн месечна карта за цялата градска мрежа струва 80 евро. Глобата е 40 евро. Ако си си забравил картата и я покажеш в пункт на Гр. транспорт до един месец, глобата е само 7 евро.

# 489
май темата стана любовта е любов, ама сиренето е с пари   Joy

# 490
е то сезонно горе долу знам какво вирее:)) понякога сменям на място вмисъл списъка ми не е словото божие -  сега напр. карфиол-финокио-броколи доста ядем за поне 1 ядене/ден и гледам да е с нещо от тези 3, но поняога докато гледам ми се прияжда патладжан, или тиква  сменям. но не взимам и едното и другото. иначе пълня с неща, които застояват или хвърлям накрая, а мн. мразя да хвърлям храна аз.

сега ?са е дали ще държа очите отворени до 12 да гледам филма за Мандела или да го гледам от стрийм тия дни ( Инвиктус), че ставам в 5:30 тия дни и съм малко  Tired

# 491
стрийм. е отговорът.  Laughing
Аа, ама аз това съм го гледала. Готин е, но помня, че леко заспивах тук-таме, и аз съм била явно на твоето дередже.
Тъй че да, стрийм.

Последна редакция: пт, 06 дек 2013, 22:18 от tralala81

# 492
така ще стане. филмът още не е почнал а 1/2 от времето има реклами.

преди да си замина от този чат:) да попитам нещо.
имате ли представа за храносмилателни ензими продавани под формата на интегратори тук.
някой пил ли е такива и под каква форма.

# 493
  • в едно миланско село

кажи сега, че мъжът ти ходи на пазар по списък, правен от теб, обаче това създава затруднението, че не виждаш щандовете пред себе си?

това е светата истина!  Joy

(не се притеснявай за философията, и тя ни е обща, само че аз съм прекалено меркантилна и си я държа като хоби  Wink)

# 494
Леле 80€ е наистина много, а това включва ли влакове или само градски? Колко е средната заплата там?
За ензимите нямам идея.
Аз съм решила да намалявам драстично месото след като се преместя.

Общи условия

Активация на акаунт