За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

• 87 739
  • 750
  •   1
Отговори
# 105
Имам  тикви и искам да направя рачел.Моля за изпробвана рецепта.С каква тиква е най-добре да се прави? Имам цигулки и една бяла.

# 106
Имам  тикви и искам да направя рачел.Моля за изпробвана рецепта.С каква тиква е най-добре да се прави? Имам цигулки и една бяла.

С цигулките става добре. Бялата не я знам какъв сорт ти е, може би и с нея да става. Миналата година правих по рецептата на Пепчо. Много съм доволна. Ползвах дюли (като прочетеш рецептата, ще се изясни какво имам предвид). Тази година ще си помисля дали да правя, защото докато не му видях сметката на рачела, не мирясах.  Laughing
Ето рецептата.

# 107
Благодаря,нямам дюли обаче. Инак рецептата изглежда добре,ще я пробвам като имам дюли.Те се използват да желират соса.Но така не се ли променя вкуса.Като дете много го обичах и никога не съм правила.Всяка есен една приятелка на баба ни носеше буркани с рачел.Беше нещо страхотно.
 Преди години наши познати в селото на ММ ми правиха,но не приличаше на онзи рачел .
 Чела съм и рецепти с гроздова шира ,но нямам такава.

# 108
променя си вкуса разбира се, малко, но се усеща аромата на дюля. Което не е в минус, освен в прозрачността на желето" около парченцата тиква. Отивам да ти отговоря в блога, но най-добре, купи си глюкоза, щом и дюли нямаш

# 109
Обадих се на баба ,каза,че го е правела само със захар.Помня че беше уникално.

# 110
Обадих се на баба ,каза,че го е правела само със захар.Помня че беше уникално.

И аз от дете не бях яла. Много фин аромат на дюли се усеща, но само ако се замислиш. Не е натрапчиво. Ако правя, задължително ще е с дюлите, както си е рецептата. Мисля, че баба слагаше и орехи, та може да опитам по-нататък.

Днес се борих с една чубрица. Накрая една част изхвърлих, защото и без друго достатъчно се е родило. Дали има някакъв трик за отделяне на листенцата от стебълцата? Моята я претрих през гевгир и има добър вид. Тази, която я продават, сигурно я мелят, сеят...

# 111
Извинете, ама не разбрах колко дюли се слагат, явно, че е заради желирането. Имам две огромни цигулки и 15 дюли, дали не мога всичко това да го комбинирам, ще си играя три дена сигурно  Hug

# 112
1 кг. Което е малко. Защо не си направиш сладко и пелте от дюлите?

# 113
1 кг. Което е малко. Защо не си направиш сладко и пелте от дюлите?
Обмислям го, но рачел не съм правила от години...хм май двете ше се правят при първо свободно време  Hug

# 114
След титанична борба с една бяла тиква ,резултата е ,че сега е вън варовият разтвор,Тази доза ще я направя само със захар,като се снабдя с дюли или глюкоза ,ще пробвам и другите.
 Някъде прочетох,че бялата тиква/нея наричали кестенка/ е с по-плътна структура и по-подходяща за печене и рачел.Цигулката -за баница.Пекла съм цигулка и не ми допадна много,явно съм си свикнала с печена бяла тиква от дете. Сега оставих едно парче да опека да видя дали ще ми хареса.

# 115
Моля ви за изпитана рецепта за оцет от вкиснало вино  Mr. Green Не успяхме да изпием 20л и сега и вино доживях да произвеждам  Laughing

# 116
Един въпрос малко встрани от темата,но не знам къде другаде мога да попитам newsm78
Как съхраняване ябълките домашно производство свежи по дълго време?

# 117
В какво помещение имаш възможност да ги държиш.Например бабата на ММ ги поставяше в найлонов чувал под леглото ,но в стая където несе отоплява пряко и не замръзва  - тоест  на тъмно ,сухо и не много топло място.
 Може кората да се натърка с мазнина и да се увият във вестници или пергаментова хартия -най-обикновенни и подледени в щайга. В някои села копаят дълбоки ями в земята -като стаи и там във слама съхраняват -катрофи,морксови..
 Може и в щайга с талаш.Важното е да е тъмно ,прохладно място.Влажността на въздуха да не е много ниска.   

# 118
  • Пловдив
Момичета, дайте изпитана рецепта за консервиране на гъби, че ММ ми докара и се чудя какво да ги правя.

# 119
  • Плевен
Аз правя по тази рецепта на Пеп-4о и в къщи много се харесват:
http://pep-4o.blogspot.com/2010/01/15-1.html

Общи условия

Активация на акаунт