За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

  • 88 257
  • 750
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: 9 485
аз вече отворих краставичките  Laughing Трушии още не съм правила, но доматите ни омръзнаха. На село има още, но в неделя ще взема. Една седмица изкарахме на марули с краставици, до неделя следват ряпа с моркови.
Така че - като ти стане зимнината и ви се хапват трушии - отваряй и яжте.
Ще споделя нещо, сигурно много от вас го знаят. Доматите - нали  се обират сега преди сланите. За зелените - Всеки се завива поотделно в хартия (вестник, желателно, че диша през него и се нареждат в кутии (картонени) Така имаме едно бавно узряване и (аз не търпя, а проверявам) като ги проверяваме веднъж седмично - все някой домат е готов, зачервен. Е, няма вкус на летните, но е по-добър от дървените на пазара.  По същия начин и крушите съхраняваме.

# 676
  • Мнения: 1 457
Може ли така да направя със  зелени домати рома(само такива имаме)?

# 677
  • Мнения: 9 485
може, но се подбират вече "избистрени" домати. Да не са чак тъмно зелени.

# 678
  • Мнения: 237
Привет,момичета!Моля,помагайте!Трябва ми рецепта за зелени домати,но не мариновани!Донесоха ми доста-около 10-на кила  Shocked Май в бидона ще ги направя,но дайте изпитани рецепти!Да станат киселички,но не много  Wink

# 679
  • Мнения: 1 457
...и аз се присъединявам към питането по-горе,но имам доста моркови и карфиол.Исками се да е само със сол,но нямам идеи за пропорции newsm78

# 680
  • Мнения: 9 485
като киселото зеле, на 100л вода - 3 кг сол. Според съда в който слагате, разделете пропорциите.

# 681
  • Мнения: X
Аз ще предложа една малко по-различна идея за зелените домати, че тази година я правих за пръв път и много ми хареса. Става страхотна лютеница от една част зелени домати и 2 части червени чушки. На 1 кг. зелени домати се слагат 2 кг. червени чушки. Смилат се и в олио започва едно бъркане до сгъстяване. Малко преди да е готово се добавят захар и сол на вкус. После си знаете- в буркани и или запечатване с капачки на винт и обръщане или стерилизиране 15 минути след завирането.

# 682
  • Мнения: 9 992
adelinda, моята съседка прави такава туршия:
5 кг зеленчуци- камби, карфиол, моркови, към тях целина, чесън и черен пипер, ако обичате дафинов лист може и от него да прибавиш. Всички зеленчуци се измиват и нарязват, поставят се в подходящ съд и се поръсват с 1 ч.ч. сол, 3 ч.ч. захар, 3 ч.ч. оцет и 10 стрити аспирина. Всичко се обърква много добре, след 12 часа зеленчуците се подреждат в буркани и се заливат със сока който са си пуснали.


Туршията стана страхотна. На 15 кг. зеленчуци, сложих 30 аспирина, +/- 1 и 1/2 ч.ч. сол/морска, йодирна, фино смляна, стори ми се че много соли/, +/- 1 и 1/2 ч.ч. захар, +/- 9 ч.ч. оцет Перущица. Преседя 24 часа с бъркане, сега в буркани и готова. Вече я ядохме. Фамилията на сестра ми много я харесаха, изяли повече от половин бидонче на вечеря  Crazy Hug

Горещи благодарности на бг.мамма, чиито потребители отзивчиво знаят всичко,както винаги и по специално на Tedi 76.

# 683
  • Мнения: 208
Здравейте!
Днес направих първата си туршия и много се вълнувам дали ще стане! Ето и начинът, по който я направих и рецептите, които използвах.
http://mamadnes.blogspot.com/2014/10/blog-post.html

На вид я докарах супер, след някоя друга седмица ще се похваля и с вкус, евентуално

# 684
  • Мнения: 66
adelinda, радвам се, че ви е харесала туршията, да си я хапвате със здраве! Peace

# 685
  • Стара Загора
  • Мнения: 518
adelinda, моята съседка прави такава туршия:
5 кг зеленчуци- камби, карфиол, моркови, към тях целина, чесън и черен пипер, ако обичате дафинов лист може и от него да прибавиш. Всички зеленчуци се измиват и нарязват, поставят се в подходящ съд и се поръсват с 1 ч.ч. сол, 3 ч.ч. захар, 3 ч.ч. оцет и 10 стрити аспирина. Всичко се обърква много добре, след 12 часа зеленчуците се подреждат в буркани и се заливат със сока който са си пуснали.


Туршията стана страхотна. На 15 кг. зеленчуци, сложих 30 аспирина, +/- 1 и 1/2 ч.ч. сол/морска, йодирна, фино смляна, стори ми се че много соли/, +/- 1 и 1/2 ч.ч. захар, +/- 9 ч.ч. оцет Перущица. Преседя 24 часа с бъркане, сега в буркани и готова. Вече я ядохме. Фамилията на сестра ми много я харесаха, изяли повече от половин бидонче на вечеря  Crazy Hug

Горещи благодарности на бг.мамма, чиито потребители отзивчиво знаят всичко,както винаги и по специално на Tedi 76.
И аз днес направих трушия по тази рецепта, но мисля да я оставя в бидон.

# 686
  • Мнения: 4
ще пробвам и аз рецептата на adelina.

Последна редакция: пн, 06 окт 2014, 22:23 от defender359

# 687
  • Мнения: 140
Направих туршията с печени зелени домати http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=1619.msg29282#msg29282 и много ми хареса. Единствено съжалявам че я стерилизирах и малко поомекна, ако ми остане време ще пробвам и една партида със синап (не обичам да слагам аспирин)и без стерилизиране. Сега си търся някоя интересна рецепта за краставички, обикновените с оцет вече направихме, а има още суровина newsm78

# 688
  • Мнения: 4
Видях тази рецепта и понеже тая година и ние ще слагаме в бидонче  се чудя дали автора не е изпуснал ВОДА ето и самата рецепта от bgdesi:

Цитат
ето моята рецепта за царска туршия (30кг зеленчук) 15кг камби,7кг карфиол,5кг моркови,3кг зеле,3 глави целина всичко се нарязва и нарежда в каче след това в една тенджера слагам
0,750л олио,4.200л оцет,1 пакетче чер пипер,1 Дафинов лист ,60 аспирина,1,200 сол и 4.800 захар
всичко това завира и се залива.след два дена започваме да ядем.

ако някой има рецепта за по големи количества  зеленчук  ако е сподели ще бъда благодарен
реално в моя случай зеленчука е 30 кг .
 

# 689
  • Мнения: X
Имаш 4 л оцет, също има олио, така че рецептата не е с вода. Зеленчуците също си пускат сок.

Общи условия

Активация на акаунт