За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

• 88 206
  • 750
  •   1
Отговори
# 705
  • Пловдив
Идейки за зелени доматчета... Rolling Eyes

# 706
правя ги солени, като зелето. Саламурата е на литър вода - 30-35 грама сол, + 1 лъжица чаена захар. Но смесвам и с други зеленчуци, че доматите само аз ям. Така запечатвам и ок след 15 дни са готови.
Ето последния буркан надявам с за тази есен

# 707
Да побутна малко темата и да споделя какво правих миналия уикенд  Laughing

Царска салата

4кг зеле-нарязано
2кг моркови-настъргани на едро
1кг камби-нарязани на по 1хапка
1връзка + 1глава целина-главата нарязана, листата и тях/който обича/,ние не и аз слагам по 1клонка от горе на буркана

Всички продукти се заливат с 1/2ч.ч. захар,1/2ч.ч. сол,1ч.ч. олио и 600мл оцет.Всичко се обърква хубаво /аз я правя в леген - 20л/,докато се стопи захарта!Пълни се в буркани,след което престоява 2-3часа с НЕ ЗАТВОРЕНИ буркани!!!Затваря и се стерилизира 5мин.Излизат 10компотени буркана по 800мл!

Става невероятно вкусно,може и само със салата и хляб да се нахраните  Mr. Green

Останаха ми 4компотени буркана и ми ще на ги напълня с маринова печени камби!Ако някое е правил колко да предвидя на буркан  newsm78

# 708
А глава целина сложи ли или само по една клонка от листата? Целината не я обичам, но тя придава хубав аромат на тези салати. Може да направя, само да купя камби, че нямам. Simple Smile

# 709
А глава целина сложи ли или само по една клонка от листата? Целината не я обичам, но тя придава хубав аромат на тези салати. Може да направя, само да купя камби, че нямам. Simple Smile

Сложих 1/2 глава целина,че беше големичка,може 1 малка или пък като не обичане-не слагай.Те клонките си придават достатъчно аромат-преди да  ги сложиш ги начупи,просто самото стебло да пусне повече аромат!Ама че обяснение,но съм сигурна,че ме разбра  Embarassed

# 710
  • Пловдив
Ето я и моята парена туршия.

# 711
Хриси, разбрах те, благодаря. Днес не успях, но в събота се надявам да отделя време да отида до пазара и после да направя салатата. Много е удобно да има готова зимнина в буркани. Simple Smile Отворихме най-после един буркан от пуканата мързелива туршийка (чушки). Simple Smile

# 712
Момичета, много съм доволна и много благодаряна за информацията от тук. След като пробвах компота без изваряване, реших че рецептата е приложима за обикновените кисели краставички, които по принцип се варят. Край на варенето на буркани с краставички, по рецептата за компот без изваряване се получиха 1:1 като другите, и на вкус и на твърдост. Само ги залях 2 пъти с горещата вода, за всеки случай, като за първи път. Не са размекнати и са добре овкусени, идеални за Руска салатка Simple Smile Моята тенджера събира само 3 големи буркана и на ток ми е много голяма играчка да стерилизирам, затова и до сега компоти и краставички не правех у дома. Благодаряности на Тина-Рина за идейката. (Бях си пуснала стерилизатора от бебето да се продава, ама набързо си го прибрах - ще ми донесе повече полза, отколкото дребната сума, за която може да се продаде Simple Smile))))

Последна редакция: сб, 08 ное 2014, 11:58 от Валентина Петрова_485904

# 713
Аз май съм ги пропуснала тези компоти без изваряване. Може ли линк или да сподели някой отново?

# 714
Направих две дози от туршията на Хриси.   bouquet Само намалих оцета наполовина. Точно 20 буркана се получиха. Тайно се надявах да остане, за да си хапнем, ама не би. Simple Smile Е, аз си опитвах, докато я правех и наистина е много вкусна. Оцетът ми е винен домашен и ме предупредиха да внимавам с  него, да не би да е по-силен. Утре ще сложа моркови в буркани (засипах ги с влажен пясък и те тръгнали да се развалят). И без друго обичам много моркови в ядене, та ще си улесня зимната суетня при готвене. Simple Smile

# 715
  • Бургас
Нарязах зеле в буркани от 1.7 л. за зимата , но ще  трябва още половин зелка да допълня буркана догоре ....чудих се , ако го оставя за утре пречи ли му нещо .....

# 716
Нарязах зеле в буркани от 1.7 л. за зимата , но ще  трябва още половин зелка да допълня буркана догоре ....чудих се , ако го оставя за утре пречи ли му нещо .....

Нищо му няма. Напротив, така е по-добре, защото до утре зелето ще е спаднало като обем и ще можеш по-добре да допълниш бурканите.

# 717
Как  се приготвя това зеле в буркан ? Моля за рецепта .
 Тези дни си оправихме мазата / в блок живея/ и досега само от село ми носят зимнина .  Добре ми звучи да си направя няколко буркана зеле. А листа за сърми може ли да се направят ,но от прясно зеле и да втасат в буркана? Не ми трябва бидон със зеле ,голямо количество е и няма кой да го яде ,а и трябва преточване.

# 718
Как  се приготвя това зеле в буркан ? Моля за рецепта .
 Тези дни си оправихме мазата / в блок живея/ и досега само от село ми носят зимнина .  Добре ми звучи да си направя няколко буркана зеле. А листа за сърми може ли да се направят ,но от прясно зеле и да втасат в буркана? Не ми трябва бидон със зеле ,голямо количество е и няма кой да го яде ,а и трябва преточване.

Here you are! http://kulinar.bg/%D0%9A%D1%8A%D0%BB%D1%86%D0%B0%D0%BD%D0%BE-%D0 … 5_l.r_i.4680.html

# 719
Благодаря много. Каква е тази мярка  250 ч.л.сол  на  10 гр.зеле бяло. Поисках лична пробвана рецепта ,а не от гугъл. Не го приемайте като неблагодарност или заяждане ,правила съм подобно в голяма тенджера преди години и нещо не ми се получи. Затова ми е ценен личен опит.

Общи условия

Активация на акаунт