Клошарите

• 5 325
  • 67
  •   1
Отговори
# 30
За хора говорим, но не сме ги накарали ние да ровят.
Ти имаш ли някакво градивно предложение, освен че се възмущаваш?

# 31
А аз мисля, че е по-добре общината да плаща на тия клошари, които действително събират разделно/друг е въпроса, че понякога ооставят свинщина около контейнерите от ровенето/ и предават в съответните пунктове. Така се решават най-малко три проблема-разделното събиране на отпадъците, общината пести от превоз до пунктовете за метал,хартия, пластмаса, намалят безработните, клошарите имат препитание, / не сме нахранили бездомника, а получават доходи за положен труд/защото си е тежък труд/ и научаваш и добри граждани и клошари на добри навици.
Не, не е по-добре клошарите и циганите да правят разделното събиране направо на улицата. В целия нормален свят, разделянето на отпадъците се извършва в заводите за отпадъци, а не на улицата... Как може някой изобщо да си помисли, че е добре циганите да разхвърлят всичкия боклук на земята, да оберат каквото има ценно и да оставят боклука пак на земята...  Shocked

# 32
buttinsky, за да се променят нещата, важно е как се приемат тези хора. След като за някои са машина за редукция на боклуци, значи всичко е наред.
Какво правя аз ли?? Давам им стотинки, храна, цигари, и им се усмихвам. Друго на този етап няма какво да направя, а и те повечето друго не искат....

# 33
Не виждам някой да ги възприема като машини, тълкуванието си е лично твое.
Не питах какво правиш ти, но благодаря, че се отчете.
Явно настъпи време пак да си мерим милосърдието.
Междувпрочем познавам и жени, достатъчно изкукумясали да ровят в коша, без да има реална нужда от това. Имат си храна, дом, деца, които да се грижат за тях, но пак си ровят. Една беше подарила на братовчед ми чадър, намерен в боклука за някакъв празник - сама му се похвали.
Как да подходим към нея? Да й предложим цигарка може би?

# 34
  • София
Не знам за клошарите, но последните седмици сякаш всички просещи са се изсипали в центъра на София. Има един мъж с болен крак, който от години броди по Витошка, сега се е позиционирал някъде срещу Съдебната, разни баби, момчета.Онзи ден една жена се беше опънала да спи директно на улицата между метро Сердика и Халите.
Разбирам положението им, но самата аз съм била в няколко кризистни центъра, младежки домове...според мен има къде да бъдат прибрани.Също и полицията не трябва ли да ги прибира и да ги води някъде?
Разни азиатци и туристи се пулят там, просяка се влачи покрай тях.
Вярно, че навсякъде има такива, в Рим например бяха под път и над път. Но все нещо, предполагам, може да се направи.

# 35
Никой не е застрахован от подобна съдба. Сега някой ще каже, че е. Но не е...

Вярно си е.

По принцип в София знам, че общината се опитва да им осигурява подслон през зимата, както и храна. Но нямам идея какво може да се направи с хората, зависими от алкохол, наркотици или с психични проблеми. Ако на човек му е останало чувство за самосъхранение, би могъл да се възползва от обществената грижа - едва ли е обилна, но я има. Но ако не му е останало такова и тотално е загубил контрол - нямам идея как да се подходи.

# 36
  • София
Клошарите са или много бедни хора, или психично болни, които нямат нужда от ресурса на контейнера, но въпреки това рият там....
За втората категория трябва лечение, но тъй като страната ни е по-бедна от всякога на милосърдие, закони и средства за важни неща, то те са обречени....

Първата категория.....Да, познавам един такъв...говорила съм с него....Бившият ми учител по история....Велик ум и велико сърце....
Наскоро разбрах, че се е оправил човека...Стана ми мъчно и мило...зарадвах се.....

Има много такива...Отношението към тях, като към равни хора е най-важното....И пряката помощ също, чисто материалната...Не можеш да храниш човек с духовни ястия, докато гладува физически, смърди и спи на кашон в проходите на сградите.....

Държавата....Какво беше това....

П.С. Между другото....Самите клошари, бедните, интелигентните, че и дори мангалите, си хранят кучетата, които тичат след тях обикновено по три-четири.....
Щом те могат да правят това, не е ли малко грозно от наша страна да споменаваме изобщо парите за кастриране и приюти в тази тема.....
Трябва ли да бъде взето от там, за да дойде тук? Ако няма пари - разбира се, че човекът е на първо място, макар, че никак не го е заслужил...
Но пари има....

# 37
buttinsky, нямам намерение да налагам мнение.
Всеки вижда света през своите си очи. Думи като "изкукумясали", не бих използвала.
Хубав ден и усмивки.

# 38
Ами тази не е бедна, нито точно психично болна. Просто си е куку и това е.
Аз думата "изкукумясал" и за себе си я използвам. Понякога съвсем на място.

# 39
Работя в центъра на София. Минавам всеки ден по улица Врабча. Близо до сградата на НДСВ има един сериозен ред прозорци, от където се носи адска воня на котешка урина и боклук. Собственичката на апартамента не е бедна, не е луда, просто обича да има около нея 405 котки и да прибира от кофите всичко, което й се стори интересно.

Живея в средно краен квартал- в моя и в съседния входове има апартаменти, превърнати в завод за рециклиране на отпадъци от никак материално зле, но много не добре с нервите възрастни дами. Едната отново си има за разкош котки и кучета.

Имах съсед, който се заигра с мутрите и остана на улицата в средата на 90-те. Още е там някъде, наскоро леля ми го беше виждала.

Имаме приятелско семейство, което се раздели след страшни ексцесии от страна на мъжа. Той поживя в лудницата и сега е на улицата. Брат му се опитва да го прибере, той не иска.

Интервюирала съм човек, излязъл от затвора и нямащ при кого да отиде. Друг, който след дома за сираци намира дом, където не го вали.

Истории хиляди. Нима нашите съдби си приличат?

# 40
От "Улица Консервна" на Стайнбек:  Laughing

"Каква полза, ако човек спечели целия свят, а след това трябва да застане пред
спечеленото имущество с язва в стомаха, с увеличена простата и очила с два вида диоптри?
Мак и момчетата отбягваха примамката, заобикаляха отровата, прескачаха клопката, а в
това време едно поколение от измамени, отровени и здраво омотани хора крещеше по тях и
ги наричаше нехранимайковци, непрокопсаници, позор за града, джебчии, мошеници и
пройдохи. "

Така че ако някой се пита - Защо в България в никой град все още няма завод за боклук - това е отговора - и нашите боклуци дори, не са боклуци като на хората в цивилизованите държави... и боклука ни не става нищо от него... а защо не става - питайте циганите и клошарите...

Заводът за боклук трябва да е приоритетна държавна политика, а не само частен интерес.
До градовете ни никнат сметища, променя се релефа и пейзажа наоколо, малоумно е столицата да няма завод за боклук, хората по света от боклук произвеждат електричество, събират разделно и какво ли още не, ние си изхвърляме боклуците от един квартал в друг - от нас го извозват в Суходол, примерно.
Малоумна работа.
Отделно, че каруци по кварталите на София нямат работа, пълно е със знаци, но на кой му пука.
Клошарите са друг случай, не са като циганите.

# 41
  • Добрич

Истории хиляди. Нима нашите съдби си приличат?

така е . Както казах-  Свят/живот/  шарен

# 42
Един път докато чакахме в спешното, приеха мъж на носилка, клошар, с измръзнали или гангренясали пръсти, не можах да разбера точно, бяха целите почерняли. Пристигна и брат му със жена си, нормални хора, около 50-60 годишни. Докторът им съобщи, че трябва да се отрежат краката на болния, те бяха съгласни да го приемат в дома си и да го гледат, но той първоначално отказа, явно си обича човека улицата и искаше да си умре там, после явно брат му го убеди и се съгласи да го оперират. Клошарят приличаше на алкохолик, предполагам, че това го е довело до улицата. Явно дори и близките му да имат най-доброто намерение да му помогнат, все пак изборът си е личен. За много хора съм на това мнение, че това е техният избор и не че няма някакво решение на въпроса в повечето случаи, просто на тях така им харесва. Няма да забравя и репортажа на Карбовски с едно иначе много симпатично и умно момче, което живееше в канала. Та това момче си призна тогава, че това е неговият избор, че е алкохолик и не може да работи, а вероятно и не иска.
Сигурно има и такива, които са принудени, но не знам защо имам усещането, че повечето ги влече улицата и там се чувстват свободни.

# 43
  • Най-красивата страна
Всеки ден виждам една клошарка с три деца да рови в кофите.Всеки ден-жега, дъжд, сняг, няма значение.Жената е българка-млада, руса с големи сини очи, много слаба и явно болна.Най-малкото дете е на 4 години, колкото дъщеря ми.
Виждала съм как изяждат мухлясалия хляб изхвърлен до кофата.Виждала съм ги как гледат към детската площадка, където играят нашите деца.
Много ми е мъчно за децата, давам им дрехи и им купувам нещо за ядене-банани, ябълки, кроасани.
Винаги казват благодаря.Аз се разстройвам, после рева.Незнам как да им помогна.
Яд ме е на майката-защо ги е създала тези деца.
Защо социалните не правят нищо.По-големите деца трябва да ходят на училище, но не ходят.

# 44
  • в рока
Информирай социалните.Друго не можеш да направиш Peace

Общи условия

Активация на акаунт