Клошарите

• 5 232
  • 67
  •   1
Отговори
# 45
Най жал ми е за жените. Мъж на улицата ще се оправи по-добре. Виждала съм и аз клошарка да гледа дете. И се виждаше, че си обича детето.
И аз съм ги виждала да ядат боклуци. Баща ми ми е казвал - ако оставяш храна навън за бедните, да е качествена! Случва се нещо да ти е излишно, да заминаваш, да не ти харесва като храна - остави го навън преди да се развали.

# 46
О, и аз много се разстройвам да виждам малки деца, целите окъсани и дрипави, принудени да просят, не знам как да им помогна, не знам и дали те искат (родители им) да им се помага, но адски ми е жал за децата, които нямат избор и са се родили в подобна обстановка.

# 47
Просяците са друга бира, както се казва, тях не бъркайте при клошарите.

# 48
Повечето са мъже. Ако са жени, то в повечето случаи са психично болни. Жените по-лесно вдигат глава и търсят изход. За мъжете най-лесния изход се оказва алкохолът.

# 49
  • София
Повечето деца, които просят всъщност не са принудени. Повечето са деца от домове, които бягат, за да ходят по улиците. Имат храна, дрехи, ходят(по принцип) на училище.Но като си тръгне възпитателката в 5, а следващата застъпва на смяна в 7-8 бягат и започват да просят, за да си купуват цигари и разни други боклуци.
Другата част са тези от циганските семейства, които са съвсем организирани.
И на двата вида не трябва да се дават пари, евентуално им се купува храна.

# 50
Случвало ли се е да разговаряте с тях? - не
Защо има клошари? - защото има бедност, която става поголовна, защото голяма част са хора с тежки, но нелекувани психични заболявания
Иска ли ви се да няма клошари? - да
Какви чувства и мисли предизвикват те у вас? - жал
Прави ли нещо държавата за тях? - нищо
Прави ли някой нещо за тях? - аз често оставям суха храна до контейнера, позасъхнали ябълки, пакет изостанали ядки
Може ли нещо да се направи за тях? - да, психично болните да бъдат лекувани и настанени в защитени жилища, да се работи по отношение на реинтеграция
Знаете ли истории за клошари? - не
Откъде идват клошарите? - от бедността, от пълната незаинтересованост
Как допуснахме такова нещо в обществото ни? - едва ли точно от нас е зависело

# 51
Клошарите са хора като всички нас. Милиони хора по света имат трудни съдби като техните, просто са тръгнали по различни пътища. В доста от случаите става дума за избор. И не всички, които обикалят по кофите нямат дом.

# 52
На мен ми е жал, за тези които са изгубили живота си и не са имали право на избор. Не искам да си представям какво е да изпаднеш до там... Иначе си има много алкохолици, които си живеят по пейките и от обяд стискат някакво шише с някаква течност. За тях, честно, не ми е толкова жал. Щом намират пари да се напият...И за психичноболните ми е гадно, че не ги прибират, а ги оставят да се шляят по улиците и да се гаврят с тях и да ги пребиват разни ... .
А за разделните събирачи на боклук нямам думи, такава мизерия оставят след себе си. Някои събират кашони, те си ги вадят, подреждат, но има цигански каруци, които пълнят догоре с пластмасови шишета и след себе си оставят смрад.

Последна редакция: вт, 08 окт 2013, 14:41 от Djina

# 53
Няма да забравя и репортажа на Карбовски с едно иначе много симпатично и умно момче, което живееше в канала. Та това момче си призна тогава, че това е неговият избор, че е алкохолик и не може да работи, а вероятно и не иска.

Мисля, че е това:
http://www.videoclip.bg/watch/V-Stydentski-grad-Jivot-v-Shahta-O … ont-120113-Chast-

След предаването е получил няколко предложения за работа и квартира. Пробвал се е последователно на две места, доколкото имам информация, по за няколко дни. На третото направо е отказал да отиде, защото е било... извън София (вилна зона наблизо). Продължава да е клошар, но май е сменил местожителството и вече не е в Студентски град. Ако ви интересува, мога да си актуализирам информацията, че ми е от преди няколко месеца.

# 54
Защо има клошари? - защото има бедност, която става поголовна, защото голяма част са хора с тежки, но нелекувани психични заболявания

За съжаление е така.
Познавала съм двама. Единият ядеше помията, която изхвърляха от работнически стол и всеки ден предаваше вторични суровини. Блъсна го кола и след това стана ясно, че е имал доста големи спестявания.
Другият ми беше комшия. Пропиляха имуществото си, родителите един след друг починаха и се отключи психическо заболяване. Сестра му е с престижна професия, добро семейство, но той иска да живее така. Скоро не съм го срещала, но видя ли го ми става адски болно...

# 55
  • София
Не всички са окаяни пенсионери, които ровят за бутилки или хартия, която да предават.
Като оставим настрана тези, които имат психични проблеми и си ровят за удоволствие, има много хора, които са стигнали до улицата поради причини, които не се дължат на държавата.
Всекиси държи живота в собствени ръце, евентуално на близките му.И "държавата" не е виновна за всеки лош късмет, лошо решение или темерущина.За това, че си се пропил не е виновна държавата.А си се пропил защото жена ти/децата ти или майка ти...там също не виждам вина на държавата. Има слаби хора, които не успяват да разсъждават трезво, да се надигнат след като са паднали.И държавата не им е виновна.
Тя се намесва вече с помощ, когато са на улицата. Преди това, когато си средностатистически човек си длъжен сам да се грижиш за хигиената на ежедневието ти, на здравето, на психиката.
Познавам човек, който беше доста имотен.Даваше помещения и апартаменти в центъра на София.Майка му почина и той не можа да го преодолее.Пропи се, започна да залага, разпродаде всичко.Сега не знамнкъде живее, но често минава през бившите си обекти да проси от продавачките и наемателите.

# 56
В подлеза на СУ и ареала има трима- една жена и двама мъже, чудна гледка са. Около 50-те са, с видни белези на алкохолизъм, но вечно усмихнати и щастливи. Тя е влюбена в единия, другия със сълзлив поглед ги наблюдава... Чух я, минавайки покрай нея, че дъщеря й я търсела и я карала да живее у тях, но тя как щяла да остави любовта си?

Понякога бедността е избор, който ние, със заплатите, покрива над главата, чистите дрехи и редовната баня не можем да разберем.

# 57
Оо, пак ли в канчето на кучетата гледаме  ooooh!
Ей такива изказвания от рода на "някой казал" много обичам.

Серафима е някаква напаст. Вероятно Божия, така като гледам!

# 58
Преди години, в отсрещната къща пред нашата, жената, която живееше на 3-тият етаж беше изхвърлена от дома си. Оказа се, че брат й я е измамил, продал жилището и тя трябвало да го напусне.
Гледката беше неописуема, всичката покъщнина беше изхвърлена през прозореца, направо на улицата. По-едно време някакви цигани минаха и почнаха да разграбват вещите й.
10 години по-късно още живее по софийските улици Rolling Eyes така че, никой не е застрахован.

ПП - хранатa на едно куче в приют не струва 5 лв. на ден, дори ако храната му е висококачествена. Пък и колко кучета мислите, че има по приютите ?

# 59
И пет лева да е храната в този конкретен приют, да не мислите, чи ги дава държавата?
Не. Купили са сградата на затвореното училище на село Луково и баш насред една от най-гъсто населените махали са си направили кучкарник. Имат и котки, и сърни, и пернати.
Парите идват от ЕС. Директно субсидиране чрез някаква организация.

Е, има и положителна тенденция- преди си давеха кучетата и котките, сега ги оставят в кашони пред вратите на училището.

Общи условия

Активация на акаунт