Клошарите

• 5 227
  • 67
  •   1
Отговори
# 60
  • на брега на морето
Те сега се отвори работа на Серафима да пресмята порциона на кучетата.

# 61
Няма да забравя и репортажа на Карбовски с едно иначе много симпатично и умно момче, което живееше в канала. Та това момче си призна тогава, че това е неговият избор, че е алкохолик и не може да работи, а вероятно и не иска.

Мисля, че е това:
http://www.videoclip.bg/watch/V-Stydentski-grad-Jivot-v-Shahta-O … ont-120113-Chast-

След предаването е получил няколко предложения за работа и квартира. Пробвал се е последователно на две места, доколкото имам информация, по за няколко дни. На третото направо е отказал да отиде, защото е било... извън София (вилна зона наблизо). Продължава да е клошар, но май е сменил местожителството и вече не е в Студентски град. Ако ви интересува, мога да си актуализирам информацията, че ми е от преди няколко месеца.

Същият! Имаше и един, който бяха направили "крал" на клошарите- крал Дитрих от Пловдив. Той също се бил опитвал да работи, но понеже според неговите думи, казвал на работодателите си истината в очите и не можел да си мълчи, все го уволнявали. И на него май си му беше хубаво на свобода и така като го гледах не му се искаше да работи друго, освен вторични суровини. Пак по репортаж на Карбовски. Добре, че е той, че иначе никога нямаше да разберем истинските гледни точки и мотиви на тези хора.

# 62
Преди няколко седмици видях една клошарка, седнала на пейка в парка, количката с цялото й имущество до нея, четеше граматиката на Мърфи, по която учат английски учениците в езиковите гимназии, и попълваше с молив упражненията! Наистина потресаващо! Не я заговорих и така съдбата й остана загадка за мене...

# 63
Преди няколко седмици видях една клошарка, седнала на пейка в парка, количката с цялото й имущество до нея, четеше граматиката на Мърфи, по която учат английски учениците в езиковите гимназии, и попълваше с молив упражненията! Наистина потресаващо! Не я заговорих и така съдбата й остана загадка за мене...

И аз имам една такава история.
То впрочем не е история а е ежедневие.
Жената всеки ден сутрин сяда на пейката през блока ни, преглежда вестниците, които е събрала, / естествено, че няма да са днешните / и едва тогава ги носи на пункта.
Говорил съм с нея и ми е казвала че е била строителен техник при строежа на НДК.

И  една история разказана ми от, не искам да го наричам клошар а събирач.
Та този човек ми е разказвал, че каквото събере тук по "казанките" в София, ако прецени, че има нещо по ценно се качва на влакчето за Солун / ако не бъркам е 15 евро в едната посока / Знае кога и къде има битак там и ги продава. Ако остане нещо и си струва го връща.
 Доволен е от битието си

# 64
  • Ямбол
Мисля си, че вероятно парите, които общината дава за кастриране и приюти за бездомни кучета, биха били достатъчни за осигуряване на що-годе нормално съществувание на клошарите.

....
А аз мисля, че парите, които събира църквата ще им стигнат да живеят като царе.
Ама не са луди църковните служители да предлагат милосърдие, всичко си държат за тях си.

# 65
Жал ми е разбира се . Не искам да ги има, нито улични животни . Щастливците без дом , извън системата са в горите и планините .

# 66
Разговаряла съм само веднъж с клошар - предложих му повредения ни бойлер, да го закара на вторични и да си вземе някой лев. Много се зарадва човекът. Мисля, че тези хора извършват много полезна работа когато сортират боклуците и ги карат на вторични - това е разделно събиране, а не да изсипват и стъклото, и пластмасата от шарените контейнери в един и същи камион. Дотук със симпатиите, обаче. Признавам си, че рядко изпитвам състрадание към тях (освен ако не са деца или възрастни хора), защото предполагам, че в повечето случаи те сами са се докарали до това положение - поради мързел, безхаберие, алкохолизъм, хазарт... Понякога имат физически и психически заболявания, което ги прави опасни за околните. Пред нашия блок има контейнери и една жена всеки ден рови в тях и си взима разни неща - няма лошо, но като приключи с тази работа започва да изхвърля всичките хранителни отпадъци около кофите и събира глутница от 6-7 кучета и човек буквално не може да мине оттам докато се хранят, да не говорим, че после ръмжат и си пазят недоядените остатъци... Не мисля, че държавата полага някакви грижи за такива хора, може би не иска да им дава нищо, при положение, че не може да вземе нищо от тях.

# 67
mpetkova, права си наистина.
За мен тези хора извършват и обществено полезна дейност, защото събират неща, които могат да бъдат оползотворени. По този начин намалява боклукът. Събират и вторични суровини и ги предават.
Уважавам ги и затова, че не просят, а правят усилия да се справят сами.
По скоро само изхвърлят боклуците извън казана за да ги разнасят ветрове и кучета по лесно из полянките. Ровят в казана, прибират само пласмасите и там каквото си събират другото остава навън и кучетата и ветровете го разнасят навсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт