Клошарите

• 5 230
  • 67
  •   1
Отговори
# 15
  • bulgaria
Повечето са такива поради проблемите им с алкохола, семейни такива или психични отклонения. Има центрове за настаняване на бездомни, които обаче са пълни с цигани, които ИМАТ домове. Клошарите се настаняват само през зимата, тъй като предпочитат свободата на улицата или не са достатъчно информирани за тези центрове. Там им се осигурява стая с топла вода и парно. чãршафите им се сменят като на хотел и това срещу 30 процента от законният им доход(пенсия или заплата). Познавам хора, които въпреки, че са настанени в прилични условия ги мързи да изкъпят. И да, наистина има умни и начетени хора. Глупавите живеят ден за ден и за едното ядене и няма какво толкова да объркат. Умните си дават сметка за положението в което са и, че щом за млади висшисти е трудно да се намери работа, какво остава за пенсионер-алкохолик и къде от срам, къде от друго, предпочитат да се "скрият"от обществото. Това го казвам от позицията на служител в такъв център и излагам само основните неща. Причини да станеш бездомник има един милион.

# 16
Една голяма част от бездомните имат много сериозни проблеми с алкохола - с това впечатление останах от няколко репортажа и интервюта с работещи в общинските приюти и кухни за бедни.

Някои отказват да ги приемат въобще там, защото просто не могат да останат трезви дори заради подслон и храна.

А такива, които събират боклуци из апартаментите си, и аз съм виждала. На един колега хазяинът му правеше така. Много странна история, защото получаваше някакви нелоши доходи от наеми, отделно сигурно беше пенсионер.

# 17
То като филм на ужасите стана вече при нас само от техните изцепки. Да си ги прибират , че почнаха да се въдят като бездомните кучета и децата си гледат по-зле от кучета.
Интересно, нямам наблюдения.
За родните психиатрии обаче мога да кажа, че и те са филм на ужасите.

Едно време нямаше такива хора по улиците. Не знам как са се справяли с тях. Вероятно и народът е бил по-здрав психически.
А това с алкохола е проблем, както и наркотиците. На просяк обикновено давам само храна, защото не знам за какво биха отишли парите.

# 18
  • в рока
Както беше казано по-горе,причините да станеш клошар са хиляди.
Главен проблем са алкохола и психичните отклонения.Има начетени хора,които обаче са се оказали безхарактерни  безволеви да се борят със системата.Което не е причина да ги съжалявам.Навсякъде по света има бездомници.

Цитат
Едно време нямаше такива хора по улиците. Не знам как са се справяли с тях. Вероятно и народът е бил по-здрав психически.
А това с алкохола е проблем, както и наркотиците. На просяк обикновено давам само храна, защото не знам за какво биха отишли парите.

Глупости.Или кво-комунизмът ке ни управи Tired

# 19
Повечето излизат на улицата по стечения на обстоятелствата, зависещи напълно от тях, и е уж временно, но завинаги остават там. Дали са имали проблеми с алкохола преди това или са дошли в последствие, е друг въпрос. Обаче на някои им харесва животът на улицата колкото и странно да звучи.

# 20
Мисля ,че съм го разказвала и друг път.
Не точно история за клошар, а за просяк.

Веднъж излизам от църквата с детето, гледам да не се затича детето нанякъде и механично давам парички в чашката на просяка.При което той ми казва- Извинете, майка ви дали не е учителка?Аз се сепвам, поглеждам го и той продължава с името на майка ми.
Неин ученик от първи до четвърти клас и мой съученик от училището/ аз съм малко по-малка/Много тъжно ми стана, разказах на майка ми и тя много се натъжи.Взе да ми обяснява каква хубава къща имали до училището.Представих си първия си учебен ден, тогава той е бил в ІІІ клас и каквито и картини за бъдещето му да са минали през очите едва ли е предполагал точно тази. Когато майка ми му е държала ръката , за да пише ченгели и буквички, когато му е възлагала стихчета за тържество, когато го е водела на "зелено училище " или лагер, едва ли е предполагала, че това дете ще проси един ден.

Не му научих историята, не съм го и питала.
Винаги като го видя, ме пита как е майка ми .Един просяк се сеща за първата си начална учителка, тъжно.

За мен просяците и клошарите- дали от болест, дали от безволие, дали от глупост , всички са жертва на злощастна съдба, с която не са успели да се преборят.По-силните, по-здравите, по-знаещите и можещите са им длъжнци, така мисля.За съжаление, често самите те не желаят или нямат сили да променят живота си, дори и някой да им предостави първоначални възможности за промяна .

# 21
На ден минават поне около 10-тина клошари, които обират всичко, което би могло да се ползва или даде за вторични. Донякъде е добре, че ги има, защото като нямаме разделно събиране, поне донякъде вършат част от тази работа ....

Понеже се занимавам в тази област на сметосъбирането и заводи за отпадъци искам да ви кажа нещо по повод клошарите и циганите обиращи всичко ценно от кошовете за боклук.
Трябва да знаете, че ТОЧНО заради тези клошари и цигани в България все още няма нито един завод за боклук. Всички фирми които искат да направят такъв завод, първата им работа естествено е да изследват, какъв е състава на боклука изхвърлян в контейнерите на големите градове. Защото този завод за боклук трябва по някакъв начин да се самоиздържа все пак и това става единствено чрез продаване за рециклиране на ценните неща които се отделят от общия боклук - метал, стъкло, пластмаси и т.н... Оказа се че българския боклук е наистина пълен боклук в буквалния смисъл на думата - за нищо не става... И това е само и единствено поради факта че циганите и клошарите обират още в контейнерите всичко ценно което може да струва някой лев... И фирмите които искат да правят завод за боклук се отказват - за тях нищо не остава като възможност за печалба и самоиздръжка на този завод...
Така че ако някой се пита - Защо в България в никой град все още няма завод за боклук - това е отговора - и нашите боклуци дори, не са боклуци като на хората в цивилизованите държави... и боклука ни не става нищо от него... а защо не става - питайте циганите и клошарите...

# 22
 smile3532

Шефът на завода рови ли рови из камионите- ценно е, не е ценно, ценно е, не е ценно...

# 23

Донякъде е добре, че ги има, защото като нямаме разделно събиране, поне донякъде вършат част от тази работа и не ме е яд примерно да си хвърля старите обувки или дрехи в общия боклук.

Shocked

# 24
smile3532

Шефът на завода рови ли рови из камионите- ценно е, не е ценно, ценно е, не е ценно...

Може да ти е смешно но хората си правят сметката, много ясно... Никой няма да тръгне да прави нещо без да си направи сметката какъв ще му е финансовия баланс накрая. То за един магазин за чорапи да продаваш трябва да си направиш сметката, какво остава за завод за отпадъци...

# 25
  • София
Е, те пак тези неща ги оползотворяват. Значи целта да се редуцират отпадъците е постигната.
По темата.
Клошари има навсякъде. Те стават такива по различни причини - психични болести, вкл. зависимости, лош късмет или просто неумение да се впишеш в системата.
Сигурна съм, че част от тях не са нещастни, а се чувстват свободни, колкото и странно може да звучи.
Т.е., има и доброволни клошари.

# 26
  • София
Голяма част от клошарите са имали проблеми с хазарта (проигравайки всичко, дори жилищата си), а впоследствие и с алкохола. И не е вярно, че през комунизма не е имало клошари - имало е - справки: Задочни репортажи за България - Георги Марков (хората от канализацията)

# 27

Донякъде е добре, че ги има, защото като нямаме разделно събиране, поне донякъде вършат част от тази работа и не ме е яд примерно да си хвърля старите обувки или дрехи в общия боклук.

Shocked
Знам, че звучи идиотски, но наистина -слагам отвън в торби дрехите и на мига ги обира някой.

# 28
  • Добрич
аз пък да ти разкажа за нашия град. Дойде една свестна кметица, започна едни проекти да реализира с евро пари, по раздвижи някой неща и стигнахме до темата за боклука... Купиха нови контейнери красиви, цветни за разделно събиране. Поставиха ги из града и се запитах защо не навсякъде, а само в определени квартали? Гледам един ден от прозореца си идва камиона спира да различните кофи, циганите ги придвижват и сипват...къде?  общо в единствения камион.  На една среща с кметицата я попитах каква е логиката на цялото това действие-да се научили хората да събират разделно. А аз мисля, че е по-добре общината да плаща на тия клошари, които действително събират разделно/друг е въпроса, че понякога ооставят свинщина около контейнерите от ровенето/ и предават в съответните пунктове. Така се решават най-малко три проблема-разделното събиране на отпадъците, общината пести от превоз до пунктовете за метал,хартия, пластмаса, намалят безработните, клошарите имат препитание, / не сме нахранили бездомника, а получават доходи за положен труд/защото си е тежък труд/ и научаваш и добри граждани и клошари на добри навици.

# 29
Все едно не говорите за хора....Редуцирали отпадъците ooooh!
Никой не е застрахован от подобна съдба. Сега някой ще каже, че е. Но не е...
Преди години в Бургас имаше клошар, който не вземаше пари, когато му даваха, а ровеше по кофите за храна.
Познаха го, като бивш съдия от София, обърнало се нещо в човека след дело с някакви мутри и избягал от света.....

Общи условия

Активация на акаунт