Добре дошли, ЮЛСКИ мами 2014!

• 37 894
  • 720
  •   1
Отговори
# 660
Ама много ме ядоса това поведение, този за какъв се мисли. В каква фирма работиш. Кажи му да си прочете Кодекса на труда, там ясно е посечено, че бременна НЕ може да се уволни, освен, ако фирмата не фалира; не е осъдена и когато не си спазва трудовия договор. Ако искаш погледни какво ти пише в договора и кажи.
Аз съм на постоянен трудов договор и работя във фирмата от три години. На постоянен договор беше и момичето, което миналата година трябваше да върнат на работа след майчинство, но шефа не пожела да го направи. Мисля че той е наясно със законодателството , но може би знае как да излезе от ситуация за това така смело го заявява. По какъв начин бих могла да докажа, че той нарушава кодекса? Телефонния разговор не се записваше естествено .. Освен да изчакам да ме махне ? Документ по чл. 313 ще взема, щом трябва. То самия болничен не се ли явява достатъчен документ?

# 661
Здравейте момичета  Hug
VeryMe, чета и не вярвам на очите си  #Shocked Този твоя шеф изглежда не само, че не е наясно, че това което ти е казал е пълна глупост, ами и си търси белята. Ти си бременна и той няма НИКАКВО ПРАВО да те заплашва, камо ли да те уволнява. По принцип по време на какъвто и да е болничен не може да те пипне, а ти си му гхо представила и доколкото разбирам в момента си в болничен, нали?  Според мен вариантите са два. Единия е да се свържеш с инспекцията и да "му разгониш фамилията". Другия е да излизаш в болнични без прекъсване до края и да не му  обръщаш внимание. Това става като лекаря, следящ бременноста издава всеки месец болнични, който трябва да се заверява при ЛКК. Ако тогава направи опит да те "саботира", можеш спокойно да го съдиш.
Колкото до колежката ти - да, не е длъжен да те задържи след бременноста и майчинството. Тук няма какво да се прави. Но както Мимето14 каза, него не го бъркат нито осигуровки, нито каквото и да било друго. Явно просто този човек не е с всичкия си. smile3528

# 662
  • София
VeryMe , не му обръщай внимание на опитите за манипулация. Докато си бременна и докато си по майчинство не може да те пипне по никакъв начин. Естествено, след това няма застраховани, но поне за сега бъди спокойна. В моята работа, когато бях бременна първия път имаше още 2 колежки бременни (бяхме с термини през 20 дни Joy ) и едната от тях в началото лежа за задъжране в болница, после един месец беше болничен вкъщи и когато дойде време да се връща на работа шефката каза на друга наша колежка да й се обади и да й каже да си продължавала болничния, защото нямали нужда от нея и да си седи вкъщи!!! #Cussing out Тя обаче звъня в Инспекцията по труда и те й потвърдиха, че нищо не могат да й направят и тя не е длъжна да си продължава болничния, още повече, че щеше да превиши позволените дни за годината, ако го направи. Върна си се момичето и си работи почти до край без проблеми. Плащаха й заплата, въпреки че малко се притесняваше, че ще се заядат и ще вземат да й платят на това дето я осигуряват (защото като много фирми и нашата осигурява на по-малко от реалната заплата), но не посмяха, явно.

Така че, бъди спокойа за следващите 2 години + месеците бременност. После ще го мислиш Hug

# 663
Ама много ме ядоса това поведение, този за какъв се мисли. В каква фирма работиш. Кажи му да си прочете Кодекса на труда, там ясно е посечено, че бременна НЕ може да се уволни, освен, ако фирмата не фалира; не е осъдена и когато не си спазва трудовия договор. Ако искаш погледни какво ти пише в договора и кажи.
Аз съм на постоянен трудов договор и работя във фирмата от три години. На постоянен договор беше и момичето, което миналата година трябваше да върнат на работа след майчинство, но шефа не пожела да го направи. Мисля че той е наясно със законодателството , но може би знае как да излезе от ситуация за това така смело го заявява. По какъв начин бих могла да докажа, че той нарушава кодекса? Телефонния разговор не се записваше естествено .. Освен да изчакам да ме махне ? Документ по чл. 313 ще взема, щом трябва. То самия болничен не се ли явява достатъчен документ?

По време на болнични работодателя няма право да прави каквото и да било, нито освобождаване, нито преназначаване, нищо. Какви са тези своеволия, които си позволява. Ако реши да те освободи спокойно си пускаш жалба в инспекцията, те няма да останат безучастни. Преди години моя колежка изкара цялата си бременност в болнични, тъй като караше тежка бременност, въпреки че работата ни е на бюро. След почти 3 години отсъствие шефа отново я назначи, но в друг отдел, с нейно съгласие - разбира се. Ние също сме частна фирма, но често са ни идвали на проверка от инспекцията и за това явно шефа гледа да не нарушава законите.

# 664
Момичета не сте прави, длъжен е да я вземе на работа след майчинството и няма право да я уволни докато детето не навърши 3 години!Мога и члена от КТ да ви кажа даже......
И според мен шефа ти няма да посмее ( просто защото няма законно право да те уволни сега) просто те притиска и ти ако се подадеш ще те накара да напуснеш по взаимно съгласие така че да не си посмяла да подаваш Молба за напускане!

# 665
По принцип да, но често или те местят на друга позиция, за да си остане вече човекът по заместване титуляр или заплатата ти остава непроменена, ако на другите вече е претърпяла промени нагоре.
Но моят съвет е да му занесеш този документ, да му кажеш, че ще си в болничен докрая и да си търси човек по заместване, а за връщането по-добре си търси друга работа.

# 666
  • Варна
Току-що ми мина прегледа. Видяхме ембриончето и тупкащото сърчице. Много съм щастлива. Благодаря на всички за подкрепата   bouquet.

# 667
Току-що ми мина прегледа. Видяхме ембриончето и тупкащото сърчице. Много съм щастлива. Благодаря на всички за подкрепата   bouquet.
Честито  Heart

# 668
VeryMe: Най-добре се консултирай с адвокат. Може би имаш някой познат? Просто да те посъветва какво да правиш най-малкото.

Mar_bella; честитооо!!

# 669
По принцип да, но често или те местят на друга позиция, за да си остане вече човекът по заместване титуляр или заплатата ти остава непроменена, ако на другите вече е претърпяла промени нагоре.
Но моят съвет е да му занесеш този документ, да му кажеш, че ще си в болничен докрая и да си търси човек по заместване, а за връщането по-добре си търси друга работа.
Май така ще стане. Но аз искам да попитам на какво основание ще ме махне, когато дойде момента да се върна на работа? Ето на този етап вече може би ще трябва или да наведа глава или да се обърна към властите. За съжаление обаче, май повечето майки навеждат глава.. Вероятно след едно насилствено връщане шефовете стават още по гадни, незнам..
Благодаря на всички момичета за подкрепата и съветите  bouquet
Mar_bella, честито сърчице, да порасне голяямо и здраво детенце   ylinfant

# 670
  • Пловдив
Mar_bella, честито сърчице. Да тупка все по-силно и здраво до твоето.
Оф, и аз нямам търпение да го чуя.

# 671
Ще ти кажа с пример - една моя позната, юрист при това, я махнаха след като се върна на работа и то държавна под претекст съкращение на щата. Винаги си има начини, но докато си бременна с пръст не могат да пипнат.

# 672
  • Бургас
Mar_bella честито newsm51 Нека в следващите месеци по-силно да започва да тупти.

VeryMe   ползвай си сега болничните до края на бремеността и не се поддавай на манипулациите на твоя шеф. Той няма законното право да те уволни докато си бременна.

# 673
Здравейте на всички мами да се присъединя и аз към юлските мами желая ви една безпроблемна и лека бременност .

# 674
VeryMe,  днес влязох в този форум. Първо - честито! След борбата, която си водила, за да имаш дете, не се стягай на този идиот!  Доколкото разбрах вече си му представила болничен, в който е изрична диагнозата "рискова бременност"? Ако е така - ти нямаш ангажимент към него! Нямаш никакви основания за притеснения, а той да те освободи. Единственото, за което трябва да се погрижиш е документално да НЕ прекъсваш болничния си през цялата бременност. Предаваш си болничните листове в срок (3 дни след издаването им), и следиш дали се описват. Не си длъжна да ги предаваш лично - може и трето лице. Нямаш повод за притеснение, камо ли да му отговаряш на тъпи въпрос в някакви негови срокове! Кой е тоя?! Относно колежката ти - не мога да коментирам - обикновено каквото човек сам си направи, най-много си пати! Кой знае какво е подписала - ти не подписвай НИЩО повече! Няма право да те освободи по нито един член, нито сега, нито след година, до навършването на 3год. възраст на бъдещото ти детенце. Бъди спокойна! Лека бременност  и здраво бебе на финала!

И Питанка! Искате ли да ги направим скрита група във фейсбук? Много ми е трудно и сложно да следя новостите тук, а пък искам да си комуникираме Simple Smile Ако сте съгласни, аз се наемам Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт