БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 37 383
  • 736
  •   1
Отговори
# 705

............. Дайте рецепта за тиквеник.

Божественият на Селма

Сиропираният на Илианка

Понеже първия съм го правила много пъти, днес или утре ще пробвам сиропирания. Heart Eyes Peace

# 706
labrex Мерси, първо ще ги питам дали ще го ядат и тогава ще правя. Печената тиква само аз си я ям.  Tired Да не стане така и с тиквеника.

# 707
Останала тиква настъргвам и прибирам във фризера.
 Може да си направиш и сладко то тиква или рачел.Не знам обаче дали става със всяка тиква.
 Откакто пробвах преди години баница с цигулка, с дрег тип тиква не правя тиквеник.
 Тези жълтите по моя край точно тъй ги наричат свински и сткранно но хранеха само животните с тях,
консумираха се бели и цигулка.Свинска се нарича жълтата тиква.
В селото на мъжът ми я садят и ядат,но вече само цигулки и бели садим -по мое нареждане Grinning

# 708
да попитам за "шареният" боб - като белия ли се приготвя? като вкус какъв е в сравнение с другият?

# 709
  • Sofia
същия е на вкус и по същия начин се готви

# 710
  • София
да попитам за "шареният" боб - като белия ли се приготвя? като вкус какъв е в сравнение с другият?
За мен няма разлика. Готви се по същия начин.

# 711
Няма разлика,но понякога шареният ми е с вкус на трици.
Моята баба готвеше шарен боб и беше много вкусен,но купените такива ми миришат на трици.

# 712
благодаря за отговорите  bouquet

аз винаги си готвя бял , но ми дадоха такъв - шарен, и се чудех да не се прецакам  Laughing

# 713
Извинете но търся рецепта за крем за еклери, като този с които ги продават. Аз ги правих и с малеби,нишесте и домашен крем и крем оле... и все ми стават мокри/така да го обесня/ а тези от магазина са сухи и хрупкави искам да намеря такава рецепта ! моля за помощ

# 714
  • София
Извинете но търся рецепта за крем за еклери, като този с които ги продават. Аз ги правих и с малеби,нишесте и домашен крем и крем оле... и все ми стават мокри/така да го обесня/ а тези от магазина са сухи и хрупкави искам да намеря такава рецепта ! моля за помощ

Азправя тези Еклери. Стават чудесни.  Peace Ти с какаъв домашен крем си правила?

# 715
Ям нара заедно със семките.
Въпрос: имам половин тиква, май е свинска/ кръгла е/ как да я съхраня? Другата половина се пече. Дайте рецепта за тиквеник.

Може настъргана да я съхраниш, а може и на малки парчета. Може да направиш и супа от тиква.  Peace
А аз правя обикновен тиквеник: задушавам в 1 каф.чаша олио 500гр тиква. Добавям 300-400гр захар, оставям само да клокне и свалям от котлона. Корите редя в тава като всяка мажа с олио. Плънка слагам през три кори. Пека като малко преди края на печенето наръсвам отгоре с кристална захар и допичам.
п.п. ММ само такъв тиквеник харесва. Рецептата е на Славка Калчева от едно предаване на Звездев (допълнението от мен е поръсването със захар отгоре). Peace

# 716
  • при моите деца .....
Може ли рецепта за ориз със зеленчуци, но да е на фурна.... искам да избегна пърженето....

# 717
  • Под звездите
Може ли да ми дадете рецепта за нудълс.
Имам един плик от няколко  месеца и незнам какво да го направя.

# 718
Здравейте,имам в повече тиква,която е обелена и нарязана,мога ли да я замразя така или да я настържа за тиквеник  newsm78 Също така бях купила заквасена сметана и животинска сметана с идеята да правя торта,но плана се обърка,дали мога да замразя и нея до следващата седмица,че срока на годност е до 14.11. Благодаря предварително   bouquet

# 719
Като бях дете майка ми еклерите,които ни купуваше бяха огромни и кръгли с бял крем -после разбрах че бил сметановао млечен,търсих рецепти. Правеха ги само в техният завод.
 Вече от доста години живея в друг край на бг и тук еклерите са дълги и с един жълт направо прозрачен крем обикновенно.Има и и други видове -та какъв точно е крема който харесваш.Имай впредвид че тези еклери са твърди ,купените -защото кой знае с какви съставки са прпавени -яйчен меланж,стабилизатори и  консерванти.Има фирми продават готови празни еклери и може само да ги пълнят.
 Моята рецепта за еклери е -200мл вода + 100 мл олио +щипка сол завират на огъня,прибавя се чаена чаша брашно и след като е разбъркано добре и замирише на добре опечено брашно -1 по 1 -4 яйца - нормален размер ,понякога като съм правила с домашни -имахме огромни и с три става.
 Крема ми е .с 1,5 л мляко /винаги правя повече крем.,защото правя двойна доза еклери инак не стигат Simple Smile/ ,подобен на този от изпратената рецепта. Но добавям краве масло 1/2 или 1пакетче - 60-125  г. Ако го направиш само с жълтъци няма да ти се размекнат еклерите толкова.
 Прави дълги еклери -то кръглите са протифероли,но аз такива си правя кръгли и малки като хапка.
 Когато са дълги и сложиш по-малко крем ще са и по-сухи.
 Имам и един друг крем ,който изглежда странен защото е с яйца и вода ,но на вид прилича на този на купените - жълт и прозрачен ,такъв е на тези тук.Има изненадващо добръ вкус и мога да ти дам рецепта.
 Инак ако ги напълниш с друг крем тип маслен или пък шоколадов мус може да си останат твръди -хрупкави.
Здравейте,имам в повече тиква,която е обелена и нарязана,мога ли да я замразя така или да я настържа за тиквеник  newsm78 Също така бях купила заквасена сметана и животинска сметана с идеята да правя торта,но плана се обърка,дали мога да замразя и нея до следващата седмица,че срока на годност е до 14.11. Благодаря предварително   bouquet
Ако я замразиш така после ще имаш тиквена каша -по-добре я настържи.Но пък нарязана накубчета и както е замразена може да я сравиш после -но се пуска ледена във гореща вода.
 Аз си я настъргвам и е готова за тиквеник.
Сметана не замразявай,замразявала съм прясно мляко -сметаната му после при варене -каймака се отделя като олио. От ниската температура преминава в друга форма.

Общи условия

Активация на акаунт