Училищата в район Младост, София- ІІI част

• 70 987
  • 788
  •   1
Отговори
# 30
Въпроса ми е за ПГ в 10-то училище.
Правилно ли съм разбрала, че има и ПГ за 5 годишни?
Логопеда платен прием ли има с децата или работи с тях по държавните програми. Има ли някой, който е ползвал услугите му - може ли да споделите малко повече, имаше ли ефект при детето ви, разрешихте ли проблема му.

# 31
Радвам се на подновяването на темата!
Касита, супер е, че децата ти се чувстват добре в новото училище!
С какво точно се е мъчило детето в 125-то?
Това с 30+ деца в занималнята на 125-то истина ли е? При нас са 23 - или е някакъв късмет или другото е басни и пресилване някакво.  newsm78
От 5-ти до сега (7-ми) е в 125 в една от математическите паралелки (тази с по-малко допълнителна математика. Тя е полу-математическа според мене).
Ако някой се интересува, ще споделя впечатления.  
biborana, сподели впечатления, моля!  Peace

Последна редакция: чт, 10 окт 2013, 23:13 от Barbabelle

# 32
Барбабел, ако сте 4 клас, информацията ще ти е полезна, защото повечето учители ще вземат 5 клас догодина.
В сравнение със 118-то, 125-то според мене е по-добро. Знам, че директното сравнение е невъзможно, защото до 4 клас е една учителка +АЕ и физическо, но аз забелязвам голяма разлика. В 125-то има повече ред. Директорката Анастасова е авторитарна (и в + и  - смисъл).

За математическите паралелки. Те са 2 (при нас "е" и "ж") с прием след 4 клас.
При първата паралелка - всички СИП и ЗИП са математика. За 5 клас бяха 5 часа повече, после часовете намаляват. Мисля, че хорариумът по МАТ е като в СМГ.
При втората паралелка единият СИП с 2ч е немски език (т.е. МАТ е по-малко).

Учителите по математика на тези паралелки са много добри (имам впечатления за 2 от 3-та). При нас е Димитров - строг учител е, дава големи домашни. Учат сериозно. Но не е сухар - в час се шегува. През ваканциите организира летни лагери с математика, екскурзионно летуване (изкачиха вр. Ботев).  С добри впечатления съм от Данков (сега е на 5 клас).

Също предимство е, че родителите сме от "една кръвна група". Не знам как да го обясня.
Децата са  от всички Младости, Дружба, Панчарево, някои и от по-далече. 

За мене беше перфектния избор. В 5 клас нямаше как да ходи сама до СМГ, освен това тя не е тип състезател по МАТ. А и МАТ + 2 чужди езика (АЕ и НЕ) ми харесва.

Не се сещам друго - питай.

# 33
Благодаря за отговора!   bouquet
Тъкмо тези дни си мислех дали не е по-добре да не се напъваме за СМГ, а да си продължи в 125-то, живот и здраве. Но имаме доста време, 1ви клас е сега.

# 34
  • София
Аз също след 3-4 седмици в първи клас на 125-то СОУ мога да потвърдя, че ред има. Това е първото, което прави силно впечатление. Дори прекаляват с някои порядки-например много се учудих на изискването момичетата да носят поли/рокли с дължина под коляното. Все пак става въпрос за деца на 7 г! Освен това има пишат неизвинени още от първия ден. Ние имаме две закъснения, съответно по 1/3  неизвинено отсъствие / първото е още от втория ден- чакала на опашка в тоалетните и закъсняла/.
С една дума госпожата им е "взела страха".

# 35
Дори прекаляват с някои порядки-например много се учудих на изискването момичетата да носят поли/рокли с дължина под коляното.

А стига бе...  За гимназистите е съвсем належащо такова изискване, ама за първи клас...

# 36
  • София
Ето как се вижда, че различните хора имат различни предпочитания. На мен ми се струва много стресиращо това за деца в 1-ви клас... Предпочитам учителката не да "им взима страха" още първите дни, а да ги въведе, да направи за тях училището нещо любимо..., да ги гали с перце отначало. Реда и дисциплината са полезо нещо, но както е видно, с тях може да се прекалява също... Лично за мен този подход не е в интерес на децата! Той просто улеснява учителите... Въпросът е за сметка на какво...  Wink

# 37
Дори прекаляват с някои порядки-например много се учудих на изискването момичетата да носят поли/рокли с дължина под коляното.

А стига бе...  За гимназистите е съвсем належащо такова изискване, ама за първи клас...

О, ние имахме мъмрене на класа, че във втори клас момичетата били съблечени по потници в класната стая. А изискването да не ходят с поли, къси панталони, та дори и клинове я има още от първи клас.

Barbabelle, с много неща. На занималня не е ходило в първи клас, но във втори-да, опита и се отказа, бяха наистина над 30 деца. Сега в трети клас са отново около 33-35 и то събрани от паралелките от а до е. Ако за някой това е приемливо, за мен не е.
Отделно- нямаха един нормален час по изобразително изкуство и по трудово обучение, както и по физическо. Ако не сега  кога да развиват творческото у себе си или да спортуват?
Отделно шума- 6 класа по 28 деца. Не ходеше и до тоалетна, защото не успяваше да се дореди до нея в междучасието.
Дребни на вид и глед неща, но за мен супер важни. Училището не е само учене и пак учене. Трябва детето да се чувства комфортно в него.

Аз имам едно обобщено впечатление от 125-то- много шум и много фрустрация. Все пак в края на четвърти клас иде външно оценяване.  Sunglasses

# 38
  • София
Ето как се вижда, че различните хора имат различни предпочитания. На мен ми се струва много стресиращо това за деца в 1-ви клас... Предпочитам учителката не да "им взима страха" още първите дни, а да ги въведе, да направи за тях училището нещо любимо..., да ги гали с перце отначало. Реда и дисциплината са полезо нещо, но както е видно, с тях може да се прекалява също... Лично за мен този подход не е в интерес на децата! Той просто улеснява учителите... Въпросът е за сметка на какво...  Wink
Да, ситуацията е доста "хлъзгава". Трябва да има баланс, така че все още не смея да взема страна.

# 39
Всяка година има външно оценяване, нали?

# 40
Всяка година има външно оценяване, нали?

Не. След края на четвърти и след края на седми клас.

# 41
Явно много зависи от учителката. Нашата не им е взела страха - усмихната и сърдечна е, доколкото мога да преценя засега.
За клинове и къси поли не съм чула да не може да се носят. Даже напротив - казаха, че в дните с физическо може да идват по клинове. Часовете по изобразително, трудово и физическо в 1-4 клас зависят от конкретната учителка, а не от училището, или греша?
За занималнята съм съгласна, че има какво да се желае.  Peace

# 42

Аз имам едно обобщено впечатление от 125-то- много шум и много фрустрация. Все пак в края на четвърти клас иде външно оценяване.  Sunglasses
Ти пък  Wink вярваш ли на това оценяване? Аз не.

Моят син е първолак в 118 СОУ, госпожата ми харесва, класа не много  Confused има много незаинтересовани родители, или поне аз с такова впечатление оставам.  Confused Детето се справя добре, а е и спокоен, което е най-важно за мен.
Идеята ми е в 5ти клас да се прехвърли в паралелката с немски и математика в 125-то. Исках от 1ви до 4ти клас да му е по-спокойно, а и за 125то нямахме шанс, живея извън София.
Часове по физическо истински  Grinning има за цялото училище, с екипи, тичане и т.н. редовно ги виждам в двора. на децата от първи клас им искат екип за физическо и ги води отделна учителка.

# 43

О, ние имахме мъмрене на класа, че във втори клас момичетата били съблечени по потници в класната стая. А изискването да не ходят с поли, къси панталони, та дори и клинове я има още от първи клас.

Това не е ли адски странно? доста биха ме затруднили такива... капризи на ръководството.

Явно много зависи от учителката. Нашата не им е взела страха - усмихната и сърдечна е, доколкото мога да преценя засега.
За клинове и къси поли не съм чула да не може да се носят. Даже напротив - казаха, че в дните с физическо може да идват по клинове. Часовете по изобразително, трудово и физическо в 1-4 клас зависят от конкретната учителка, а не от училището, или греша?
За занималнята съм съгласна, че има какво да се желае.  Peace

До учител е наистина. Нашата първите дни даже позволяваше похапване в класната стая през междучасието, подсеща за тоалетна, вода... На втория месец вече постепенно затяга дисциплината.

За салона по физическо разбирам, че ужасно мирише на мухъл и в него няма място за всички класове, които имат час в момента. Последния път двата часа бяха правили упражнения на чиновете.

# 44
Защо да е странно? Изискване на училището. Беше ни прочетена заповед за това що е то прилично облекло.

Алиена, въпросът е в крайните резултати.

Общи условия

Активация на акаунт