Училищата в район Младост, София- ІІI част

• 72 001
  • 788
  •   2
Отговори
# 150
Лесно беше да предложат целодневен модел на обучение за малките, но никой не уточни откъде ще дойдат учителите и помещенията, за допълнителната грижа за децата, а ние като родители само се свиваме и дърпаме хомота ....
Докато не се стигне до яка учителска стачка, при която родителите да подкрепят голяма част от претенциите на учителите ....всичко ще си е така и всеки ще се оправя както може.

Смисъла на моята позиция, която е генерална е в това, че според мен за да тръгнат в някаква посока нещата в нашето образование ни трябват силни и мотивирани учители, както и учителската професия да стане желана и търсена. Това се постига с един доста строг, но елементарен икономически механизъм - ПАРИ - във вида по-високи заплати за учителите, във вида повишаване на квалификацията им и във вида подобряване на условията им на труд. [/b][/u]
Другото е вече наша работа - на обществото /макар да мразя тази дума от дете/, но ние сме тези, които трябва да внушим на децата си уважение и почит към Учителя / но само, ако си го е заслужил/ - всъщност е просто..

Слънчева седмица на всички  Peace

Казано е кратко, точно и ясно. Напълно подкрепям.
Както се казва за толкова пари, толкова.
От ЕС-27, България отделя за образование най-малък % обществени средства от БВП - виж тук: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/ … ture_on_education

Малко от тази статистика:

Правителствените (обществените) средства за образование в ЕС-27 за 2011 г. са 347 млрд. евро или 5,3 % от БВП.
Най-голям % отделят Исландия (7,9%), Дания (7,8%) и Кипър (7,2%).
Най-малък е % от БВП в БЪЛГАРИЯ (3,6%), Словакия (4,0%) и Гърция и Румъния  (по 4,1%). Румъния значително е увеличила %, защото за 2010 г. е бил 3,4% от БВП.

Да се върна в темата. Смятам, че парите за училищата се определят по начин, който ощетява училищата с много деца (и желаещи да учат). Казано по друг начин училищата в Младост са ощетени и реално получават по-малко пари на дете от малки училища в провинцията.
Наскоро ми разказваха за държавни училища в Кюстендил. Ами то си е като частно училище в София, ама безплатно. Децата от съседните села се вземат с училищен автобус, до обяд часове, после занималня, след това безплатни клубове (това, което ние наричаме курсове) и 17,30 ги връщат на площада в селото.

# 151
какво пък му е толкова на проекто-закона? и аз съм го чела... не се сещам нещо фрапиращо...
освен ниските заплати, какво ги втриса учителите?

# 152
  • София
Записвам се тук.
Само да кажа, че тази година се отказахме от занималнята в 81 СОУ поради ред причини:
Много деца
Нервни учителки
Децата се учат да преписват, не да си пишат домашните
Като ходи на занималня, детето не може да ходи на нищо друго по това време.

# 153
  • София
Запис, да ви следя  Peace  Чета ви с интерес.
Дъщеря ми е набор 2008 и съм заитересована от училищата в района, защото нямам търпение да я извадя от детската градина. В предстоящата учебна година (2014/2015) ще е втора ПГ (6-годишни) и в тази връзка са въпросите ми: Виждам, че не всички училища в Младост предлагат подготвителни групи. Има ли сред вашите дечица, които са били ПГ в училището, а не направо в 1-ви клас? Мнения, впечатления от ПГ?  Благодаря предварително на всички, които ще се включат   bouquet

Последна редакция: сб, 02 ное 2013, 14:46 от desitka*

# 154
да, и за двете ми деца предпочетох ПГ в у-ще вместо детска градина, но имах възможност да ги гледам у дома през тази половина от деня, в която не бяха на у-ще
доволна съм - свикнаха с училището; първи клас не беше стресиращ, защото бяха в позната обстановка /като място/ и среда /имаха познати деца от ПГ/; спряха да боледуват - като не спят заедно и не си плюят в чиниите като в детската градина е съвсем друго, разбрах какво е здрави деца  Laughing
бяха в 144 соу - там класната стая за ПГ не е с кът за игра, килимче, кубчета и плюшки, а е нормална класна стая - избрах училището точно заради това; преподавателките също са добри

# 155
да, и за двете ми деца предпочетох ПГ в у-ще вместо детска градина, но имах възможност да ги гледам у дома през тази половина от деня, в която не бяха на у-ще

За трите седмици откакто детето посещава ПГ в 10-то съм повече от доволна. Направиха ми услуга от градината като я затвориха за ремонт. Иначе сигурно нямаше да се реша на това преместване, а му се отрази много добре.

там класната стая за ПГ не е с кът за игра, килимче, кубчета и плюшки, а е нормална класна стая...

В 10-то също. В дъното на стаята има кожен ъгъл достатъчно голям да седят на него и там играят настолни игри докато се събират сутрин. Има някакви дребни играчки, Монополи, карти и т.н., но не е както в ДГ.

# 156
  • София
Октопод с рокля, загледала съм точно 10-то училище. Ще ти бъда безкрайно благодарна за всички детайли, които можеш да ми споделиш-от приема, до броя деца в групата, дневното разписание (от колко до колко часа са там) и въобще всичко Simple Smile  Не видях в сайта им условията за прием-има ли критерии, точки и т.н. както за ДГ?
Детето ти сега е ПГ-5 год. или ПГ-6год.?
Благодаря предварително!   bouquet

# 157
Имаха свободни места - приеха го. Не съм казвала/правила нещо специално. ДГ е в ремонт за неясен период, те знаеха и просто подготвих документите. Той е при 6-годишните. Започват в 8:30 и свършват в 12:30ч. Някои ги водят на обяд и после ги взимат родителите. Около 9ч. имат закуска без напитка. Аз му изпращам доплънително плод/вафла/сандвич защото около 11ч. имат време за още едно ядене в стаята. Като го взема в 12:30 е толкова гладен, че едва издържа да се прибере.

ФВ имат два пъти в седмицата, а на ДПУ моето дете не ходи защото е разкъсано в следобедните часове. В петък си взимаме учебните тетрадки и пише домашно. Последното беше 8 реда с някакви ченгелчета. Иначе учебниците и всички помагала си стоят в стаята. В раницата си носи само кутията с обяда и шише вода. Стоят с пантофи, имат гардеробчета както в ДГ. И двете групи са изолирани в един коридор със собствена тоалетна.

# 158
  • София
Имаха свободни места - приеха го. Не съм казвала/правила нещо специално. ДГ е в ремонт за неясен период, те знаеха и просто подготвих документите. Той е при 6-годишните. Започват в 8:30 и свършват в 12:30ч. Някои ги водят на обяд и после ги взимат родителите. Около 9ч. имат закуска без напитка. Аз му изпращам доплънително плод/вафла/сандвич защото около 11ч. имат време за още едно ядене в стаята. Като го взема в 12:30 е толкова гладен, че едва издържа да се прибере.

ФВ имат два пъти в седмицата, а на ДПУ моето дете не ходи защото е разкъсано в следобедните часове. В петък си взимаме учебните тетрадки и пише домашно. Последното беше 8 реда с някакви ченгелчета. Иначе учебниците и всички помагала си стоят в стаята. В раницата си носи само кутията с обяда и шише вода. Стоят с пантофи, имат гардеробчета както в ДГ. И двете групи са изолирани в един коридор със собствена тоалетна.

Много ти благодаря!   bouquet
Да разбирам ли, че обучението в ПГ е само полудневно (до 12,30ч.) или има и следобедна занималня, но вие не се възползвате от нея?

# 159
Да разбирам ли, че обучението в ПГ е само полудневно (до 12,30ч.)

Да.

# 160
Има и целодневни занимания към Сдружение Луис Карол.

# 161

ФВ имат два пъти в седмицата, а на ДПУ моето дете не ходи защото е разкъсано в следобедните часове.

какво е ДПУ?

# 162

Допълнителни педагогически услуги - футбол, танци, шах...

# 163
Извън "Луис Карол" 10-то е едно обикновено квартално училище, с по-малко деца и паралелки от съседните училища. Затова е по-тихо и спокойно от тях, а и сякаш успяват да обърнат повече внимание на всяко дете. Почти всички учители, които познавам, до 4-ти клас са страхотни. Доволна съм и от повечето учители 5-7 клас. Много зависи и от класа - деца и родители.

Голям плюс е добрият логопед в училището. Има и доста извънкласни занимания в и около него, което си е бонус за придвижване и организация.

Не знам какво става с търга за стола и лавката тази година, но децата не са оставени гладни.

а децата, които са с луис карол, после си остават в редовните класове след 4ти клас ли? а от 5-7 клас имаш ли преки наблюдения? интересува ме нивото на бел и математика, както и език.

# 164
  • нейде там, където ....
Предполагам, че ако имат желание да останат в училище след 4-ти клас - няма да ги върнат.
За 5-7 клас: ако детето има желание - учи, ако не - едва ли някой може да го накара. В което и да е училище.  Peace
Учителите имат консултации за децата, които искат да знаят и могат повече, но не биха могли да ги заведат там насила. Оценките ми се струват реални. Учителите по БЕЛ и английски, които познавам, са много добри и отзивчиви (децата могат да научат много в техните часове .. ако пожелаят). По математика - не знам, май се виждаме само по родителските срещи. Едва ли има родител, който иска детето му да се представи добре на матурите след 7-ми клас или да покрие езиков сертификат, разчитайки само на училищната подготовка - урока и домашното към него.

Общи условия

Активация на акаунт