Късно ли е да родиш на 40?

• 172 149
  • 4 586
  •   1
Отговори
# 660
  • София - Рим и обратно
Или ти твърдиш, че всяка бременна трябва да се подлага на амнио, иначе не е ограмотена?
Laughing
Май така излиза.
Ако реши да забременее преди 25, пък си е направо циганка Grinning.

# 661
   Преди да се направи амниоцентеза се прави друго изследване, забравих как се казваше точно, което показва степента на риск за генетична аномалия на плода. Тъй като един от коефициентите при пресмятането на този риск е възрастта на майката, ако тя е над 35, ВИНАГИ тази степен на риск е достатъчно голяма, за да бъде препоръчана амниоцентеза. Това е статистически риск. 
не е точно така, аз на 40 имах много нисък риск  Rolling Eyes
по принцип риска при по-възрастни за генетични аномалии е по-голям, но пък се откриват по-често, защото се следят повече жените.
И аз на 38г. имах доста нисък риск, дори по-нисък отколкото в по-млада възраст.
Това при втория БХС, а тя ми заяви задължително амниоцентеза, ами с ММ решихме, да не рискуваме с амниоцентеза, има риск за плода.

# 662
miracle_today, спор имаше, защото ти твърдеше, че 20+ са слабо ограмотени по този въпрос. И хайде да не си кривим сега душата, повечето 35+ годишни особено с първа бременност са по-ограмотени заради по-високия риск и с това ги посрещат още на първия преглед.
Именно.Нали това казвам и аз.

# 663
   Преди да се направи амниоцентеза се прави друго изследване, забравих как се казваше точно, което показва степента на риск за генетична аномалия на плода. Тъй като един от коефициентите при пресмятането на този риск е възрастта на майката, ако тя е над 35, ВИНАГИ тази степен на риск е достатъчно голяма, за да бъде препоръчана амниоцентеза. Това е статистически риск.  Дали има или няма генетична аномалия конкретния плод показва именно амниоцентезата.
Това не е вярно, независимо с колко големи букви ще го напишеш. При първото изследване се изследва степента на риска. Ако не е в посочените граници амнио не се прави. Както казах по-рано родих на 40 не ми е правено амнио, т.к. риска беше под допустимите.

# 664
miracle_today, спор имаше, защото ти твърдеше, че 20+ са слабо ограмотени по този въпрос. И хайде да не си кривим сега душата, повечето 35+ годишни особено с първа бременност са по-ограмотени заради по-високия риск и с това ги посрещат още на първия преглед.
За съжаление, това не е вярно.
Все още има гинеколози, които на 34-5-6 годишни бременни дори не споменават за БХС , камо ли за амниоцентеза.

# 665
  • София
А моята гинеколожка дори за ФМ беше настроена отрицателно.  Mr. Green Не че съм я слушала.

# 666
Все още има гинеколози, които на 34-5-6 годишни бременни дори не споменават за БХС , камо ли за амниоцентеза.
Само че обикновено жената на около тази възраст вече е чувала това-онова като информация, има приятелки, които са минали през това, или е чела от интерес за бъдещата бременност.Най-малкото е чувала за рисковете на  късната бременност.

# 667
Само че обикновено жената на около тази възраст вече е чувала това-онова като информация, има приятелки, които са минали през това, или е чела от интерес за бъдещата бременност.Най-малкото е чувала за рисковете на  късната бременност.
Хич не е задължително даже, но не ми се спори.
Много жени не знаят почти нищо преди да забременеят.
Някои се поограмотяват от Интернет, други разчитат на гинеколога си, а той може да не е от най- читавите.
Същото се отнася и за 25+ годишните.

# 668
Средноинтелигентен човек би трябвало да се позаинтересува за здравословното си състояние. Особенно що се касае до детето му...така, че не е въпрос на възраст.

# 669
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Средноинтелигентен човек би трябвало да се позаинтересува за здравословното си състояние. Особенно що се касае до детето му...така, че не е въпрос на възраст.

И по възможност да ограмоти АГ-то си  Mr. Green
Трудно намерих АГ по ЗК в района ... Почти всички са се отказали да работят със ЗК ... Но аз се заинатих, че си искам 4-те ехографа и безплатните изследвания ... пък  Crossing Arms И така - последният път носих на АГ-то разпечатана програмата "Майчино здравеопазване", защото той не знаеше, че имам 2 допълнителни ехографа щом съм над 35 години Simple Smile Почти отказа да ми пусне изследвания в 22 седмица (2-ри триместър), защото видите ли те тези изследвания се правили в 28 седмица - става въпрос за ПКК, СУЕ, глюкоза и урина, как ли не му обяснявах, че това е вече 3-ти триместър и тогава пак се правят  ooooh! Пусна ги след разрешението ми, ако направят проблем от Касата да ми даде телефона и аз да се "оправям" с тях  Shocked Както и да е!
Просто си мислех, че дори преди да забременееш да не си знаел нищо - след това, заради собственото си здраве, и това на детето, което носиш, си длъжен да си информиран. Дори и да имаш доверие в АГ-то си ... пак, според мен, си длъжен да провериш нещата.

# 670
Длъжен си да провериш, ама къде да ги провериш? Официално имам предвид.
Аз форуми не съм гледала, една колежка случайно ми каза, че имало някакви луди дето кърмели дълго, та намерих форума.
Чудя се, толкова ли е трудно МЗ да разпространи по една листовка за бременни - кога какво трябва да се случи и по една за децата - как да ги кърмиш, кога да захранваш, ваксини какви, че хората да имат поне насока къде да търсят информация.

# 671
А гугъл не използваш ли? Странно извинение за мързел...

# 672
По-тъп въпрос не успя ли да измислиш?

Как да търсиш информация за нещо, което не знаеш, че съществува? Ако знаеш, че има само ранно захранване би ли ти хрумнало да търсиш за късно такова? Гугъл търси информацията, което ти си се сетил, че ти е необходима, за съжаление.
А и да търсиш, какво ще намериш - форум бг-мама Simple Smile. Нали не смяташ, че всички хора са доверчиви?

# 673
Аз форуми не съм гледала, една колежка случайно ми каза, че имало някакви луди дето кърмели дълго, та намерих форума.

На тъп коментар, тъп въпрос... форуми не си гледала, а пишеш в бг-мамма( цели подфоруми има по поставените въпроси). Когато намериш информация си я проверяваш. Това, че ти или някой друг не е решил да се позаинтересува, а очаква държавата да му свърши работата се нарича липса на всякаква заинтересованост. Трябва да ти каже колежка, за да се замилиш...що ли си мислех, че родителството е отговорност, явно съм се объркала.

# 674

На тъп коментар, тъп въпрос... форуми не си гледала, а пишеш в бг-мамма( цели подфоруми има по поставените въпроси). Когато намериш информация си я проверяваш. Това, че ти или някой друг не е решил да се позаинтересува, а очаква държавата да му свърши работата се нарича липса на всякаква заинтересованост. Трябва да ти каже колежка, за да се замилиш...що ли си мислех, че родителството е отговорност, явно съм се объркала.

Отлично си схванала поста ми Simple Smile). Може и аз да не се изразявам правилно Simple Smile.
Не бях чувала за бг-мама, на работа ходех и работех по 14 часа на ден, когато забременях с номер 1. Една колежка ми каза за форума и така го намерих. Simple Smile.
Никой нищо не ми е свършил, просто аз си падам по естествените неща и си харесах някои неща от форума, но на хората не им е необходим форум, а национални програми.
Това, че форумът в нашия случай върши работата на тези, на които това им е работата е друг въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт