Късно ли е да родиш на 40?

• 171 741
  • 4 586
  •   1
Отговори
# 4 305
  • В градината...
Аз на 40 имам 2 кандидат баби - микропедиатър и стоматолог, само бебето чакат да се появи  Mr. Green

Над 35  за първескини заъдлжително секцио. Майка ми е лекар от 73-та. Та от тогава до днес на няколко пъти се е качвала възрастта за т.нар. "възрастна първескиня". В началото е била 24-25  Thinking

# 4 306
Аз родих на 28 г естествено и не можах да стана 5 дена от леглото заради усложнения .Повечето ми приятелки и познати ( над 50% от тях) родиха със секцио от страх от ест.раждане и го понесоха много по-лесно .Всичко е строго иднивидуално .

# 4 307
Petra, възхищавам ти се! От сърце ти желая да си винаги щастлива! Благодарности/ ти ще се сетиш защо/. Wink

# 4 308
Добре, че майка ми ме е родила отдавна, та не е имало препоръки за задължително секцио след 35. Щото, както казах, тя имаше много хубави спомени от ражданията си. За съжаление нямам нейната физика, а тази на баба ми и на лелите ми, та ми се наложи секцио на много по-малко от 35.
Моята свекърва пък твърди, че ако била пенсионерка, щяла да ми помага. Ама не е. Та ако чаках нея, трябваше още да не съм родила. Жалко, че майка ми си отиде  нелепо, преди да може да види най-хубавите моменти от живота ни. Тя вероятно щеше да ме пожали.
Та е лесно да развиваш теории, като имаш помощ до себе си. Някои хора нямат такава и на 10, и на 20, и на 30, и на 40. И се оправят. С медали, без медали, както дойде. За мен е важно, като погледна назад, да си дам сметка как съм се справила с това, което ми е дадено като възможности. И да не съм недоволна.

# 4 309
Титина, знам, че си герой. И аз си мислех, че това е отживелица. Но хората са забелязали някои неща. Понеже отдавна се занимавам със спорт и възстановяване, имам си някаква представа колко е важно след натоварване да си дадеш период на почивка и то качествена.
Не съм герой, това са изискванията тук. С коремна операция от Германия ме изправиха на 24 час, в България също доста бързо изправят.
Едно нещо разбрах, че след първата си операция (на 25 между др) е трябвало да почна с упражненията седмица след операцията. Е да ама аз от страх не правих нищо, огромна грешка...сраствания от тук до края на света....

Между др тук секциото дори и за жена на 40 с първо раждане не се препоръчва. При мен е по медицински причини, заради предишна операция...лекарите ми отказаха да раждам нормално и никой не пое риска да раждам нормално.

# 4 310
Аз на 40 имам 2 кандидат баби - микропедиатър и стоматолог, само бебето чакат да се появи  Mr. Green

Над 35  за първескини заъдлжително секцио. Майка ми е лекар от 73-та. Та от тогава до днес на няколко пъти се е качвала възрастта за т.нар. "възрастна първескиня". В началото е била 24-25  Thinking

Това вероятно е някакво българско правило. Никъде възрастта сама по себе си не е причина за секцио. Друг е въпроса, че много често поради възрастта има и други фактори, които са показания за секцио, та вероятността от секцио нараства с възрастта на родилката. 

# 4 311
  • В градината...
Да, българско правило е. Знам, че в чужбина не е така, то много неща не са като тук - някои за хубаво, други - не.

# 4 312
СлънцеЛуна, за повече, без да си кривя душата, ще се замисля. За 20 000 ще започна, но пак трилър тръпката ще я има. Добра детегледачка е рядкост, голяма рядкост, независимо от парите. Ето, в градинката до нас има детенце с жена, която го гледа. Тя е ввъзпитан, добросъвестен човек, но тя просто "бави" детето. Гледа го без сърце. Той (момченце е) идва при мен и сина ми да се гушка, като е с нея казва само Мама, а при мен (защото усеща емоцията, която давам на моето дете) проговаря. Дори тя го отбеляза. Та независимо от парите, детегледачката е спорна тема дали ше е читава.

Блу, аз никъде не съм казала, че няма да се оправя с 5000, нито че е непосилно по принцип. Казвам, че за мен няма смисъл, защото:
1. Детегледачка за бебе, по 12 часа на ден + пътни + събота/неделя
2. Ясла/градина за първото, детегледачка за събота/неделя
3. Дрехи и консумативи за мен - за съжаление сега мога да ходя по скъсани дънки и кецове и да се влача с коса на пипи, но в офиса трябват дрехи, костюми и разни екстри тип фризцори, маникюри и тн. Ядене навън, транспорт (кола, такси)
4. Жена за чистене вкъщи
5. Сметки
6. Пари за майка ми
7. Дрехи, играчки, консумативи, храна за децата

Да кърмя бебе в тази схема е невъзможно. Стрес на работа, стрес дали децата са наред, цедене и неспане нощем обричат каузата.

Та, по тази ми сметка няма смисъл, защото остават примерно 1000 лв, което не е сума, която да си заслужава.

Но съм сигурна, че и на 20, и на 30, и на 40 е добре да си грамотна, за да станеш майка. Дори и да ви се стори оффтопик не е.

# 4 313
Да кърмя бебе в тази схема е невъзможно. Стрес на работа, стрес дали децата са наред, цедене и неспане нощем обричат каузата.

Е знаеш ли колко от жените гледат децата си по този начин, без детегледачки, помощници в къщи, помощници за уйкендите.
Хубаво, че не са ти видели изскванията.

# 4 314
Titina, ако трябва да съм честна, знам, но не ме интересува. Вълнувам се само от факта, че АЗ не съм в състояние да го направя. Физически, емоционално, психически. И пак казвам, че не споменавам никъде, че не е възможно, а че аз нямам желание да създавам дете при тези обстоятелства. Второ дете. Защото видях какво ми се случи с първото. Защото знам как едва изплувах от депресарското блато. И няма да повторя, не и с цената на това. Но хора - всякакви, нали?

Добавям към текста: Не ме интересува, защото всеки сам решава какво да прави, на какво е способен, колко може да отдаде, с какъв ресурс разполага. Така че "много хора", "всеки" и тн. е генерализация, зад която стоят много скрити обстоятелства, които не знаем за всеки отделен случай.

# 4 315
СлънцеЛуна, за повече, без да си кривя душата, ще се замисля. За 20 000 ще започна, но пак трилър тръпката ще я има. Добра детегледачка е рядкост, голяма рядкост, независимо от парите. Ето, в градинката до нас има детенце с жена, която го гледа. Тя е ввъзпитан, добросъвестен човек, но тя просто "бави" детето. Гледа го без сърце. Той (момченце е) идва при мен и сина ми да се гушка, като е с нея казва само Мама, а при мен (защото усеща емоцията, която давам на моето дете) проговаря. Дори тя го отбеляза. Та независимо от парите, детегледачката е спорна тема дали ше е читава.

Блу, аз никъде не съм казала, че няма да се оправя с 5000, нито че е непосилно по принцип. Казвам, че за мен няма смисъл, защото:
1. Детегледачка за бебе, по 12 часа на ден + пътни + събота/неделя
2. Ясла/градина за първото, детегледачка за събота/неделя
3. Дрехи и консумативи за мен - за съжаление сега мога да ходя по скъсани дънки и кецове и да се влача с коса на пипи, но в офиса трябват дрехи, костюми и разни екстри тип фризцори, маникюри и тн. Ядене навън, транспорт (кола, такси)
4. Жена за чистене вкъщи
5. Сметки
6. Пари за майка ми
7. Дрехи, играчки, консумативи, храна за децата

Та, по тази ми сметка няма смисъл, защото остават примерно 1000 лв, което не е сума, която да си заслужава.

Но съм сигурна, че и на 20, и на 30, и на 40 е добре да си грамотна, за да станеш майка. Дори и да ви се стори оффтопик не е.

Мнооого ан гро сметки. 1000 лева оставали, които не били сума. Наистина се чудя, аз ли живея в паралелен свят? Колко процента от населението получават 20,000 на месец? Предполагам, за нето говорим. Много малко. Имам предвид в световен мащаб, не само в България. За информация, средния доход на четиричленно семейство в Канада е около $75,000 годишно. Сигурно в България сумата е значително по-малка.

Чудя се дали сте арогантни или просто тези цифри не ви говорят нищо, та ги изхвърляте ей така, без да мислите.

# 4 316
И колко семейства с бебе живеят с " нищото" от 1000лв .

# 4 317
Sophiemaspencer, работя от 15 години (откакто съм била на 15 тоест), през цялото това време съм се издържала сама. Ако прочетеш 4 страници назад, ще видиш защо обяснявам в цитата от теб защо за мен няма смисъл да работя по повече от 12 часа дневно 6 дни седмично взривяваща психиката работа, като едновременно с това родя второ дете и всички пари отиват по това да организирам тяхното отглеждане, без да съм до тях. Така ще ми остават 1000 лева, което, дори и да те обижда, учудва, изумява или възмущава, за мен не е сума, която си заслужава аз да бъда парцал от работа и да виждам децата си нощем, докато спят или 1 ден от уикенда.
И обяснявах на СлънцеЛуна, че за 20 000 ще започна. А не че ги получавам. Това е отговор на въпроса дали за повече, отколкото получавам сега (по-малко от 1/4 от 20000) ще променя мнението си. Нека сме коректни.

Какво като живеят? Решили са го, живеят. Толкова изкарват, живеят. За толкова са се преборили, за толкова са ги оценили/подценили/надценили. Въпросът е с колко искаш да живееш. За мен 1000 лв  VS стрес, нерви, отсъствие от вкъщи 6 дни седмично и да не виждам хлапетата не си струва, колкото и да е изумително.

Така стават скандалите. Някой прочита на парче нещо и хоп, става калабалъка.

# 4 318
  • най-шареното място
Не е въпрос на пари, а на избор и приоритети. Малко по-различно прочетох горния пост. И не ми е непонятен. Напротив.

Жени се връщат на 3-тия месец и не виждат бебета си за повече от час на денонощия. Изкарват добри пари, но бебето е с детегледачка. В крайна сметка от добрият им доход, за семейството остава малка част след всички плащания за заместване на майката - чистене, гледане и т.н и  разходите покрай работата - храна, дрехи и тр-рт.

На тяхно място, други биха останали вкъщи, с по-малко доход, но с детето.

В дългосрочен план и двата избора имат плюсове и минуси. Но всеки човек е обикновено по-близо до единия избор като нагласа и светоглед.

Последна редакция: чт, 14 авг 2014, 22:01 от ом

# 4 319
Де да беше въпрос само на искане с колко да живееш.

Общи условия

Активация на акаунт