Автоимунен тиреоидит на Хашимото (31)

• 67 730
  • 753
  •   1
Отговори
# 720
Yana Yaneva , може , но обикновено в начлото е хипер- и с напредване/ "разрушаване" на жлезата - жлезната тъкан се заменя със съединителна/ преминава в хипо-функция.

# 721
Кия на мен д-р Начев ми обясни, че тсх не се влияе от настроенията. Притеснения и безпокойство влияели косвено върху разрушаването на жлезата, но не и на самия хормон. Каза също, че притесненията не влияят на момента на жлезата. Ефекта им се отразявал след време.
И аз така знам.

А по повод предния ти въпрос - да, възможно е, но това би се случило ако предозирането е продължително ( дълъг период от време) и се поддържат много ниски стойности на ТСХ. Така са ми казвали, а вече доколко е вярно нямам идея.
Има момичета в темата, които при бременност пиеха много високи дози тироксин и стойностите на ТСХ при някои дори бяха под долната граница, но не с две нули отпред. Според доктор Начев стойностите са били желателни, особено в първия триместър.

# 722
    Здравейте,

Отдавна не съм посещавала темата, защото  бях добре, поне така си мислех Simple Smile  Но от Октомври насам става нещо страшно, направо съм в ужас. Имам Хашимото, пия Еутирокс 75/100 - регулират ми го според сезоните.  През Септември  ТSH ми беше  под нормата и ми  го намалиха  на 75мг. И като се  позастуди, като  казах да припадам.Не, чак не съм припадала, но ей така от нищото и  губя почва, света ми се размива, душата излита, едни вибрации такива- умирачка. Но за 1-2 минути и се оправям. Предполагам, че е рязко вдигане на кръвно, никога преди не съм имала такива преживявания. Като изключим събирането на границите на кръвното в големите жеги, ама то е било  веднъж в годината.
  И тъй два месеца душата ми иска да литне, аз я връщам. Сега си пуснах  ново изследване и се оказва, че TSH е 8.22, т.е. два пъти над нормата Shocked  Дали е от това, на  някой става ли му така, кажете ?
  Звъня на ендокриноложката, часове нямали, а направлението ми изтича.  Ще трябва да ида при друг  лекар. От Русе съм,  ходя при  Киселова.Ако знаете друг добър ендокринолог, споделете моля !  При нея е  страшна навалица и  със запазен  час се чака часове наред.Поне тоя път да отида при друг. Тука никой не можа да ме ориентира, а и не познавам хора с моето заболяване. Засега си вдигнах дозата  сама на 100мг. от  няколко дена и да видим. От неделя насам не ми е ставало лошо.А преди всеки ден, през ден ,че и понякога по  два пъти в деня.

# 723
Lei@ , за съжаление не мога да помогна за ендо в Русе , защо не питаш в някоя от темите за града. В на пазар , знам,че има, може някой да ти помогне. Или се помоли да те видят, кажи им това ,което си написала тук. Според мен е добре, че си увеличила дозата. А кръвното мери ли си , когато ти беше зле. По-скоро е било ниско според мен . При хипофункция също има забавен пулс, понякога много. Защо не си го измериш в спокойно състояние .
 И последно не се притеснявай, 8 е високо, но аз съм чувала за мн. по-високи стойнсти- даже трицифрени , така , че няма страшно.

# 724
Lei@, и на мен ми се е случвало. Не се притеснявай! Аз за себе си го обясних като паник атаки. Може да пробваш да пиеш мента, глог и валериана по едно хапче примерно на ден. Д-р Катя Тодорова ми беше изписала Симпатил - тогава, когато ми се случваше така, обаче после получих алергия и реших, че е от него и го спрях.

# 725
Момичета помагайте!
Бременна съм в 16г.с имам Хашимото и уж си следя хормоните в момента ТСХ ми е 1.16, но имам голям проблем от седмица някъде усещам в гърлото си все едно имам чуждо тяло или пък все едно някои ме души! Ходих на УНГ каза че не вижда нищо притеснително, но направо вече почвам да се побърквам  от това нещо  #Crazy постоянно ме кара да преглъщам.....
Кажете ми някой добър специалист във Варна, аз съм ходила при Начев, но в момента просто не мога да пътувам чак до софия и не знам при кого да отида!

# 726
  • София
Мимето14,за Варна Мереленда ще ти каже Peace
провери си антителата,аз съм с много висок ТАТ и имам такова душене Rolling Eyes

# 727
Мимето14,за Варна Мереленда ще ти каже Peace
провери си антителата,аз съм с много висок ТАТ и имам такова душене Rolling Eyes
Аз съм с висок МАТ но ми казаха че те не се влияят от хормони!

# 728
Момичета колко висок ви е МАТ. При мен беше 50 пъти над нормата.
Не е вярно, че не се влияят АТ . Приемът на Еутирокс/Л- тироксин води и до намаляване на АТ. Това поне трима ендокринолози са ми го казвали. Hug
 И аз имах такова неприятно усещане в гърлото, но преди да започна терапия.

# 729
  • София
Моите определено се повлияха донякъде,от 4000,спаднаха на 2000(обаче повече не мърдат)но да си призная занемарих пиенето на добавките,а специално Селена съм сигурна,че много помага за АТ,пиех също и Лимфомиозот,Аспирин Протект,Витамин Д,Рибено масло и пробиотик,също мажех жлезата с някакъв гел(забравих го сега ooooh!)защото Тодорова ми обясни,че от високите антитела,тя е ужасно възпалена,даже ми беше забранила да я пипам Rolling Eyes,само леко я мажех сутрин и вечер Peace

аз съм на 0.25еутирокс,но при мен TSH e добре,беше над 2,преди да започна лечението,сега(една година по-късно) е 1.4 Peace

# 730
Момичета, казаха ми, че джинджифил с мед влияе много добре на щитовидната жлеза. Някой пробвал ли е?

# 731
Моят МАТ е 98!

# 732
  • Sofia
Момичета, казаха ми, че джинджифил с мед влияе много добре на щитовидната жлеза. Някой пробвал ли е?

сега е толкова актуална тази рецепта,че за всичко я предлагат...ако не помогне ,няма и да навреди

# 733
Мимето14, при какви референтни с-ти.
 Моят беше 450 при реф. до 9.

# 734
Мимето, а при кого следиш Хашимотото във Варна и на какъв период?

Бих ти препоръчала доцент Христозов ( само частен прием ) или доктор Райков ( преглежда по каса с направление и след диспансеризация при него се плаща само такса при посещение, и ако се налага ехограф, също се плаща).
Душенето в жлезата може да е на нервна почва, но също и при наличие на възли. Аз също имам душене, имам и възли в щитовидната. Първоначално като ми откриха заболяването нямах възли, но жлезата беше възпалена, увеличена и изпъкнала. Виждаше се с просто око. Също ме душеше, та чак ми се повдигаше.

При мен МАТ са около 20 пъти над нормата, но аз отдавна не ги следя. Скачаха, спадаха, но последно не знам колко са, защото не съм изследвала много отдавна. Душене имам на периоди. Ей сега изкарах лек грип без никакви симптоми откъм щитовидната, но като премина грипа и едно душене, напрежение, уголемяване на жлезата... нервно ми е, депресирано от това мъгливо и влажно време. Ей такива истории...

За джинджифил с мед - аз си правя джинджифилова лимонада с мед, лимон и вода. Пих цяло лято, предната зима също, и тази зима. Сега като бях болна хапвах и мед с джинджифил и лимони. Мед с лук и лимони. Не съм забелязала някакъв положителен ефект за този дълъг период, но пък грипа мина бързо, ако не друго. Разминах се и с АБ.

Общи условия

Активация на акаунт