86th Academy Awards OSCAR'2013 –тема 2– Точно на прага на новия сезон

• 39 077
  • 797
  •   1
Отговори
  • в морето до колене

The Academy Award of Merit е годишна награда на Академията на филмовите изкуства и науки на САЩ. Ето и българският информационен сайт.
На официалния сайт на Академията можете да се запознаете с правилата за номиниране и определяне на наградените в общо 25 категории.

Най-добро изпълнение на главна мъжка роля
Най-добро изпълнение на поддържаща мъжка роля
Най-добро изпълнение на главна женска роля
Най-добро изпълнение на поддържаща женска роля
Най-добър пълнометражен анимацонен филм * в тази категория се обявява съкратен списък, от който се избират номинантите
Най-добър дизайн  
Най-добро операторско майсторство
Най-добри костюми
Най-добър режисьор
На-добър пълнометражен документален филм * в тази категория се обявява съкратен списък, от който се избират номинантите
На-добър късометражен документален филм
Най-добър монтаж
Най-добър чуждоезичен филм * в тази категория се обявява съкратен списък, от който се избират номинантите
Най-добър грим и прически *  в тази категория се обявява съкратен списък, от който се избират номинантите
Най-добра оригинална музика към филм
Най-добра оригинална песен от филм
 Най-добър игрален филм
Най-добър късометражен анимационен филм * в тази категория се обявява съкратен списък, от който се избират номинантите
Най-добър късометражен филм * в тази категория се обявява съкратен списък, от който се избират номинантите
Най-добър звуков монтаж
Най-добри звукови ефекти
Най-добри визуални ефекти * в тази категория се обявява съкратен списък, от който се избират номинантите
Най-добър адаптиран сценарий
Най-добър оригинален сценарий

Повечето подробности давам в скрит текст, за да съкратя малко началния пост.

Скрит текст:
Най-общото е, че за награда има право да кандидатства всеки филм, който е бил излъчван с комерсиална цел поне 7 последователни дни в поне един кино салон в окръг Лос Анжелис в периода между 01.01.2013 година и полунощ на 31.12.2013 година. (Т.нар. qualifying run.)
За някои от наградите има по-различни правила, които уточняваме допълнително, където е нужно. (Както примерно в началото съм посочела промените в названията на някои категории.)
Формулярите, съдържащи официалната информация за продукцията – продуцентски и творчески колектив – трябва да бъдат представени на академията преди или след квалификационните прожекции (но не по-късно от два месеца след тях). Крайната дата да представяне на формулярите е 30 ноември 2013 година. И могат да бъдат оттегляни, но само преди да е приключило гласуването за номинациите.

Графикът на процеса по определяне на наградените филми тази година е само с една седмица по-късно от предишния:

02.12.2013 – краен срок за представяне на формулярите за участие * обикновено това е последният ден на ноември, ама тази година се пада събота, та затова явно са "отпуснали още два дни до понеделник
27.12.2013 – начало на гласуването за номинациите
08.01.2014 – край на гласуването за номинациите
16.01.2014обявяване на номинациите в Samuel Goldwyn Theater
10.02.2014 – обяд на номинантите
14.02.2014 – започва гласуването за наградите
15.02.2014 – церемония по връчването на наградите за технически и научни достижения в развитието на киното
25.02.2014 – край на гласуването за наградите
02.03.2014церемония по връчването на 86-тите Награди на Академията в Dolby Theatre / Водеща ще е Елън ДиДженерис.

Правя едно уточнение относно официалните сайтове.
1.   Официалният сайт на Академията е oscar.org
2.   Телевизията-домакин на церемонията ABC е създала сайт, посветен на самата церемония oscar.com – в момента на този адрес има информация, снимки, видео-клипове и пр. за 85-ите награди. Сайтът ще бъде обновен и посветен на 86-ите награди вероятно през януари.

Добре дошли на всички, които за пръв път попадат тук! Повече впечатления за това как се списва темата и колко са били успешни прогнозите ни, как протичат чатовете по време на церемониите на Глобусите и Оскарите и за какво се дърляме понякога, можете да добиете от темите за
83rd Academy Awards OSCAR'2010 - началото на пътя и
84th Academy Awards OSCAR'2011 - "... и всичко е суета"
85th Academy Awards OSCAR'2012–Кого търсим? Най-добрия или най-конвенционалния?
86th Academy Awards OSCAR'2013–Започваме отрано, да видим докъде ще стигнем Simple Smile

Скоро ще станат три години, откакто се реших да пусна тази тема. Смея да се надявам, че за този не много кратък период тя успя да предизвика интереса на потребителите в КиТ. И ще се радвам да видя всички "обичайни заподозрени" отново ... вече за четвърта поредна година.  Hug

Последна редакция: ср, 16 окт 2013, 23:55 от мячик

# 1
Мяч  Hug

Линк как вървят залаганията
http://www.oddschecker.com/awards/oscars/best-picture

# 2
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Мяч,   bouquet

Много отрано почват със залаганията, при това със странни заглавия и имена...

# 3
Ето ме и мен. Благодаря, Мяч!  Hug

Пренасям това от преднатата тема
Уф, сама си изписвам застрашително темата, но не мога да се сдържа  Grinning - току що получих инфо за страница/група във Фейсбук (не съм потребител, не знам кое е правилното), лансиращи идеята за Крейг Фъргюсън за водещ през 2015.  Mr. Green
Трябва да се преориентират към 2016 вече.  hahaha
За да кажа, че едва ли ще се получи. Първо, не е чак толкова популярен, второ - както той казва - е имигрант  Laughing и накрая като се има предвид какви ги наприказва в това интервю, едва ли ще иска. Но пък нали знаете за киселото грозде.... Mr. Green

Радвам да Тина и Ейми, много бяха готини.  Heart Eyes

Нищо не разбрах от таблицата на Бум.  Embarassed

# 4
Нищо не разбрах от таблицата на Бум.  Embarassed

Joy

Ако заложиш отсега 1 лев/долар, примерно Гравитация спечели за най-добър филм и той спечели догодина, ще ти дадат 4 лв/$ в единия букмейкър, в другия 7/2 т.е. 3,5 лева или долара

# 5
  • в морето до колене
От таблицата на Бумър стават ясни две неща - сайтовете за залагания явно не си ъпдейтват информацията навреме, щото Никол Кидмън вече трябваше да я няма  Mr. Green
Има и някои други неточности, но не съм сигурна дали по тяхна вина, или защото още не са ясни официалните продуцентски решения. Примерно ролята на Клуни в Гравити надали се класифицира като главна; същото съм чела и за Том Ханкс като Уолт Дисни... но не знам, дали студията вече са се произнесли.

Другото, което става ясно до болка е, че "робският" филм е тоталният фаворит на този етап.
Което мен лично ме тревожи, защото подобни ранни фаворити имат тенденцията да "прегарят" преди да е почнала истинската надпревара.  ooooh!

# 6
Къщите за залагания покриват безумно много теми,
напоследък покрай тениса забелязвам как коефициентите е определят доста повърхностно.
С напредването на времето съм сигурна ще си актуализират информацията  Peace
Но хубавото е, че така дават шанс на разбирачи да спечелят доста добри коефициенти, ако заложат рано-рано   Party

ps НА пръв поглед засега има един сигурен Чичко и той е за Кейт... Надявам се да са прави  Peace

# 7
Мерси, Бум! Ще се въздържа от залагания.  Laughing

# 8
  • срещу двата комина :)))
мерси, Мяч  Hug

# 9
Другото, което става ясно до болка е, че "робският" филм е тоталният фаворит на този етап.
Което мен лично ме тревожи, защото подобни ранни фаворити имат тенденцията да "прегарят" преди да е почнала истинската надпревара.  ooooh!
Нека прегори, да стане на хрупкава коричка и ако някой се опита да го вдигне, да се разпадне на трошици. Ако ще взима нещо, дано да е само едно ( и дано не е за филм), че ми писна да си набелязват фаворити и да ги задръстват със статуетки.

Аз отново съм за чичо и в частност за Кейт.

# 10
  • в морето до колене
Тина, ами тя Кейт също е ранен фаворит  Mr. Green Кво праЙм в този случай?

Колкото до 12 Years a Slave - хич не ми се вярва чак да го "задръстят" от статуетки. Засега се очертават 3-4 номинации от основните. Не вярвам да го номинират едновременно за филм+режисьор+сценарий. От тези трите само 2 + 2-3 актьорски / двете мъжки роли доста вероятно, женската може би ще е номинирана, но не съм много сигурна в шансовете и за награда... Аз и за мъжките награди не съм сигурна, особено след последното изявление на Фасбендер, че не смята да участва в кампанията, а ще запраши за Нова Зеландия. От двамата според мен той има по-големи шансове за реална награда. При мъжките главни роли ПАК ще е сериозна навалица...

Т.е. може да се очаква нещо подобно на АРГО - 7-8 номинации, от които максимум 3 статуетки.
Или като подобен ранен претендент в лицето на Социалната мрежа, който не завърши като победител, но все пак имаше 3 от 8.

Последна редакция: ср, 16 окт 2013, 14:53 от мячик

# 11
  • вятър в маслините, вятър над хребета
И аз съм твърдо за Кейт, независимо какво още ще гледам.
Утре сме на "Затворници", да видим колко точно са добри Хю и Джейк.

# 12
Тук съм и аз, да не пропусна съществената част.

# 13
Ранен фаворит- една статуетка, тва е.   Mr. Green Робите и те така Simple Smile

# 14
  • в морето до колене
 hahaha  hahaha  hahaha

BTW, завчера се усетих, че в предната тема така и не съм пускала прословутите "списъци" с месечните премиери... та да питам - чувства ли се липсата им сред обичайните заподозрени?
Иначе аз имам статистика и от нея съдя, че "прелитащи случайни четящи" вероятно имаха интерес към тях в предните теми.

Общи условия

Активация на акаунт