Синдром на раздразненото черво

• 417 646
  • 2 536
  •   1
Отговори
# 2 400
mariqivanova799 , мислиш , че това може да е от Хашимотото така ли?
Аз имам въпрос.Колко от вас не са оперирвани от апендицит? Не знам защо, но аз наистина си мисля, че това може да е от хроничен апендицит, поне при мен...може и да греша.Но сериозно се замислям да си го махна...Дано не ме изненада някой остър...( Пази боже).
Та тези от вас, които още си имат апендикс, никой ли лекар не каза, че проблемите може да са от него?
Не знам...като, че ли не ме мъчат толкова болките и дискомфорта, колкото чисто психически...че нещо не е наред...

Последна редакция: пт, 26 ное 2021, 01:18 от No fear...

# 2 401
Хроничен апендицит няма. Има остър, който може да продължи 1 седмица, ако не се диагностицира навреме и е животозастрашаващ.

Иначе за твоите оплаквания не знам какво може да е. Дано скоро разбереш и да се лекуваш.

# 2 402
  • Бургас
За апендицит не съм сигурна.
Едно време са слагали диагноза хроничен,на дядо ми са казвали така.
Имаше колит,болки,диарии/запек...
За черволяците съм изчела доста,ходила съм при не знам колко гастроентеролози,казвали са ми и съм чела,че апандисит се развива в ранна възраст и е остър.Вероятно може да остане възпален по-дълго време,но обикновено се налага операция.
В по-късно възраст,над 20-25 години е много рядко явление.
Синът се чувстваше тежък,болеше го коремче два дни и нямаше как да не отидем на личната,оттам на педиатър, наслушах се как е ял нещо нередно,не знам още какво...Хирургът докато го пипна,каза, че е за операция и че можем да се приберем,да слагаме лед и да се молим да мине,но той предлага да свика екип и до час да го оперират.Добре,че се съгласих,нашите не искаха,баща му не искаше...Но вече е имал гной в коремчето и направо си ми спасиха детенцето.Беше на антибиотик после,но мина,нямаше усложнения,навреме все пак сме отишли.

# 2 403
mariqivanova799 , мислиш , че това може да е от Хашимотото така ли?
Аз имам въпрос.Колко от вас не са оперирвани от апендицит? Не знам защо, но аз наистина си мисля, че това може да е от хроничен апендицит, поне при мен...може и да греша.Но сериозно се замислям да си го махна...Дано не ме изненада някой остър...( Пази боже).
Та тези от вас, които още си имат апендикс, никой ли лекар не каза, че проблемите може да са от него?
Не знам...като, че ли не ме мъчат толкова болките и дискомфорта, колкото чисто психически...че нещо не е наред...
Аз до колкото знам хроничен апандисит има, но е много много рядко срещан. Много по-вероятно е да е СДРЧ или дори Крон (така ми каза лекарката). И двете също се характеризират с такива болки, които са на вълни, или кризи - обостряне и затихване. Като могат да засегант различни части на лигавицата по различно време и в различна степен, което може да предизвика голямо разнообразие в болките и симптомите.
Аз също бях с остри силни и гадни болки в апандиситната точка, които се появяваха и изчезваха (и то в продължение на няколко години) и бях убедена, че е хроничен апандисит, обаче вече не мисля така. Много е трудно да се диагностицират тези неща, особено в спектъра на СДРЧ има всякакви мнения и спекулации и аз лично не съм получила много помощ от докторите.
Но пък си струва да пуснете калпротектина, колоноскопия пък дано вас поне да успеят да ви излекуват.

# 2 404
И аз да се включа с болката в дясно. И аз я имам, понякога е тъпа и гадна, понякога е като бодеж и опъване. Аз си имам също кашави изхождания. Много бях притеснена и аз да не направя някой апандисит или пък да е болест на Крон. Значи вариантите са - 1.Хроничен апандисит 2. СРДЧ 3.Болест на Крон 4.Ендометриоза.
Аз съм правила Калпротектин и е бил отрицателен, но тази болка се засилва покрай цикъла, склонна съм да вярвам, че има връзка и е нещо хормонално, дано не е някакво срастване и ендометриоза, но това са моите предположения. По-вероятно е да е СРДЧ, за хроничен апандисит - имаше едно девойче Мария във форума, тя го е имала дълго време, но накрая явно е имало и промяна в кръвната картина и болките са се обострили, за да стигне до операция.

# 2 405
Колоноскопия с биопсия не е ли метод за откриване на Крон?Така като чета тук излиза,че и колоноскопията не   потвърждава Крон,а лекарите ми казват,че това е най-добрият метод.Говоря за   илеоколоноскопия.

# 2 406
На мен пък лекар ми е казвал , че има хроничен апендицит 🤔 .А иначе лично познавам мн хора - възрастни оперирани от остър апендицит.Двама от който на възраст 50+ и една баба на 70+ Simple Smile .Така , че не знам 🙄
Може и да не е това, но вече не знам какво да си мисля.Другото ми предположение е по страшно....Не знам , но аз понякога найстина го усещам, все все едно наистина имам нещо там отдясно ( тумор ) , а не че е просто функционално...не знам , може и да си внушавам....Някоя от вас чувства ли го така?Това, че усещанията ми 98% винаги са отдясно и долу горе в една определена област ме кара да си мисля за такива неща...все си си мисля, че ако е СРДЧ или някакво друго функционално нарушение, би трябвало да имам оплаквания и в др части на корема 🙄

# 2 407
Колоноскопия с биопсия не е ли метод за откриване на Крон?Така като чета тук излиза,че и колоноскопията не   потвърждава Крон,а лекарите ми казват,че това е най-добрият метод.Говоря за   илеоколоноскопия.
Да, Крон обикновено се засича след колоноскопия с взет материал за биопсия. Когато сте в криза и има разраняване/зачервяване по лигавиците на червата лесно се вижда и потвъждава. Особено ако е извън дебелото черво и може да се види че отива и нагоре. Ако е УК, той е само в дебелото черво, но и той сравнително лесно се потвърждава (уж) след колоноскопия.

Проблема с поставянето на диагнозата идва ако се изследвате когато сте в затишие и няма видими промени по стените на червото. Тогава ще се чудят докторите и не се знае биосия какво ще даде.
Като цяло, всякакви случаи има. Трябва да имате късмет. Повечето хора с УК или Крон, или някаква по-сериозна възпалителна дейност имат много висок калпротектин, в хиляди. Макар че и там има изключения...
Аз не съм специалист, изказвам само мое мнение и вече нищо не ме изненадва защото съм чувала и чела за всякакви изключения и случаи.
Кофти работа са нашите заболявания...

# 2 408
No fear, както прочетох, при теб болката е бод дясно ребро и слиза надолу - според мен това си е точно дебелото черво. Пусни си един Калпротектин да изключиш възпалително заболяване. При теб кашавите изхождания постоянни ли са ? Около цикъл засилва ли се ?

# 2 409
Да, Крон обикновено се засича след колоноскопия с взет материал за биопсия. Когато сте в криза и има разраняване/зачервяване по лигавиците на червата лесно се вижда и потвъждава. Особено ако е извън дебелото черво и може да се види че отива и нагоре. Ако е УК, той е само в дебелото черво, но и той сравнително лесно се потвърждава (уж) след колоноскопия.

Проблема с поставянето на диагнозата идва ако се изследвате когато сте в затишие и няма видими промени по стените на червото. Тогава ще се чудят докторите и не се знае биосия какво ще даде.
Като цяло, всякакви случаи има. Трябва да имате късмет. Повечето хора с УК или Крон, или някаква по-сериозна възпалителна дейност имат много висок калпротектин, в хиляди. Макар че и там има изключения...
Аз не съм специалист, изказвам само мое мнение и вече нищо не ме изненадва защото съм чувала и чела за всякакви изключения и случаи.
Кофти работа са нашите заболявания...

Благодаря ти много! Питам,защото съм правила по повод симптомите ми колоноскопия преди 3г.и тогава ми казаха ,че имам дивертикули .Дивертикулите болят от ляво (така ми казаха много  гастро),а мен ме боли отдясно.След ходене на 7-8 гастро тази година чух,че не било оглеждане тънкото черво ,а само дебелото.Всички ми викат СРДЧ,но било добре колоноскопия за да изключат Крон.

# 2 410
No fear, както прочетох, при теб болката е бод дясно ребро и слиза надолу - според мен това си е точно дебелото черво. Пусни си един Калпротектин да изключиш възпалително заболяване. При теб кашавите изхождания постоянни ли са ? Около цикъл засилва ли се ?
Кашави, не знам...по скоро са тънки, меки...
Всеки ден са така.И мн често полагам големи усилия все едно...имам запек...а реално не е така и от вида на изпражненията...изобщо не би трябвало да ми бъде трудно...извинявам се обрисуването на картината....Това също ме тревожи.Мислела съм дали това не е от вътрешни хемороиди, които лекар преди 8г ми каза , че имам...но пък нямам болка там...
Преди цикъл само подуването ми се обостря повече и понякога 1 ден преди да ми доойде и като ми дойде-първия ден ми е трудно да отида до тоалетна...Иначе нямам силни болки при цикъл..

# 2 411
Всеки ден са така.И мн често полагам големи усилия все едно...имам запек...а реално не е така и от вида на изпражненията...изобщо не би трябвало да ми бъде трудно...извинявам се обрисуването на картината....Това също ме тревожи.Мислела съм дали това не е от вътрешни хемороиди, които лекар преди 8г ми каза , че имам...но пък нямам болка там...
Преди цикъл само подуването ми се обостря повече и понякога 1 ден преди да ми доойде и като ми дойде-първия ден ми е трудно да отида до тоалетна...Иначе нямам силни болки при цикъл..

Все едно описваш моите симптоми и са едно към едно.Вчера бях на гастро отново и ми предложи колоноскопия ,защото 85%за него било СРДЧ и 15%за Крон Ще видя какво ще реша след лекарствата, които ми изписа за 1м.

# 2 412

Все едно описваш моите симптоми и са едно към едно.Вчера бях на гастро отново и ми предложи колоноскопия ,защото 85%за него било СРДЧ и 15%за Крон Ще видя какво ще реша след лекарствата, които ми изписа за 1м.
Твоите неразположения също ли са отдясно?
Какво лекарства ти изписа? Пробиотици или?
Между другоро мен пробиотиците често ме запичат и ми засилват подуването и за това не пия.

# 2 413
Проблеми в тънките черва се виждат на скенер с контраст, при моята болка в дясно това ме накараха да направя, за да се изключи и това, както и хроничен апендицит.

# 2 414
  • Бургас
Проблеми в тънките черва се виждат на скенер с контраст, при моята болка в дясно това ме накараха да направя, за да се изключи и това, както и хроничен апендицит.
С пиене на контраст или вкарване на контраст венозно?

Общи условия

Активация на акаунт