Предучилищна за 5-годишните

• 24 592
  • 144
  •   1
Отговори
# 75
  • Sf
Не знам защо задълбахте в това четене, при условие, че изрично подчертах, че търпеливо чакам детето да прояви интерес. Не се смятам за амбициозен родител. Търся алтернативи на компютъра, в общи линии казано.

# 76
Нали е на 5? Моето скромно мнение от личен опит е, да не задълбавате в опитите за четене, още повече ако детето не проявява интерес. През "ръцете ми" са минали доста деца, и мога да Ви кажа, че четенето на 5 не е никаква гаранция за добро представяне в училище. Има време за всичко. Още повече, ако не сте педагог и не знаете как точно да научите детето да образува срички. Да не се получи вместо ефект - дефект. Не бързайте, за всичко си има време. Пиша Ви всичко това с най-добри чувства и без грам желание да назидавам, просто споделям мнение. Весели празници!

Morna изрично писа, че детето не проявява интерес, а тя чака това да се случи.
Моето дете, обаче, напоследък проявява интерес и желание да се учи да чете. Снощи ми заяви, че било крайно време да й провеждам уроци по четене, искала вече сама да си чете, понеже засега само разглежда картинките. Аз съм опитвала и преди, но ми се струва, че не я уча правилно да сричкува. Ако ти си педагог, кажи как е правилно да се образуват срички. Аз смятам да попитам учителката й, когато се върне след ваканцията в детската градина.

И още нещо. Никой тук не е говорил за уроци по четене с цел добро представяне в училище. Моля, не насочвайте разговора в погрешна посока, родителските амбиции са друг аспект!  Stop 
Говорим за дейности, които представляват интерес за децата ни и които те вършат с желание и удоволствие. Изобщо не опира до родителска амбиция, а до готовност и желание на детето да се научи на конкретно умение. Аз лично ще отговоря на желанието и нуждата на детето ми по най-добрия възможен начин. 

# 77
  • София
Моето дете, обаче, напоследък проявява интерес и желание да се учи да чете. Снощи ми заяви, че било крайно време да й провеждам уроци по четене, искала вече сама да си чете, понеже засега само разглежда картинките. Аз съм опитвала и преди, но ми се струва, че не я уча правилно да сричкува. Ако ти си педагог, кажи как е правилно да се образуват срички. Аз смятам да попитам учителката й, когато се върне след ваканцията в детската градина.

А моята пише книга, обаче я заряза напоследък, защото не може да прочете, до къде е стигнала  Joy

ПП Не се майтапя, наистина пише книга - доста е шантав сюжета и несвързани отделните изречения, но важното е, че пише  Joy Joy Joy

# 78
 Joy Joy Joy
Искрено ме разсмя!

Разкажи нещо от сюжета на книгата, за какво е?  Laughing

# 79
  • София
Joy Joy Joy
Искрено ме разсмя!

Разкажи нещо от сюжета на книгата, за какво е?  Laughing

Започва със смъртта на кучето ни, което сме заменили с далматинец, след това се появява един марсиянец, който ще завлядява света, а в последната глава щерката се гмурка с далматинеца и среща октопод   ooooh! Но има и рисунки  Joy

# 80
Започва със смъртта на кучето ни, което сме заменили с далматинец, след това се появява един марсиянец, който ще завлядява света, а в последната глава щерката се гмурка с далматинеца и среща октопод   ooooh! Но има и рисунки  Joy

Ох, че сладко!  Heart Eyes
Ако я издадете някога, искам екземпляр с автограф от авторката.  Laughing

# 81
  • София

Ох, че сладко!  Heart Eyes
Ако я издадете някога, искам екземпляр с автограф от авторката.  Laughing
ще осигурим, само да се научи да чете, че не знае, до къде е стигнала  Joy

# 82
Дзвер, твоята щерка може да стане част от децата, които бяха издадени от любимата ми "Точица" в книгата "Тетрадка за приказки". Част от сюжетите бяха точно такива шантаво-детски (в най-добрия смисъл на думата). Води съвестно записки и ако не друго, след време можеш ти да й издадеш една нейна книжка.  Heart Eyes

# 83
Здравейте!   bouquet

И аз се присъединявам към темата.

Не съм много доволна от подготовката в градината и сериозно обмислям другата година да запиша дъщеря ми в училище, сега е 3-та група. Имам две съседки, които така направиха и са много доволни от избора си.
Мисля си, че по този начин по- лесно ще свикне с училището, дано не бъркам, а и ще имам възможност да го направя. Така ще има и повече време за други дейности като спорт, език, танци или друго каквото си избере.
Ще сте ми полезни с опита и съветите ви.

# 84
  • София
Да се присъединя и аз към вас. Благодаря на Tsv за линка, че не бях забелязала темата.
Моето хлапе също е трета група, в ДГ. Учат по Приказни пътечки, не не знам точно какво и кога. Не ми разказва нищо. Не знам при вас как е, но при нас има много допълнителни дейности и имам чувството, че непрекъснато тече някоя от тях. Съответно децата са разпръснати по цял ден, в зависимост от интересите си. Всяко дете се е записало на по 3-4 неща поне. Моят ходи на карате, футбол и шах. Две години беше на английски, но му смениха учителката и не хареса новата, та се отписа. Сега пък от шаха иска да се отписва, че и там са сменили баткото с кака и каката не му допада. Сигурно ще си избере нещо друго "в замяна". Нека пробват, сега поне има избор всякакъв.  Peace

# 85
  • в здрача
Много, много, колко да са много - само английски, изобраз. изкуство, футбол, баскетбол, танци, балет, худ. гимнастика.
Изрично ни предупредиха в началото на годината да не пишем децата на повече от 2 занимания, за да могат нормално да си вземат и материала за предучилищната група. Моята госпожица ходеше на танци и баскетбол миналата година. Изрично я попитах кое от двете избира за тази година и тя избра танците, за да не е натоварена, а след това самосиндикално си се записа и на баскетбол. Другите деца също не били много съгласни да се откажат от допълнителните си занимания и в резултат ни помолиха да не прибираме децата си преди 17.30, за да имат време за още едно занимание /ситуация следобед и половин час след това да разпуснат, т.е. да поиграят.
Иначе учат по Моливко. Всяка вечер тетрадките са представени на масите пред групата за да видим как са се справили със задачата през деня.

# 86
Моят не ходи на никакви допълнителни занимания в градината, само на логопед, ама то там е по принуда  Laughing Допълнително ходи на спортна гимнастика, но това е извън градината.
Иначе по някакъв пилотен проект от тази година имат руски, съвсем безплатно. Записах го, защото той много обича да слуша руски детски песни и смятах, че ще му е интересно. Лошото е, че като всички проектни работи, нещата доста се забавиха и реално едва сега след нова година започнаха с часовете по руски. Вчера пели песничката за крокодила Гена и съответно само моят пял, другите не са я чували.  Grinning

# 87
  • София
Моят не ходи на никакви допълнителни занимания в градината, само на логопед, ама то там е по принуда  Laughing Допълнително ходи на спортна гимнастика, но това е извън градината.
Иначе по някакъв пилотен проект от тази година имат руски, съвсем безплатно. Записах го, защото той много обича да слуша руски детски песни и смятах, че ще му е интересно. Лошото е, че като всички проектни работи, нещата доста се забавиха и реално едва сега след нова година започнаха с часовете по руски. Вчера пели песничката за крокодила Гена и съответно само моят пял, другите не са я чували.  Grinning
и нашите имат безплатен руски в градината - стартира преди няколко месеца - учеха песни, напоследък рисуват - сигурно рисуват на руски  newsm78

моята ходи на 100 неща - освен руския е на спортни игри, английски, приложни и народни танци, извън градината също ходи на разни работи и се чудя, как не се уморява това дете - прибира се и няма укротяване...

Онзи ден имаше рожден ден и ходили с баща й да черпят групата - показала си тетрадката, в която пишат цифри - стигнали са до 3 и определено има полза от това писане в градината, защото ми направи впечатление, че започна да пише цифрите във вярната посока и от горе надолу, преди това ги пишеше от долу на горе и доста често ги обръщаше.

# 88
Моят е започнал да пише правилно доста цифри, но това не е от градината. Батко му го тормози. Направил му е по 2 тетрадки по български и по математика (сигурно защото и той има по две в училище). Пише му цифри, чертички, знаци, дава му домашни и после му проверява работите, съответно слага печати, пише "браво" или "старай се повече".  ooooh! В началото на учебната година здраво го беше емнал, сега малко е поотхлабил хватката, сигурно му поомръзна.  Joy И дребното търпи.  Laughing

# 89
  • Sf
Morna, натискат ги много, но на нея й харесва и не се оплаква...

Лекси, детето ти очевидно се справя много добре, затова ми се струва неоправдано да повтаря първи клас. А натоварването, на което ги подлагат в училище - това е съвсем отделна тема. Аз съм против прекомерното натоварване.

Един изтощен от работа човек се превръща в робот. Няма сили за спорт, няма въображение да твори, дори храната не му се услажда. В името на какво да причиняваме на децата си това?

Мисля, че малки натоварвания, разпределени регулярно в 12 години, дават прекрасни резултати. А денонощното блъскане над учебниците е твърде остарял метод. Живеем в 21 век, на какво има да учиш първокласник с толкова зор и мъки, не мога да разбера, ще ме извиняват педагозите.

Общи условия

Активация на акаунт