5-годишни деца - примерно дневно меню

• 14 065
  • 62
  •   1
Отговори
# 15
Докторката си гледа нейните си таблици и казва, че трябвало на тази възраст да качва средно по 5г на ден, а щерката за една година средно по 2г била качила ooooh! Предлага ми даже да ме насочи към диетолог, съветите й бяха да й давам повече масло, сметана. Аз честно казано предпочитам да й дам авокадо или семки и ядки, но гледам и те да не са повече от шепа на ден. И оттам притеснения, да не би да трябва по мазнинно-въглехидратно да се храни Thinking
Не сме в България Peace

# 16
  • София
5 г на ден са около 2 кг на година нали? Като се има предвид, че наистина децата не качват реално по едиколко си дневно, а става на скокове обикновенно, нека мине година пък тогава да казва добре или зле качва.
А и не забравяй, че таблиците са ориентировъчни,  не може всички да са по калъп.

# 17
И аз съм на същото мнение, давай на детето с авокадо,ядки и каквото си решила полезно за нея ,а килограмите щом са в норма не е необходимо да качват всяка година по 3 кг примерно.
Нашето момиче е на 5 г и 4 месеца от 2 години е все 20-21 кг , на ръст е 121 см сега и не изглежда нормално. Яде всичко ,доста е ящна ,но не пълнее по 2 кг на година .Повече от добре сте си ,не се притеснявай . И ние не сме в България  Peace
Вчера нейното меню за деня беше:
Закуската - 250 мл топло мляко с 1ч.л. мед от Манука и 80 г овесени ядки на каша с канела ; 1 банан и 40 г плодово мляко
Обяд- порция мусака с много зеленчук ; 1 крекер ; чепка грозде и вода
Следобедна закуска - круша с лимонена вода
Вечеря- един геврек с крема сирене и 2 парчета пушена сьомга сандвич; краставица и маруля със зелен лук и копър салата ; нар и 40 г кашкавал 

# 18
Децата обичат проста храна. И могат да ядат до втръсване едно и също нещо, което им харесва.

Подкрепям. На малкия ми син сигурно от 3 години любимата му закуска е бисквити с прясно мляко. Как не му омръзна, не знам. От време на време разнообразява с кус-кус, баница или кисело мляко с мюсли, но основното си остават бисквитите с прясно мляко. Другото му любимо ядене са макароните. Питам ли го какво да наготвя, отговорът неизменно е "макарони", по-рядко казва пилешка супа.
В градината яде всичко и си иска допълнително, а вкъщи все не харесвал, не обичал. Всъщност и двамата са така.
Не ги карам да ядат на сила. Всеки ден вкъщи се готви, сипва се на всички, а кой колко ще яде и дали въобще ще яде, е отделен въпрос. Най-важното е винаги в хладилника да има кисело и прясно мляко, че ако липсват става страшно. Хляб почти не ядат, рядко на сандвичи и почти никога с яденето. Плодове и зеленчуци вкъщи има винаги по много и различни видове. Ядат се на корем, както от децата, така и от нас. Сладкиши, сокове и подобни не купуваме, съответно и не търсят. Лятото единствено много върви сладоледът.

# 19
Децата обичат проста храна. И могат да ядат до втръсване едно и също нещо, което им харесва.

Зависи от детето. Моята щерка обича разнообразието. Почти всеки ден яде овесени ядки, но винаги ги иска по различен начин приготвени.

Иначе за макароните и спагетите, заедно с кашкавала и у нас са постоянно "на мода" Laughing

Иначе и мен ме дразни докторката. За статистиката, питах майка ми и тя каза, че и аз съм тежала толкова на годините на дъщеря ми.

# 20
  • София
Моя син е на 5г. и 8м. и е висок 116см. От доста време ми прави впечатление,че е 20кг.
Моята дъщеря е с няколко месеца по-малка от сина ти, а е висока 122 см при 19,5 кг.  Laughing
Слаба е, но изобщо не се притеснявам. Това е и до ген.

Странно ми е обсъждането на менюто, тъй като тя яде това, което ядем и ние. Нищо по-специално или различно. Никога обаче не съм я насилвала с храненето.  Peace Колкото иска - толкова. (Имам кофти спомени от моето детство и се зарекох никога да не причинявам на детето си това, което ми причиняваше баба ми в стремежа си да ме натъпче колкото се може повече.)

Barefoot Kontesa, дъщеря ми не яде и наполовина от това, което хапва дъщеря ти. 

# 21
  • Sofia
Моята щерка скоро стана на 6г, но и сега яде каквото и на 5г, в малко по голямо количество.

Закуска:
- попара със сухар, сирене, масло и пр. мл. или чай;
- сварени овесени ядки със сирене или  със стафиди/фурми, сурови ядки, свежи плодове*;
- пр. мляко с обикновен, канелен или с мед корн флекйс;
- баница (понякога, когато съм правила) със сирене или тиква + прясно, кисело мляко или айрян (домашни)*
- кекс, козунак, кроасани или кифлички (понякога, когато съм правила) с прясно или кисело мляко или айрян (домашни)*;
- паста със сирене - рядко
- печена филия с яйце и сирене; само със сирене; с кашкавал - много рядко, броят се на пръстите на едната ръка
* тези понякога биват и следобедна закуска

В нищо не слагам захар (като изключим някои от печивата).

Следобедната закуска:
- кисело мляко (250-300г) + мюсли (домашно)
- кис. мляко (250-300г) + 2-3 бисквити (домашни - с мед или малко кафява захар, със стафиди, с овесени ядки...)
- пр. мляко с грис + ябълка и канела
- пр. мляко с овесени ядки + мед или стафиди/фурми
- мляко с ориз  и канела
- * вариантите от сутрешната закуска

В нищо няма  захар.

Вечеря и обяд:
- салати;
- супи 300г;
- манджи 300г (печено или варено) и винаги по едно ястие на хранене.
Вечер яде по леките ястия. 
Хляб (домашен и без бял) не яде към салатите (разбира се), към ориз и картофи, иначе по половин до 2/3 филия.
Месо ядем веднъж седмично предимно телешко и свинско.
Риба -  2-3 пъти седмично.

По средата между сутрешната закуска и обяд и после между следобедната закуска и вечеря яде всякакви сезонни плодове и зеленчуци, сирене, кашкавал, ядки, сушени плодове.

# 22
  • София

Сладко много обича, но гледам да не давам често, да не свиква отсега със сладкия вкус Blush

Разсъждавам си тук на глас, че може да не яде достатъчно хляб, защото с яденето рядко ядем хляб и наблягаме на салатите.

Галче, ако има достатъчно друг въглехидрат в яденето - картоф, ориз, овесени ядки, тогава няма проблем, но имай предвид, че децата имат нужда от повече въглехидрати от възрастните.
Ядките наистина натоварват коремчето, за това е добре да има и друг източник на мазнини.
Моите дечковци май си набавят най-много мазнини от филийките с масло или сирена (кашкавал, филаделфия, скаморца, сирене).

# 23
Всъщност, може би е по-правилно да се разгледа седмичното меню, за да се добие реална представа за храненето на детето, вие как мислите.

По-лесно ми е да напиша, нещо, което вече я яла, така знам и колко точно е изяла, затова ето менюто за за тази седмица, което започвам с менюто за вчера, понеделник. Само да уточня, че наобяд яде в училище и отдава предпочитание на обяда, тип сандвич

Закуска: овесени ядки около 1/3 чаша с 1 ябълка, една шепа сушени червени боровинки, около лъжица орехи и още толкова хрупкава елда
междинна закуска /обикновено е плод/: банан
Обяд: домашна пълнозърнеста питка с цвекло, пълнена с червен боб, лютеница и спанак. Диаметър на питката около 10 см. Към това малък суров морков и около шепа тиквени семки. Само семките не беше изяла
Следобедна закуска: кисело мляко около 100г
Вечеря: ечемик с боб в морковен сос, със задушено зеле, омесени с брашно и яйца на тиган. Оформих малки питки, може би 12-13см диаметър. После запекох питките с лютеница, бейби спанак и бяло сирене отгоре. 5 питки за двете деца + таткото. Не бях вкъщи, но разбрах, че не им е стигнало и са си дояждали с риба Laughing

# 24
  • София
Според мен детето ти се храни повече от чудесно. Ако с нещо ще те успокои яде повечеот моят 8 годишен син, който е 132 см и е 25 кг със се дрехи и обувки.

# 25
  • California
Моя син е на 5г. и 8м. и е висок 116см. От доста време ми прави впечатление,че е 20кг.Ядеме много малко неща:супа топчета,пилешка,боб,мусака,картофена крем-супа и  скара:кюфтета,кебапчета,наденица,кърначета...Салати никакви,което ме притеснява и много рядко плодове,основно банани и по малко ябълки.От време на време купувам витамини и му давам.Иначе филии всякакви,сандвичи със салам и кашкавал основно.И в нашето семейство ядем много сладко.Десерта ни е задължителен.

Иска ми се и моят син да яде толкова малко Simple Smile

# 26
  • София
Морена, ти сериозно ли правиш млякото с ориз без захар newsm78

Бобо яде каквото ядем и ние. Понякога в миниатюрни количества, но в повечето случаи ми събира очите. Яде колкото баща си, а нищо не му се лепи. Ген! Другия ми син, горкият, малко да му отпусне краят, веднага прави дупе като на момиче.
Примерно меню: закуска препечена филия с масло/сирене, доматче, краставица, към 10-11 плод или нещо дребно сладко, обяд супа или нещо друго готвено, следобед пак търси да яде - плодове, кекс, солети и пр., вечер салата и готвено, задължително десерт. Това, разбира се, важи за събота-неделя. През седмицата е на градина, таям ядат по график, няма тън-мън.

# 27
  • Sofia
Морена, ти сериозно ли правиш млякото с ориз без захар newsm78

Белинда, съвсем сериозно. Simple Smile  Подслаждам го с малко мед.

# 28
Менюто за днес, вторник:

закуска: овесени ядки 1/3ч със замразени сини боровинки и около половин чаша кис. мляко и чепка грозде
междинна закуска: круша
обяд; питка лаваш около 12см диаметър със сирене, спанак, морков и лютеница и 10 малки чери доматчета, тиквени семки; изяла е всичко
следобед: не съм сигурна, ядат в занималнята и оттам им осигуряват закуската, но или е плод или зеленчук или плодово кисело мляко или мъфин
вечеря: пилешка яхния с къдраво зеле и пресни зеленчуци краставица, репичка, морков и пипер; сама пожела и половин питка, като тази, която яде наобяд. Питката изяде, от яденето остави към 2-3 лъжици

По принцип и аз отделно не готвя, но пък докторката каза това, което е написала и Ариана, че децата имат различни енергийни нужди. Друг е въпросът, че тук винаги препоръчват увеличаване на пълномаслените млечни за повишаване на калорийността на храненето Rolling Eyes Като бяхме в България, педиатърката препоръчваше повече хляб Rolling Eyes

# 29
  • София
На мен ми се струва, че много излишно се притесняваш. Няма дете непораснало или болно при този режим на хранене, който описваш. Оттук нататък си е ген, скокове в растежа, респ. застой и просто природа. Въобще не бих се замислила, камо ли притеснила. Затлъстяването е това, от което трябва да пази децата. От поднормено тегло още никой не е умрял, изключвам драстичните случи на недохранване тип "Сомалия" или анорексия. Детето ти не е в нито една от тези две категории, така че...

Общи условия

Активация на акаунт