КЛАСИЧЕСКА ХОМЕОПАТИЯ СПОДЕЛЯНЕ НА ОПИТ И ЗНАНИЯ 30-та тема

• 57 700
  • 742
  •   1
Отговори
# 615
  • Пловдив
Мече, страхотен пост!   bouquet

# 616
Мисля, че е крайно време да споделя нещо... по няколко повода.
Хомеопатът е хомеопат и му се плаща за предписание (смятам, че важи за всяка сфера). На хомеопата не му се плаща за да го заливаме в скайп или по телефон с всяка една мисъл или усещане, което ни мине през главата. Когато дадем стотина лева на професор за преглед и изследване, и си тръгнем после от кабинета му, не му звъним по сто пъти след това за всичко, което се сетим, че сме забравили и прочие. Хомеопатът по призвание ни дава час за проследяване, плюс насоки при какви обстоятелства да го търсим преди уречения час.
Хомеопатът не ни е приятел (и не трябва да бъде, за да запази максимална стерилност), който да ползваме като кошче за душевните си терзания, когато ни скимне. Хомеопатът не получава пари, за да подхранва неврозите ни, включително нашата често срещана хипохондрия. Истинският хомеопат, който е лечител по призвание, няма да взема парите ни и да ни плиска с хладка вода, когато вижда, че не правим абсолютно нищо за себе си, а седим наивно и чакаме на него да реши живота ни. Хомеопатът по призвание има пълното право, ако не й задължение, да ни посочи къде грешим и да откаже да ни лекува, когато е невъзможно да отстраним пречките пред излекуването, както пише в Органон. Правилно е казано, ако не можеш да помогнеш, то да не вредиш, а не лечение на всяка цена! (много важно изречение с много дълбок смисъл, само че за съжаление под вреда повечето от нас разбираме само да не ни вреди физически). На човека, който не прави нищо за себе си, който отказва да мисли, който чака наготово и не уважава труда на хомеопата, хомеопатичното лечение няма да помогне. Няма никаква разлика между това да пишем по телефон или скайп когато ни скимне и да влетим в нечий кабинет без предупреждение, само за да кажем, че днес кихаме повече. Всичко това е груба намеса и неуважение към личния живот на някой друг човек. Хомеопатът по призвание ще откаже парите ни и няма да ни приеме, ако има основателна причина за това, като например някоя от горепосочените или поредица от една и съща грешка.Хомеопатът по призвание ще изисква да спазваме точно схемата му на лечение, защото в противен случай това е саботиране на лечението му, и ако той се подразни и ни го покаже, то това повечето от нас би ни обидило, а малцина бихме разбрали, че изводът е, че го е грижа за нашето здраве ПОВЕЧЕ от самите нас (което е толкова, толкова жалко)... Cry

Всичко написано е вярно, но има едно голамо НО
Както всички знаем в основата на успешното лечение стои доверието между лекар и пациент и предвид на спецификата на хомеопатичният метод на лечение и незнанието/да не кажа невежеството/на повечето
хора е напърно нормално поне в началото да има множество питания и съмнения. ЗА ТОВА добрият хомеопат трябва да има търпението да изтърпи на пръв поглед елементарни въпроси и да откликва на тях, защото те са сигнал за волята на пациента да се справи, въпреки че не вижда бързо подобряване на състоянието си/например/
Това е мнението ми за връзката хомеопат -пациент. А тези които питат непрекъснато за щяло и нещяло са си такива и с лекарите практикуващи традиционна медицина.

# 617
Мече, нещо работата с пациенти ли започна да ти дотежава Wink?
За да лекуваш хора, първо трябва да се научиш да общуваш с тях и този контакт да не се възприема като бреме Peace. Това е призванието да си лечител.
Никога няма да приема като навлизане в личното ми пространство пациентите, които ми звънят, за да ме информират дали ги боли повече или по-малко. И не се чувствам като кошче за душевни отпадъци, защото това са нормални човешки взаимоотношения.
Да, има хора, на които това им тежи, но според мен те просто не трябва да работят с пациенти. И за тяхно добро, и за доброто на пациентите.
Не можеш да наричаш интервюто на пациента логорея. Грозно и обидно е. Според теб ,може би ,пациентът трябва да мине курс по хомеопатия, за да може да отсее кое е важно и кое не и да ти спести логореята си.
Пациентът трябва стриктно да се придържа към предписанието на хомеопата. Когато симптомите се засилят или намалеят, предписанието изисква промяна. Как хем да не те притесняват всеки ден дали кихат повече или по-малко и в същото време да останат на първоначалното предписание при промяна в интензитета на симптома или  сами да гадаят как да променят приемите?

Този пост много ме озадачи. Лечението е преди всичко общуване.
Никой не е толкова незаменим, че хората да се залепят като пиявици за него. Не си изграждай чак толкова високо мнение Peace. Това ще ти изиграе лоша шега. Козметички, фризьорки, всички които работят с хора са подложени на същото, но там комуникацията е лице в лице. На някои от тях сигурно също не им е приятно да слушат за неволите на клиентите си. Но това е човешката природа.
Това , че някой се подвежда от характера на първоначалното интервю и решава, че може да има малко повече свобода и доверие в хомеопата си , не е причина за толкова негативно отношение към пациентите. Хората не са толкова слаби и зависими от хомеопатите си. Подценяваш ги.
Според мен цялата пропаганда за лечението на човека като цяло, за значението на психологическите реакции за появата на болести обърква хората и те не правят разлика между хомеопат и психолог. Но при повечето това е моментно. Нормално е , когато се сблъскват с материя, която не познават. Ако можеха да се лекуват сами, нямаше да има нужда от вас Wink
Бъди по- снизходителна. Не се обременявай с такава досада Peace.

# 618
  • Пловдив
Ееее,аз пък да кажа едно голяяямо Браво на Шайн! Peace newsm10

Мече,май наистина имаш още да учиш...Не се обиждай,ама ти все едно не си била на мястото на сегашните ти пациенти-да се луташ и да се чудиш това,което ти се случва е ли е важен симптом или не?Да звъня ли или да чакам?Дали ще сгреша или съм права...Айде,погледни по-земно на нещата!

И какво лошо има в това хомеопата да те има за приятел Rolling Eyes Ако е професионалист,то лесно ще се дистанцира от лични и професионални теми Wink Защо информацията трябва да му тежи?Аз също обичам да споделям с нашия доста неща.А тя си знае кои да отсее и кои не.

# 619
Шайн споделям изцяло твоето мнение.

# 620
  • Пловдив
Шайн, mystic, аз поста на Мече го разбрах по друг начин.  Peace
Като
- пациентът също трябва да положи усилия, за да оздравее, наготово не става (тук според мен не се има предвид пациентът да е информиран за хомеопатия, а да се замисли над поведението си, начина си на мислене и на живот, отношението си към/с околните и т.н. - все неща, които са в нашия контрол и върху които можем да работим, за да бъдем в по-добро разположение на духа, оттам и в по-добро здраве);
- както пациента изисква от хомеопата зачитане, уважение, така и трябва да дава такова - към усилията, към личното време и личното пространство на хомеопата;
- хомеопатът има право да откаже лечение, ако прецени. Това не го прави лош хомеопат, а напротив - човек, който знае възможностите си, има ясно съзнание за състоянието и условията около пациента и знае, че евентуално няма да може да помогне;
- пациентът не трябва да се засяга от думите на хомеопата, от истината, казана в очите. Тя обикновено (би следвало да е така) е проява на грижа и опит да се покажат нещата каквито са, да му се даде друга гледна точка, която да го накара да се замисли и сам да сътвори нужната за оздравяването му промяна (била тя на себе си, на начина на приемане на нещата или на ситуацията);
- ако пациентът не следва препоръките на хомеопата, не би следвало да казва: той не се справи, хомеопатията не действа и т.н.
Хомеопатът не може да има пациента за приятел. Понеже тогава нещата стават лични и преценката се замъглява...  Peace
И също, съгласете се, ако всеки държи хомеопата си по 30 мин на телефона да му разказва личните си терзания около сополите си, кога този хомеопат ще има време да лекува пациенти?
А също, предполагам, не би ви било приятно, ако си плащате и сте при хомеопата, той през половината преглед да бъбри по телефона (понеже всичко е важно, хората се обаждат по важни свои терзания), после да ви вземе парите, без да е провел качествено срещата с вас... Crazy

Последна редакция: вт, 17 дек 2013, 12:54 от yulinga

# 621
  • Пловдив
Да,ама от "устата" на Мечето аз го разбирам в съвсееем друг смисъл.

Никой не казва да дърдориш 30мин. празни приказки,а само конкретно като имаш за какво да се тревожиш.И за някой напр.,ако не е важно през колко мин. кашля детето,за хомеопата може и да е.И щом ми е казала да звъня,и да я информирам,значи ще звъня...Аз го намирам за правилно. Peace Wink
Не съм си мислела и да досаждам на някой...

Последна редакция: вт, 17 дек 2013, 13:00 от mystic woman

# 622
  • Пловдив
Всеки има право да чете написаното както намери за добре и правилно!  Peace
Написах как аз разбирам нещата  Peace, лично не смятам, че Мече се прави на велика в случая..
Както все се пише какво е длъжен хомеопатът, няма лошо да се напише на какво има право той... Wink
Лечението предполага 2-странни отношения на зачитане и уважение. Това, смятам, имаше предвид Мече!Също изисква активна позиция от страна на пациента към собственото му здраве!

# 623
  • Пловдив
Така е...Но това не пречи всеки хом. да си каже на пациента как ще протича лечението им Wink Да се решават заедно.

# 624
Не сте разбрали добре това, което исках да кажа, момичета. Simple Smile
Не допускам нищо да ми тежи лично на мен, защото слагам ясни граници и доста от вас тук го знаят добре. Не ми харесва обаче да тормозят колеги по малките часове нон стоп за всевъзможни неща, без ДОРИ да питат удобно ли е...Говоря за елементарно възпитание!!! После един бил груб, друг бил не знам какъв...А не за толкова сложни неща, които пишеш. Има си начини да попиташ любезно, да не влизаш в личното пространство и да правиш опити да обсебваш. Защото, колкото и да е грозно, към човека в бяла престилка в кабинета болшинството се държат със страхопочитание, а хомеопата го правим на нищо. И, Шайн, повярвай ми, много хора си позволяват лукса да се "влюбят" в терапевта си и тогава става страшно Sad Мога и да ти го докажа Grinning. Аз работя с много малко хора и просто няма как да допусна намеса, прекалено съм пряма, а пък имам претенциите, че обяснявам достатъчно (или ти не си на това мнение?). Но пък комуникирам с доста колеги и виждам на какво са подложени. ( и това, че това е техен избор да работят с повече хора не означава, че всичко е допустимо) По този повод доста колеги починаха от рак, инсулт, инфаркт на млада възраст! Много  е хубаво да си прям. Няма шанс в един момент това да не дотежи, просто няма шанс, хомеопатът не е машина. Доверие не се изгражда с егоистично едностранчиво поведение, съгласна съм, а трябва да се уважава отсрещния. И в крайна сметка хомеопатът не е длъжен да обяснява цялата хомеопатична философия на новия пациент...ама изобщо не е длъжен. Вече е пълно с информация, ама на колко хора им се чете.... Това беше смисълът на моя пост. Защото когато имаме съмнения в лечението, сме склонни да питаме всеки за всичко, но забравяме елементарната учтивост и това да помислиш и за другия.  Нещо, което надали и правим с козметичките и фризьорките. ( по този повод вече не се чудя за приоритети - прическа за 100 лв, 60 на хомеопата било скъпо...)Целият ми пост беше апел към толеранс към личността на хомеопата и неговия чисто личен живот. И му се плаща, за да ни лекува. Ако болшинството от нас умееха да слагат елементарни граници на общуване, всичко щеше да е по-лесно за колегите.
Шайн, ще ти бъда благодарна да не ме четеш между редовете. Hug Никой не говори за интервюто на пациента, говоря за десетки смс-и, лични съобщения, скайп съобщения и прочие, които ние като пациенти си позволяваме непрекъснато да изпращаме без никакво съобразяване. Дори аз самата съм го правила, но пък за сметка на това веднъж завинаги.  И под стриктно предписание се разбира, че хомеопатът е уведомил пациента какво да следи и при какви случаи да се обади (за което обаждане пак има човешки начин), ако някой хомеопат не го е направил, това е негова работа с всички възможни последствия. Има хора, които никога няма да имат доверие на другия, което съвсем не означава, че хомеопат или пациент трябва да бъдат подлагани на борба. Още след първите няколко срещи проличава "ще стане ли, или не", има толкова много хора, които се лекуват успешно и хал хабер си нямат от хомеопатия, още от първите две-три срещи като видят резултат. А ако не видят подобрение, но не видят и влошаване, а подобрение всъщност има и с две думи им бъде обяснено, разбират. А ако виждат влошаване след няколко срещи, не виждам какво още биха правили при този хомеопат. Та тъй...

Последна редакция: вт, 17 дек 2013, 13:14 от Мечка Малинарка

# 625
yulinga е разбрала на сто процента това, което написах. А аз съм отговорна само за това, което искам да кажа, не за това, което друг е избрал да разбере.
mystic woman, вместо да се засягаш, можеш да се върнеш на съобщенията си, знам за вашия случай може би повече и от хомеопата ти. Simple Smile И ако си била досадна, вероятно съм ти го казала, което не отменя това, че съм отговаряла на всяко твое питане. Боли ме за колегите, така както ме боли за пациентите.

# 626
За мен поста на Мече , беше много полезен , защото видях как изглеждам като пациенто от страна на хомеопата . Искам да отбележа и заради нея и заради всички четящи тук следното . От три години се лекувам с хомеопатия . Сменила съм няколко хомеопата . Най - много съм досаждала , звъняла , оплаквала на хомеопата си , /дори бях обвинена за хистеричка точно поради това /, когато лекарството ми не е било подходящо ! Когато обаче лекарството е много добре подбрано , наистина съм нямала нужда да звъня и не съм го правила .

# 627
Ти пък откъде знаеш как изглеждаш в нечии очи? Simple Smile Щото моите са едни, другите са други.
И да не бягаме от темата - тревогите при НЕПРАВИЛНО ПРЕДПИСАНИЕ са основателни с всички произтичащи въпроси и обаждания от това! Постът ми бодна всеки точно там, където куца. И ако едни ще се обиждат, други ще помислят. Аз своите изводи ги направих за себе си.
Позволявам си да съм пряма, ще си позволявам и занапред, така както ценя прямотата на всички пишещи тук, Шайн Peace

Весела Коледа  и Щастлива Нова Година на всички!   bouquet

# 628
  • Пловдив
yulinga е разбрала на сто процента това, което написах. А аз съм отговорна само за това, което искам да кажа, не за това, което друг е избрал да разбере.
mystic woman, вместо да се засягаш, можеш да се върнеш на съобщенията си, знам за вашия случай може би повече и от хомеопата ти. Simple Smile И ако си била досадна, вероятно съм ти го казала, което не отменя това, че съм отговаряла на всяко твое питане. Боли ме за колегите, така както ме боли за пациентите.
Не,не съм се засегнала...няма за какво.
Вярно е,че съм те питала и че си отговаряла,но повечето отговори са били,че не познаваш случая ни.Дори и нарочно съм писала по-дълги постове уж да ти обясня.

И...не,със сигурност не знаеш толкова за случая ни,колкото и хомеопата ни!Чак пък толкова не съм била нахална,айде стига! Mr. Green

# 629
Няма смисъл. Редактирам се.

Общи условия

Активация на акаунт