Здравеопазването в чужбина - какво покрива държавата?

• 25 072
  • 281
  •   1
Отговори
# 90
Да, собственик е  Peace аз съм доволна от него, защото си гледа работата както трябва и независимо, че от болницата ме следят на 6 месеца, доктора от оптиката ме следи допълнително и винаги ми праща писма, кога да отида при него за да ме прегледа отново.

# 91
Тук оптометристите са висококвалифицирани специалисти с титла "доктор". http://opto.ca/optometry-in-canada/becoming-an-optometrist/

Както споменах, преди години беше покрито от OHIP, но сега не е. Аз имам частна застраховка, която покрива преглед веднъж годишно + очила веднъж на две години.

Същото за зъболекар - нищо не се покрива, включително и за децата (освен в Квебек). Лекарствата също не се покриват. Плащаш си ги (има провинциални програми, които покриват и лекарствата, но при определени условия). Отново, частни застраховки ги покриват.

# 92
  • The QC to be!!!
... тук всеки без изключение е длъжен да бъде здравно осигурен. Не може да има здравно неосигурени граждани.
Tова вкл. и безработните които нямат никакъв доход така ли? Имаш ли представа какво става с тези които вече не са на борсата за безработни и как си плащат/покриват застраховките? Има ли разлика за имащите при-екзистинг състояние и горе долу за какви разлики иде реч? А тези които не са граждани на Швейцария и на тях ли в никаква ситуация/случай не биха им отказали застраховка?

За Германия, намерих инфото. След като ти свършат бенефиците за безработица, пак си длъжен да плащаш здр. усигоровки, и минималният додох на който бива начиследн % е към 900Е, като този % си го плащаш сам, всеки месец. Ако си емигрант от ЕС, и не си работил и плащал застраховка в странта си (не можеш да преставиш съответните формуляри), идваш в Герм. и нямаш работа, няма да те застраховат в държавните каси, или са някакви баснословни цени от 700+Е/месец само към частни, но легани застрахователни. Ако се регистрираш като безработен и получаваш някакви бенефици, ти си длъжен да имаш и да си плащаш сам застраховката. Ако те хванат, че нямаш ти дават някакъв срок да "изфабрикуваш" документите, че си имал и ако не ги "изфабрикуваш", те депортират, буквално. Когато си безработен, нямаш доходи, за да се запишеш на държавна застраховка в Герм. ти трбява да си плащал поне 12 месеца към здр. каса в държава от ЕС в последните 2 години. А ако имаш пре-екзистинг тогава частните застрахователи могат да ти откажат да те застраховат.

Та накратко, да, можеш да останеш без застраховка, и да ти откажат да те застраховат, не е невъзможно да се случи, но добре, че не е често срещана тази ситуация. Ако имаш работа, къде като самонает, къде като работник, проблеми няма да имаш-не могат да ти откажат да те застраховат. Иди си губи дни и седмици да се разправяш, че не искат да те застраховат. Като нямаш застраховка, плащаш всичко, точно както си е в щатите, и тук няма никакви "врътки" да намериш организация да ти покрие разходите, и те са също така баснословно високи.
ПС' ако си >55 годишен, никога не си плащал застраховка в Германия, няма да те застраховат в държавната, задължен си да отидеш на частна само, и тогава цените са.... Това може да се промени в някои случай само, когато навършиш пенсионна възраст и тогава % който трябва да плащаш всеки месец е грубо към 15.5% за здравна и 2.05% за нърсинг (или 2.25% за нърсинг ако нямаш никакви деца).
Над 55 годишен, немската държавна застраховка приема само хора под <55 години, които са работници или са били застраховани в др. държава от ЕС за последните 12 месеца, или 24 месеца за последните 60 месеца. Имат право да ти откажат. Частните, ако си >55 годишен, ще те ръсят с техните 700Е и малко от горе на МЕСЕЦ, и имат право да ти откажат ако решат. Тогава остава само една възможност, законова международна застраховка ако си под 74 годишен, и пак цените са няколко стотин евро на месец. Ако си над 74 годишен, повечето международни застрахователи ще ти откажат директно да те застраховат.

За зъбите - държавните покриват мисля макс 2 прегледа/година, и мн. малък процент за почистване 1 път в годината (ако не ме лъже паметта е към 25Е). Частните, завис от плана, но и те прокриват минимално 2 прегледа/година & 1 почистване, от тук на горе зависи колко си платиш и какъв план си избереш и тук вече е леле мале да събереш инфо от частните здравни каси, да сравниш... Те всичките покриват едно или друго в различен %, та е най добре да се видиш с независим брокер и той да ти даде инфото и обясни, а ти да си избереш. За децата до 18 години, или докато са в университет, им се покриват всички зъбни разходи, вкл и скоби.

За очните - частна или си плащаш сам всичко.

Последна редакция: сб, 26 окт 2013, 17:26 от Baby*

# 93
... тук всеки без изключение е длъжен да бъде здравно осигурен. Не може да има здравно неосигурени граждани.
Tова вкл. и безработните които нямат никакъв доход така ли? Имаш ли представа какво става с тези които вече не са на борсата за безработни и как си плащат/покриват застраховките? Има ли разлика за имащите при-екзистинг състояние и горе долу за какви разлики иде реч? А тези които не са граждани на Швейцария и на тях ли в никаква ситуация/случай не биха им отказали застраховка?
Да, точно така. Ако си безработен и нямаш никакъв доход, те регистрират като социално слаб и социалните ти плащат месечните премии.
Работещите, които имат достатъчно доходи над социалния минимум, си плащат сами премията по здравната осигуровка. Ако не - следва същата процедура, както при социално слабите.
Имащите пре-екзистинг състояние се осигуряват от здравните каси, без да бъдат ощетявани по някакъв начин, т.е. покриват им се всички рискове, както и при останалите пациенти.
Няма значение какъв гражданин си - ако имаш разрешително за престой в Швейцария, също си задължен да се осигуряваш здравно в някоя от здравните каси по желание (които са над 60 на брой към този момент) и ползваш  същите права при здравното осигуряване, както и местното население.
Забравих да спомена, че всички лекарства, консумативи, допълнителни медицински апарати, уреди и консумативи за тях също се поемат от здравната каса.
За разликите ще разкажа по-подробно, защото те са много съществени, а до голяма степен са и разлики и с другите европейски страни. За Швейцария е характерен т.нар. франшиз в здравното осигуряване. Давам приемер с минималната месечна премия по здравната застраховка, която е около 300 франка или малко по-малко, като тази сума по никакъв начин не е обвързана с дохода. Децата до една определена възраст са безплатно осигурени. Раждането също не се заплаща от майката, а се поема на 100% от здравната каса.
Сиситемата с франшиза работи по следния начин: От началото на календарната година всеки пациент заплаща медицинските услуги и лекарства до достигане на франшиза, който е равен на месечната премия по здравната му осигуровка. В нашия случай, който взехме за пример, това са 300-те франка. След тази сума пациентът заплаща само 10% от всяка фактура за прегледи, изследвания, медикаменти и консумативи, а останалите 90% се поемат от здравната каса. Това обаче не продължава вечно - когато пациентът достигне тавана от 700 франка на година, не плаща нищо повече, независимо какви сметки трупа. Тези разходи се поемат 100% от здравната каса.
От до тук написаното става ясно, че за пациенти с хронични или други сериозни заболявания, инвалидност и т.н., чието лечение продължава дълго или доживотно, е по-добре да боледуват в Европа, отколкото в САЩ. Те не могат да бъде отхвърлени от никоя здравна каса и лечението им е гарантирано. Това за мен е най-неприятния момент от американската здравна система - социалният елемент там просто липсва. С Обамакеър всъщност се опитва да се взаимства един елемент от европейското здравно осигуряване и не е случаен факта, че това е точно задължителното здравно осигуряване за всички. Щатите обаче трябва да поработят и по социалноосигурителната си система, ако искат промените да имат някакъв смисъл.

# 94
  • The QC to be!!!
hellymod мерси много за отговора и хубавото разяснение! Това е доста добре за тези с право да живеят в Швейцария. Сподели друго инфо което се сещаш моля. На мен ми е интересно да науча повече, а и ме кара да се ровя и да търся как е тук с подобна ситуация...

Жалко, че не е баш така и в Германия.

За щатите, пак да кажа, че груповите застраховки, към работодателите, не отхвърлят на база пре-екзистинг кондишънс, за това се е и казват такива - групови. Индивидуалните обаче, са друга бира. Имах пациентка, диагностицирана с рак на гърдата. Няма право на Медикейд, индивидуалните застраховки и отказват кавъридж за кенсър триитмента само, но не и за други неща като рутинни прегледи и т.н. Не помня вече колко време ми беше казала, че и е отнело да си намери работа със застраховка към работодателя, но беше няколко месеца, за да може да започне лечението си, без да е задлъжняла. Когато дойде в нашата болница, освен, че имаше застраховка, болницата ни имаше и фондове за които тя кандидатства да и покрият deductible & max out of pocket за процедурите и химо/радио терапията. Тези фондове обаче не винаги покриват на 100%, по някога е само на 50%, зависи от това какви $ имаш в банката, доход, имоти и т.н. В щатите този макс аут ъф покет в повечето случай е $4-$5, но има и по високи и по нисък, в зависимост от плана. Както ти описа за Швейцария, и в щатите като го достигнеш, на горе всичко се плаща от застраховката, като понякога това изключва само ко-пей. Този макс аут ъф покет може да е на член от семейството и/или на семейството като цяло.

Последна редакция: сб, 26 окт 2013, 19:46 от Baby*

# 95
Това с частните осигуровки/застраховки е много кофти работа, ако не покриват екзистинг кондишън. В Англия има много частни застрахователи и по едно време се бях замислила да се осигурявам допълнително, но нито един от тях не покрива екзистинг кондишън, а аз съм с дискова херния и изобщо не ми изнася, тъй като освен този проблем, може да се каже, че не боледува.

# 96
  • Bristol
Troy , ако оптиката е негова може и да е доктор. Аз кандидатствах за такъв курс към Бутс, и от там ми е информацията. Щом Бутс набират хора за курсове, какво остава за другите. В оптиката където ходя е същото. Не споря, може би в Лондон да има и лекари, но тук определено няма. Имам огромни проблеми с очите, разпитах в що има оптики наоколо, с курс са. А джипито може да прати, ама ако му има точните симптоми в компа, а често ги няма. По-скоронагоре са
Не са точно лекари, но не са и просто с курсче. sophiemmaspencer е написала какви са, нямам представа на каква квалификация се равнява това. Работата, за която ти си кандидатствала е за помощниците в оптиката, където отговарят на телефона, правят апоинтментс, попълват документи, уреждат разплащания, помагат при избор на очила. Курсовете им трябват, защото те правят допълнителен фитинг на рамката на място и дребни ремонти, а по-нататък специализират и да помагат на клиенти с контактни лещи, например как да ги слагаш и махаш. Някои съм виждала да ползват и машината, която определя диоптрите, където едно корабче ту е на фокус, ту се размазва Simple Smile Личният, ако има съмнения, че са очите първо те праща в оптика за преглед. Не си гърмят патроните да те пращат на очен лекар Wink Но това няма как да го знаеш, ако нямаш опит. Не питай старило, а патило, така ли беше поговорката Simple Smile
Ние ходим по големите вериги оптики. Ако сменяш местожителство ти прехвърлят много лесно рекорда от един техен офис в друг. Редовно получаваме писма и за прегледи. Аз нося контактни лещи и въпреки, че са частници, ако не се явя на годишния ми преглед, нищо че предварително съм платила за лещите, ми спират доставката на лещи. Много са стриктни в това отношение. Може би ги контролират и ги е страх да не загубят лиценз  Thinking
Забравих да допълня, че ако работата ти е свързана с компютри или наблюдаване на монитори по закон работодателят е задължен да ти плати веднъж годишно прегледа при очен и част от цената за очилата, ако са ти изписали такива.
Трой, за частните застраховки тук влияе и дали си с наднормени кила и пушач също. Доста по-скъпи стават. Съществуващи проблеми не покриват. Аз и за бременност не съм чувала да покриват прегледи или раждане?!

# 97
  • The QC to be!!!
...Не са точно лекари, но не са и просто с курсче. ...
Да така е, инфо тук

# 98

Трой, за частните застраховки тук влияе и дали си с наднормени кила и пушач също. Доста по-скъпи стават. Съществуващи проблеми не покриват. Аз и за бременност не съм чувала да покриват прегледи или раждане?!

Мисля, че покриват поне раждане. Зълва ми така роди със секцио, но не съм се интересувала от детайли.

# 99
hellymod мерси много за отговора и хубавото разяснение! Това е доста добре за тези с право да живеят в Швейцария. Сподели друго инфо което се сещаш моля. На мен ми е интересно да науча повече, а и ме кара да се ровя и да търся как е тук с подобна ситуация...
Baby* това е в общи линии принципа на здравното осигуряване тук. Не съм изпадала в подробности, но ако искаш нещо конкретно, питай - ще се помъча да отговоря, стига да имам информация.
Мога само да допълня, че тук не се плаща на ръка в болницата. Лекарят изпраща фактурата на  здравната каса и касата я плаща. Ако има нещо да се доплаща, касата те уведомява, като ти изпраща остатъчна фактура за 10-те %. Това става обикновено след около 2-3 месеца след датата на издаване на фактурата от болницата. По същия начин се процедира и в аптеката, когато са изписани лекарства. Ако има пациент, който има финансови затруднения да си плати сметката, това изобщо не става достояние на болницата или на лекаря. Швейцарците са маниаци на тема дискретност и лична тайна. Издаването на такава информация е подсъдно и се наказва много строго от закона. Лекарят, респ. болницата винаги си получават парите от здравната каса и тях ни най-малко ги интересува финансовото състояние на пациента.

# 100
  • ENGLAND

Не са точно лекари, но не са и просто с курсче. sophiemmaspencer е написала какви са, нямам представа на каква квалификация се равнява това. Работата, за която ти си кандидатствала е за помощниците в оптиката, където отговарят на телефона, правят апоинтментс, попълват документи, уреждат разплащания, помагат при избор на очила.
 Но това няма как да го знаеш, ако нямаш опит. Не питай старило, а патило, така ли беше поговорката Simple Smile

Tи пък как разбра за какъв курс говоря? Тези, за които говориш са си най-обикновени продавачки.
В линка на  Baby* ясно е написано, впрочем не е курсче, а курс, мисля има доста голяма разлика.

А и не знаеш какъв опит имам с очила, очи и свързани заболявамия, доста се напатих тук. Много ти е грешна информацията за мен.

# 101
в началото гледах с голямо недоверие на оптиците, защото не се водят доктори, но с времето свикнах. Първият оптик, при който отидох, наистина не беше добьр; предложи ми контактни лещи и аз се минах да си ги купя, при условие че дори не сьм искала или планирала да ползвам контактни лещи.  След това включих че излиза много по-скьпо от очила и сьщо при всеки опит да си сложа леща, очите ми ставаха супер червени, все едно че сьм плакала. След това попаднах на добри, които ми установиха правилният диоптър и сьм доволна. Сегашната ми лекарка (ако мога така да я нарека) я открих покрай детето. Нашият педиатър ме насови кьм нея и когато заведох детето за пьрви пьт, бяха много впечатлена. Синьт ми, тогава на 3-4 години, не беше много лесен пациент-прекарахме доста време в кабинета и жената беше невероятно търпелива докато му определи правилните диоптри. 
Кокато вече се писа за Канада, очните прегледи са платени така че вероятно сьществува по-голяма конкуренция.

# 102
  • Milano
Аз не познавам хора с частни застраховки тук,  със сигурност са малцинство.

За да не търся назад и да цитирам ще кажа на Бейби, че много обобщава за ЕС, а дава примери само за 2-3 страни от него. Това, що се отнася че в ЕС сме щели да си чакаме месеци за преглед, а пък в САЩ, хоп - веднага те преглеждат (срещу съответната 4-цифрена сума).

За мен, никога не съм чакала месеци за преглед. Не казвам, че няма такова нещо, а че имаш различни алтернативи.
Напр. обадих се за час при ортопед в една болница близо до работата ми, казаха ми 3 месеца.
След което звъннах на ''зеления номер'' и ми дадоха час за след 4 дни в друга болница.

Това ''на държавно''. Алтернативата ми - ако искам се обаждам на централата на ''допълнителната осигуровка'' (която пак е за сметка на работодателя), могат да ми намерят час за частен преглед и за следващия ден.
Плащам фиксирана сума от 20 евро, останалото го плащат те.

Това естествено се отнася за неспешни прегледи и изследвания. Когато са спешни, лекарят ти слага т.нар. боллино верде и ти правят дори и ЯМР на същия ден.

За операции е същото, ако е спешна - влизаш веднага.

Забравих, ако някой е споменал за САЩ, децата поне безплатно ли са или само ако родителя е застрахован?

# 103
Забравих, ако някой е споменал за САЩ, децата поне безплатно ли са или само ако родителя е застрахован?

Децата се покриват от родителските застраховки срещу допълнително заплащане (тоест има разлика в цената на индивидуална и семейна застраховка). Ако родителите не могат да си позволят застраховка, има федерални и щатски програми за подпомагане, които покриват специално деца и бременни. Ако родителите нямат обаче застраховка от работодателя си, а доходите им са по-високи от изискваните за програмите за подпомагане, децата нямат право на безплатна застраховка. Има няколко милиона деца в момента, които са без здравна застраховка. Според ето този източник, едно на десет деца е в такова положение.

Няма безплатно медицинско обслужване за деца.

# 104
Кво ми я хвалите тогава американската здравна система тогава и какво значение имат добрите специалисти, като не можете да се възползвате от това Wink

Общи условия

Активация на акаунт